Zoeken
Rommelmarkt shoptips

Rommelmarkt shoptips: zo vind je de mooiste tweedehands schatten

Veel kringlopers zullen het met me eens zijn: een rommelmarkt is de beste plek om op zoek te gaan naar de mooiste tweedehands schatten. Maar hoe vind je nou mooie tweedehands spullen tussen al die chaotische kleedjes met best wel veel zooi? Speciaal voor Koningsdag delen we tips waarmee jij het maximale haalt uit een dagje shoppen op een rommelmarkt, kofferbak sale of braderie.

Koningsdag en andere rommelmarkten

Snuffelen op rommelmarkten is een hobby, ik raak er ook nooit over uitgepraat. Nu het bijna weer Koningsdag is, lijkt mij dit het perfecte moment om mijn beste rommelmarkt shoptips te delen. Mijn ervaring is dat je júíst op rommelmarkten, kofferbak sales en – al die andere toffe plekken waar mensen hun huisraad verkopen, de meest bijzondere en unieke spullen vindt voor een prikkie. Maar het is wel goed zoeken en dat vraag heel wat geduld, dat moet ik toegeven. Met deze tips haal je het maximale uit een dagje neuzen op een rommelmarkt!

Kinderkleding scoren op de vrijmarkt van het Kleverparkfestival in Haarlem.

1. Zorg voor een goede voorbereiding als je naar een rommelmarkt gaat

Goed slagen op een rommelmarkt hangt zeker af van een goede voorbereiding. Zorg voor voldoende cash in je portemonnee en dan het liefst kleine coupures en muntgeld (een briefje van vijftig kan bijna nooit iemand wisselen). Hoewel tegenwoordig betaalverzoekjes via je telefoon ook heel makkelijk werken. Neem een goede stevige shopper(tas) mee waar je je aankopen in kunt doen en zorg ook goed voor jezelf. Draag makkelijke schoenen, makkelijke kleren, neem je flesje met water én een vegetarische snack mee en vergeet op zonnige dagen je zonnebril en zonnebrand niet. Ben je op zoek naar kleding, dan heb ik nog een extra hele belangrijke tip: doe iets makkelijks aan waarover je kleding kunt passen, bijvoorbeeld een legging en een basic shirt. Zo kun je in het openbaar snel iets passen, want een pashokje is er niet.

2. Sta vroeg op om als eerste op een rommelmarkt te zijn

Echte koopjesjagers – zeker ook de professionele handelaren – zijn er als de kippen bij. Ben je echt een serieuze kringloopshopper, zorg dan dat je samen met de andere serieuze kopers voor opening aanwezig bent om als eerste je slag te slaan. Voor Koningsdag vraagt dit doorzettingsvermogen, dat betekent de avond ervoor op tijd naar bed en niet te veel feesten om op de dag zelf fit te zijn voor het rommelmarktavontuur.

3. Scan kleedjes en stop vooral niet bij elk kleedje

Er is geen beginnen aan om elk kleedje grondig te inspecteren. Daarom is de tip: scan elk kleedje snel en besluit dan of het de moeite is om langer te neuzen. Een kleedje met babyspullen is voor mij niet interessant, een kleedje met ouderwetse meubels sla ik ook over. Ik focus me vooral op kleedjes met spullen waar ik blij van word: moderne dameskleding, jongenskleding, speelgoed en accessoires die passen bij mijn inrichting. Bij twijfel, stop ik. Bij kleding check ik dan bijvoorbeeld even welke merkjes en maten er zoal liggen en wat de kwaliteit is van de spullen. Op basis daarvan besluit ik om langer te neuzen of snel door te schuiven naar de volgende. Het helpt ook om te bekijken wie de verkoper is. Zeker als ik op dameskleding uit ben, probeer ik een fashion sister te spotten met hetzelfde postuur.

4. Denk vooruit als je tweedehands gaat shoppen

Mijn hoofd maakt overuren als ik langs alle kraampjes en kleedjes loop. Ik denk na over alle seizoenen, alle kledingmaten die mijn zoontje binnenkort kan gaan krijgen, de verjaardagen, feestdagen, mogelijke kinderfeestjes waar we nog voor uitgenodigd gaan worden. Omdat mensen direct hun eigen huisraad verkopen, heb je een kans om echt hele mooie dingen te vinden voor een heel zacht prijsje. Niemand wil zijn spullen aan het einde van de dag mee terugnemen, maak hier gebruik van!

Tip om kinderkleding te scoren op de rommelmarkt

Ben je op zoek naar kinderkleding? Neem een setje uit eigen kast mee, zodat je tijdens het shoppen makkelijk maten kunt vergelijken, denk vooruit en koop voor het volgende seizoen alvast een maat groter.

5. Check tweedehands spullen goed voordat je het koopt

Het is een beetje ongemakkelijk, maar mijn tip is wel om kleding altijd te passen – desnoods achter een boom of in een café – zo doe je niet snel een miskoop. Check ook goed of spullen heel zijn en of speelgoed het nog doet. Is het wel beschadigd of stuk, bedenk dan of je het wel wil hebben of dat je het de moeite waard vindt om te (laten) maken. Een beschadiging of incompleetheid is nog meer een reden om de onderhandeling scherp in te gaan. En dat is meteen mijn volgende en laatste tip.

6. Ding altijd af

Het is de ongeschreven regel dat je op een rommelmarkt mag afdingen. Ik weet het: in begin voelt het oncomfortabel, maar het went écht En ook afdingen kun je met een lach en op een vriendelijke manier doen. (Sterker nog: ik denk dat je daar meer mee bereikt.)

Mijn favoriete rommelmarkt-adresjes

Woon je in de buurt van Amsterdam en in Noord-Holland, dan heb ik nog een leuk extraatje voor je: de rommelmarkten waar ik de leukste tweedehands spullen scoor.

  • Koningsdag Sarphatipark (Amsterdam)
  • Koningsdag Beethovenstraat (Amsterdam)
  • Koningsdag in het Gooi (Bussum, Hilversum)
  • IJ-Hallen (Amsterdam)
  • Kleverpark festival (Haarlem)

Jouw rommelmarkt shoptip?

Ben jij ook een fanatieke tweedehands shopper die je ’s nachts kunt wakker maken voor een rommelmarktuitje? We horen graag van je! Heb je nog een leuke tip? Of wellicht een waanzinnige rommelmarkt die je eigenlijk voor jezelf wilt houden, maar die wel écht in het lijstje thuishoort? Laat het weten! Onderaan deze pagina vind je mijn contact- en volgbuttons. Ik hoor graag van je!

Meer tweedehands tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: