Rommelmarkt shoptips

Rommelmarkt shoptips: zo vind je de mooiste tweedehands schatten

Veel kringlopers zullen het met me eens zijn: een rommelmarkt is de beste plek om op zoek te gaan naar de mooiste tweedehands schatten. Maar hoe vind je nou mooie tweedehands spullen tussen al die chaotische kleedjes met best wel veel zooi? Speciaal voor Koningsdag deel ik tips waarmee jij het maximale haalt uit een dagje shoppen op een rommelmarkt, kofferbak sale of braderie.

Koningsdag en andere rommelmarkten

Ruim twee jaar lang konden er (bijna) geen rommelmarkten worden georganiseerd door corona. En wat heb ik het gemist! Nu Nederland weer open is en alle evenementen weer zijn toegestaan, lijkt het mij een mooi moment om mijn rommelmarkt shoptips te delen. Koningsdag 2022 is hopelijk een mooi begin van een jaar zorgeloos tweedehands shoppen. Mijn ervaring is dat je juist op rommelmarkten, kofferbak sales en andere plekken waar mensen hun huisraad verkopen, de mooiste spullen vindt voor een prikkie. Maar het is wel goed zoeken en dat kost wat geduld en energie, dat moet ik toegeven. Met deze tips haal je het maximale uit een dagje neuzen op een rommelmarkt.

Kinderkleding scoren op de vrijmarkt van het Kleverparkfestival in Haarlem.

1. Zorg voor een goede voorbereiding als je naar een rommelmarkt gaat

Goed slagen op een rommelmarkt hangt zeker af van een goede voorbereiding. Zorg voor voldoende cash in je portemonnee en dan het liefst kleine coupures en muntgeld (een briefje van vijftig kan bijna nooit iemand wisselen). Neem een goede stevige shopper(tas) mee waar je je aankopen in kunt doen en zorg ook goed voor jezelf. Draag makkelijke schoenen, makkelijke kleren, neem je flesje met water én een vegetarische snack mee en vergeet op zonnige dagen je zonnebril en zonnebrand niet. Ben je op zoek naar kleding, dan heb ik nog een extra hele belangrijke tip: doe iets makkelijks aan waarover je kleding kunt passen, bijvoorbeeld een legging en een basic shirt. Zo kun je in het openbaar snel iets passen.

2. Sta vroeg op om als eerste op een rommelmarkt te zijn

Echte koopjesjagers -zeker ook de professionele handelaren- zijn er als de kippen bij. Ben je echt een serieuze kringloop shopper, zorg dan dat je samen met de andere serieuze kopers voor opening aanwezig bent om als eerste je slag te slaan. Voor Koningsdag vraagt dit doorzettingsvermogen, dat betekent de avond ervoor op tijd naar bed en niet drinken om op de dag zelf fit te zijn voor het rommelmarkt-avontuur.

3. Scan kleedjes en stop vooral niet bij elk kleedje

Er is geen beginnen aan om elk kleedje grondig te inspecteren. Ik scan daarom elk kleedje snel en besluit dan pas of ik het de moeite waard vind om te stoppen. Een kleedje met babyspullen is voor mij niet interessant, een kleedje met ouderwetse meubels sla ik ook over. Ik focus me vooral op kleedjes met spullen waar ik blij van word: moderne dameskleding, jongenskleding, speelgoed en accessoires die passen bij mijn inrichting. Bij twijfel, stop ik. Bij kleding check ik dan bijvoorbeeld even welke merkjes en maten er zoal liggen en wat de kwaliteit is van de spullen. Op basis daarvan besluit ik om langer te neuzen of snel door te schuiven naar de volgende. Het helpt ook om te bekijken wie de verkoper is. Zeker als ik op dameskleding uit ben, probeer ik een fashion twin te spotten met hetzelfde postuur ;).

4. Denk vooruit als je tweedehands gaat shoppen

Mijn hoofd maakt overuren als ik langs alle kraampjes en kleedjes loop. Ik denk na over alle seizoenen, alle kledingmaten die mijn zoontje binnenkort kan gaan krijgen, de verjaardagen, feestdagen, mogelijke kinderfeestjes waar we nog voor uitgenodigd gaan worden. Omdat mensen direct hun eigen huisraad verkopen, heb je een kans om echt hele mooie dingen te vinden voor een heel zacht prijsje. Dus ik probeer vooruit te denken aan alle momenten dat we spullen en cadeautjes nodig gaan hebben.

Tip om kinderkleding te scoren

‘Neem een setje kinderkleding uit eigen kast mee zodat je tijdens het shoppen maten kunt vergelijken, denk vooruit en koop voor het volgende seizoen alvast een maat groter en de mooiste kinderkleding vind je op rommelmarkten in’de zogenaamde chique buurten.

Tip van @met.zonder.jas

Rommelmarkt shoptips

5. Check tweedehands spullen voordat je het koopt

Het is een beetje ongemakkelijk, maar mijn advies is wel om kleding altijd te passen, zo doe je niet snel een miskoop. Check ook goed of spullen heel zijn en of speelgoed het nog doet. Is het wel beschadigd of stuk, bedenk dan of je het wel wil hebben of dat je het de moeite waard vindt om te (laten) maken. Een beschadiging of incompleetheid is nog meer een reden om de onderhandeling scherp in te gaan. En dat is meteen mijn volgende en laatste tip.

6. Ding altijd af

Het is de ongeschreven regel dat je op een rommelmarkt mag afdingen. Ik weet het: in begin voelt het zwaar oncomfortabel, maar het zal echt wennen. En ook afdingen kun je met een lach en op een vriendelijke manier doen. (Sterker nog: ik denk dat je daar meer mee bereikt.) Afdingen met kinderen doe ik niet, maar dat is mijn eigen regel. Als een kind een belachelijk hoog bedrag vraagt, dan vraag ik altijd de ouder er even bij en vaak is de deal dan alsnog snel gesloten.

Mijn favoriete rommelmarkt-adresjes

Woon je in de buurt van Amsterdam en in Noord-Holland, dan heb ik nog een leuk extraatje voor je: de rommelmarkten waar ik de leukste tweedehands spullen scoor.

  • Koningsdag Sarphatipark (Amsterdam)
  • Koningsdag Beethovenstraat (Amsterdam)
  • Koningsdag in het Gooi (Bussum, Hilversum)
  • Koningsdag in mijn dorp, Ouderkerk aan de Amstel
  • De IJ-hallen (Amsterdam)
  • Kleverpark festival (Haarlem)

Jouw rommelmarkt shoptip?

Ben jij ook een fanatieke tweedehands shopper die graag een rommelmarkt uitspeelt en heb je nog een tip die je nu mist? Of wellicht een waanzinnige rommelmarkt die écht in het lijstje thuishoort (ook buiten mijn regio). Laat het mij dan vooral weten! Ik vul dit artikel met liefde aan zodat we samen nog meer mensen kunnen enthousiasmeren voor tweedehands shoppen. Onderaan deze pagina vind je mijn contact- en volgbuttons. Ik hoor graag van je!

Meer tweedehands tips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: