Search
Ervaring met The Clothing Loop

Al ervaring met The Clothing Loop? Nou wij wel!

Het is lollig, duurzaam en gratis. Het is The Clothing Loop, voorheen ook wel bekend als de Ketting Kledingruil. Bij thegreenlist.nl zijn we fan. Wie wil nou niet eens in de zoveel weken een tas met gratis kleding op de stoep hebben om in te neuzen? Saskia vertelt je er graag meer over dit kledingruil-initiatief en laat je een paar toffe vondsten zien uit haar Clothing Loop tassen.

Kleding ruilen met The Clothing Loop

Makkelijk kleding ruilen met mensen uit de buurt, dat is The Clothing Loop. Het idee is bedacht door slow fashion gekkie Nichon Glerum toen ze in coronatijd de kledingruilfeestjes enorm miste. Ze bedacht een systeem om toch nog met buurtgenoten kleding te ruilen en dat sloeg zo aan dat al gauw meer mensen ervan hoorden en ook hun eigen loop wilden beginnen. Nichon faciliteerde dit, hield toen nog al die loops ijverig bij in een excelletje. En dat was nog maar het begin. Fast forward: The Clothing Loop is binnen no-time uitgegroeid tot een serieuze community met inmiddels honderden loops in Nederland. Wat zeg ik: in de wereld (and counting). Dit te gekke Nederlandse idee gaat de wereld over. En dat excelletje? Dat is uitgegroeid tot een prachtige website waar je alles vindt om van kleding ruilen met de buurt een geslaagd feestje te maken.

Maar hoe werkt het? Ik leg het even kort aan je uit, maar eigenlijk moet je het gewoon zelf gaan meemaken. Het is zo leuk en simpel én heel duurzaam natuurlijk! Lekker je kast opruimen en gratis kledingparels van buurtgenoten scoren.

Een paar gratis vondsten uit The Clothing Loop!

Hoe werkt The Clothing Loop?

Via de website meld je je aan bij een kledingketting bij jou in de buurt. Daarna duurt het niet lang voordat je wordt toegelaten tot een WhatsApp-groep met buurtgenoten. Je krijgt instructies van de beheerder en dan is het wachten tot je aan de beurt bent en er een grote tas met kleding op de stoep staat die is samengesteld door alle deelnemers van jouw kleding loop, allemaal buurtgenoten dus. Je pakt eruit wat je leuk vindt, je voegt kleding toe wat je kwijt wilt en geeft de tas door aan de volgende buurtbewoner die meedoet aan de kledingketting. Fun fact: je bent niet verplicht om elke keer kleding weg te doen, maar je mag wel áltijd kleding uit de tas pakken. Hoe vind je die?

Als je in een gebied woont waar nog geen ketting is, dan helpt The Clothing Loop je graag met het opzetten van één in jouw buurt.

Boffen: misschien woon je wel in een gebied met een Clothing Loop voor kids. Die schieten ook als paddenstoelen uit de grond. De teller staat nu op vierhonderd.

Maximaal vijf kledingstukken per persoon per jaar

Om binnen de klimaatdoelstellingen te blijven op het gebied van textiel, mogen we ‘nog’ maar vijf nieuwe kledingstukken per persoon per jaar kopen, aldus Milieu Centraal. Dit zal veel mensen afschrikken. Tegelijkertijd dragen Nederlanders gemiddeld 70% van hun kleding niet. Nichon: ‘We zitten dus allemaal op een goudmijn. En door deze berg op een laagdrempelige manier met elkaar te delen, lossen we niet alleen een deel van het probleem op, maar leren we ook nog leuke mensen in de buurt kennen!’

Mijn ervaring met kleding ruilen via The Clothing Loop

Ik krijg gemiddeld eens per twee weken een tas thuis. In mijn geval circuleren er negen tassen die zijn samengesteld door 53 buurtgenoten, waardoor er elke keer leuke verrassingen tussen zitten. Is het een keer niks voor mij, dan gaat de tas weer door naar de volgende in de rij – een achterbuurvrouw, één minuut lopen – en wacht ik geduldig op de volgende tas. Ik heb al heel wat toffe items gescoord: een badpak, een perfecte bh (echt waar!), een lekkere high waist jeans, een zwierige zomerjurk en een makkelijke trui.

Tip: heb je iets nodig voor een verkleedfeest of andere speciale gelegenheid? Daarvoor kun je de app-groep ook gebruiken! Heel vaak heeft iemand uit de groep iets te leen liggen.

Sneakpeak in een tas van The Clothing Loop.

Doe je ook mee?

Doe je ook mee met The Clothing Loop? Als het je lukt om in een jaar zes kledingstukken minder te kopen dan je normaal gesproken zou doen, dan bespaar je ongeveer veertig kilo aan CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan een ritje met een benzineauto van Amsterdam naar Parijs (bron: Milieu Centraal). Dat is aardig wat en een kettingkledingruil is een geweldig idee om die aankopen te minderen (en toch af en toe wat nieuws te dragen). Nichon heeft als doel om de komende vijf jaar één miljoen mensen te enthousiasmeren om mee te doen aan haar duurzame kledinginitiatief. Als dat lukt, dan besparen al die fanatieke kledingruilers samen evenveel CO2-uitstoot als vijfduizend ritjes rond de wereld met diezelfde benzineauto. Daar wil je toch bijhoren? Bekijk meer over dit leuke initiatief.

Meer duurzame tips thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: