Spullen online verkopen op Marktplaats.

Tips om spullen online te verkopen via Marktplaats

Spullen online verkopen op Marktplaats en andere handige apps is een mooie manier om ook een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Bovendien kan Marktplaatshandel met oude spullen ook een leuk zakcentje opleveren terwijl je tegelijk je huis opruimt. Wat wil een mens nog meer? Met deze tips haal je het meeste uit online verkopen.

Online spullen verkopen

Marktplaats, Vinted, Facebook, Instagram, The Next Closet: er zijn tal van manieren om je spullen online van de hand te doen. Welk kanaal je ook kiest: voor alle kanalen gelden dezelfde tips om je spullen goed te verkopen.

Welk verkoopkanaal past bij jouw spullen?

Wat je verkoopt, bepaalt je kanaal. Een designertas verkoop je doorgaans beter op Vinted of The Next Closet, een leren bank zou ik eerder op Marktplaats of Facebook plaatsen, terwijl ik een appelboor alleen in een lokale Facebookgroep zou aanbieden. Om een beter gevoel te krijgen bij de verschillende kanalen, neem ik ze kort met je door:

  • The Next Closet & Vinted zijn bij uitstek geschikt voor mooie, kwalitatieve kledingstukken.
  • Marktplaats vind ik de beste verkoopplek voor meubels, merk kinderkleding, kwalitatief speelgoed en luxere gebruiksvoorwerpen zoals een Magimixer.
  • Facebook vind ik op Marktplaats lijken, maar door de lokale groepen vind ik dit ook de plek voor het verkopen van klein grut aan mensen uit je buurt. Denk aan speelgoed, kleding, gebruiksvoorwerpen die handig zijn, maar waar je niet snel 7 euro verzendkosten voor wil betalen, zoiets als de appelboor dus ;).

Publicatiemoment van online advertentie

Schaatsen verkoop je in de december, zwemspullen in juni. Denk bij wat je verkoopt goed aan je doelgroep: wanneer gaan zij die spullen nodig hebben en dus online zoeken ernaar? Dat is het moment de spullen in de verkoop te zetten. Maar ook op weekniveau kun je zo naar je verkoop kijken. Mijn ervaring is dat spullen die in het weekend en in vakantie worden gepubliceerd eerder verkocht raken. Mijn vermoeden is dat mensen dan meer online zoeken en dus jou net gepubliceerde advertentie bovenaan zien staan.

Verkoopadvertentie met vindbare titel, aantrekkelijke foto’s en tekst met zoekwoorden

Kleding online verkopen.

Zorg voor meerdere goede foto’s van je spullen: van meerdere kanten geschoten bij goed daglicht. Neem hier ook even goed de tijd voor en probeer ook een beetje aan styling te denken. Zorg daarnaast voor een goede en vriendelijke advertentietekst waarin je beknopt goed meer vertelt over het product, de staat van het product en eventueel de reden van wegdoen. Zorg ook dat je in advertentietitels de woorden kiest waar mensen veelal op kunnen zoeken, hierdoor is je advertentie ook beter vindbaar. Noem het merk, de ontwerper, het materiaal, de kleur, de maten en als het vintage is: noem dat zeker ook, samen met de periode. Sommige verkopers gaan hier nog een stap verder in en zetten ook vaak gemaakte taalfouten bewust in de advertentie.

Sommige verkopers zweren erbij dat kleding gedragen gefotografeerd moeten worden. Ik heb beide geprobeerd (gedragen en op hanger) en ik merk geen verschil.

Wees geen moeilijke verkoper online

Je wil je spullen toch kwijt? Wees daarom bereid te onderhandelen. Bekijk vooraf wat de gemiddelde en laagste vraagprijzen zijn van soortgelijke producten en sta open voor het gesprek. Omdat een pas geplaatste advertentie bovenaan zal staan, zullen de meeste geïnteresseerden zich in het begin melden. Houd deze leads warm en probeer er met hen uit te komen voordat je advertentie naar beneden zakt en geen kijkers meer oplevert.

Zorg dat je goed bereikbaar bent voor online kopers

Omdat je advertentie in het begin de meeste geïnteresseerde kopers zal trekken, is het belangrijk dat je de advertentie publiceert op dagen dat je goed bereikbaar bent. Veel kopers zijn nu op zoek naar een product en vaak reageren ze op meerdere soortgelijke advertenties tegelijk. Je moet dus proberen dat ze bij jou blijven hangen.

Verkoop geen rotzooi online

Verkoop alleen spullen waar je oprecht van denkt: dit is goede waar! Voor (kinder)kleding is dit nog belangrijker: hoe meer items je hebt in dezelfde maat, stijl en van dezelfde kwaliteit, hoe groter de kans dat je upselling kunt doen omdat je spullen zo in de smaak vallen dat een fashion twin meer van je wil kopen. Ik koop regelmatig meerdere kinderkleding-items bij één verkoper en ook onze bij de koop van ons rotanbankje voor de woonkamer heb ik een soortgelijke stoel gekocht voor in de slaapkamer bij dezelfde verkoper.

Bekijk ook: Marie Kondo opruimtips.
Ook handig: tips om mooie spullen te vinden via Marktplaats.
Ben je op zoek naar tips om op Vinted goed te verkopen? Personal finance expert Sabine van Finance Queen heeft handige tips!

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: