Search
Tweedehands kinderkleding tips

Zo vind je geweldige tweedehands kinderkleding!

We begrijpen bij thegreenlist.nl niet zo goed waarom niet elke ouder vaker tweedehands kinderkleding koopt. Het is goedkoop, duurzaam, kinderen groeien binnen no-time uit hun kleding én het aanbod tweedehands kinderkleding is gigantisch. Waarom zou je alles nieuw kopen? Je bent gek! Met deze tips vind jij de mooiste tweedehands kidsparels voor een prikkie.

Stoomcursus tweedehands kinderkleding zoeken

Voor kinderen kun je online zoveel toffe tweedehands kleding vinden. Om tijd te besparen en de beste dingen te vinden, is het handig om vooraf uit te zoeken welke kinderkledingmerken je tof vindt. Dan kun je voor die merkjes zoekopdrachten instellen op Vinted en Marktplaats. Op Vinted heet dit het personaliseren van je account. Ga er een avondje voor zitten, struin webshops af en maak zoekfilters aan voor de kinderkledingmerken die je gaaf vindt. Wij hebben al heel wat voorwerk voor je gedaan, want eerder hebben we al een flinke lijst opgesteld van mooie duurzame kinderkledingmerken.

Tip: kom je iets tofs tegen, maar ontbreekt het merkje? Kijk/vraag dan even naar het materiaal. Het fijnste is kinderkleding van natuurlijke materialen. Bij duurzame kinderkledingmerken kun je ervan uitgaan dat de materialen goed zijn. Wil je meer weten over kledingmaterialen? Daar hebben we ook over geschreven!

De beste plekken voor het vinden van tweedehands kinderkleding?

Goeie vraag: de beste plek voor het vinden van tweedehands kinderkleding? Met stip op één is dat wat mij betreft Vinted. Zoveel aanbod en zulke goede zoekfilters, daar vind je altijd wel iets leuks. Maar ook offline ‘in de echte wereld’ is het goed toeven voor kids. De rommelmarkt (check hier een handig overzicht van rommelmarkten) en kringloopwinkel zijn ook geweldige plekken voor tweedehands kinderkleding, vooral als je op zoek bent naar kleinere maatjes (babymaat tot 116 ongeveer). Hoewel, op een goede rommelmarkt kun je ook prachtige spullen vinden voor grotere kinderen… En het voordeel van de rommelmarkt en kringloopwinkel is: goedkoper ga je het niet vinden!

Op een goede rommelmarkt vind je ook tweedehands kleding voor grotere kids, kijk maar! Drie korte broeken in maat ’tien jaar’ en toffe zomerschoenen met stippen in maat 31. Deze parels vond ik op het Kleverparkfestival in Haarlem.

Verder is The Clothing Loop een leuke tip. Dit is trouwens helemaal gratis! De kledingketting van Nederland is vooral bekend geworden met loops voor dameskleding, maar er zijn ook steeds meer tassen voor kinderen in omloop. Check maar eens of dat in jouw buurt zo is, of start er zelf eentje. Wil je meer weten over The Cothing Loop? Bekijk dan deze review en leer er alles over!

Een andere bekende kledingruil speciaal voor kinderen is KrijgdeKleertjes.nl. Het werkt net even anders dan een kettingruil voor volwassenen omdat je met de verschillende maten en leeftijden van kinderen zit. De oplossing is dat de ruil niet gelijktijdig en met dezelfde persoon hoeft te gebeuren. Het lidmaatschap kost vijftien euro per jaar en daarmee kun je online onbeperkt dozen kiezen en weggeven. Wil je liever kleding per stuk uitkiezen of inleveren? Op de website vind je de adressen voor fysieke ruillocaties in het land, vaak is dit bij vrijwilligers thuis.

Ook is het handig om als tweedehands shopper lid te worden van Facebook-groepen waar je favoriete kinderkledingmerken tweedehands worden verkocht. Vaak vind je deze groepen door op de merknamen te zoeken in de Facebook-zoekbalk. Zo hoef je niet steeds zelf op zoek, maar komt het beste aanbod dagelijks linea recta naar je toe.

En neem ook eens een kijkje bij een tweedehands kinderkledingwinkel bij jou in de buurt. Vaak is het zo dat de winkels in ‘betere’ buurten mooiere inbreng hebben. Doe hier je voordeel mee!

Tot slot zijn de app-groepen van school of sportclubjes echte lifesavers. Plaats een oproep als je iets nodig hebt en voor je het weet komen de gymschoenen en sportpakjes zo via het schoolplein naar je toe. Hoef je helemaal de deur niet voor uit. Lekker!

Tweedehands winkelen voor kinderen: denk vooruit!

Tweedehands kinderkleding shoppen is iets meer een puzzel. Dat komt omdat kids relatief kort in een maat passen. Daarnaast moet je rekening houden met het seizoen waarin ze een bepaalde maat dragen. Als je daar vooraf over nadenkt, kun je meer uit het (online) tweedehandsshopuurtje halen en wellicht ook al bijzondere dingen vinden voor komende seizoenen.

Tip: als je online gaat shoppen en je ziet meerdere toffe items bij één verkoper, dan kun je vaak een bundelkorting krijgen. Bovendien scheelt het verzendkosten. Vraag hiernaar!

Best bewaarde geheim van een tweedehands shoppende ouder: de groeidoos!

Al die tweedehands schatten die je op de groei koopt, moet je natuurlijk ergens laten. Je hebt vast nog wel een plank over in de kledingkast. Of anders haal je een gratis doos in de supermarkt en leg je de kinderkleding daarin. Zo heb je altijd een voorraadje en kom je niet in de verleiding om in geval van nood ‘even’ iets nieuws te kopen. Stress hebben omdat ik iets mis, is voor mij persoonlijk de nummer één reden om voor de gemakkelijke weg te gaan en ‘even snel’ nieuw te kopen. En dat wil ik het liefst voorkomen. De groeiplank (of -doos) helpt hierbij.

Vergeet ook niet om regelmatig te kijken wat je allemaal al hebt liggen in die groeidoos. Soms vergeet je wat je al hebt. Het is ook altijd handig om alvast een extra jas en gymschoenen in een groter maatje op de kop te tikken. Als er iets kwijtraakt op school, wat bij ons regelmatig gebeurt, dan kun je naar die reserve-exemplaren in de groeidoos grijpen totdat de oude spullen weer boven water zijn.

Links de groeidoos met allemaal tweedehands kinderkleding. Rechts: een gerepareerde tweedehands kinderbroek.

Ook ondergoed en sokken tweedehands!

Een leuke outfit wordt eerder doorgegeven dan sokken, ondergoed en pyjama’s. Maar waarom zouden die kledingstukken wel bij het afval moeten belanden? Veel mensen zijn juist enorm geholpen met zulke basics. Ziet het er nog goed uit en kun je het wassen? Dan kun je het doorgeven! Gelukkig zijn er op Vinted heel wat mensen die dat hebben begrepen, want op deze manier vind ik de beste kinderpyjama’s, sokken en boxershorts voor een paar piek.

Hoeveel kledingstukken heeft een kind nodig?

Hoeveel heeft een kind nodig? Dat verschilt natuurlijk. Sommige kinderen komen dagelijks thuis in vieze kleding, terwijl andere kinderen er makkelijk drie dagen in rondbanjeren. Ik denk dat een gemiddeld kind in Nederland ongeveer negen setjes kleding nodig heeft. Zeg vier zomersetjes en vijf wintersetjes. Dat is exclusief ondergoed, sokken, sportkleding, schoenen, jas en andere accessoires. Hmmm, toch best wel weer wat als je het zo onder elkaar zet. Anyways, dit is handige informatie tijdens het tweedehands shoppen. Zo weet je een beetje waarnaar je moet zoeken.

Alsjeblieft (niet): een zak met tweedehands kinderkleding

Het is superaardig bedoeld, maar zodra mensen kennisnemen van het feit dat je graag tweedehands koopt, willen ze je meteen dingen gratis geven. En dat is opvallend vaak kinderkleding. Héél veel kinderkleding. Soms wel een zak vol. Het is ontzettend aardig dat je spullen gratis aangeboden krijgt, maar al die kleding moet je wel ergens laten. Vaak blijft het toch ongedragen liggen omdat het niet je eigen (eerste) keuze is. En die kinderkast wordt zo langzaam weer voller. Precies wat je niet wilt. Geloof me, je hoeft niet alles aan te nemen wat je aangeboden krijgt. Bedank er vriendelijk voor en geef aan dat er veel gezinnen en goede doelen zijn die het harder nodig hebben dan jij.

Repareer kinderkleding ook zo vaak mogelijk!

Kapotte knieën in broeken, uitgelubberde elastieken en andere kleerscheuren: laat ze maken! Bij kinderen weet je dat kleding snel kapot kan gaan. Soms laat ik kapotte knieën wel drie of vier keer maken voordat de kleermaker aangeeft dat het echt tijd wordt voor een ‘nieuwe’ broek.

Hoe vind jij de tofste tweedehands kinderkleding?

Wat vond je van deze tweedehands shoptips voor kids? Kende je alles al of heb je juist een andere manier om toffe dingen te vinden voor de kids? Laat het weten (contactbuttons vind je onderaan deze pagina)! We vullen het lijstje met liefde aan! En heb je iets leuks gevonden? Show het op Instagram en vergeet @thegreenlist.nl dan natuurlijk niet te taggen!

Meer duurzame tips voor kids

Photo credits: hoofdbeeld: Angela de Vlaming, overig: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: