Search
Duurzaam ouderschap: tips van een groene mama.

Duurzaam ouderschap: tips van een groene mama!

Je duurzame missie stopt natuurlijk niet zodra je kinderen krijgt. In tegendeel: zijn je kinderen niet juist een van de redenen om een tandje bij te zetten? Toch zullen de ouders onder ons het herkennen. Duurzaam ouderschap is niet altijd makkelijk. Als de kids nog klein zijn, is het continu wikken en wegen. Je wilt ze niets ontnemen, maar bepaalde dingen kun je niet over je hart verkrijgen door alle kennis die je hebt over klimaatverandering. Zodra ze de basisschoolleeftijd passeren wordt jouw missie om een duurzame ouder te zijn misschien nog wel lastiger. In dit artikel deelt groene mama en Jelske een aantal handige en vooral leuke tips om aan de slag te gaan met een bewustere opvoedstijl.

Duurzaam ouderschap

Hoe ga je nou op een positieve en luchtige manier aan de slag met duurzaam ouderschap? Met onderstaande tips kun je zeker al in de peuterleeftijd beginnen en je hebt er tot ver in de basisschoolperiode plezier van. Welke manier het beste bij jouw kind en jouw opvoedstijl past, dat weet je het beste zelf, dus pik er vooral uit waar jij je goed bij voelt.

#1 Kleuters zijn sponzen: geef het goede duurzame voorbeeld

Kinderen zijn sponzen en nemen veel van hun omgeving over. Dus ook van jou als ouder of opvoeder. Dat is een nadeel als je er per ongeluk weer een scheldwoord uit floept in het bijzijn van je kroost, maar het is een voordeel als het gaat om het aanleren van duurzame gewoontes. Trek jij een warme trui en pantoffels aan als het wat kouder is in huis? Dan leert je kleuter dat hij wat warms aan moet trekken als hij het koud heeft in plaats van de verwarming hoger zetten. Als jij standaard kort doucht, dan weet je kindje niet beter dan dat normaal is. Wellicht zie je in de kleuterleeftijd niet direct iets terug van al je ‘effort’. Maar van bewuste puberouders krijg ik regelmatig terug dat zij zien dat de kinderen rond hun tienerleeftijd toch bewustere keuzes zijn gaan maken, zoals minder vlees eten en tweedehands kleding kopen. Dus ga door waarmee je bezig bent ook al krijg je nog weinig respons ;).

Duurzame activiteiten met je kind: vlierbloesemsiroop maken, naar de bieb en afval prikken.

#2 Ga samen aan de slag met duurzaamheid en maak het leuk

Knutselen met verpakkingsmaterialen, samen afval prikken, met zakgeld naar de kringloopwinkel, een natuurbingo doen tijdens een boswandeling, met de trein naar opa en oma of een kindermuseum. De lijst met duurzame kinderactiviteiten is eindeloos en maken het duurzame ouderschap ontzettend leuk! Dit soort kinderactiviteiten zijn perfecte gespreksstarters om met kinderen over duurzame onderwerpen te praten, zonder dat je meteen de diepte induikt. Een paar voorbeelden uit eigen koker:

  • Fietsen: Ik pak zo vaak mogelijk de fiets. Daarbij vertel ik dat ik de auto probeer te laten staan omdat auto’s en vliegtuigen vieze scheetjes laten waar bomen, planten en dieren ziek van worden. Je kunt het zo uitleggen als jij wilt, zolang je kleuter de essentie maar begrijpt. Als je kind wat ouder is, dan kun je er altijd dieper op ingaan. 
  • Zwerfafval rapen: Als ik mijn kleuter uitnodig om samen met de grijper op pad te gaan, dan probeer ik in kleutertaal uit te leggen waarom we dit doen. ‘Dat de aarde er blij van wordt als het afval in de prullenbak belandt’, is al voldoende informatie voor een vier- of vijfjarige.
  • Shoppen in de kringloopwinkel: Als ik een boodschap ga doen in de kringloopwinkel, dan mag mijn zoontje met een euro uit zijn spaarpot een speelgoedje uitzoeken en soms leveren we ook speelgoed in. Op deze manier leer je je kind over hergebruiken en bezittingen kunnen weggeven.
  • Uitje met het openbaar vervoer: Kinderen zijn gek op het openbaar vervoer. Het maakt eigenlijk niet eens uit wat de bestemming is, de reis ernaartoe is al het hoogtepunt.
  • De natuur in met Oerrr: Kastanjes of herfstbladeren rapen, een blotevoetenpad of kabouterpad lopen, op pad met de boswachter, bramen en bessen plukken, of simpelweg klimmen en klauteren in een natuurspeeltuin. Buiten zijn is in elk seizoen een feest. Ik check regelmatig de website van Oerrr Natuurmonumenten. Zij organiseren allerlei activiteiten om met kinderen de natuur in te gaan.

#4 Lees samen over duurzame onderwerpen

Lees jij als duurzame ouder ook elke avond voor? Dan is dat een geweldige manier om een duurzame boodschap over te brengen. Er zijn veel leuke kinderboeken te vinden met een duurzaam thema. Inspiratie nodig? Bekijk dan deze kinderboekentips met een groen randje.

#5 Duurzaam ouderschap betekent ook: laat het los

De perfecte ouder bestaat niet. Perfect duurzaam ouderschap bestaat al helemaal niet. Wees daarom ook niet te streng voor jezelf en voor je kind. Kijk naar het grotere plaatje en staar je niet blind op de momenten dat het even niet goed ging. Dat je kind op een partijtje een frikandel koos, een ballon kreeg in een bouwmarkt of van zijn zakgeld een (in jouw ogen afschuwelijk) plastic speelgoedje kocht. Die momenten horen er ook bij. Het feit dat je dit artikel tot hier hebt gelezen, bewijst al dat je je wil inzetten om bewustere stappen te zetten. Heb geduld. Onderschat de impact van al die kleine stapjes niet. Voor je het weet zijn ze twaalf, en als ik de puberouders moet geloven, kan het dan zomaar zijn dat ze jou dan gaan vertellen wat je allemaal duurzamer zou moeten doen…

Duurzaam ouderschap: hoe pak jij het aan?

Heb je zelf een leuke, originele tip om met kinderen op een positieve manier aan de slag te gaan met duurzaamheid? Laat het dan vooral weten! Je kunt met thegreenlist.nl in contact komen via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina. Wie weet zie jij jouw opvoedtip dan later nog terug op deze site!

Meer kidstips van thegreenlist.nl

Photo credits hoofdbeeld: Allan Mas (Pexels), overige foto’s: thegreenlist.nl.

Share

Gastbijdrage

Gastbijdrage

Gastartikelen met groene inspiratie en tips van vrienden van thegreenlist.nl.
Gastbijdrage

Gastbijdrage

Gastartikelen met groene inspiratie en tips van vrienden van thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: