Search
Duurzame kinderkamer met tweedehands spullen

Duurzame kinderkamer met tweedehands meubels: zo doe je dat!

Een wieg, een kast, een commode en later een echt bed en misschien wel een bureau. Ook in die kinderkamer komen heel wat spullen voorbij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de knuffels, het speelgoed en andere accessoires. Kan dat duurzamer? Ja, dat kan! Koop het tweedehands, upcycle wat je hebt of maak het zelf! Ben je meteen een stuk goedkoper uit én het is ook nog eens veel origineler. Standaard kinderkamers zijn er al genoeg! Doe het anders!

Een duurzame kinderkamer voor een prikkie!

Is er een kleintje op komst? Of is je kind toe aan een volgende stap? Als ouder komen er meerdere momenten dat je aan de bak mag met een nieuwe kinderkamer. Dat kun je op twee manieren aanpakken: je gaat naar de (online) winkel en koopt een set. Nieuw. In Nederland heb je héél veel kinderkamers die zo ontstaan zijn. Lekker makkelijk, dat wel. Of je maakt er een tof project van en probeert er een duurzame kinderkamer van te maken. Geen woonwinkels, geen multiplex meubels en geen ‘laatste trends’, maar wel een originele kamer met veel tweedehands meubels. Kortom, een kamer met een verhaal die helemaal bij jouw kid past. Maar hoe doe je dat? Duurzame kinderkamer tips? Komen ze!

Maak een moodboard voor de kinderkamer

Een tof bed, een grappig kinderbureau met vintage boekenkastje ernaast… Sommige mensen hebben echt een neus voor styling. Niet getreurd als je dat gevoel minder of nog niet ontwikkeld hebt. Lang leve Pinterest. Maak een moodboard en gebruik dit als leidraad bij het maken van je keuzes in de kringloopwinkel of op Marktplaats, wat mij betreft dé beste plekken om spullen te vinden voor de kinderkamer. Als je een moodboard maakt, kun je in de winkel sneller spullen vinden die passen bij de kleuren en materialen die overeenkomen met jouw moodboard.

Moodboard van de kinderkamer versus een sneak peak van het eindresultaat.

Hergebruik wat je al hebt

Bij een duurzame kinderkamer is het ook een tip om te hergebruiken wat je al thuis hebt. En het is vaak meer dan je denkt! Een handig karretje dat maar in de weg staat in de keuken werkt ook perfect als opberger van knuffels, een oude kledingkast kan met een likje verf toch nog wel een ronde mee – wat zeg ik: het blijkt een geweldige kast! Misschien heb je ook nog wel familieleden (ouders? grootouders? ooms? tantes?) met een grote zolder. Ga eens kijken wat er ligt en of je dat nog kunt en mag hergebruiken. Probeer er een beetje doorheen te kijken. Misschien kun je het net even anders aankleden of gebruiken of verven. En het leuke is: deze meubels zijn gratis en hebben vaak een goed familieverhaal.

Oude IKEA-kast oppimpen

Zelf heb ik ooit een oude IKEA kast grijs geverd voor de peuterkamer van mijn zoontje. Dat was al een goede duurzame stap om die inspiratieloze witte kast toch nog een tweede leven te geven. Het resultaat was zeker tof, maar na een aantal jaar begon de kleur grijs toch wel wat te vervelen. Moest de opgepimpte IKEA-kast toch de deur uit? Of een andere kleur misschien? Verrassing: we schilderden de muur achter de kast okergeel, waardoor de grijze kast tot de dag van vandaag schitterend staat.

Ga op zoek naar één pronkstuk

Een kinderkamer is meestal niet zo groot, dus aan één pronkstuk heb je vaak wel voldoende. Ga op zoek naar iets opvallends, iets bijzonders, iets wat de kinderkamer een unieke twist geeft. Een kast, een knuffel, een bijzonder (vintage?) bureau. Bij ons thuis is het een rotan boogkast geworden die ik op Marktplaats vond en bonus: een gettoblater met lampjes die we bij toeval vonden op de zolder van mijn schoonouders. Die waren zou blij dat we de joekel meenamen. Stond alleen maar stof te happen daar. Kun je wel wat tips gebruiken voor het vinden van toffe tweedehands meubels voor een kinderkamer? Check dan even deze Martkplaats shoptips.

Ga op zoek naar leuke aankleding in de kringloop

Met dat moodboard op je telefoon kun je op zoek gaan naar toffe hebbedingen en accessoires waarmee je de duurzame kinderkamer verder aankleedt. Misschien een houten krukje, kleurrijke voorleesboekjes, een kapstokje met verkleedkleding? Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het wel in de kringloop. Hoewel, rommelmarkten zijn ook echt een topplek voor het vinden van schatten voor de duurzame kinderkamer. Shoptips voor rommelmarkten hebben we ook!

Upcycle!

Een kast een andere kleur geven is een vorm van upcyclen, maar je kunt nog meer losgaan. Ben je niet zo handig? Op Etsy en op Instagram vind je ook veel creatieve doe-het-zelvers die op bestelling toffe meubels maken. Een paar ideeën: een hanglamp van oud karton (gekocht), een plantenpot van een zak potgrond van crafpapier (zelf gemaakt), een kruidenrekje omturnen tot boekenkast (zelf gemaakt van Martplaatsvondst), een handgemaakte lampenkap van vintage stof (laten maken).

Ook aan de slag met je duurzame kinderkamer?

Hopelijk heb je met deze tips genoeg inspiratie en zin gekregen om aan de slag te gaan met een duurzame kinderkamer! En onthoud: de zoektocht naar die leuke tweedehands meubels is net zo belangrijk als het resultaat. Geniet van die zoektocht!

Meer tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Angela de Vlaming.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: