Duurzame kindertandpasta test: het testpanel in actie!

Duurzame kindertandpasta test

Duurzame tandpasta voor volwassenen is er in talloze varianten. Voor kinderen is dat echter wat lastiger. Niet alleen is de keuze beperkt, maar het is minstens zo belangrijk dat je kind de tandpasta ook lekker en fijn vindt. Tandenpoetsen bij je kind is al lastig genoeg, toch? Greenlist-redacteur Mascah deed de duurzame kindertandpasta test met haar testpanel van drie zoons van negen, zeven en vier jaar.

Tanden poetsen bij kinderen

Tanden poetsen bij kinderen wordt geadviseerd vanaf het eerste tandje. Poets met een zachte tandenborstel, maak zachte horizontale bewegingen en poets zowel de tanden als het tandvlees. Tweemaal per dag de tanden poetsen wordt aangeraden door tandartsen. Kinderen vanaf een jaar of vier kunnen zelf hun tanden leren poetsen. Zorg wel altijd dat de ouders één keer per dag de tanden na poetsen. Zo zorg je ervoor dat de tanden goed schoon worden. En dat is heel belangrijk voor gezonde tanden! Ook neem je kinderen minimaal een keer per jaar mee naar de tandarts. Zo wennen ze aan tandartsbezoek en op die manier kan de tandarts helpen de tanden gezond en schoon houden.

Wat is een duurzame kindertandpasta?

Wij bewegen thuis stap voor stap naar een duurzame lifestyle. Ook voor de kinderen kiezen we zo duurzaam en gezond mogelijke producten. In de badkamer hebben we al heel veel stappen gezet. Maar duurzame tandpasta voor de kinderen bleek best een lastige stap. Want wat is nou een duurzame kindertandpasta? Mijn eisen voor een duurzame kindertandpasta zijn:

  • Verpakkingsvrij of milieuvriendelijke verpakking
  • Zonder microplastics
  • Vegan
  • Geen dierproeven
  • Met fluoride

Op zoek dus naar een duurzame kindertandpasta, die zo milieuvriendelijk en diervriendelijk mogelijk is. Ik kies ervoor om een tandpasta te gebruiken met fluoride, naar advies van tandartsen.

Duurzame kindertandpasta test: welke is het fijnst?

Met de eisen voor een duurzame kindertandpasta vond ik slechts drie tandpasta’s die geschikt zijn. We testen de volgende duurzame kindertandpasta:

1. Denttabs kids tandenpoets tabletten strawberry

2. The Humble natuurlijke kids tandpasta strawberry

3. Fairytabs tandpasta tabletten voor kinderen soft mint

De Denttabs en Fairytabs zijn beiden tandpasta tabletten. Tandpasta tabletten zijn kleine pilletjes waar je eerst op moet kauwen. Zo vormt zich een tandpasta in je mond, waarmee je de tanden kunt poetsen. Kindertandpasta tabletten kun je gebruiken bij kinderen vanaf vier jaar die goed kunnen kauwen. The Humble tandpasta is vloeibare tandpasta, net als reguliere tubes. Dit zijn de drie merken die wij hebben getest:

Testpanel

Ons testpanel bestaat uit drie jongens van negen, zeven en vier jaar oud. Deze jongens poetsen zelf twee keer per dag hun tanden. Volgens het advies van tandartsen pets ik altijd eenmaal per dag de tanden na. Zo zorgen we ervoor dat er geen plekjes vergeten worden. Deze testers zijn gewend aan het poetsen met tandenpoets tabletten.

1. Denttabs kids tandenpoets tabletten strawberry

De denttabs kids tandenpoets tabletten strawberry zijn gemaakt van natuurlijk ingrediënten. Ze zijn plasticvrij, vegan én dierproefvrij. Daarnaast hebben deze kindertandpasta tabletten een BDIH / Cosmos keurmerk. Dit keurmerk stelt verregaande eisen aan de milieuvriendelijkheid van het product. Deze Denttabs kids tandenpoets tabletten zijn verkrijgbaar bij Levenzonderafval. Ze kosten €5,99 voor 40 gram.

Wat vinden de testers van de Denttabs kids tandenpoets tabletten?

Ons testpanel vindt de aardbeiensmaak van de Denttabs erg zoet. Ook zit er een licht bittere nasmaak aan de tabletten, die de jongens trouwens verder niet storend vonden. Ze vinden de tabletten makkelijk te kauwen en ze lossen vlot op in hun mond. Deze Denttabs schuimen niet zoals reguliere tandpasta. Maar de tanden voelen wel fris en schoon naderhand volgens het testpanel.

2. The Humble natuurlijke kids tandpasta strawberry

The Humble natuurlijke kids tandpasta lijkt het meeste op reguliere vloeibare tandpasta. De glazen verpakking is 100% herbruikbaar en milieuvriendelijk. The Humble tandpasta is plasticvrij. Daarnaast is het product vegan en niet getest op dieren. The Humble tandpasta is verkrijgbaar bij Levenzonderafval. Deze tandpasta kost €6,49 voor 50 ml.

Wat vinden de testers van The Humble natuurlijke kids tandpasta strawberry?

The Humble tandpasta zit in een glazen potje. Dat is best spannend in de handen van kinderen. Met het spateltje is de tandpasta lastiger op een tandenborstel aan te brengen dan vanuit een tube. Het is geen succes voor jonge kinderen. Onze jongte testers gebruikten teveel tandpasta en maakten er een knoeiboel van. Dus ouders zullen de tandpasta zelf op de tandenborstel moeten doen. De smaak van de tandpasta is aardbeien. En de smaak was erg lekkers volgens onze testers. De tandpasta schuimt fijn en poetst de tanden lekker schoon.

3. Fairytabs tandpasta tabletten voor kinderen soft mint

De Fairytabs tabletten zijn een Nederlands product. Deze makers doen hun uiterste best om tandenpoetsen leuk te maken. Daarvoor componeerden ze zelfs een tandenpoetslied. Wat een leuke bonus van deze duurzame kindertandpasta! Als kinderen fijn hun tanden poetsen, scheelt dat weer een hoop stress voor ouders. Deze Fairytabs zijn plasticvrij. Daarnaast bestaan ze uit natuurlijke ingrediënten. Fairytabs bevatten geen gluten, SLS of parabenen. Deze duurzame kindertasta is 100% vegan en proefdiervrij. De Fairytabs tandpasta tabletten voor kinderen soft mint zijn verkrijgbaar bij Fairytabs. Daar kosten ze €7,29 voor 62 tabletten.

Wat vinden de testers van de Fairytabs tandpasta-tabletten voor kinderen soft mint

De Fairytabs duurzame kindertandpasta hebben de smaak soft mint. Deze smaak viel absoluut niet in de smaak bij het testpanel. Unaniem vinden ze deze tandpasta tabletten erg bitter. Deze bittere smaak verdwijnt tijdens het poetsen. Deze tabletten poetsen wel fijn, zo vindt het testpanel. De Fairytabs schuimen goed. En dat poetst wel lekker schoon zegt het testpanel.

Welke tandpasta is favoriet van deze duurzame kindertandpasta test?

Het testpanel was unaniem in hun oordeel. The Humble natuurlijke kids tandpasta strawberry kwam als favoriet uit de duurzame kindertandpasta test. De smaak was het beste van de drie duurzame kindertandpasta’s. En het testpanel vond die smaak het allerbelangrijkste. Wanneer het gaat om tandenpoetsen voor kinderen is dat erg belangrijk. Als kinderen de smaak niet lekker vinden, wordt tandenpoetsen een probleem. En voor gezonde tanden blijft goed poetsen een prioriteit.

Over (tandpasta)smaak valt niet te twisten

Ik wens je veel succes en wijsheid met het vinden van de fijnste duurzame tandpasta(tabletten) voor jouw kroost. Voorop staat dat alle drie de merken een ruime voldoende kregen van het testpanel en voldoen aan alle duurzaamheidscriteria die ik als ouder heb gesteld. Door te kiezen voor één van de bovenstaande merken, zal je zeker een kwalitatieve duurzame keuze in huis halen.

Meer kidstips van thegreenlist.nl

Denttabs en The Humble kindertandpasta kregen we van Levenzonderafval om te testen. De Fairytabs kocht gastredacteur Mascha bij Pieter Pot.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: