Search
Duurzame kindertandpasta test: het testpanel in actie!

Duurzame kindertandpasta test

Duurzame tandpasta voor volwassenen is er in talloze varianten. Voor kinderen is dat echter wat lastiger. Niet alleen is de keuze beperkt, maar het is minstens zo belangrijk dat je kind de tandpasta ook lekker en fijn vindt. Tandenpoetsen bij je kind is al lastig genoeg, toch? Mascha deed de duurzame kindertandpasta test met haar testpanel van drie zoons van negen, zeven en vier jaar. Welke vinden zij het lekkerst?

Tandenpoetsen bij kinderen

Een goed tandenpoetsritueel is zo belangrijk. Als het aan kinderen ligt, slaan ze het over of doen ze het halfbakken voor een beeldscherm. Maar ho stop. Dit is niet hoe je tandarts en je moeder het adviseren. Duurzaam je tandenpoetsen gaat veel meer over het ritueel, dan over producten. Hoewel wij bij thegreenlist.nl natuurlijk het liefst beide zaken goed zien gaan. Wat is ook al weer het advies?

Tandenpoetsen bij kinderen wordt geadviseerd vanaf het eerste tandje. Poets met een zachte tandenborstel, maak zachte horizontale bewegingen en poets zowel de tanden als het tandvlees. Tweemaal per dag de tandenpoetsen wordt aangeraden door tandartsen. Kinderen vanaf een jaar of vier kunnen zelf hun tanden leren poetsen. Zorg wel altijd dat de ouders één keer per dag de tanden napoetsen. Zo zorg je ervoor dat de tanden goed schoon worden, maar zo leren ze wel de fijne kneepjes van het zelf kunnen poetsen. En dat is heel belangrijk voor gezonde tanden nu en later! Ook neem je kinderen minimaal een keer per jaar mee naar de tandarts. Zo wennen ze aan tandartsbezoek en op die manier kan de tandarts helpen de tanden gezond en schoon houden.

Wat is een duurzame kindertandpasta?

Wij bewegen thuis stap voor stap naar een duurzamer leven. Ook voor de kinderen kiezen we zo duurzaam en gezond mogelijk. In de badkamer hebben we al heel veel stappen gezet, maar duurzame tandpasta voor de kinderen bleek best een lastige stap. Want wat is nou een duurzame kindertandpasta en is duurzaam wel goed genoeg? Ik ging op zoek naar een duurzame kindertandpasta en heb gelet op de volgende dingen.

  • Ik wil een kindertandpasta met fluoride, op advies van tandartsen. Dit vind ik heel belangrijk!
  • Een kindertandpasta zonder microplastics: in meer dan de helft van de tandpasta’s worden microplastics toegevoegd om het lekker smeerbaar te houden. Het is niet duidelijk of dit ook zoveel voorkomt in kids tandpasta.
  • De tandpasta moet vegan en cruelty-free zijn.
  • Als het even kan, is een milieuvriendelijke verpakking ook prettig.

Duurzame kindertandpasta test: welke is het fijnst?

Met de eisen voor een duurzame kindertandpasta vond ik slechts drie tandpasta’s die geschikt zijn. We testen daarom de volgende duurzame kindertandpasta:

  • Denttabs tandpastatabletten kids aardbei.
  • The Humble natuurlijke kids tandpasta strawberry.
  • Fairytabs tandpastatabletten voor kinderen soft mint.

De Denttabs en Fairytabs zijn beide tandpastatabletten. Tandpastatabletten zijn kleine pilletjes waar je eerst op moet kauwen. Zo vormt zich een tandpasta in je mond, waarmee je de tanden kunt poetsen. Kindertandpastatabletten (mooi scrabblewoord) kun je gebruiken bij kinderen vanaf vier jaar die goed kunnen kauwen. The Humble tandpasta is vloeibare tandpasta, net als reguliere tubes.

Maak kennis met het kindertandpasta testpanel

Ons testpanel bestaat uit drie jongens van negen, zeven en vier jaar oud. Deze jongens poetsen zelf twee keer per dag hun tanden met kindertandpasta. Op advies van tandartsen poets ik altijd eenmaal per dag de tanden na. Zo zorgen we ervoor dat er geen plekjes vergeten worden. Deze testers zijn gewend aan het poetsen met kindertandpastatabletten.

1. Denttabs tandpastatabletten kids aardbei

Deze kindertandpasta met aardbeiensmaak is gemaakt van natuurlijk ingrediënten. De tabletten zijn plasticvrij verpakt, vegan én dierproefvrij. Daarnaast heeft deze kindertandpasta een BDIH / Cosmos keurmerk. Dit keurmerk stelt verregaande eisen aan de milieuvriendelijkheid van het product. Dus dat is supergoed nieuws! Maar wat vinden de jongens? Ons testpanel vindt de aardbeiensmaak van de Denttabs erg zoet. Ook zit er een licht bittere nasmaak aan de tabletten, die de jongens trouwens verder niet storend vonden. Ze vinden de tabletten makkelijk te kauwen en ze lossen vlot op in hun mond. Deze Denttabs schuimen niet zoals reguliere tandpasta. Maar de tanden voelen wel fris en schoon naderhand volgens het testpanel.

2. The Humble natuurlijke kindertandpasta aardbeiensmaak

***update: deze tandpasts is nu te koop in een tube, fijn gezien de conclusie!***

The Humble natuurlijke kids tandpasta lijkt het meeste op reguliere vloeibare tandpasta. De glazen verpakking is 100% herbruikbaar en milieuvriendelijk. The Humble tandpasta is plasticvrij. Daarnaast is het product vegan en niet getest op dieren. The Humble tandpasta zit in een glazen potje. Dat is best spannend in de handen van kinderen. Met het spateltje is de tandpasta lastiger op een tandenborstel aan te brengen dan vanuit een tube. Het is geen succes voor jonge kinderen. Onze jongte testers gebruikten te veel tandpasta en maakten er een knoeiboel van. Dus ouders zullen de tandpasta zelf op de tandenborstel moeten doen. De smaak van de tandpasta is aardbeien. En de smaak was erg lekker volgens onze testers. De tandpasta schuimt fijn en poetst de tanden lekker schoon.

3. Fairytabs tandpastatabletten voor kinderen soft mint

De Fairytabs tandpastatabletten voor onze spruiten zijn een Nederlands product. Deze makers doen hun uiterste best om tandenpoetsen écht leuk te maken. Daarvoor componeerden ze zelfs een tandenpoetslied. Deze Fairytabs zijn plasticvrij. Daarnaast bestaan ze uit natuurlijke ingrediënten. Fairytabs bevatten geen gluten, SLS of parabenen. Deze duurzame kindertasta is vegan en proefdiervrij. De Fairytabs tandpastatabletten voor kinderen soft mint zijn verkrijgbaar bij Fairytabs. Wat vinden de boys van deze feestelijke tabletjes? De Fairytabs duurzame kindertandpasta hebben de smaak soft mint. Deze smaak viel absoluut niet in de smaak bij het testpanel. Unaniem vinden ze deze tandpastatabletten erg bitter. Deze bittere smaak verdwijnt tijdens het poetsen. Daarna poetst het erg fijn, zo vindt het testpanel. De Fairytabs schuimen goed. En dat poetst wel lekker schoon, aldus het testpanel.

Welke kindertandpasta is favoriet?

Het testpanel was unaniem in hun oordeel. The Humble natuurlijke kids tandpasta strawberry kwam als favoriet uit de duurzame kindertandpasta test. De smaak was het beste van de drie duurzame kindertandpasta’s. En het testpanel vond die smaak het allerbelangrijkste. Top dus dat dit tandpastamerk ook gewoon in een tube beschikbaar is, want die potjes zijn het niet helemaal voor kinderen. Vind je dat jammer, omdat je een verpakkingsvrij leven ambieert? We kunnen je geruststellen, de verpakking is een relatief kleine boosdoener, hebben we ontdekt. En als je specifiek naar tandenpoetsen kijkt, dan zijn er andere dingen die je kunt doen die een groter verschil maken voor de planeet. Ook dat hebben we voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Over (tandpasta)smaak valt niet te twisten

Ik wens je veel succes en wijsheid met het vinden van de fijnste duurzame kindertandpasta voor jouw kroost. Voorop staat dat alle drie de merken een ruime voldoende kregen van het testpanel en voldoen aan alle duurzaamheidscriteria die ik als ouder heb gesteld. Door te kiezen voor één van de bovenstaande merken, zal je zeker een kwalitatieve duurzame keuze in huis halen.

Meer kidstips van thegreenlist.nl

Photo credits: Mascha Bongenaar (o.a. hoofdbeeld), thegreenlist.nl en de genoemde tandpastamerken. Denttabs en The Humble kindertandpasta kregen we van levenzonderafval.com om te testen. Fairytabs hebben we gekocht bij Pieter Pot.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: