Search
Bewaartips voor beautyproducten

De beste bewaartips voor beautyproducten

Gezichtscrème, mascara en wat blush… Hoeveel cosmetica gebruik jij om je dag mee te beginnen? We duiken in de milieubelasting van make-up en verzorgingsproducten. Leer wat de houdbaarheid is van beautyproducten zoals foundation en lippenstift en ontdek wat de beste bewaartips zijn zodat je niets hoeft weg te gooien.

Bewaartips voor beautyproducten

Hoe weet je hoe duurzaam een bepaald beautymerk is? Dat is lastig, want zo eerlijk is niet iedereen in de cosmetica-industrie. Er is veel misleiding en misinformatie. In de schoonheidsindustrie bestaat veel greenwashing. Zo strooien producenten van schoonheidsmerken met claims zoals ‘vegan’ of ‘natuurlijk’, alsof dit gelijk staat aan ‘duurzaam’. Een beautyproduct van natuurlijke ingrediënten kan nog steeds hartstikke niet duurzaam zijn als de ingrediënten zijn verkregen door intensieve landbouw. Bekijk meer over waarom de claim ‘natuurlijk’ niet altijd wat zegt.

En dan zijn er nog de plastic verpakkingen. Daar is veel kritiek op, terwijl de negatieve impact van verpakkingen relatief laag is. Ook al kiezen sommige duurzame beautymerken bewust niet voor plastic, maar voor glas of papier. Dat geeft je misschien wel een groene glow, maar dat kan best weleens onterecht zijn. Plastic is licht in transport en het is goed reyclebaar. Een plastic verpakking, vooral gerecycled plastic dat goed recyclebaar is, is vaak een duurzamere keuze dan een potje van glas dat in het beste geval uiteindelijk in de glasbak belandt. Wil je meer weten over plastic verpakkingen? We hebben er een uitgebreid artikel over geschreven in samenwerking met een verpakkingsexpert.

Een ingewikkeld verhaal? Ja, helaas wel. Maar wat je wék zeker weet: je producten goed bewaren zodat je lang met ze vooruit kunt, is áltijd goed. Net als minder verspillen en alles tot de laatste druppel gebruiken. Wil je dat nou ook? Lees dan vooral verder. In dit artikel vind je ook een heel rijtje van handige bewaartips voor beautyproducten!

Koop en gebruik minder

Van de impact top 10 uit het boek De verborgen impact weten we dat de gemiddelde Nederlander bijna vier planeten per jaar verbruikt. Met andere woorden: als iedereen op aarde zou leven als de gemiddelde Nederlander, dan hebben we vier aardes per jaar nodig, zoveel grondstoffen gebruiken wij. Wil jij er wat minder aardes doorheen draaien in je leven? Minimaliseer dan. Door minder nieuwe spullen te kopen, kun je véél winnen. Hoe mooi is het om daarvoor ook naar al die tubes en flesjes in je make-up lade te kijken? Welke producten heb je niet per se nodig en koop je niet meer? Probeer zo lang mogelijk te doen met wat je hebt. Maak alles op. Verspil minder. Of maak met eenvoudige DIY’s smeersels zelf (let wel op: zelfgemaakte producten zijn minder lang houdbaar). Als je dan in je opgeruimde badkamerkast of lade kijkt, dan word je daar vast blij van. En de wereld ook!

Verleng de houdbaarheid

Zonde als je foundation uitgedroogd is en je deze moet weggooien. Op bijna alle verpakkingen van cosmetica en verzorgingsproducten staat een icoontje met de houdbaarheid. Dat is het icoontje van een potje met een deksel. Naast de M (maanden) staat een getal, het aantal maanden dat een product na opening nog houdbaar is. Oogschaduw, oogpotlood en lippenstift zijn twee jaar houdbaar. Foundation en nagellak één tot twee jaar en mascara zes tot twaalf maanden. Hoe lang de producten goed blijven hangt ook af van de manier waarop je het bewaart.

Waar bewaar je cosmetica zoals make-up?

Wie heeft make-up niet in de badkamer liggen? Toch is dit niet de beste plek voor beautyproducten vanwege de hoge luchtvochtigheid. Ook warmte is killing voor cosmetica. Een warme temperatuur zorgt voor de perfecte omstandigheden, waarin bacteriën en schimmels zich thuisvoelen. Dit kan huiduitslag of infecties geven. Bewaar je producten daarom niet bij een raam (houd ze uit de zon) of in de buurt van een verwarming. Kies een koele plek, bewaar producten in het donker. Toch de hoogste tijd voor een make-uptafel op je slaapkamer!

Beautyproducten houdbaarheid verlengen

Bewaartips voor bekende beautyproducten

  • Dag-, nacht- en oogcrèmes zijn zes tot twaalf maanden houdbaar. Als je crèmes met een spateltje aanbrengt zelfs nog wat langer. Vergeet niet het spateltje regelmatig met alcohol schoon te maken.
  • Mascara en eyeliner gaan zes tot twaalf maanden mee. Je ogen zijn erg gevoelig voor bacteriën. Pomp het borsteltje van je mascara niet heen en weer: zo droogt je mascara uit. Geklonterde mascara kun je nog even gebruiken door deze vloeibaar te maken onder de warme kraan. Je kunt ook een druppeltje lenzenvloeistof of oogmake-up reinigingsmelk erbij doen. Werkt ook.
  • Oogpotlood en oogschaduw blijven twee jaar goed. Doordat je het potloodje slijpt, verwijder je een groot deel van de bacteriën. Gebroken oogschaduw kun je weer in je palet drukken. Maak alle brokjes tot losse poeder en druk stevig aan totdat de oogschaduw weer hecht. Gebruik hiervoor een watje met wat make-up remover.
  • Blush en gezichtspoeders zijn twee jaar houdbaar. Bewaar poeders op een droge plek in huis. Vocht tast de kwaliteit snel aan. Make-upborstels en sponsjes kun je het beste regelmatig reinigen met een mengsel van baking soda en azijn.
  • Foundation en concealer blijven één tot twee jaar goed. Foundation op oliebasis is langer houdbaar dan foundation op waterbasis. Breng foundation en concealers aan met een sponsje of met schone handen! Heb je een pukkel? Wrijf eroverheen met een stukje gember. Gember bevat antibacteriële zuren die ontsteking remmen en dode huidcellen verwijderen.
  • Make-up remover en gezichtsreiniger zijn tot twaalf maanden goed. Make-up doekjes en andere wegwerpproducten zoals katoenen wattenschijfjes en wattenstaafjes belasten het milieu. Kies wasbare wattenschijfjes of wattenstaafjes van bamboe. Ook kun je kokosolie gebruiken als reiniger
  • Lippenstift en lippenbalsem zijn twee jaar houdbaar. Een oude lippenstift kun je nog opmaken als rouge. Of maak er met wat kokosolie en honing een fijne lippenbalsem van met deze eenvoudige DIY.
  • Nagellak gaat één tot twee jaar mee. Dit ligt sterk aan de kwaliteit van de nagellak. Maak regelmatig de rand van het flesje schoon met wat nagellak remover. Zo kun je de nagellak goed afsluiten en voorkom je uitdroging. Over de beste bewaartruc voor nagellak zijn de meningen verdeeld. Sommigen zweren bij de koelkast, anderen zeggen dat je dit juist niet moet doen. Bij thegreenlist.nl hebben we goede ervaring met bewaren in de koelkast, onze ervaring is dat het langer goed en vloeibaar blijft als je het koel bewaart.

Duurzaam bewaren versus duurzaam kopen

Met deze bewaartips kun je langer met je smeersels doen. Ook als je huidverzorging nog niet milieubewuster koopt, kun je duurzame stapjes zetten door het in ieder geval op een bewustere manier te gebruiken en bewaren. Volgens Milieu Centraal zijn de meeste schoonheidsproducten trouwens nog niet eens zo slecht voor de wereld om ons heen. Zij hebben gekeken naar veelgebruikte ingrediënten in verzorgingsproducten en cosmetica en hoe schadelijk die zijn als deze in het milieu terecht komen. Spuitbussen voor deo’s en haarlakken zijn uitzondering. Probeer producten met drijfgassen niet meer te kopen. Dit geldt ook voor beautyproducten met microplastics en zonnebrand met schadelijke stoffen voor het waterleven. Tips om zonnebrand milieubewuster te kiezen, vind je hier. Beautyproducten op microplastics checken, kun je heel eenvoudig doen met de gratis app Beat the Microbead van Plastic Soup Foundation.

Meer bewaartips voor beautyproducten

In dit artikel heb ik geprobeerd om een overzicht te maken van de meest gangbare beautyproducten. Mis je een smeerseltje of heb je nog een leuke duurzame hack waarmee je deze producten langer kunt bewaren, laat het vooral weten. Via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina kun je met ons in contact komen. Het lijstje wordt met liefde aangevuld!

Meer duurzame beautytips van thegreenlist.nl

Bronnen: Milieu Centraal, Green Guide, het Huidinstituut. Photo credits: Pexels, thegreenlist.nl.

Share

Anke van Dijk

Anke van Dijk

Anke deelt verrassende duurzame tips: zero waste, minimalisme, DIY, lifehacks en tweedehands shoppen: het is allemaal aan haar besteed.
Anke van Dijk

Anke van Dijk

Anke deelt verrassende duurzame tips: zero waste, minimalisme, DIY, lifehacks en tweedehands shoppen: het is allemaal aan haar besteed.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: