Bewaartips voor beautyproducten

De beste bewaartips voor beautyproducten

Gezichtscrème, mascara en wat blush. Hoeveel cosmetica gebruik jij om je dag mee te beginnen? We duiken in de milieubelasting van make-up en verzorgingsproducten. Leer wat de houdbaarheid is van beautyproducten, zoals foundation en lippenstift. En ontdek wat de beste bewaartips zijn zodat je niets hoeft weg te gooien.

Bewaartips voor beautyproducten

Totale impact van beautyproducten

Hoe weet je hoe duurzaam een bepaald beautymerk is? Dat is lastig, want zo eerlijk is niet iedereen in de cosmetica-industrie. Er is veel misleiding en misinformatie. In de schoonheidsindustrie bestaat veel ‘greenwashing’. Zo strooien producenten van schoonheidsmerken met claims zoals ‘vegan’ of ‘natuurlijk’, alsof dit gelijk staat aan ‘duurzaam’. Een beautyproduct van natuurlijke ingrediënten kan nog steeds hartstikke onduurzaam zijn als de ingrediënten zijn verkregen door intensieve landbouw. Bekijk meer over waarom de claim ‘natuurlijk’ niet altijd wat zegt.

En dan zijn er nog de plastic verpakkingen. Daar is veel kritiek op, terwijl de impact van verpakkingen relatief laag is. Ook al kiezen sommige duurzame beautymerken heel bewust niet voor plastic, maar voor glas of papier. Terwijl dat misschien wel duurzamer lijkt, maar niet altijd zo is. Plastic is licht in transport en het is goed reyclebaar. Een plastic verpakking, vooral gerecycled plastic dat goed recyclebaar is, is vaak een duurzamere keuze dan een potje van glas dat in het beste geval uiteindelijk in de glasbak belandt.

Een ingewikkeld verhaal? Ja, helaas :|. Dat is wel zo. Maar wat je zeker weet: je producten goed bewaren zodat je lang met ze vooruit kunt, is áltijd goed. Net als minder verspillen en alles tot de laatste druppel opgebruiken. Wil je dat nou ook? Lees dan vooral verder. In dit artikel vind je ook een heel rijtje van handige bewaartips voor beautyproducten!

Koop en gebruik minder

Van de impact top 10 van Babette Porcelijn weten we dat de gemiddelde Nederlander bijna 4 planeten per jaar verbruikt. Met andere woorden: als iedereen op aarde zou leven als de gemiddelde Nederlander, dan hebben we vier aardes per jaar nodig, zoveel grondstoffen gebruiken wij. Wil jij er wat minder aardes doorheen draaien in je leven? Minimaliseer dan. Door minder nieuwe spullen te kopen, kun je véél winnen. Hoe mooi is het om daarvoor ook naar al die tubes en flesjes in je make-up lade te kijken? Welke producten heb je niet per se nodig en koop je niet meer? Probeer zo lang mogelijk te doen met wat je hebt. Maak alles op. Verspil minder. Of maak met eenvoudige DIY’s producten zelf (let wel op: zelfgemaakte producten zijn minder lang houdbaar). Als je dan in je opgeruimde badkamerkast of lade kijkt, dan word je daar vast blij van. En de wereld ook!

Verleng de houdbaarheid

Zonde als je foundation uitgedroogd is en je deze moet weggooien. Op bijna alle verpakkingen van cosmetica en verzorgingsproducten staat een icoontje met de houdbaarheid. Dat is het icoontje van een potje met een deksel. Naast de M staat het aantal maanden dat een product na opening houdbaar is. Oogschaduw, oogpotlood en lippenstift zijn twee jaar houdbaar. Foundation en nagellak één tot twee jaar en mascara zes tot twaalf maanden. Hoe lang de producten goed blijven hangt ook af van de manier waarop je ze bewaart.

Waar bewaar je cosmetica zoals make-up?

Wie heeft make-up niet in de badkamer liggen? Toch is dit niet de beste plek voor beautyproducten vanwege de hoge luchtvochtigheid. Ook warmte is killing voor cosmetica. Een warme temperatuur zorgt voor de perfecte omstandigheden, waarin bacteriën en schimmels zich thuisvoelen. Dit kan huiduitslag of infecties geven. Bewaar je producten daarom niet bij een raam (houd ze uit de zon) of in de buurt van een verwarming. Kies een koele plek, bewaar producten in het donker. Toch de hoogste tijd voor een make-uptafel op je slaapkamer!

Beautyproducten houdbaarheid verlengen

Bewaartips voor bekende beautyproducten

Share

Anke van Dijk

Anke van Dijk

Anke deelt graag verrassende duurzame tips met een positieve invalshoek. Zero waste, minimalisme, DIY, lifehacks, consuminderen en tweedehands shoppen: het is allemaal aan haar besteed. Ze heeft ook haar eigen blog climatechain.nl.
Anke van Dijk

Anke van Dijk

Anke deelt graag verrassende duurzame tips met een positieve invalshoek. Zero waste, minimalisme, DIY, lifehacks, consuminderen en tweedehands shoppen: het is allemaal aan haar besteed. Ze heeft ook haar eigen blog climatechain.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: