Search
Vegan lippenstift, duurzame lippenstift

Waarom vegan lippenstift niet per se een duurzame keuze is

‘Een prachtige rode lippenstift en nog eens vegan ook, dat past helemaal bij een duurzame lifestyle.’ Regelmatig krijgen we van lezers leuke tips aangereikt. Maar kun je ervan uitgaan dat een vegan lippenstift per definitie een duurzame keuze is?

Hoe krijgt rode lippenstift die felle kleur?

In samenwerking met MÁDARA

Een lippenstift geeft niet alleen kleur aan je lippen. De boost van zelfvertrouwen geeft ook kleur aan je gemoedstoestand. Met een lippenstift kun je letterlijk en figuurlijk een boodschap afgeven, het is een vorm van zelfexpressie. Maar waar komt die prachtige – vaak rode – kleur van lippenstift vandaan? Dat is een belangrijke vraag als je lippenstift duurzamer wilt kiezen. In de beauty-industrie wordt gebruik gemaakt van grofweg vier verschillende pigmenten. Wat je zoal kunt tegenkomen op je make-up tafel:

  • Synthetisch rood: prachtige, heldere kleuren zoals vlammend rood uit aardolie. Als je een vegan lippenstift koopt – zeker een goedkope – dan is de kans groot dat er een snufje van synthetische kleurstof is gebruikt. Conclusie: synthetisch ingrediënt (gemaakt in een fabriek), waarschijnlijk niet milieuvriendelijk (hoewel synthetisch ook een milieuvriendelijke keuze kan zijn), wel vegan.
  • Rode mineralen: uit rood ijzeroxide kun je fantastische bronsachtige rode kleuren halen: van natuurlijke roze nudes tot diep kastanjebruin rood. IJzeroxiden worden regelmatig gebruikt als kleurstoffen voor voeding en (vegan) make-up. Conclusie: een natuurlijk ingrediënt, kan milieuvriendelijk zijn, hangt ervan af hoe de mineralen zijn verkregen.
  • Plantaardige pigmenten: er bestaan (vegan) lippenstifts op basis van plantaardige pigmenten. De rode kleuren halen ze uit planten zoals radijs, sappanhout en bessen. Conclusie: een natuurlijk ingrediënt, kan milieuvriendelijk zijn, hangt ervan af hoe de planten zijn verbouwd.
  • Karmijn rood: een organische (en natuurlijke) kleurstof waarmee levendig rode tinten gemaakt kunnen worden. Karmijn wordt geproduceerd uit vermalen gedroogde cochenilleluizen. Er zijn circa honderdduizend gedode luizen nodig om één kilogram karmijn te produceren. Karmijn is dus een niet vegan, maar is wél toegestaan in natuurlijke en/of biologisch gecertificeerde producten. Conclusie: een natuurlijk ingrediënt, waarschijnlijk milieuvriendelijk, niet diervriendelijk.

Kleurstof uit rode mineralen en uit plantaardige pigmenten (radijs).

Dé duurzame lippenstift bestaat niet

Die verschillende grondstoffen om een rode kleur aan lippenstift te geven, laten zien dat er niet één duurzame keuze is. Je moet meer over een product en de ingrediënten te weten komen om te kunnen beoordelen of het een goede keuze is. Niet alle natuurlijke ingrediënten zijn milieuvriendelijk en niet alle synthetische ingrediënten zijn fout. Je moet echt meer weten: hoe is het gemaakt? Ook je eigen idealen geven de doorslag bij het maken van een keuze die voor jou goed voelt. De één vindt het allerbelangrijkste dat make-up vegan is, terwijl de ander per se gecertificeerde producten wil gebruiken en een dierlijk product minder een probleem vindt. Krijg je een duurzame beautytip, vraag altijd even waarom iemand dit een goede duurzame tip is. Het hoeft niet jouw duurzame tip te zijn.

Mijn favoriete duurzame lippenstift

Mijn duurzame lippenstift tip is is ‘Velvet Wear Matte Cream Lipstick’ van MÁDARA. Maar waarom? Dat moet je nu aan mij vragen. Ik vind het gewoon een fijne lippenstift. Het smeert goed, blijft goed zitten en ik vind de kleur (nummer 32 ‘Warm Nude’) goed passen bij mijn huid. Ja, die boost zelfvertrouwen voel ik wel. Handige uitvinding: magneetdop! Nooit meer een kapotte of vieze lippenstift in je handtas. Daarnaast komt de kleur van rode mineralen en plantaardige pigmenten zoals radijs en sappanhout. Ik vertrouw erop dat de ingrediënten op een goede manier zijn verkregen, omdat het merk erachter een duurzame missie heeft. Hun make-up is bijvoorbeeld biologisch en vegan gecertificeerd, de fabrieken draaien op groene stroom en ze werken zoveel mogelijk met duurzame verpakkingen zoals gerecycled plastic en duurzaam papier. Nieuwsgierig geworden? Bekijk meer van MÁDARA! Met de code GREENLIST20 krijg je 20% korting (niet i.c.m. andere acties).

Meer make-up tips van thegreenlist.nl



Bron: Alle tinten rood. Photo credits: Karolina Grabowska (Pexels) (hoofdbeeld), thegreenlist.nl, Madara Cosmetics.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: