Vegan lippenstift, duurzame lippenstift

Waarom vegan lippenstift niet per se een duurzame keuze is

‘Een prachtige rode lippenstift en nog eens vegan ook, dat past helemaal bij een duurzame lifestyle.’ Regelmatig krijg ik van volgers leuke tips aangereikt. Maar kun je ervan uitgaan dat een vegan lippenstift per definitie een duurzame keuze is? In het kader van mijn groene zoektocht duik ik in de wereld van lippenstift en ook nu blijkt weer dat een duurzame keuze niet makkelijk is.

Hoe krijgt rode lippenstift die felle kleur?

In samenwerking met MÁDARA

Met een prachtig kleurtje op de lippen kun je je ineens een ander mens voelen. Een lippenstift geeft kleur aan je lippen, uitdrukking aan je gezicht en kan je een boost van zelfvertrouwen geven. Met een lippenstift kun je letterlijk en figuurlijk een boodschap afgeven, het is een vorm van zelfexpressie. Maar waar komt die prachtige -vaak rode- kleur van lippenstift vandaan? Dat is een belangrijke vraag om jezelf te stellen als je lippenstift duurzamer wil kiezen. Waarvan de kleur gemaakt is, bepaalt voor een groot deel de impact ervan. In de beauty-industrie wordt gebruik gemaakt van grofweg vier verschillende pigmenten. En je raadt het al: niet elk pigment is even duurzaam en ook een label ‘vegan’ is niet per se een goede raadgever bij het maken van een duurzame keuze. Ik neem de vier meest voorkomende opties met je door.

Synthetisch rood: vegan lippenstift, maar hoe duurzaam is dit nou echt?

Synthetische kleurstoffen zijn populair in make-up omdat ze prachtige, heldere kleuren
geven zoals vlammend rood voor lipstick. In de Europese Unie zijn voor cosmetica 153 verschillende kleurstoffen toegestaan. De meeste zijn synthetisch en worden gemaakt uit aardolie of koolteerderivaten die giftige zware metalen kunnen bevatten. Hoewel ze zijn toegestaan in cosmetica en ze er verleidelijk
uitzien, kunnen sommige tinten een minder mooie kant hebben en bijvoorbeeld ook (allergische) reacties van de huid veroorzaken. Synthetische kleurstoffen zijn vegan en sommige natuurlijke cosmeticamerken gebruiken er een snufje van om helderrood te krijgen in hun verder schone formules. Als je een vegan lippenstift koopt -zeker een goedkope- dan is dus de kans groot dat er een snufje van deze synthetische kleurstof is gebruikt voor de rode kleur.

Karmijn rood in lippenstift (niet vegan)

Karmijn is organische (en natuurlijke!) kleurstof waarmee levendig rode tinten gemaakt kunnen worden. Karmijn wordt geproduceerd uit vermalen gedroogde cochenilleluizen. Er zijn circa honderdduizend gedode luizen nodig om één kilogram karmijn te produceren. Karmijn is dus een niet vegan en niet diervriendelijk ingrediënt, maar is wél toegestaan in natuurlijke en/of biologisch gecertificeerde producten. Hoewel deze kleurstof niet vegan is, vraag ik me wel af wat duurzamer is: deze lippenstift van geplette luizen of eentje die weliswaar vegan is, maar gemaakt van aardolie. Gelukkig zijn er ook andere, meer duurzame, manieren om een rode kleurstof te krijgen en hoef je niet enkel uit deze twee oplossingen te kiezen…

Rode mineralen en plantaardige pigmenten, twee duurzame keuzes.

Vegan lippenstift van rode mineralen

Met de derde optie begeven we ons in de duurzamere hoek, namelijk rode kleuren winnen uit mineralen Uit rood ijzeroxide kun je fantastische bronsachtige rode kleuren verkrijgen: van natuurlijke roze nudes tot diep kastanjebruin rood. IJzeroxiden worden regelmatig gebruikt als kleurstoffen voor voeding en make-up en is dus natuurlijk én vegan.

Vegan lippenstift van plantaardige pigmenten

Last but zeker not least heb je plantaardige pigmenten die voor kleur kunnen zorgen in een vegan lipppenstift. Dit is helemaal in mijn duurzame straatje: rode kleuren voortkomend uit planten zoals radijs, sappanhout en bessen.

Duurzame lippenstift die ook vegan is: mijn favoriet

Een lippenstift die duurzaam, diervriendelijk en vegan is: het lijkt een lastige keuze. En toch kwam ik tijdens mijn zoektocht naar een duurzame lippenstift een mooi alternatief tegen. En dat is de ‘Velvet Wear matte cream lipstick’ van MÁDARA. Deze fantastische lippenstift, die in meerdere kleuren rood en roze beschikbaar is, haalt de kleur uit rode mineralen (3) en plantaardige pigmenten (4). Ik kan uit eigen ervaring spreken dat deze lippenstift fantastisch staat, lang blijft zitten en mijn lippen verzorgt. Ik krijg ook regelmatig complimentjes op Instagram over mijn lippenstiftkeuze (het is nummer 32 ‘Warm Nude’). Deze lijn van MÁDARA maakt onder andere gebruik van kleurstoffen uit radijs en sappanhout voor heldere en levendige roodtinten. Leuk detail: de dop is magnetisch, waardoor je deze minder makkelijk verliest. Nooit meer een kapotte of vieze lippenstift in je handtas.

Zelfs met beugel stralende lippen ;).

Over MÁDARA: biologisch gecertificeerde make-up

Deze lippenstift van MÁDARA is niet helemaal nieuw voor mij. Al een tijdje terug kreeg ik het duurzaam gecertificeerde en vegan make-up merk getipt van volgers op Instagram. Zij waren dol enthousiast. Door de vele tags onder mijn make-up post, benaderde het PR-bureau van MÁDARA mij of ik hun make-up wilde proberen Sindsdien ben ik groot fan van hun foundation, concealer en dus sinds kort ook hun lippenstift. Ook hun foundation en concealer vind ik erg goed. Waarbij sommige natuurlijke cosmetica soms kiezen voor een dunne foundation, is de foundation van MÁDARA goed dekkend, wat ik erg fijn vind op mijn leeftijd (38).

MÁDARA is een cosmeticamerk uit Letland dat op alle fronten zo duurzaam mogelijk wil produceren. Naast duurzame -biologisch gecertificeerde en vegan- ingrediënten kiezen zij voor honderd procent groene elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen. Verder maakt het merk gebruik van milieubewuste verpakkingen, zoald post-consumer gerecyclede kunststoffen, gerecycled oceaanafval en restmaterialen van suikerriet- en houtproductie. De Velvet Wear Matte Cream Lipstick wordt geleverd in een recyclebare verpakking. Het doosje is gemaakt van duurzaam geproduceerd papier.

Ook nieuwsgierig geworden? Met de code GREENLIST20 krijg je 20 procent korting in de webshop van Madara (niet te combineren met andere acties).

Meer duurzame make-up tips van thegreenlist.nl

Velvet Wear lippenstift van Madara.Photo credits hoofdbeeld Karolina Grabowska (Pexels) en in doorlees vMadara Cosmetics. Bron: Alle tinten rood.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: