Search
Waar wordt mascara van gemaakt en hoe vind je duurzame mascara?

Waar wordt mascara van gemaakt en hoe vind je duurzame mascara?

Cleopatra droeg het al. En nog steeds is het razend populair: mascara! Ook al gebruik je niet veel make-up; een likje mascara zorgt gelijk voor een frissere blik. Maar wat voor stoffen zorgen eigenlijk voor die prachtige lange en volumineuze wimpers? Hoe komt het dat waterproof mascara zo goed blijft zitten? En is duurzame mascara net zo goed? We gingen bij thegreenlist.nl voor je op onderzoek uit.

De meeste mascara is dus niet zo duurzaam

Mascara is voor veel vrouwen onmisbaar in hun beautyroutine. Het is dan ook één van de meest gebruikte make-up producten. Net als in veel andere beautyproducten, zitten er ook in mascara stoffen waarvan je eigenlijk liever niet wilt dat ze in je lichaam of in de natuur terecht komen zoals PFAS (echt waar!), microplastics en parabenen. Poeh, toen ik dit voor het eerst las schrok ik best wel en vroeg ik me af of het wel zo’n goed idee was om elke dag mijn vertrouwde waterproof mascara op mijn wimpers te smeren. Gelukkig ben ik erachter gekomen dat er genoeg duurzame alternatieven zijn.

Wat zit er in mascara?

In het oude Egypte mengden vrouwen dierlijk vet met kool om het vervolgens met botjes op hun wimpers te smeren. Laten we in dit geval maar blij zijn dat de beauty-industrie hier betere alternatieven voor gevonden heeft. Zo’n tube met borsteltje is toch wel heel handig en een stuk minder vies.

Ondanks dat moderne mascara hygiënisch en fijn is om te gebruiken, zitten er vaak stoffen in die je misschien liever wilt vermijden. Ik zet een aantal van deze stoffen voor je op een rijtje en geef je later in het artikel tips hoe je makkelijk kunt controleren of een mascara deze stoffen bevat zonder dat je zelf die lastige ingrediëntenlijst hoeft uit te pluizen.

Parabenen in mascara

Parabenen zijn chemische conserveermiddelen die ervoor zorgen dat producten langer houdbaar zijn doordat ze de groei van bacteriën en schimmels tegengaan. Op zich heel fijn, maar parabenen worden ervan verdacht dat ze het koraal aantasten en onze hormonen kunnen verstoren. Voor één type parabeen is er al wetenschappelijk bewijs dat het hormonen kan verstoren, namelijk butylparabeen. En ja, deze wordt ook in sommige mascara’s gebruikt.

Microplastics in mascara

Zoals ook bij veel andere beautyproducten, zitten er in veel mascara’s microplastics. Microplastics maken de producten goed smeerbaar, maar zijn helaas niet zo goed voor de natuur en er zijn genoeg alternatieven. Microplastics zijn al overal ter wereld gevonden, zelfs op de noordpool en in het menselijk lichaam. Omdat microplastics niet vergaan, is het de hoogste tijd om ervoor te zorgen dat er niet nog meer bijkomen.

Mica in make-up

Dan heb je nog mica. Heb jij al eens van mica gehoord? Dit glinsterende mineraal, waar we eerder al een artikel over schreven, zit in superveel producten, waaronder ook beautyproducten en dus ook mascara. Alhoewel mica een natuurlijk mineraal is, wordt het vaak in verband gebracht met kinderarbeid en slechte werkomstandigheden. Mocht je de ingrediëntenlijst van mascara willen checken met een handige app (hierover zometeen meer), dan staat mica vaak niet op de rode lijst omdat het een natuurlijk mineraal is. Dus als je er zeker van wilt zijn dat mica niet in je mascara zit, zul je in dit geval toch zelf even naar de ingrediënten moeten kijken.

PFAS, siliconen en minerale oliën in make-up

Nog een aantal ingrediënten die in mascara’s te vinden zijn, maar niet goed zijn voor mens en milieu: PFAS, siliconen en minerale oliën. Deze synthetische – dat wil zeggen door de mens gemaakte – stoffen worden vaak aan mascara toegevoegd om te zorgen voor langere wimpers en om mascara waterproof te maken. Zo’n waterproof mascara is natuurlijk superhandig, maar niet best voor het milieu en waarschijnlijk ook niet voor je gezondheid.

Alternatieven: bestaat er duurzame mascara?

Laten we met het goede nieuws beginnen: er zijn steeds meer duurzame beautymerken die mascara op de markt brengen. Tijdens mijn zoektocht naar duurzame mascara vond ik zelfs zoveel merken dat ik het lastig vond om een keuze te maken. Er is aanbod genoeg en er zijn online veel recensies te vinden. Omdat de term ‘natuurlijk’ niet altijd wat zegt en omdat de ingrediëntenlijsten van mascara lang en ingewikkeld zijn, heb ik een paar hulpmiddelen opgezocht die je er snel bij kunnen helpen om duurzamere mascara te vinden.

Duurzame mascara: vegan én dierproefvrij

Vegan of cruelty-free mascara klinkt behoorlijk duurzaam toch? Helaas zeggen deze termen niet alles. Een vegan mascara bevat geen dierlijke ingrediënten en er zijn in dat geval ook geen dieren gebruikt bij de productie. Cruelty-free betekent dierproefvrij, er kunnen dan nog wel dierlijke producten in je mascara zitten. Als je veganist bent, is het belangrijk om hier ook rekening mee te houden. Ga in dat geval voor een mascara die vegan én cruelty-free is. Maar dierproeven zijn toch sowieso verboden? Ik hoor je denken…. Dat klopt, maar het zit iets ingewikkelder in elkaar.

In Europa is het niet toegestaan om cosmetica of verzorgingsproducten te verkopen die op dieren getest zijn. Maar het zou wel kunnen dat een beautymerk hier producten verkoopt die in Europa niet op dieren getest zijn, maar buiten Europa wel, bijvoorbeeld omdat wetgeving dat verplicht. Op die manier doet een beautymerk er dus nog wel aan mee. Om het nog ingewikkelder te maken, bestaan er ook een aantal uitzonderingen op de Europese regelgeving waardoor helaas toch niet alle cosmetica die in Europa verkocht wordt 100% dierproefvrij is. Kortom, als je om dierenwelzijn geeft wil je dus het liefst een mascara die vegan én cruelty-free is. Op animalrights.nl vind je een handige lijst met merken die 100% dierproefvrij en 100% vegan zijn. Ook kunnen goede vegan en cruelty-free keurmerken je helpen.

Wat je vegan en cruelty-free je niet vertelt, is wat voor ingrediënten er in jouw mascara zitten en of deze op een duurzame manier verkregen zijn. Een vegan en cruelty-free mascara kan nog steeds gemaakt zijn van niet fijne synthetische materialen zoals microplastics of van natuurlijke materialen waar hele intensieve landbouw aan vooraf is gegaan. De beste duurzame keuze is een duurzame mascara waarvan de ingrediënten op een milieuvriendelijke manier verkregen zijn, waarbij er geen ontbossing of intensieve landbouw heeft plaatsgevonden. Ook hier kunnen keurmerken weer hulp bieden.

Duurzame mascara: heeft het product een keurmerk en wat zijn de ingrediënten?

Dat een product natuurlijke ingrediënten heeft, wil dus nog niet zeggen dat deze ingrediënten duurzaam verkregen zijn. Gelukkig zijn er keurmerken die strenge regels hanteren waar het product aan moet voldoen. Voor mascara kun je onder andere letten op de volgende keurmerken: Natrue, Ecocert, Cosmos (BDIH). Kom je een keurmerk tegen dat je niet kent of wil je meer weten over een keurmerk? Bekijk dan de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Ook zijn er handige apps die je helpen om schadelijke ingrediënten te herkennen. Ik vind zelf de app INCI Beauty fijn om te gebruiken.

Net als veel andere beautyproducten bevat ook mascara vaak microplastics. Gelukkig kun je dit makkelijk checken met de Beat the Microbead app van Plastic Soup Foundation.

Duurzame mascara: vrij van microplastics

Het is beter voor het milieu en waarschijnlijk ook voor je gezondheid om te kiezen voor een mascara zonder microplastics. Of een product microplastics bevat kun je makkelijk checken met de gratis app Beat the Microbead. Tip: zoek de mascara die je op het oog hebt online op en maak een screenshot van de ingrediënten. Zo kun je de ingrediënten snel en makkelijk checken in de app.  

Welke mascara’s zijn duurzaam?

Zijn er überhaupt mascara’s die aan bovenstaande criteria voldoen? Ja die zijn er. Een aantal voorbeelden:

Ben je op zoek naar betere beautymerken voor zowel make-up als dagelijkse verzorging? We hebben eerder een complete lijst gemaakt. Handig hoor, doe er je voordeel mee!

Is duurzame mascara net zo goed als ‘gewone’ mascara?

Voor veel verzorgings- en beautyproducten geldt: de duurzame variant is minstens net zo goed als de ’gewone’ variant. Van huidverzorging tot lippenstift en van zonnebrand tot nagellak: voor deze en ook andere producten hebben we bij thegreenlist.nl een goed duurzaam alternatief gevonden dat minstens net zo fijn is om te gebruiken. Alleen bij mascara duurde de zoektocht wat langer. We hadden met duurzame mascara’s vaak het probleem dat ze niet goed bleven zitten of klonterden. Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik de mascara van PHB Ethical gekocht en hiermee eindelijk een duurzame mascara gevonden die bij mij wél goed blijft zitten #nonspon. Voor een natuurlijke dagelijkse look vind ik deze mascara helemaal top. De mascara van Inika heb ik zelf nog niet getest, maar is bij veel volgers van thegreenlist.nl favoriet.

Mascara langer bewaren

Het is duurzaam om zo lang mogelijk met je spullen te doen. Voor mascara geldt dit ook, alleen is het in dit geval wel goed om op de houdbaarheidsdatum te letten omdat je ogen gevoelig zijn voor bacteriën. De houdbaarheidsdatum van beautyproducten vind je op de verpakking in het icoontje van een potje met deksel: de M staat voor het aantal maanden dat het product na opening nog goed is. Voor mascara is dit meestal zes maanden.

Is je mascara nog niet over de datum, maar hard of klonterig geworden? Dan kun je deze weer vloeibaar maken door je mascara onder de warme kraan te houden. Een druppel oogmake-up reiniger of lenzenvloeistof doet ook wonderen.

Kies jij vanaf nu duurzame mascara?

Er zijn genoeg redenen om voor duurzame mascara te kiezen. Vooral waterproof mascara zit vaak vol met stoffen die niet al te best zijn voor mens en milieu. Mocht je echt niet zonder waterproof mascara kunnen – I feel you –  dan zou je in ieder geval kunnen proberen om er zuiniger mee om te gaan. Vroeger deed ik automatisch elke dag waterproof mascara op; nu gebruik ik het alleen nog als ik weet dat ik een flinke regenbui moet trotseren of voor een bijzondere gelegenheid. En misschien lukt het de duurzame merken in de tussentijd wel om een goede groene mascara te ontwikkelen waar we wel mee door de regen kunnen fietsen. Mocht jij nog tips hebben, laat het ons dan vooral weten! Via de volg- en contactbuttons onderaan de pagina kun je met thegreenlist.nl in contact komen.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Niks Nieuws, vanaf hier, Dr Jetke Ultee, waarzitwarin.nl, Vogue, the Washington Post, hetkanwel. Photo credits: Hoofdbeeld: Bru nO (Pixabay), blauwe mascara: Karolina Grabowska (Pexels), make-up: Jessica Johnston (Unsplash), bamboe mascara: Vie Studio (Pexels), witte mascara: Bru nO (Pixabay).

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: