Duurzame zonnebrand

Duurzame zonnebrand: 5 tips om milieuvriendelijker te smeren

Zonnebrand kun je tegenwoordig ook steeds makkelijker milieuvriendelijker kopen. Maar waar begin je? Kiezen voor een groener alternatief is beter voor het milieu. Nu is er al heel veel geschreven over de schaduwzijde van zonnen en zonnebrand. Op verzoek van lezers en volgers vat ik mijn bevindingen samen in 5 praktische tips voor duurzame zonnebrand. Hier moet je op letten als je duurzamer en milieuvriendelijker wil smeren!

Duurzame zonnebrand: wat maakt zonnebrand (on)duurzaam?

Bij duurzaamheid in relatie tot zonnebrand wordt vrijwel altijd de ingrediëntenlijst bedoeld; in zonnebrand kunnen chemische stofjes zitten om je te beschermen tegen de zon en deze stofjes kunnen schade aanbrengen aan de natuur, vooral het onderwaterleven en het koraal. Maar er is meer. In veel zonnebrand zitten microplastics. Dit wil je omwille van je gezondheid en het behoud van de natuur ook sowieso vermijden. Tot slot, kun je bij zonnebrand ook letten op verpakkingen en of het crueltyfree of zelfs vegan is. Al deze duurzame aspecten van zonnebrand komen voorbij in dit artikel en ik laat je zien hoe je dit heel eenvoudig kunt vermijden.

Nu ben ik geen dermatoloog, maar ik weet wel één ding: het is niet slim is om minder te gaan smeren. Goede zonbescherming is superbelangrijk, vooral om de kans op huidkanker te minimaliseren. Kortom: lees de tips, koop milieuvriendelijker en smeer rijkelijk!

Tip 1: Vermijd deze ingrediënten bij zonnebrand

Laten we het koopproces even afpellen en beginnen bij het lastigste onderdeel: de ingrediëntenlijst en dan in de eerste plaats het veel besproken UV-filter. Het grootste probleem met zonnebrand is dat hier ingrediënten in kunnen zitten die schade kunnen brengen aan het koraal en onderwaterleven. Maar welke stofjes zijn dat dan? Wat ik uit mijn research begrijp zijn het in de eerste plaats de stofjes octinoxate en oxybenzone die berucht zijn. Wellicht heb je weleens op een fles zonnebrand een tekst gezien als ‘Respecteert de Hawaiiaanse koraalwet’ of ‘Reef safe’. In die gevallen weet je dat die twee ingrediënten niet in de zonnebrand zitten. En dat is dus goed nieuws!

Nivea zonnebrand met minerale UV-filters. maar daarmee ben je er nog niet.
Stap 1 is milieuvriendelijker kiezen en chemische filters vermijden. Maar daarmee ben je er nog niet. Lees snel verder om te leren waarom.

Als ik me dieper in het onderwerp vastbijt, kom ik online een uitgebreider lijstje tegen van ingrediënten waarvan men zegt dat ze schade kunnen brengen aan het milieu.

 • Avobenzone
 • Octisalate
 • Ethylhexyl salicylate
 • Octocrylene
 • Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
 • Octinoxate
 • Oxybenzone

Bron.

Tip 2: Kies een minerale UV-filter en dat doe je zo

Omwille van het milieu wil je liever geen chemisch UV-filter, de stofjes uit tip één. Het beste alternatief is een UV-filter gemaakt van mineralen. Deze herken je aan de ingrediënten: zinkoxide en/of titanium dioxide. Dit type zonnebrand legt een laagje op je huid dat zonnestralen weerkaatst. Het voordeel is dat deze varianten veilig(er) zijn voor de natuur en minder kans op irritantie geven. Het nadeel is dat de zinkoxide een wit laagje kan achterlaten en hierdoor eigenlijk niet echt goed smeerbaar is. Om dit te voorkomen is iets anders bedacht. Alleen de vraag is of dit wel een goed idee is….

Nano-deeltjes in zonnebrand

Om het witte effect van natuurlijke UV-filters te voorkomen, wordt er vaak gebruikt gemaakt van nanodeeltjes. Dit betekent dat het actieve ingrediënt, zoals zinkoxide of titanium dioxide in zúlke kleine deeltjes wordt opgeknipt dat het daarmee wel goed uitsmeert en ‘versplintert’ over de huid. Nu is er nog weinig over bekend, maar wordt er veel onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van deze deeltjes. Zo zouden ze in de huid kunnen dringen, maar ook in de natuur terechtkomen. Nanodeeltjes worden op het etiket weergegeven als zinkoxide (nano) of titanium dioxide (nano). Goed om te weten: op dit moment worden ze nog wel als veilig bestempeld (juni 2021).

Ook cosmetisch dermatoloog Dr. Jetske Ultee bevestigt dit. Zij voegt eraan toe dat zij de voorkeur heeft om zinkoxide te gebruiken en dan bij voorkeur een gecoate zinkoxide nano omdat deze de ongecoate varianten wel degelijk negatieve impact (kunnen) maken op het milieu. Helaas staat het meestal niet aangegeven of er is gewerkt met een gecoate of ongecoate variant. Om hierachter te komen moet je een zonnebrandmerk zelf benaderen. Maar ook over de gecoate versie is niet iedereen te spreken… Bron.

Zonnebrand zonder nano-deeltjes en ongecoat is beste keuze voor milieu

Loveli is een duurzaam zonnebrandmerk die het daarom over een andere boeg gooit. Linda Bot, oprichter Loveli: ‘Omdat de meningen over nano-zink verdeeld zijn, wilde ik er niet aan beginnen. Ik heb lang gedacht dat de perfecte duurzame zonnebrand niet bestond. Maar gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en zijn er ook fabrikanten van zinkoxide die mooiere varianten hebben ontwikkeld die wel goed smeerbaar zijn én geen witte waas geven. Dus daarmee is het statement dat non-nano zinkoxide een witte waas geeft, niet meer per definitie zo. Maar bij veel merken geldt het nog wel zo.’

Loveli kiest uit duurzaamheidsoogpunt juist voor zinkoxide die ongecoat is en non-nano. Dat bestaat dus ook! Deze zonnebrandcrème geeft geen witte waas en is toch niet nano. Het bevat geen microplastics en is wel waterproof. Ook is er geen inwerktijd nodig van 30-minuten (geldt alleen voor synthetische/chemische UV-filters, want die moeten in je huid trekken om daar hun werk te doen terwijl minerale UV-filters op de huid hun werk doen). Volg je het nog? Sinds ik dit weet, heb ik meer zonnebrandmerken ontdekt met minerale filters die ongecoat en non-nano zijn: Naïf, Food for Skin, Madara (gezicht), zijn naast Loveli op dit moment mijn favorieten.

Tip 3: Gebruik de app ‘Beat the microbead’ om te checken of zonnebrand microplasticvrij is

Deze app heb ik standaard op mijn telefoon staan voor het checken van mijn beauty- en verzorgingsproducten. Maar het was dus nog niet in mij opgekomen om ook de ingrediëntenlijst van mijn zonnebrand even door de database van deze app van The Plastic Soup Foundation te halen. Dom, want juist in zonnebrand zit in sommige gevallen héél, maar dan ook echt héél veel, microplastics. Shocking gewoon: uit recent onderzoek blijkt dat er tussen de 10 en 100 biljoen microplastic deeltjes kunnen zitten in één enkele zonnebrandcrème. Dat wil zeggen dat er tussen de 10.000.000.000.000 en 100.000.000.000.000 deeltjes in één potje crème zitten. En het zijn juist de allerkleinste deeltjes die potentieel het grootste gevaar vormen, omdat ze gemakkelijk in de voedselketen kunnen komen. De allerkleinste deeltjes kunnen ook in het weefsel van dieren worden opgenomen.

Duurzame zonnebrand kiezen: check of er microplastics inzetten. Zo kwam ik er door Beat the Microbead achter dat Nivea zonnebrand helaas microplastics bevatten.

Tip 4: Zonnebrand die vegan of crueltyfree is

Het zal je misschien verbazen, maar niet alle zonnebrand is vegan. Vaak zitten er toch nog wel dierlijke producten in, zoals bijvoorbeeld bijenwas, om het goed smeerbaar te maken. Wil je er echt helemaal zeker van zijn dat je zonnebrand crueltyfree is, dan is het slim om een vegan zonnebrand te kiezen. Hier zitten immers helemaal geen dierlijke producten in verwerkt. Ben je geen veganist, dan kun je erop letten of de dierlijke producten zoals bijenwas diervriendelijk zijn verkregen, vaak wordt dit vermeld op de verpakking en soms is er een keurmerk dat je op weg helpt.

Heb je naar alle bovenstaande aspecten gekeken, dan kun je ook nog overwegen om te kijken naar de verpakking. Hoewel alle kleine beetjes helpen, heeft het onderzoek van Babette Porcelijn (De Verborgen Impact) ons geleerd dat een verpakking een relatief kleine impactmaker is. Het meest impactvolle is datgene wat erin zit en hoe dat is gemaakt. Een verpakking kan juist helpen om de inhoud te beschermen en verspilling te voorkomen. Wil je hier toch opletten, dan is gerecycled plastic dat goed recyclebaar is een duurzame keuze. Bekijk meer over de impact van verpakkingen.

Duurzame zonnebrand: deze merken zijn een milieubewuste koop.

Mijn favoriete milieuvriendelijke zonnebrand zijn Naïf & Loveli. Deze voldoen aan mijn duurzame criteria en smeren erg fijn. De nieuwe zonnebrand van Holland & Barret vind ik prima, maar laat wel een witte waas achter.

Tip 5: Duurzaam uitsmeren doe je zo!

Verder is het nog belangrijk om op te letten hoe je de zonnebrand gebruikt, want ook hier kun je eenvoudig een paar bewuste stappjes zetten:

 • Verspreid minder zonnebrand in de natuur door een UV-shirt of t-shirt te dragen. Vooral voor kinderen is een UV-shirt een fijne tip. UV-pakje = bescherming om het lijf = minder oppervlak om te smeren = langer met zonnebrand doen én minder zooi in zee. Zelfs wetenschappers roepen dit: goede UV-pakjes zijn het beste idee om zowel je lichaam als het onderwaterleven te sparen.
 • Kies voor een tube of een pot, boven een spray. Hoewel een spray natuurlijk lekker makkelijk in gebruik is, trekt het minder goed in de huid. Daarnaast kun je je wel voorstellen dat met sprayen er meer zonnebrand verspild wordt en in de natuur belandt.
 • Laat zonnebrand goed intrekken zodat je huid optimaal beschermd is en minder restjes in de natuur en in het water belanden. Mijn tip hierbij is: smeer jezelf en de kinderen thuis of op het vakantieadres al in.
 • Gezond smeren betekent veel en dik smeren. Zorg dat je hele huid goed beschermd is.
 • Pas op met zonnen tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Probeer op hete dagen de zon dan te vermijden en smeer je ook in de schaduw heel goed in. Juist op dit tijdstip ligt zonverbranding op de loer.

Duurzame zonnebrand: veilig zonnen met kinderen

Heb je een leuke duurzame zonnebrand tip?

Heb je zelf ook verdiept in de complexe wereld van duurzame zonnebrand en heb je nog een mooie tip? Of heb je nog een aanvulling op mijn milieuvriendelijke zonnebrand checklist? Stuur mij gerust een berichtje. Je kunt met mij in contact komen via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bron.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke zoektocht, is uitgegroeid tot een serieuze duurzame lifestyle van mijn hele gezin.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke zoektocht, is uitgegroeid tot een serieuze duurzame lifestyle van mijn hele gezin.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: