Duurzame zonnebrand kiezen

Duurzame zonnebrand: 5 tips om milieuvriendelijker en gezonder te smeren

Zonnebrand kun je tegenwoordig ook steeds makkelijker duurzamer kopen. Maar waar begin je? Kiezen voor een groener alternatief is beter voor het milieu en je gezondheid. Nu is er al heel veel geschreven over de schaduwzijde van zonnen en zonnebrand. Op verzoek van lezers en volgers vat ik mijn bevindingen samen in 5 praktische tips voor duurzame zonnebrand. Hier moet je op letten als je duurzamer wil smeren!

Wat maakt zonnebrand (on)duurzaam?

Bij duurzaamheid in relatie tot zonnebrand wordt vrijwel altijd de ingrediëntenlijst bedoeld; in zonnebrand kunnen chemische stofjes zitten om je te beschermen tegen de zon en deze stofjes kunnen schade aanbrengen aan de natuur, vooral het onderwaterleven en het koraal. Daarnaast zijn het stofjes die je mogelijk ook liever niet op (of in) je lijf wil hebben. Maar er is meer. In veel zonnebrand zitten micro-plastics (en veel ook). Dit wil je omwille van je gezondheid en het behoud van de natuur ook sowieso vermijden. Tot slot, kun je bij zonnebrand ook letten op verpakkkingen en of het crueltyfree of zelfs vegan is. Al deze duurzame aspecten van zonnebrand komen voorbij in deze blogpost en ik laat je zien hoe je dit heel eenvoudig kunt vermijden.

Nu ben ik geen dermatoloog, maar ik weet wel één ding: het is niet verstandig om uit duurzaamheidsoogpunt minder te gaan smeren. Goede zonbescherming is superbelangrijk, vooral om de kans op huidkanker te minimaliseren. Daarom zou ik ook niet adviseren om zelf zonnebrand te gaan maken. Kortom: lees de tips, koop duurzamer en smeer rijkelijk!

100% natuurlijke, vegan zonnebrand met een mineralen filter en plasticvrij verpakt.
100% natuurlijke, vegan zonnebrand ook voor kinderen.
Kind goed insmeren met duurzame zonnebrand.

Tip 1: vermijd deze ingrediënten bij zonnebrand

Laten we het koopproces even afpellen en beginnen bij het lastigste onderdeel: de ingrediëntenlijst en dan in de eerste plaats het veel besproken UV-filter. Het grootste probleem met zonnebrand is dat hier ingrediënten in kunnen zitten die schade kunnen brengen aan het koraal en onderwaterleven. Maar welke stofjes zijn dat dan? Wat ik uit mijn research begrijp zijn het in de eerste plaats de stofjes octinoxate en oxybenzone die berucht zijn. Wellicht heb je weleens op een fles zonnebrand een tekst gezien als ‘Respecteert de Hawaiiaanse koraalwet’ of ‘Reef safe’. In die gevallen weet je dat die twee ingrediënten niet in de zonnebrand zitten. En dat is dus goed nieuws!

Nivea zonnebrand met mineralen UV-filters. maar daarmee ben je er nog niet.
Stap 1 is milieuvriendelijker kiezen en chemische filters vermijden. Maar daarmee ben je er nog niet. Lees snel verder om te leren waarom.

Als ik wat dieper online graaf, dan vind ik in een blogpost van Zustainabox een shortlist van ingrediënten die je zowel voor de natuur als je eigen gezondheid wil vermijden.

  • Avobenzone
  • Octisalate
  • Ethylhexyl salicylate
  • Octocrylene
  • Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
  • Octinoxate
  • Oxybenzone

Bron.

Tip 2: Kies een minerale UV-filter en dat doe je zo

Okee je wil dus geen chemisch UV-filter, want dat zijn de stofjes uit tip één. Het beste alternatief is een UV-filter gemaakt van mineralen. Deze herken je aan de ingrediënten: zinkoxide en/of titanium dioxide. Dit type zonnebrand legt een laagje op je huid dat zonnestralen weerkaatst. Het voordeel is dat deze varianten veilig(er) zijn voor de natuur en minder kans op irritantie geven. Het nadeel is dat de zinkoxide een wit laagje kan achterlaten en hierdoor eigenlijk niet echt goed smeerbaar is. Om dit te voorkomen is iets anders bedacht. Alleen de vraag is of dit wel een goed idee is….

Nano-deeltjes in zonnebrandcreme

Om het witte effect van natuurlijke UV-filters te voorkomen, wordt er vaak gebruikt gemaakt van nanodeeltjes. Dit betekent dat het actieve ingrediënt, zoals zinkoxide of titanium dioxide in zúlke kleine deeltjes wordt opgeknipt dat het daarmee wel goed uitsmeert en ‘versplintert’ over de huid. Nu is er nog weinig over bekend, maar wordt er veel onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van deze deeltjes. Zo zouden ze in de huid kunnen dringen, maar ook in de natuur terecht komen. Nanodeeltjes worden op het etiket weergegeven als zinkoxide (nano) of titanium dioxide (nano). Goed om te weten: op dit moment worden ze nog wel als veilig bestempeld (juni 2021).

Ook cosmetisch dermatoloog Dr. Jetske Ultee bevestigt dit. Zij voegt eraan toe dat zij de voorkeur heeft om zinkoxide te gebruiken en dan bij voorkeur een gecoate zinkoxide nano omdat deze de ongecoate varianten wel degelijk negatieve impact (kunnen) maken op het milieu. Helaas staat het meestal niet aangegeven of er is gewerkt met een gecoate of ongecoate variant. Om hierachter te komen moet je een zonnebrandmerk zelf benaderen. Bron.

UPDATE over Nano-deeltjes in zonnebrand

Na het publiceren van dit artikel, mailt zonnebrandmerk Loveli mij omdat ze graag iets eraan toevoegen. Als duurzaam zonnebrandmerk gooien zij het juist over een andere boeg. Linda Bot, oprichter Loveli: “Omdat de meningen over nano-zink verdeeld zijn wilde ik er niet aan beginnen. Ik heb lang gedacht dat de perfecte duurzame zonnebrand niet bestond. Maar gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en zijn er ook fabrikanten van zinkoxide die mooiere varianten hebben ontwikkeld die wel goed smeerbaar zijn en geen witte waas geven. Dus daarmee is het statement dat non-nano zinkoxide een witte waas geeft, niet meer per definitie zo. Maar bij veel merken geldt het nog wel zo. Loveli kiest dus uit duurzaamheidsoogpunt juist voor zinkoxide die ongecoat is en non-nano. Onze zonnebrandcrème geeft geen witte waas en is toch niet nano. Het bevat geen microplastics en is wel waterproof. Ook is er geen inwerktijd nodig van 30-minuten (geldt alleen voor synthetische UV-filters, want die moeten in je huid trekken om daar hun werk te doen terwijl minerale UV-filters op de huid hun werk doen).” Volg je het nog?

Tip 3: Gebruik de app ‘Beat the microbead’ om te checken of zonnebrand microplasticvrij is

Deze app heb ik standaard op mijn telefoon staan voor het checken van mijn beauty- en verzorgingsproducten. Maar het was dus nog niet in mij opgekomen om ook de ingrediëntenlijst van mijn zonnebrand even door de database van deze app van The Plastic Soup Foundation te halen. Dom, want juist in zonnebrand zit in sommige gevallen héél, maar dan ook echt héél veel, micro-plastics. Shocking gewoon: uit recent onderzoek blijkt dat er tussen de 10 en 100 biljoen micro-plastic deeltjes kunnen zitten in één enkele zonnebrandcrème. Dat wil zeggen dat er tussen de 10.000.000.000.000 en 100.000.000.000.000 deeltjes in één potje crème zitten. En het zijn juist de allerkleinste deeltjes die potentieel het grootste gevaar vormen, omdat ze gemakkelijk in de voedselketen kunnen komen. De allerkleinste deeltjes kunnen ook in het weefsel van dieren worden opgenomen.

Zo kwam ik er door Beat the Microbead achter dat mijn geliefde Nivea zonnebrand helaas micro-plastics bevat:

Clean Beauty app om te checken welke chemische stofjes er in beautyproducten zitten.
Zonnebrand met microplastics.
Met de Beat the Microbead app kun je checken of er microplastics in mijn verzorgingsproducten zitten.

Tip 4: Trek het duurzame aspect nóg verder door en koop vegan zonnebrand die plasticvrij is verpakt

Het zal je misschien verbazen, maar niet alle zonnebrand is vegan. Vaak zitten er toch nog wel dierlijke producten in, zoals bijvoorbeeld bijenwas, om het goed smeerbaar te maken. Wil je er echt helemaal zeker van zijn dat je zonnebrand crueltyfree is, dan is het slim om een vegan zonnebrand te kiezen. Hier zitten immers helemaal geen dierlijke producten in verwerkt. Nog een stap verder is om deze 100% natuurlijke, vegan zonnebrand met minerale UV-filter plasticvrij te zoeken. Volg je het nog? Dat is best een uitpluiswerkje, maar Zustainabox heeft een aantal merken voor je op een rijtje gezet die vegan én plasticvrij zijn (ik weet niet of deze gecoate minerale filters gebruiken, dat moet bij de fabrikant gecheckt worden).

Bron.

Het artikel gaat onder de video nog verder.

Wil je zonnebrand en andere verzorgingsproducten ook duurzamer kiezen? Bekijk dan dan deze vlog op YouTube, in 3 minuten deel ik al mijn tips om groener te kiezen:

Tip 5: Duurzaam uitsmeren doe je zo!

Tot slot is het nog belangrijk om op te letten hoe je de zonnebrand gebruikt, want ook hier kun je eenvoudig een paar bewuste stappjes zetten.

UV-pakje als duurzame zonbescherming.

Verspreid minder zonnebrand in de natuur door een UV-pakje te dragen. UV-pakje = bescherming om het lijf = minder oppervlak om te smeren = langer doen met een fles én minder zooi in zee. Zelfs werenschappers roepen dit: goede UV-pakjes zijn het beste idee om zowel je lichaam als het onderwaterleven te sparen.

Kies voor een tube of een pot boven een spray. Hoewel een spray natuurlijk lekker makkelijk in gebruik is, trekt het minder goed in de huid. Daarnaast kun je je wel voorstellen dat met sprayen er meer zonnebrand verspild wordt en in de natuur belandt.

Laat zonnebrand minimaal dertig minuten goed intrekken zodat je huid optimaal beschermd is en minder restjes in de natuur en in het water belanden. Mijn tip hierbij is: smeer jezelf en de kinderen al thuis in.

Gezond smeren betekent veel en dik smeren. Zorg dat je hele huid goed beschermd is.

Pas op met zonnen tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Probeer op hete dagen de zon dan te vermijden en smeer je ook in de schaduw heel goed in. Juist op dit tijdstip ligt zonverbranding op de loer.

Bekijk ook mijn blogpost over duurzame zonnebrand.
Bekijk ook mijn blogpost over de zes grote misverstanden op het gebied van duurzame verzorging.
Bekijk ook mijn blogpost over het compenseren van een vliegreis.

Duurzame zonnebrandtip?

Heb je zelf ook verdiept in de complexe wereld van duurzame zonnebrand en heb je nog een mooie tip? Of heb je nog een aanvulling op mijn aanbeveling om 100% natuurlijke, vegan zonnebrand met minerale UV-filter te gebruiken? Stuur mij gerust een berichtje.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: