Search
Milieuvriendelijke zonnebrand kiezen

Duurzame zonnebrand: 5 tips om milieuvriendelijker te smeren

Zonnebrand kun je tegenwoordig ook steeds makkelijker milieuvriendelijker kopen. Maar waar begin je? Van de ingrediëntenlijst kun je het lastig aflezen. Kiezen voor een groener alternatief is beter voor het milieu. In dit artikel delen we vijf handige tips waarop jij kunt letten bij het uitkiezen van je zonnebrand. Kies jij de volgende keer ook voor duurzame zonnebrand?

Duurzame zonnebrand: wat maakt zonnebrand (on)duurzaam?

Bij duurzaamheid in relatie tot zonnebrand wordt vrijwel altijd de ingrediëntenlijst bedoeld; in zonnebrand kunnen chemische stofjes zitten om je te beschermen tegen de zon en deze stofjes kunnen schade aanbrengen aan de natuur, vooral het onderwaterleven en het koraal. Maar er is meer. In veel zonbescherming zitten microplastics. Dit wil je omwille van je gezondheid en het behoud van de natuur ook sowieso vermijden. Tot slot, kun je bij zonnebrand ook letten op verpakkingen en of het crueltyfree of zelfs vegan is. Al deze duurzame aspecten van zonnebrand komen voorbij in dit artikel en ik laat je zien hoe je dit heel eenvoudig kunt vermijden.

Alle experts zijn het erover eens: het is niet slim is om minder te gaan smeren. Goede zonbescherming is superbelangrijk, vooral om de kans op huidkanker te minimaliseren. Kortom: lees de tips, koop milieuvriendelijker en smeer rijkelijk en met een hoge factor (minimaal SPF30)!

Belangrijk: kies altijd een duurzame zonnebrand met UVA- én UVB-filter

‘UVA beschermt tegen het verouderen van de huid (de A van Aging) en beschermt tot in de diepere huidlagen om het risico op huidkanker te verkleinen. UVB beschermt tegen verbranden van het bovenste huidlaagje (B=Burn). Kies daarom altijd een zonnebrand met zowel een UVA- als UVB-filter, dit kun je vinden op de verpakking van je zonbescherming Je hebt beide echt nodig voor een goede bescherming tegen oppervlakkige en diepliggende huidbescherming.’

Angela Ursem van Food for Skin (producent duurzame huidverzorging waaronder duurzame zonnebrand)

Een selectie milieuvriendelijke zonbescherming.

Tip 1: let op de ingrediënten van zonnebrand

Laten we het koopproces even afpellen en beginnen bij het lastigste onderdeel: de ingrediëntenlijst en dan in de eerste plaats het veel besproken UV-filter. Het grootste probleem met zonnebrand is dat hier ingrediënten in kunnen zitten die schade kunnen brengen aan het koraal en onderwaterleven. Maar welke stofjes zijn dat dan? In de eerste plaats zijn het twee stofjes die berucht zijn: octinoxate en oxybenzone. Wellicht heb je weleens op een fles zonnebrand een tekst gezien als ‘Respecteert de Hawaiiaanse koraalwet’ of ‘Reef safe’. In die gevallen weet je dat die twee ingrediënten niet in de zonnebrand zitten. En dat is dus goed nieuws!

Tip 2: kies een minerale UV-filter (en dat doe je zo)

Verder kun je ook naar het UV-filter kijken van je zonnebrand. In de winkel kom je zowel zonnebrandcrème tegen met een chemisch filter als met een minerale filter. Beide werken evengoed, maar ze werken wel anders. Van chemische filters wordt dus gezegd dat ze schade kunnen toebrengen aan de omgeving. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is dus het advies om te kiezen voor een minerale filter. Deze herken je aan de ingrediënten: zinkoxide en/of titaniumdioxide, maar daarmee ben je er nog niet. Het voordeel is dat deze varianten veilig(er) zijn voor de natuur en minder kans op irritatie geven. Het nadeel is dat de zinkoxide een wit laagje kan achterlaten en hierdoor eigenlijk niet echt goed smeerbaar is. De bekende ‘witte waas’ heb je vast weleens gezien. Om dit te voorkomen is iets anders bedacht. Alleen de vraag is of dit wel een goed idee is…

Nano-deeltjes in zonnebrand

Om het witte effect van natuurlijke UV-filters te voorkomen, wordt er vaak gebruikt gemaakt van nano-deeltjes. Dit betekent dat het actieve ingrediënt, zoals zinkoxide of titaniumdioxide in zúlke kleine deeltjes wordt opgeknipt dat het daarmee wel goed uitsmeert en ‘versplintert’ over de huid. Nu is er nog weinig over bekend, maar er wordt wel veel onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van deze deeltjes. Zo zouden ze in de huid kunnen dringen, maar ook in de natuur terechtkomen. Nanodeeltjes worden op het etiket weergegeven als zinkoxide (nano) of titaniumdioxide (nano). Goed om te weten: op dit moment worden ze nog wel als veilig bestempeld (juni 2021).

Duurzame zonnebrand zonder nano-deeltjes en ongecoat is beste keuze voor milieu

Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en zijn er ook duurzamere fabrikanten die het is gelukt om smeerbare varianten van een minerale filter te ontwikkelen zonder dat het in nano-deeltjes geknipt hoeft te worden. En dat is wat mij betreft de beste duurzame keuze: een minerale filter zinkoxide (non-nano) of titaniumdioxide (non-nano) die lekker smeerbaar is en geen witte waas geeft. Sinds ik dit weet, heb ik een aantal zonnebrandmerken ontdekt die voldoen aan al mijn duurzaamheidseisen: Food for Skin, Madara en Naïf zijn op dit moment mijn favorieten. Deze merken voldoen ook aan de tips die hierna nog komen.

Verschil tussen chemisch en minerale UV-filter

‘Chemische filters trekken echt de huid in en houden hier de UV stralen tegen. Voorbeelden zijn octocrylene en mexoryl. Minerale filters leggen een soort laagje op de huid en weerkaatsen het licht terug. Daarom worden minerale filters ook wel mechanische of fysische filters genoemd.’

Huidarts.com

Tip 3: gebruik de app ‘Beat the Microbead’ om te checken of zonnebrand microplasticvrij is

Deze app van Plastic Soup Foundation heb ik standaard op mijn telefoon staan voor het checken van mijn beauty- en verzorgingsproducten, zo ook zonnebrand. Juist in zonnebrand zitten vaak héél, maar dan ook echt héél veel, microplastics. Shocking gewoon: uit recent onderzoek blijkt dat er tussen de 10 en 100 biljoen microplastic deeltjes kunnen zitten in één enkele zonnebrandcrème. Dat wil zeggen dat er tussen de 10.000.000.000.000 en 100.000.000.000.000 deeltjes in één tube crème zitten. En het zijn juist de allerkleinste deeltjes die potentieel het grootste gevaar vormen, omdat ze gemakkelijk in de voedselketen kunnen komen. De allerkleinste deeltjes kunnen ook in het weefsel van dieren worden opgenomen. Zet vanaf nu de gratis app ‘Beat the Microbead’ op je telefoon en check je zonnebrandcrèmes. Bron.

Duurzame zonnebrand kiezen: check of er microplastics in zitten. Zo kwam ik er door Beat the Microbead achter dat Nivea zonnebrand helaas microplastics bevatten.

Waarom je altijd Beat the Microbead app moet checken

‘Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt die goed zijn voor de mens én natuur, maar blijf opletten of je toch niet voor de gek wordt gehouden door claims als ‘microplasticvrij’ of ‘koraalvriendelijk’. Helaas moet je het zelf blijven controleren door de app van Plastic Soup Foundation te gebruiken. De definitie van microplastics wordt namelijk nog wel eens anders geïnterpreteerd. Soms staat er zelfs microplasticvrij of koraalvriendelijk op de verpakking en toch geeft de app een waarschuwing. Dat komt omdat de officiële wetgeving vloeibare microplastics toestaat, maar in de optiek van Plastic Soup Foundation zijn deze nog veel erger, omdat deze niet uit het water gefilterd kunnen worden. Het is dus belangrijk de definitie en uitkomst van Beat the Microbead te volgen, ook al zegt de producent dat het microplasticvrij is.’

Angela Ursem van Food for Skin (producent duurzame huidverzorging waaronder zonnebrand)

Tip 4: zonnebrand die vegan of cruelty-free is

Het zal je misschien verbazen, maar niet alle zonnebrand is vegan. Vaak zitten er toch nog wel dierlijke producten in zoals bijvoorbeeld bijenwas om het goed smeerbaar te maken. Wil je er echt helemaal zeker van zijn dat je zonnebrand vegan én cruelty-free is, dan is het slim om een zonnebrand te kiezen met een vegan keurmerk. Ben je geen veganist, dan kun je erop letten of de dierlijke producten zoals bijenwas diervriendelijk zijn verkregen, vaak wordt dit vermeld op de verpakking en soms is er een keurmerk dat je op weg helpt. Wat verder een goede raadgever is: zonnebrand dat geproduceerd wordt in Europa, valt onder de EU-wetgeving en in de EU mogen geen dierproeven gedaan worden. 

Heb je naar alle bovenstaande aspecten gekeken, dan kun je ook nog overwegen om te kijken naar de verpakking. Hoewel alle kleine beetjes helpen, heeft het onderzoek van Babette Porcelijn (De verborgen impact) ons geleerd dat een verpakking een relatief kleine (negatieve) impactmaker is. Het meest belastend is datgene wat erin zit en hoe dat is gemaakt. Een verpakking kan juist helpen om de inhoud te beschermen en verspilling te voorkomen. Wil je hier toch op letten, dan is gerecycled plastic dat goed recyclebaar een duurzame keuze verpakkingskeuze. De zonnebrand van Food for Skin zit bijvoorbeeld verpakt in gerecycled plastic dat goed recyclebaar is, zij gebruiken Nederlands plastic uit de bouwsector. Meer over de invloed van verpakkingen lees je in dit artikel.

Tip 5: duurzaam zonnebrand smeren doe je zo!

Verder is het nog belangrijk om op te letten hoe je die durzame zonnebrand gebruikt, want ook hier kun je eenvoudig een paar bewuste stapjes zetten:

  • Gezond smeren betekent veel en dik smeren, ga hier niet spaarzaam ‘duurzaam’ mee om dus. Zorg dat je hele huid goed beschermd is. Een ezelsbruggetje is de dikte die je ook op een boterham met pindakaas smeert, smeer je ook op je huid.
  • Laat zonnebrand goed intrekken zodat je huid optimaal beschermd is en minder restjes in de natuur en in het water belanden. Mijn tip hierbij is: smeer jezelf en de kinderen thuis al in.
  • Pas op met zonnen tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Probeer op hete dagen de zon dan te vermijden en smeer je ook in de schaduw heel goed in. Juist op dit tijdstip ligt zonverbranding op de loer.
  • Verspreid minder zonnebrand in de natuur door je huid te bedekken tegen de zon. Draag een UV-shirt of T-shirt als je gaat zwemmen zodat je delen van je lichaam niet hoeft in te smeren. Kleding is uiteindelijk en nog betere bescherming tegen de zon. Zelfs wetenschappers roepen dit: goede UV-pakjes zijn het beste idee om zowel je lichaam als het onderwaterleven te sparen.
  • Kies voor een tube of een pot, boven een spray. Hoewel een spray natuurlijk lekker makkelijk in gebruik is, trekt het minder goed in de huid. Daarnaast kun je je wel voorstellen dat met sprayen er meer zonnebrand verspild wordt en in de natuur belandt.
  • SPF factor loopt na opening terug. Gesealde tubes kunnen langer bewaard blijven (tot de houdbaarheidsdatum, geopend slechts zes maanden na opening). Over houdbaarheid van beautyproducten hebben we ook geschreven.
  • Baby’s: altijd uit de directe zon houden. Tot drie jaar hebben ze nog geen natuurlijk beschermlaagje opgebouwd.

Duurzame zonnebrand: veilig zonnen met kinderen

Hoe vaak moet je nou smeren?

‘Je houdt aan: hoeveel minuten kun je in de volle zon zonder bescherming zonder dat je ook maar een lichte verkleuring ziet? (Let op: dat is vaak veel sneller dan je denkt. In de zon of met zonnebril zie je het slecht. Ga naar binnen om het te controleren in de badkamerspiegel.) Vaak is dat echt niet meer dan tien minuten. Dat betekent dat je met een SPF30 driehonderd minuten in de zon kunt zitten (10 x 30). Maar zo vlekkeloos gaat het niet: je zweet, je veegt het aan je handdoek etc. Daarom is het advies om echt minimaal één keer per twee uur te smeren.’

Angela Ursem van Food for Skin (producent duurzame huidverzorging waaronder zonnebrand)

Heb je een leuke duurzame zonnebrandtip?

Heb je zelf ook verdiept in de complexe wereld van duurzame zonnebrand en heb je nog een mooie tip? Of heb je nog een aanvulling op mijn milieuvriendelijke zonnebrand checklist? Stuur gerust een berichtje. Je kunt in contact komen via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: