Last van wallen, oneffenheden of vlekken in je gezicht? En stoor je je eraan? Hoewel niemand perfect is en we dat meer zouden moeten omarmen, kan een beetje concealer of foundation wel wonderen doen. Wij, een team van overwegend dertigplussers, weten hier alles van. Maar weet jij eigenlijk wat je op je gezicht smeert? En zijn er ook duurzame alternatieven voor foundation en concealer? Wij van thegreenlist.nl zochten het voor je uit.
Waar zijn foundation en concealer van gemaakt?
Toegegeven, we zouden best zonder foundation en concealer kunnen leven. Maar ik ben toch heel erg blij dat deze producten bestaan, omdat ik het fijn vind om mijn wallen en dat bleke gezicht in de winter een beetje weg te werken. En weet je wat het mooie is: er bestaan genoeg duurzame merken die goede foundation en concealer aanbieden. Zo belast je het milieu minder en het is ook beter voor je huid.
Wat is het verschil tussen foundation en concealer?
Foundation is de basis van je make-up. Dit is dus de eerste laag die je, na eventueel een primer, op je huid smeert. Foundation zorgt ervoor dat je gezicht er egaal uitziet. Gebruik liever niet te veel voor een natuurlijke look. Concealer komt pas na de foundation en gebruik je om oneffenheden mee weg te werken. Daarom is concealer vaak iets dikker dan foundation.
Bron: Elle
In ‘normale’ foundation en concealer zitten vaak stoffen die niet zo fijn zijn voor de aarde en waarschijnlijk ook niet voor onze gezondheid. Omdat de lijst met ingrediënten van make-up meestal lang en ingewikkeld is, zal ik je niet te veel met moeilijke termen lastigvallen en, cliffhanger, heb ik straks nog een paar handige tips voor je. Maar er zijn toch een paar ingrediënten die ik even aan wil stippen omdat je deze waarschijnlijk liever wilt vermijden:
Parabenen in foundation en concealer
Parabenen zijn chemische conserveermiddelen die ervoor zorgen dat producten langer houdbaar zijn, doordat ze de groei van bacteriën en schimmels tegengaan. Op zich heel fijn, maar parabenen worden ervan verdacht dat ze het koraal aantasten en onze hormonen kunnen verstoren. Voor één type parabeen is er al wetenschappelijk bewijs dat het hormonen kan verstoren, namelijk butylparabeen. En ja, deze wordt ook in sommige concealers en foundations nog steeds gebruikt.
Microplastics in foundation
Zoals ook bij veel andere beautyproducten, zitten er in foundation en concealer vaak microplastics. Microplastics maken de producten goed smeerbaar, maar zijn helaas niet zo goed voor de natuur en zeer waarschijnlijk ook niet voor onze gezondheid. Bovendien kun je zonder en er zijn genoeg alternatieven. Microplastics zijn al overal ter wereld gevonden, zelfs op de noordpool en in het menselijk lichaam. Omdat microplastics niet vergaan, is het de hoogste tijd om ervoor te zorgen dat er niet nog meer bijkomen. Vanaf 15 oktober 2023 heeft de Europese Commissie microplastics in cosmetica verboden. Een goede stap, al zal het nog wel even duren voordat alle cosmetica met microplastics uit de schappen verdwenen zijn, omdat er een overgangsregeling van 4 tot 12 jaar geldt.
Mica in foundation en concealer
Dan heb je nog mica. Heb jij al eens van mica gehoord? Dit glinsterende mineraal, waar we eerder al een artikel over schreven, zit in superveel producten, waaronder ook beautyproducten zoals foundation en concealer. Alhoewel mica een natuurlijk mineraal is, wordt het vaak in verband gebracht met kinderarbeid en slechte werkomstandigheden. Mocht je de ingrediëntenlijst van foundation en concealer willen checken met een handige app (hierover straks meer), dan staat mica vaak niet op de rode lijst omdat het een natuurlijk mineraal is. Mica wordt dan ook in sommige natuurlijke foundation en concealer gebruikt en in dit geval is het aan te raden om uit te zoeken of de mica op een duurzamere en verantwoordelijke manier wordt geproduceerd. Voor een aantal merken hebben wij dat al voor je gedaan, zoals je straks kunt lezen.
Octinoxate en oxybenzone in make-up
Sommige foundations beschermen je huid tegen de zon. Heel handig, maar deze zonbescherming wil je dan wel liever op een duurzame manier. Twee beruchte stoffen die in veel zonnebrand en ook in sommige foundations met SPF (sun protection factor) te vinden zijn: octinoxate en oxybenzone. Deze stoffen tasten het koraal en onderwaterleven aan. Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven om je tegen de zon te beschermen en dat zijn de minerale filters zinkoxide of titaniumdioxide. Pas wel op dat deze geen nano-deeltjes bevatten (non-nano is dus beter) en ongecoat zijn. Volg je het nog? In dit artikel lees je er alles over. Wat je natuurlijk ook kunt doen is een foundation zonder SPF kiezen en als de zon schijnt een duurzame zonnebrand onder je foundation op je gezicht smeren. Dit beschermt je meestal ook beter tegen de zon, omdat de meeste mensen niet genoeg foundation opdoen om voor een echt goede bescherming te zorgen.
PFAS, PEG, siliconen en minerale oliën in make-up
Nog een aantal ingrediënten die in foundation en concealer te vinden zijn, maar niet goed zijn voor mens en milieu: PFAS, PEG, siliconen en minerale oliën. Omdat de lijst met ingewikkelde synthetische stoffen nu wel erg lang wordt, lijkt het me een goed idee om te kijken hoe we eenvoudig foundation en concealer kunnen vinden die wél duurzaam zijn.
Alternatieven: bestaat er duurzame foundation en concealer?
Laten we met het goede nieuws beginnen: er zijn tegenwoordig genoeg merken en webshops die duurzame foundation en concealer aanbieden. Omdat de term ‘natuurlijk’ niet altijd wat zegt en omdat de ingrediëntenlijsten van foundation en concealer lang en ingewikkeld zijn, heb ik een paar hulpmiddelen opgezocht die je er snel bij kunnen helpen om duurzamere concealer of foundation te vinden.
Duurzame foundation en concealer: vegan én dierproefvrij
Vegan of cruelty-free klinkt behoorlijk duurzaam toch? Helaas zeggen deze termen niet alles. Een vegan beautyproduct bevat geen dierlijke ingrediënten en er zijn in dat geval ook geen dieren gebruikt bij de productie. Cruelty-free betekent dierproefvrij: er kunnen dan nog wel dierlijke producten in je beautypoduct zitten.
Maar dierproeven zijn toch sowieso verboden? Ik hoor je denken…. Dat klopt, maar het zit iets ingewikkelder in elkaar. In Europa is het inderdaad niet toegestaan om cosmetica of verzorgingsproducten te verkopen die op dieren getest zijn. Maar het zou wel kunnen dat een beautymerk hier producten verkoopt die in Europa niet op dieren getest zijn, maar buiten Europa wel, bijvoorbeeld omdat wetgeving dat verplicht. Op die manier doet een beautymerk er dus nog wel aan mee. Om het nog ingewikkelder te maken, bestaan er ook een aantal uitzonderingen op de Europese regelgeving waardoor helaas toch niet alle cosmetica die in Europa verkocht wordt 100% dierproefvrij is.
Kortom, als je om dierenwelzijn geeft wil je dus het liefst foundation en concealer die vegan én cruelty-free zijn. Op animalrights.nl vind je een handige lijst met merken die 100% dierproefvrij en 100% vegan zijn. Ook kunnen goede vegan en cruelty-free keurmerken je helpen. Voorbeelden zijn de zonnebloem van The Vegan Society en PETA-Approved.
Duurzame foundation en concealer: heeft het product een keurmerk en wat zijn de ingrediënten?
Wat vegan en cruelty-free je niet vertelt, is wat voor ingrediënten er in jouw concealer of foundation zitten en of deze op een duurzame manier verkregen zijn. Een vegan en cruelty-free concealer of foundation kan nog steeds gemaakt zijn van niet fijne synthetische materialen zoals microplastics of van natuurlijke materialen waar hele intensieve landbouw aan vooraf is gegaan. De beste duurzame keuze is een duurzame concealer of foundation waarvan de ingrediënten op een milieuvriendelijke manier verkregen zijn, waarbij er geen ontbossing of intensieve landbouw heeft plaatsgevonden. Ook hier kunnen keurmerken weer hulp bieden. Voor foundation en concealer kun je onder andere letten op de volgende keurmerken: Ecocert en Cosmos.
Kom je een keurmerk tegen dat je niet kent of wil je meer weten over een keurmerk? Bekijk dan de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
Ook zijn er handige apps die je helpen om schadelijke ingrediënten te herkennen. Ik vind zelf de app INCI Beauty fijn om te gebruiken.
Duurzame foundation en concealer: vrij van microplastics
Het is beter voor het milieu en waarschijnlijk ook voor je gezondheid om te kiezen voor beautyproducten zonder microplastics. Of een product microplastics bevat kun je makkelijk checken met de gratis app Beat the Microbead. Tip: zoek de concealer of foundation die je op het oog hebt online op en maak een screenshot van de ingrediënten. Zo kun je de ingrediënten snel en makkelijk checken in de app.
Links: met de app INCI Beauty kun je controleren of een product vrij is van schadelijke ingrediënten. Rechts: met de app Beat the Microbead kun je controleren of een product vrij is van microplastics.
Welke foundation en concealer zijn duurzaam?
Zijn er überhaupt foundation en concealer die aan bovenstaande criteria voldoen? Ja, die zijn er. Een aantal voorbeelden:
Duurzame concealer
- Avril – Liquid Concealer: vegan, dierproefvrij, microplasticvrij, COSMOS ORGANIC en ECOCERT gecertificeerd en ook nog budgetvriendelijk.
- Benecos – Cover Stick: vegan, dierproefvrij, microplasticvrij, COSMOS ORGANIC gecertificeerd en ook nog budgetvriendelijk.
- Inika – Sheer Coverage Concealer: vegan, dierproefvrij en microplasticvrij. Heeft geen keurmerk, maar is volgens INCI Beauty vrij van schadelijke stoffen.
- Madara Skincare – Luminous Perfecting Concealer: vegan, dierproefvrij, microplasticvrij en heeft het Ecocert keurmerk. Deze bevat wel mica, maar is volgens het merk vrij van kinderarbeid.
- PHB Ethical Beauty – Cream Concealer Stick: vegan, dierproefvrij en microplasticvrij. Heeft geen keurmerk, maar is volgens INCI Beauty vrij van schadelijke stoffen. Deze bevat wel mica, maar is volgens het merk vrij van kinderarbeid.
Duurzame foundation
- Avril – Foundation Sésame: vegan, dierproefvrij, microplasticvrij, ECOCERT gecertificeerd en ook nog budgetvriendelijk.
- Benecos – Natural Foundation Stick: vegan, dierproefvrij, microplasticvrij, COSMOS ORGANIC gecertificeerd en ook nog budgetvriendelijk. Deze bevat wel mica, maar komt volgens het merk van gecertificeerde mijnen.
- Inika – Liquid Foundation: vegan, dierproefvrij en microplasticvrij. Heeft geen keurmerk, maar is volgens INCI Beauty vrij van schadelijke stoffen.
- Madara Skincare – Soft Glow Foundation: vegan, dierproefvrij, microplasticvrij en heeft het Ecocert keurmerk.
- PHB Ethical Beauty – Beauty Liquid Flawless Foundation: vegan, dierproefvrij en microplasticvrij. Heeft geen keurmerk, maar is volgens INCI Beauty vrij van schadelijke stoffen. Deze bevat wel mica, maar is volgens het merk vrij van kinderarbeid.
Ben je op zoek naar betere beautymerken voor zowel make-up als dagelijkse verzorging? We hebben eerder een complete lijst gemaakt. Handig hoor, doe er je voordeel mee!
Zijn duurzame foundation en concealer net zo goed als ‘gewone’ foundation en concealer?
Saskia van thegreenlist.nl: ‘Toen ik een paar jaar geleden nieuwe concealer nodig had, ben ik op advies van mijn volgers overgestapt op de concealer van Madara en ben daar heel tevreden over. Deze foundation en concealer smeren goed, het blijft goed zitten en het is voldoende dekkend. Ook hebben ze diverse tinten voor elk huidtype en elk seizoen.’
Foundation en concealer langer bewaren
Foundation en concealer kun je één tot twee jaar bewaren. De houdbaarheidsdatum vind je op de verpakking in het icoontje met deksel: de M staat voor het aantal maanden dat het product na opening nog goed is. Is je foundation eerder al klonterig geworden en smeert het niet meer lekker? Dan kun je deze weer vloeibaar maken door het even onder de warme kraan te houden. Meer tips hoe je beautyproducten het beste kunt bewaren lees je in dit artikel.
Kies jij vanaf nu duurzame foundation en concealer?
De kwaliteit is meestal net zo goed, er is genoeg keuze en het is beter voor de aarde en voor jezelf. Genoeg redenen dus om de volgende keer dat je het nodig hebt, duurzame foundation en concealer te kiezen. Mocht jij nog tips hebben, laat het ons dan vooral weten! Via de volg- en contactbuttons onderaan de pagina kun je met thegreenlist.nl in contact komen.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Waarom verpakkingen meestal niet het grootste probleem zijn kun je lezen in dit artikel over plastic verpakkingen.
- Op zoek naar duurzame mascara? Ook dat hebben we voor je uitgezocht.
- Of benieuwd wat er mis is met shampoo? Lees er alles over.
Bronnen: Niks Nieuws, waarzitwarin.nl, Beat the Microbead, the Washington Post, dr. Jetske Ultee, Oekotest.de, Dutch Health Store. Photo credits: hoofdbeeld: Pixabay (Pexels), vrouw met foundation: Alena Darmel (Pexels), make-up met lichte achtergrond: Hitesh Dewasi (Unsplash), make-up kwasten: Raphael Lovaski (Unsplash), handen met foundation: Karolina Grabowska (Pexels).