Duurzame kinderboeken, een lijstje met favoriete groene boeken.

Groene kinderboeken: 13 boekentips voor kinderen

Hoe komt het dat Frank (6) altijd zo leuk en geïnteresseerd met je meedoet aan je groene zoektocht?’ Deze vraag krijg ik vaak. Een belangrijk onderdeel van zijn opvoeding zijn boeken. Wij lezen elke avond samen en vaak zijn dat kinderboeken met een duurzaam thema. In deze blogpost deel ik wat er in Frank’s duurzame boekenkast staat. Stuk voor stuk ook leuke cadeautips, bijvoorbeeld voor kinderpartijtjes of met de feestdagen. Ken jij deze kinderboeken met een groen randje al?

Kinderboeken met groen randje

Duurzame cadeautip voor kinderverjaardag: geef een kinderboek cadeau!

Ik geef Frank (6) graag een goed boek cadeau voor zijn verjaardag of bij het behalen van een mijlpaal zoals de uitreiking van zijn rapport of het behalen van zijn zwemdiploma. Ook op kinderverjaardagen van andere kinderen kiezen wij vaak een boek als cadeau. Een boek is niet alleen een klimaat- en milieuvriendelijk cadeau, als je kiest voor boeken met een boodschap geef je écht iets mee aan een kind(je). Daarnaast vind ik het ook een mooi idee dat ik hiermee het harde werk van een auteur kan belonen.

In dit artikel deel ik de boeken die Frank in zijn boekenkast heeft staan, hier zitten ook boeken op de groei tussen (waar hij nu nog iets te jong voor is). Per boekentip probeer ik uit te leggen waarom ik dit zo’n leuk boek vind en voor welke leeftijdscategorie dit een hit is. De tips hieronder zijn een combinatie van voorlees-, lees- en doeboeken. Kortom voor ieder wat wils: van de jongste kleuters tot 99-jarigen. Ik hoop dat dit je helpt bij het maken van een keuze.

1. De aarde heeft jou nodig

Prachtig voorleesboek waar ook de ouders wat van opsteken. De aarde heeft je nodig is een informatief kinderboek over onze afvalberg, het probleem van ons consumptiegedrag (kopen, gebruiken, weggooien) en hoe je zelf stapjes kunt zeten richting een wereld zonder afval. De aarde heeft je nodig is te koop voor €15,99 en is geschikt voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd – tot 99 jaar.

De aarde heeft je nodig is een kinderboek over ons afvalprobleem.
Tuinieren is leuk is een duurzaam kinderboek om meer te leren over alle bloemen, planten en dieren in de tuin.

2. Tuinieren is leuk

Dit is het perfecte boek voor ouders die graag met hun kinderen willen tuinieren en knutselen. Het boek bevat handige tips voor het verbouwen van groente en leuke zero waste oplossingen voor de verzorging van (kriebel)diertjes die in de tuin leven. Hoewel het boek ook voor volwassenen heel nuttig is, zijn de tips in het boek leuk om te doen met kinderen vanaf circa vijf jaar. Tuinieren is leuk is ook te koop voor €14,99.

Het kinderboek tuinieren is leuk staat vol weetjes en knutseltips.

3. Koos (de koala) zoekt een huis

Mooi voorleesboek (met zoekplaatjes!) over een koala die door ontbossing zijn huis verliest en in de stad op zoek moet naar een nieuwe plek. Frank wordt elke keer meegezogen in het verhaal als we het voorlezen. Ook de prachtige YouTube-serie is een hit en draagt ertoe bij dat Koos en zijn milieubewuste boodschap blijft hangen bij kleintjes. Koos zoekt een huis is te koop voor €14,99 en is geschikt vanaf circa vier jaar (tot circa zeven).

Koos de koala kinderboek, boekentips voor kinderen over gevolgen van ontbossing.

Dit is hét familieboek bij uitstek om meer bewustwording te creëren over onze bijzondere planeet en de planten, dieren, edelstenen, mineralen en organismen die je hier aantreft.

4. Natuur (Het dikke boek van onze bijzondere natuur)

Dit is hét familieboek bij uitstek om meer bewustwording te creëren over onze bijzondere planeet en de planten, dieren, edelstenen, mineralen en organismen die je hier aantreft. Letterlijk een boek met een gouden randje. En omdat deze boeken van auteur Ben Hoare favoriet zijn bij ons thuis én zo mooi zijn om te zien, hebben we dit al vaker cadeau gedaan aan een ander. Heb je het uit? Dan kun je aan de slag met de andere delen ‘Dieren’ en ‘Planeten’. Natuur kost €19,99 en is leuk van kleuterleeftijd tot 99 jaar.


Natuur is hét familieboek bij uitstek met prachtige tekeningen over planten en dieren.


5. Feit & Fun: Ontdek de ongelofelijke wereld van wilde dieren

Wat is het grootste landdier, hoe klein is een kolibri en welke vissen hebben tanden? Geen klassiek leesboek, maar een doeboek waarbij weetjes over dieren worden afgewisseld met opdrachten. Dit doeboek is vooral fun voor kinderen tussen de drie en zes(isch) jaar gezien de opdrachten. Is het een hit dan kun je in dezelfde reeks ook het doeboek over dino’s en het menselijk lichaam aanschaffen. Deze Feit & Fun boekjes kosten €4,99 en zijn daarom ook supergeschikt als cadeau-idee voor kinderpartijtjes.

Feit en fun is een kinderboek over dieren met leuke opdrachten en weetjes.
Wild van Freek Vonk is een duurzaam kinderboek voor kinderen die willen leren over de dieren.

6. Wild van Freek Vonk

Welk kind wordt niet wild van Freek Vonk? Freek heeft ook een magazine. In het tijdschrift Wild van Freek Vonk neemt de bekendste bioloog van het land kinderen mee op avontuur. Wij kennen het blad van losse nummers die wij tweedehands hebben gevonden, maar omdat Frank het zo leuk vindt en de perfecte leeftijd begint te krijgen, overweeg ik een abonnement cadeau te doen dit jaar. Je kunt dikke specials ook los kopen. Deze kinderboeken kosten gemiddeld tussen de 9 en 15 euro. Het goedkoopste abonnement voor één schooljaar kost dertig euro. Het magazine is gericht op kinderen tussen zes en elf jaar.

7. Kriebeldiertjes (50 weetjes)

Maak je eigen encyclopedie over kriebeldiertjes compleet. Frank vond dit insectenboekje helemaal het einde: zelf stickers zoeken en op de juiste plek plakken terwijl ik hem alle insectenfeitjes voorlees. Dit is net als Feit & Fun ook een leuk (prijs)bewust cadeau voor bijvoorbeeld kinderfeestjes voor kinderen tussen de vier en zeven/acht jaar. Kriebeldiertjes kost €8,50.

Kriebeldiertjes is een kinderboek over insecten.
Hier kun je zien hoe het insectenboek Kriebeldiertjes er eruitziet als je het openslaat.
Met Frank neuzen in de prachtige boekenwinkel van Waanders in de Broere in Zwolle, een gigantische boekenwinkel in een oude kerk.

Wadwaaier van de Waddenvereniging is een leuke waaier voor kinderen om meer te leren over wat er op het Wad leeft.

8. Wadwaaier

Frank kan allerlei kwalsoorten herkennen dankzij zijn wadwaaier. Na een fantastische wadloop-excursie op Terschelling is hij lid geworden van de Waddenvereniging. Toen kreeg hij deze wadwaaier cadeau. Met de wadwaaier zoek je snel en eenvoudig alles op wat drijft, kruipt of groeit op het wad. Een wadwaaier is voor alle leeftijden en online te koop bij de Waddenvereniging en kost €12,50. Een jeugd lidmaatschap op de waddenvereniging kost 18 euro per jaar. Een goed doel steunen is ook een leuke cadeautip trouwens…9. Een serie duurzame kinderboeken: De Klimaatjes

Dit is niet één boekentip. Dit is een serie prachtige kinderboeken over het klimaat en alle daarbijhorende uitdagingen die we komende jaren het hoofd moeten bieden, zoals lichtvervuiling, voedselverspilling, plastic soup, de opwarming van de aarde en verlies van biodiversiteit. En dit wordt op zo’n speelse wijze gebracht dat het zelfs voor kleuters een perfecte conversation starter is. Een boek kost €15,95 per stuk.

De Klimaatjes zijn diverse kinderboeken over verschilende klimaat- en milieugerelateerde onderwerpen.
321 superslimme dingen die je moet weten over is een familieboek met verrassende feitjes over dieren.

10. 321 superslimme dingen die je moet weten over… dieren of het klimaat

Wist je dat raven de kreet van een bevriende raaf herkennen? En dat ottermoeders de hand van hun kindje vasthouden in hun slaap? De reeks ‘321 superslimme dingen…’ is een familieboek voor kinderen die willen weten. In dit geval 321 verrassende feitjes over dieren. Er is ook een editie over het klimaat en de geschiedenis. Het dierenboek vind ik voor kids vanaf zes en de andere kinderboeken eerder acht-plus. De boeken zijn allemaal €20,50 per stuk.

11. Het zeeboek

Hoe ontstaat een golf, wie maakt zandkakjes en prikken alle kwallen? Deze prachtige zeebijbel blijft nog even liggen. Ondanks de prachtige illustraties is dit boek toch meer voor volwassenen geschreven kwam ik later achter. Hierdoor wel een supergeschikte leestip voor grotere kinderen (10+) met een liefde voor de zee en de natuur. Het zeeboek kost €24,99.

Meer groene leestips voor pubers en volwassenen? Bekijk dan ook de blogpost met de 14 boeken die mijn leven veranderden.

Het zeeboek is de zeebijbel, een jeugdboek.


De zeebijbel, Het Zeeboek, bevat ook prachtige tekeningen.


Janouk zoekt een duurzame wereld is een kinderboek over klimaat, de natuur, plastic en voeding

12. Janouk zoekt een duurzame wereld

We hebben maar één aarde, dus laten we er zuinig op zijn. Dat is de hoofdboodschap van het boek van ZAPP-presentratrice Janouk Kelderman. Met hulp van het Wereld Natuur Fonds vertelt Janouk in makkelijke taal alles over het klimaat, de natuur, plastic en voeding. Zie dit boek als één grote Klokhuis-aflevering. Het boek ligt voorlopig bij ons op de plank, want het is wel echt een leesboek (veel letters) en daarom geschikt voor kinderen vanaf negen jaar. Voor het boek betaal je 15 euro, maar er is ook een goedkoper e-book beschikbaar voor €9,99.

13. Walter de Walvis

Het duurzame prentenboek van Walter de Walvis uit de Kidiyo serie, leert jonge kinderen spelenderwijs over het belang van een plasticvrije oceaan. Help jij Walter mee de spullen naar de mensen te brengen en zo de oceaan schoon te houden? Het avontuur van Walter de Walvis is ook buiten het boek te beleven door een app en avonturenbox van Kidiyo. Walter de Walvis kost €9,95 en is geschikt voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar.

Walter de walvis een educatief kinderboek over het plasticprobleem.
Kinderkamer inspiratie met veel tweedehands kinderboeken.

Waarom kinderboeken zo belangrijk zijn

Frank’s juf uit groep uit groep 3 benadrukte het de laatste ouderavond weer: lezen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Zelfs in de bovenbouw zien ze enorme verschillen tussen kinderen die thuis veel lezen en die dat niet of minder doen. Kinderboeken zijn dus een goede investering! Zij gaf aan dat het niet uitmaakt of kinderen van stripboeken, lange of juist korte verhalen of van weetjes houden. Zolang ze maar bezig zijn met letters en taalvaardigheid krijgen ze enorm veel mee.

Al sinds de babytijd lezen wij Frank voor. Het begon met simpele boekjes van hooguit vijf tot zes bladzijden, maar inmiddels lezen we flink wat samen. Omdat Frank nu in groep drie zit, is het avondritueel wel iets omgegooid. We beginnen altijd met een uitgebreide voorleessessie, gevolgd door twee pagina’s zelf lezen uit een avi-boekje en daarna wil Frank altijd wat over zijn dag vertellen. Het liefst zo uitvoerig en gedetailleerd mogelijk zodat hij de boel een beetje kan rekken ;).

Wil je als volwassende meer weten over duurzaamheid, maar ben je geen lezer?

Duurzame budgettip:

Duurzame kinderboeken kun je trouwens ook vaak goed vinden in de bibliotheek. Wist je dat kinderen gratis en soms zelfs ook boetevrij lid kunnen worden van een bibliotheek?

Meer tips voor kids?

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: