Zoek
De leukste duurzame kraamcadeaus

De leukste duurzame kraamcadeaus

Hoera, een baby! Je bent natuurlijk in de gloria als er in je directe omgeving een wolk van een baby wordt geboren. Of misschien is er wel een kleintje bij jou op komst en lees je dit artikel omdat je bezig bent met een kraamcadeaulijstje. Hoe dan ook, een baby, betekent cadeaus. Veel cadeaus. En die kraamcadeaus kunnen ook duurzamer. En duurzamer is leuker vinden wij bij thegreenlist.nl. Zo pak je een geboortecadeau duurzaam aan. We hebben een waslijst met leuke tips voor je, met dank aan de fijne community op Instagram!

Duurzame kraamcadeaus

Is er een kleintje op komst, dan ben je er lekker op tijd bij. Slim van je om een wensenlijstje op te stellen. Voor je het weet, krijg je allemaal ongevraagde cadeaus waar je helemaal niet op zit te wachten. Daar is niemand, en al helemaal niet onze planeet, mee geholpen. Nu kan het ook zijn dat je dit leest omdat je zelf in verwachtng bent en inspiratie wilt opdoen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je binnenkort op kraamvisite gaat en dat je niet met lege handen wilt komen. Grote kans dat de aanstaande of kersverse ouders met andere zaken bezig zijn, dus wil je zelf iets goeds verzinnen. Dat snappen we. Precies daarom hebben we deze lijst ook opgesteld. Het leuke is dat ik voor al deze duurzame kraamcadeaus hulp hebben gekregen van mijn Instagram-community. Dat levert toch altijd veel leukere en originelere ideeën op dan zelf overloos surfen op het internet.

Op kraamvisite met een pan eten

We openen het lijstje met een tip die ik heel vaak heb gekregen: eten! Je kunt kersverse ouders doorgaans héél blij maken met verse (vegetarische) maaltijden, bijvoorbeeld een pan soep of een makkelijke ovenschotel. Dus mijn eerste tip is: het hoeft niet altijd een cadeautje te zijn voor de baby. Ook met zoiets simpels als een maaltijd kan het jonge gezin juist heel erg geholpen zijn. Rompertjes en knuffels hebben ze waarschijnlijk al genoeg. Kun je wel wat recepteninspiratie gebruiken? We hebben héél veel recepten voor je op thegreenlist.nl.

Ideeën voor duurzame kraamcadeaus.

Geef een boom als kraamcadeau

Dit is een heel mooi symbool: geef een boom cadeau. Denk aan een klein boompje dat in de tuin gepland kan worden, eventueel met kinder tuingereedschap. De boom plant je in de tuin en groeit met het kindje mee. Wat dacht je van een appel- of perenboom of een hazelnootboom? Hebben de kersverse ouders (nog) geen tuin? Dan is het ook een tof idee om een appelboom te adopteren in een fruitgaard in de regio. Dan kun je elk jaar appels komen plukken van je eigen boom.

Bekijk meer over de geboorteboom.
Bekijk meer over de Olmenhorst, een boomgaard in Lisserbroek.

Donatie voor een moeder in Afrika

Ga je op visite bij een gezin dat alles al heeft en ook aangeeft absoluut geen wensen te hebben. Dit maak je vaak meer als het twee of derde kindje op komst is. In dat geval kan je cadeau ook zijn dat je een schenking doet namens het kindje dat is geboren. Wist je dat in Afrika vrouwen 33 keer meer kans hebben om te overlijden tijdens de bevalling? Het ziekenhuis is te ver weg of er is geen kraampakket beschikbaar. Met een donatie van twintig euro kan er voor een moeder in Afrika een kraampakket worden samengesteld, waardoor ook zij alles in huis heeft voor een goede bevallig. Een volger op Instagram had deze cadeauwens zelfs op het geboortekaartje gezet toen ze zelf in verwachting was. Bekijk meer over het MommaLuv geboortepakket.

Meedenkcadeau: boodschappen!

Een geweldige cadeautip voor ouders: geef een tijdelijk abonnement op gezonde kant-en-klaar maaltijden cadeau of geef een bezorgbundel of een boodschappenbudget bij een (online) supermarkt cadeau. Het klinkt misschien een beetje als een praktisch cadeau, maar in die hectische kraamperiode ben je als jonge ouders enorm geholpen met zo’n meedenkactie. Ik weet er zelf ook alles van!

Geef een abonnement op Klikkie cadeau

Klikkie? Ik moest het zelf ook even opzoeken toen ik deze tip kreeg, maar het is briljant. We maken zoveel foto’s, maar zelden drukken we iets af. Met een abonnement op Klikkie kunnen kersverse ouders momenten koesteren, omdat ze elke maand hun tien mooiste foto’s afgedrukt thuisgestuurd krijgen.

Geef iets van jezelf cadeau

Een tweedehands kraamcadeau, waarom niet? Toch te gek om een cadeau te krijgen waar een persoonlijk verhaal achterzit. Spullen zijn er al genoeg en dat geldt helemaal voor baby- en kinderspullen.

Geef iets te doen cadeau

In het eerste jaar kun je misschien nog maar weinig doen met een baby, maar dat verandert zo snel. Bovendien is buiten zijn, ook al slaapt de kleine nog in een wagen, hartstikke lekker en gezond. Daarom is het ook een superleuk idee om ‘iets te doen’ cadeau te geven. Voor de allerkleinsten vind ik OERRR een passende tip. Dit is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. Met OERRR beleven kinderen de leukste avonturen in de natuur en ontdekken ze hoe ze de natuur en dieren kunnen helpen. Voor twee euro per maand kan een kind al lid worden en ze bieden programma’s voor alle leeftijden. Hoewel de programmering steeds leuker en interessanter wordt als de kinderen groter zijn, is het een heel mooie uitnodiging om de pasgeborene al vroeg kennis te laten maken met de prachtige natuur en natuurspeeltuinen van ons land. Dit is ook een heel leuk idee voor gezinnen waar al meer oudere kinderen zijn, een gezinslidmaatschap kost 7,50 euro per maand.

Geef een fotoshoot cadeau

Niet iedereen houdt ervan om op de foto te gaan en zeker de kraamtijd kan voor moeders een lastige periode zijn, omdat je je waarschijnlijk niet helemaal je-van-het voelt. En toch is het wel heel leuk om later mooie foto’s te hebben van die kraamtijd. Het duurt zó kort en je vergeet zóveel. Ja, alle clichés hierover zijn waar. Dus vanuit die gedachte is een shoot met een professionale fotograaf cadeau doen een supertip. Dit kan in een studio of bij het gezin thuis. Als je een beetje geluk hebt, geef je hiermee tientallen prachtige foto’s cadeau. Dat wordt kerstkaarten drukken tot sint-juttemis.

Verwenpakket met mooie verzorgingsproducten

Wellicht is de kersverse moeder al verslingerd aan natuurlijke verzorging, maar als ze daar nog niet zo bewust mee bezig is, dan heb je misschien wel een extra goede reden om het gezin daar eens kennis mee te laten maken. De natuurlijke huidverzorging van Naïf en Drs Leenarts zijn bijvoorbeeld erg geschikt hiervoor, omdat zij een breed aanbod hebben aan producten voor volwassenen en kinderen, maar het is natuurlijk ook leuk om zelf een verwenpakket samen te stellen (met je eigen groene favorietjes) in een eco webshop, zoals bijvoorbeeld Big Green Smile. Extra leuk: ga naar de kringloopwinkel om een mooie rieten mand en een oude atlas te scoren. De pagina’s van de atlas gebruik je als inpakpapier en alle ingepakte smeersels stop je in de mand. En klaar ben je!

Meer duurzame geboortecadeaus

Tot slot, werden er ook heel veel andere duurzame cadeau-ideeën gedeeld die ook absoluut nog even een vermelding waard zijn. Dit zijn stuk voor stuk duurzaam en eerlijk geproduceerde cadeautjes. Komen ze!

Tip van een volger: geen gepersonaliseerde kraamcadeaus

Een zilveren lepel of rammelaar met een naam, kleding met een naam als borduurwerkje: koop in het kader van duurzaamheid geen gepersonaliseerde cadeaus. Dit kun je niet doorgeven of verkopen als het niet bevalt of als het kind te oud wordt.

Ook een idee voor een duurzaam geboortecadeau?

Heb je een geweldig idee voor een duurzaam kraamcadeau, maar zie je ‘m nog niet in het lijstje staan? Laat het vooral weten! We vullen het lijstje met duurzame kraamcadeaus graag aan. Via de contactbuttons onderaan deze pagina kun je in contact komen!

Meer duurzame tips voor jonge ouders

Photo credits hoofdbeeld: Ryutaro Tsukata (Pexels), Afrikaanse moeder: Ayla Maagdenberg, kinderkamer met regenboog: Kari van der Heide, baby-uitzet met bruine schoenen: Tatiana Syrikova (Pexels), stapel met kleertjes: Sarah Chai (Pexels), konijn: Kristina Paukshtite (Pexels), stoel met slinger: Karolina Grabowska (Pexels), herfstbladeren: Michael Morse (Pexels).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: