De leukste duurzame kraamcadeaus

De leukste duurzame kraamcadeaus

Kraamcadeaus en kraamvisite kun je natuurlijk ook duurzamer aanpakken. Met hulp van mijn groene volgers op Instagram heb ik een lijst opgesteld met originele duurzame kraamcadeaus waar ouders, kind en onze planeet écht iets aan hebben. Zo pak je een geboortecadeau duurzamer en origineler aan! Ik ben echt verrast door alle leuke ideeën. Hier zou ik zelf nooit op gekomen zijn.

Duurzame kraamcadeaus

Op kraamvisite kun je natuurlijk nooit met lege handen komen. En aangezien de kersverse ouders genoeg andere zaken aan hun hoofd hebben, kun je vaak ook niet even makkelijk overleggen wat de wensen zijn. Onderstaande kraamcadeau-ideeën zijn zorgvuldig samengesteld met hulp van mijn volgers op Instagram, een betrokken community (van met name vrouwen) die ook duurzamer probeert te leven. Al deze tips zijn duurzaam, nuttig en origineel.

Op kraamvisite kom je nooit met lege handen

Je kunt kersverse ouders doorgaans héél blij maken met verse (vegetarische) maaltijden, bijvoorbeeld een pan soep of een makkelijke ovenschotel. Dus mijn eerste tip is om naast een cadeau ook altijd een verse maaltijd mee te nemen op kraamvisite. Toen ik in een Instagram story om cadeautips vroeg, werd dit ook massaal gezegd door mijn volgers. Verder tipt een volger om in het kader van duurzaamheid nooit gepersonaliseerde cadeaus te geven. ‘Dit kun je niet doorgeven of verkopen als het niet bevalt of als het kind te oud wordt’. Slim, daar had ik nog niet aan gedacht!

Groene geboortecadeaus die echt goed van pas komen

Geef een geboorteboom

Een klein boompje in een geboortepakket met kinder tuingereedschap, een prachtig symbool over opgroeien in een groene en gezonde wereld. De boom plant je in de tuin en groeit met het kindje mee. Je kunt kiezen uit diverse bomen zoals een appel- en perenboom, een hazelnootboom of een magnolia. Hebben de kersverse ouders (nog) geen tuin? Dan is het ook een leuk idee om een appelboom te adopteren in een fruitgaard in de regio. Dan kun je elk jaar appels komen plukken van je eigen boom.

Bekijk meer over de geboorteboom.
Bekijk meer over de Olmenhorst, een boomgaard in Lisserbroek.

MommaLuv: donatie voor medisch kraampakket voor moeder in Afrika

Wist je dat in Afrika vrouwen 33 keer meer kans hebben op overlijden tijdens de bevalling? Het ziekenhuis is te ver weg of er is geen kraampakket beschikbaar. Met een donatie van twintig euro kan er voor een moeder een kraampakket worden samengesteld waardoor ook zij alles in huis heeft voor een goede bevallig en je dus nóg een kindje een gezonde start krijgt. Dit is een mooi kraamcadeau voor gezinnen die geen wensen hebben, bijvoorbeeld omdat ze al meerdere kids hebben. Een volger op Instagram had deze cadeauwens zelfs op het geboortekaartje gezet. Bekijk meer over het MommaLuv geboortepakket.

Duurzaam en praktisch kraamcadeau: abonnement op kant-en-klaar maaltijden

Een geweldige cadeautip voor ouders: geef een tijdelijk abonnement op SPRUIT of Plant B cadeau. Met SPRUIT ontvang je dagelijks een verse, verantwoorde kindermaaltijd op tafel, afgestemd op de leeftijd van kinderen zonder dat je daar zelf voor in de keuken hebt hoeven staan. Dit cadeau is dus perfect voor wanneer er een tweede of derde kindje is geboren. De vegan maaltijden van Plant B worden diepgevroren bij je thuis bezorgd en zijn juist een cadeau aan de ouders. Vooral de curry’s zijn echt een aanrader. Wat meerdere volgers ook noemden: geef een bezorgbundel van Albert Heijn of een andere supermarkt cadeau.

Geef een abonnement op Klikkie cadeau

We maken zoveel foto’s, maar zelden drukken we iets af. Met een abonnement op Klikkie kunnen kersverse ouders momenten koesteren omdat ze elke maand hun tien mooiste foto’s afgedrukt thuisgestuurd krijgen. Dit lijkt mij een ontzettend leuk cadeau voor het eerste jaar (een jaar abonnement kost honderd euro)!

Geef iets van jezelf cadeau

Een tweedehands kraamcadeau, waarom niet? Ik vind het juist iets heel bijzonders hebben om een cadeau te krijgen wat iemand heel erg heeft gekoesterd maar nu zelf niet meer gebruikt, bijvoorbeeld omdat de kinderen groot zijn geworden of omdat het uit jouw jeugd komt en jezelf geen kinderwens hebt. Prachtig om zo’n mooi item met zo’n persoonlijk verhaal door te kunnen geven en in ontvangst te mogen nemen. Ook aan het kraambed mag tweedehands wat mij betreft het nieuwe normaal zijn.

Wil je graag een tweedehands of vintage cadeau kopen? Bekijk dan: zo vindt Sinterklaas de mooiste tweedehands cadeaus.

Geef lidmaatschap op OERRR cadeau

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. Met OERRR beleven kinderen de leukste avonturen in de natuur en ontdekken ze hoe ze de natuur en dieren kunnen helpen. Voor twee euro per maand kan een kind al lid worden en ze bieden programma’s voor alle leeftijden. Hoewel de programmering steeds leuker en interessanter wordt als de kinderen groter zijn, is het een heel mooie uitnodiging om de pasgeborene al vroeg kennis te laten maken met de prachtige natuur en natuurspeeltuinen van ons land. Dit is ook een heel leuk idee voor gezinnen waar al meer kinderen zijn, een gezinslidmaatschap kost 7,50 euro per maand.

Ook getipt door volgers: een abonnement geven op een lokale speeltuin bij jou in de buurt.

Geef een fotoshoot cadeau

Niet iedereen houdt ervan om op de foto te gaan en zeker de kraamtijd kan voor moeders een lastige periode zijn om aan een nieuw lichaam te moeten wennen, maar de meeste ouders vinden het toch wel heel leuk om later mooie foto’s te hebben van die kraamtijd die maar zo kort duurt. Zelf heb ik veel privéfoto’s gemaakt van deze periode, maar ik heb er nog steeds spijt van dat ik toen er niet op gekomen ben om een professionele fotoshoot te doen met een fotograaf.

Verwenpakket met natuurlijke verzorgingsproducten van Naïf

Wellicht is de kersverse moeder al verslingerd aan natuurlijke verzorging, maar als ze daar nog niet zo bewust mee bezig is, dan is een verwenpakket van Naïf juist ook een heel goed idee. Je huid is je grootste orgaan en dus is het belangrijk dat je bewust bent wat je daarop smeert. En moeders smeren in de kraamperiode vaak wat af: op hun baby, maar ook op hun eigen huid die best wat te verduren heeft gehad. De natuurlijke huidverzorging van Naïf vind ik zelf ook heel fijn en ze hebben een breed assortiment voor moeder en kind waardoor je een mooi, duurzaam pakket kunt samenstellen.

Meer duurzame geboortecadeaus

Tot slot, werden er ook heel veel duurzame cadeau-ideeën gedeeld die ik graag kort aanstip in het lijstje hieronder. Dit zijn stuk voor stuk duurzaam en eerlijk geproduceerde cadeautjes, zoals speelgoed, babyuitzet, kleding en andere handige hebbedingen voor ouder en kind.

Ook een idee voor een geweldig duurzaam geboortecadeau?

Heb je een geweldig idee voor een duurzaam kraamcadeau, maar ontbreekt deze nog in het lijstje? Laat het mij dan vooral weten. Stuur mij gerust een berichtje!

Meer groene inspiratie van thegreenlist.nl?

Duurzame kraamcadeausvan Eco Era
Kraamcadeau Eco Era

Photo credits hoofdbeeld: Ryutaro Tsukata (Pexels), Afrikaanse moeder: Ayla Maagdenberg, kinderkamer met regenboog: Kari van der Heide, baby-uitzet met bruine schoenen: Tatiana Syrikova (Pexels), stapel met kleertjes: Sarah Chai (Pexels), konijn: Kristina Paukshtite (Pexels), stoel met slinger: –Karolina Grabowska (Pexels), herfstbladeren: Michael Morse (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: