Als je in verwachting bent, kun je meestal niet wachten om de babykamer in te richten en de eerste kleertjes te kopen. Eenmaal aangekomen in de winkel, kan het aanbod nogal overweldigend zijn. Heb je dit echt allemaal nodig? En kan het ook wat duurzamer en vooral goedkoper? Kirsten is moeder van twee dochters (één en vier jaar) en duikt speciaal voor thegreenlist.nl in de wereld van duurzame babyuitzet. Ze deelt haar eigen ervaringen en tips, aangevuld met tips van volgers van thegreenlist.nl.
Tips voor een duurzame babyuitzet en kraamtijd
Als je duurzamer wilt leven, kun je een groot verschil maken door minder nieuwe spullen te kopen. Maar als je in blijde verwachting bent van een nieuwe wereldburger, zijn er toch best wat spullen die je straks nodig hebt. Denk maar aan een plek om te slapen, te verschonen, kleertjes en luiers. In dit artikel help ik je op weg met tips voor het zo duurzaam mogelijk kiezen van de babyuitzet. Wat heb je écht nodig en wat hoef je niet per se (nieuw) te kopen? Een leuke bijkomstigheid: met de meeste tips spaar je ook nog eens geld uit!
Wasbare versus wegwerpluiers
Een van de eerste dingen waar je op voorbereid wilt zijn als je een baby krijgt: poepluiers. Want wat kunnen die kleine wezentjes veel produceren! Wasbare luiers besparen veel afval vergeleken met wegwerpluiers. Het scheelt je wel driehonderd kilo afval per jaar! Maar als je wilt weten of ze ook echt duurzamer zijn, moet je wel de (negatieve) impact van de productie en het wassen meerekenen. In de meeste gevallen zijn wasbare luiers de duurzaamste keuze. Daar schreven we al eerder over. Ook scheelt het behoorlijk in de kosten: per kindje spaar je met wasbare luiers gemiddeld vijfhonderd euro uit, vergeleken met wegwerpluiers. Veel volgers van thegreenlist.nl zijn al fan en gebruiken wasbare luiers.
Het is wel verstandig om eerst een wasbare luier te proberen om te kijken of het wat voor jou is. Als je deze niet kunt lenen, kun je ze bijvoorbeeld bij Nappy’s.nl online huren.
Wanneer je toch liever (gedeeltelijk) voor wegwerpluiers kiest, dan is het verstandig om erop te letten dat ze het FSC- , Nordic Ecolabel of PEFC-keurmerk hebben. zoals de luiers van Lillydoo Green, de Pure & Soft luiers van Kruidvat of de Pampers Harmonie Hybrid. Laatstgenoemde is een combinatie van een wegwerp binnengedeelte en een wasbaar broekje. Ook kun je afval voorkomen door niet voor elk plasje een schone luier aan te trekken, maar pas als de luier vol is.
Duurzame babykamer
Wat is er leuker dan een nieuwe babykamer inrichten? De meeste aanstaande ouders kunnen niet wachten. Hieronder volgt een lijstje met benodigdheden voor de babykamer en hoe je deze op een duurzame manier kunt kopen:
- Een bedje: er zijn super schattige babybedjes en wiegjes, maar daar zijn ze meestal na een paar maanden uitgegroeid. Duurzamer is het om gelijk een wat groter bedje te kopen, waar ze langer plezier van hebben. Zo heeft IKEA een heel fijn drie standen bedje die ook goed tweedehands vindbaar is. Wat wel handig is als je borstvoeding geeft: een bedje dat je direct naast je eigen bed kunt zetten en ongeveer dezelfde hoogte heeft. Zo hoef je niet elke keer op te staan om je baby ‘s nachts te voeden of te verschonen.
- Een kast om de kleertjes en andere spullen in op te bergen. Dit hoeft echt geen speciale babykast te zijn. Een normale kledingkast werkt ook prima, zo kan ook deze de hele kindertijd (en wie weet langer) mee. Of wat dacht je van een mooie houten vintagekast in het kader van duurzaamheid? Deze kan een leven lang mee. Zoek maar eens op Marktplaats naar een ‘vintage meidenkast’ (ook leuk voor jongens).
- Een verschoningstafel is niet noodzakelijk, maar wel heel handig. Ik had een commode met veel grote lades erin. Dit vond ik persoonlijk heel handig, want daar kon ik makkelijk alle kleertjes en luiers inleggen en zo had ik alles wat ik nodig had gelijk bij de hand. Commodes en verschoningstafels kun je ook heel makkelijk tweedehands vinden. Ook leuk is het om een oudje te kopen van stevig hout en deze te upcyclen met een likje verf en grappige patronen.
- Een verschoningskussen is ook fijn zodat je baby zacht ligt. Er zijn prachtige hoezen voor verschoningskussens, maar deze zijn niet zo praktisch. Een hydrofiele doek om een kussen werkt ook prima en is veel makkelijker om te verwisselen en wassen als er een keer wat naast gaat tijdens het verschonen. Hydrofiele doeken zijn sowieso multifunctioneel: om spuug op te vangen, voor onderweg en als je baby’tje ze niet meer nodig heeft zijn ze ideaal om de ramen mee te lappen. Volgers van thegreenlist.nl lopen weg met de XL-doeken van de HEMA die ook na de babytijd goed van pas blijven komen als bijvoorbeeld zomerdeken of handdoek.
Bovenstaande meubels zijn dus allemaal prima tweedehands te vinden op Marktplaats, Facebook, rommelmarkten of in de kringloop. Als het niet helemaal je smaak is of niet bij elkaar past, doe je er een mooi duurzaam likje verf over en klaar is je duurzame, budget babykamer.
Duurzame babykleding
Natuurlijk heeft je kleintje straks ook wat nodig om aan te trekken. Hier volgen tips voor duurzame babykleding:
- Koop babykleding tweedehands, bijvoorbeeld op kledingbeurzen, in de kringloop of online via Vinted of Marktplaats. Baby’tjes doen het eerste halfjaar nog niet veel en zijn zo weer uit hun kleertjes gegroeid. Daarom is er tweedehands heel veel goede babykleding te vinden: goed voor de aarde en je portemonnee dus! Mooie duurzame merken zoals Ammehoela, Dilling, Gray Label, Mini Rodini of Sproet & Sprout, zijn allemaal tweedehands te vinden. Meer duurzame kinderkledingmerken vind je in deze lijst. Het is in ieder geval aan te raden om kleding en rompertjes van natuurlijk materiaal zoals gecertificeerd bio-katoen, bamboe (met keurmerk), wol of tencel te kiezen. Dit is beter voor het babyhuidje en voor de aarde Meer shoptips voor het creëren van een duurzame garderobe voor je spruit vind je hier.
- Nog een tip die veel volgers genoemd hadden: koop unisex babykleding en kleding die niet gepersonaliseerd is (met een naam erop). Dit kun je makkelijker doorgeven of verkopen.
- Je hebt niet elk seizoen een nieuwe slaapzak nodig. Een slaapzak waar de mouwen vanaf kunnen, kun je het hele jaar gebruiken. In de winter doe je er gewoon dikkere kleding onder. Een slaapzak kun je best op de groei kopen, maar pas wel op dat hij niet te groot is bij het nekje.
- Er zijn veel schattige babyschoentjes te koop, maar hier heb je eigenlijk niks aan. Voordat een baby kan lopen, hoef je echt geen schoenen te kopen. Een paar sokken of warme slofjes voor de winter is genoeg.
- Ook werd er getipt om babykleding te huren bij Hulaaloop.
Duurzame babyverzorging voor het zachte babyhuidje
Als je in de winkel kijkt, dan barst het van de babyverzorgingsproducten. Speciale shampoos, crèmetjes, olies… noem het maar op. Zoveel producten heb je, als je het mij vraagt, echt niet nodig. De enige twee producten die ik het eerste jaar echt nodig had, waren:
- Amandelolie – om mee in te smeren als je baby een droge huid heeft. Ook kun je een paar druppels amandelolie in bad doen. Doe er in dat geval ook een scheutje (moeder)melk bij, zodat de olie zich met het water vermengt. Let er wel op dat je pure olie van goede kwaliteit gebruikt zoals de amandelolie van Primavera.
- Een goede natuurlijke crème voor rode billetjes. Ik ben fan van de Calendula billenbalsem van Weleda. Deze crème helpt super tegen rode billetjes en werkt ook goed tegen rode (smet)plekken in de huidplooien.
Wist je trouwens dat het verschonen van je baby ook heel goed gaat zonder wegwerp billendoekjes? Met een (hydrofiel) washandje en water kun je de billetjes makkelijk schoon maken. Mochten de billetjes met water niet schoon worden, dan helpt een beetje amandelolie ook heel goed. Veel volgers van thegreenlist.nl gebruiken graag wasbare billendoekjes en wasbare snoetenpoetsers.
Babybadje: wel of geen Yummy Tub?
Je wilt je baby natuurlijk ook af en toe in bad doen. Een volger zei dat het prima in de wasbak ging totdat haar kinderen groot genoeg waren voor de douche. Mocht je toch een (tweedehands) badje willen kopen, dan is het aan te raden om een relatief groot babybadje te kopen, zodat je er lang plezier van hebt. Tegenwoordig zijn Tummy Tubs populair, omdat dit lijkt op de baarmoeder. Hoe wij dit oplosten: als onze baby in het badje lag, legden we een hydrofiele doek om haar heen. Zo voelde ze zich ook geborgen. Mocht jou een Tummy Tub wel geweldig lijken, dan zijn er tweedehands genoeg verkrijgbaar.
Duurzame tips voor borstvoeding
Borstvoeding is de duurzaamste en gezondste keuze voor jou en je kindje. De WHO adviseert om je kindje zes maanden volledig borsvoeding te geven en minstens twee jaar in combinatie met vast voedsel. Ook als je, om welke reden dan ook, maar een paar dagen of weken borstvoeding geeft: elke dag dat je baby borstvoeding krijgt, is mooi meegenomen. Als je borstvoeding wilt gaan geven, dan moet je ook aan een aantal zaken denken (die je duurzamer kunt aanpakken):
- Als je borstvoeding wilt geven, is een kolf heel handig om in huis te halen. Het is aan te raden om eerst een kolf te huren. Zo kun je kijken welke voor jou fijn is. En als je dan die ene fijne kolf gevonden hebt, kun je hem wellicht op Marktplaats kopen. Klinkt vies? Een goede kolf is zo gemaakt dat je alle onderdelen makkelijk kunt schoonmaken en steriliseren.
- Alhoewel borstvoeding iets natuurlijks is, is het niet altijd even makkelijk. Bereid je er goed op voor en doe eventueel een cursus bij een lactatiedeskundige (tip van een volger).
- Voor de zekerheid, of voor het geval je geen borstvoeding kan of wilt geven, is het verstandig om een paar flesjes in huis te hebben. Mijn advies is om flesjes wel altijd nieuw te kopen, zodat je zeker weet dat dit voldoet aan de laatste richtlijnen.
Er zijn tegenwoordig mooie glazen flessen met natuurrubber spenen. Glazen flessen zijn veel makkelijker schoon te maken en gaan langer mee dan plastic flessen. Het voordeel van natuurrubber spenen is dat ze veel minder snel kapot gaan. Ik vond dit vooral ideaal toen mijn dochter wat ouder was en tandjes had.
Als je borstvoeding en flesvoeding wil combineren, zijn de glazen flessen en spenen van Lansinoh ideaal. De siliconen spenen zijn heel zacht en soepel, zodat baby’s die de borst gewend zijn ze sneller accepteren.
- Als je borstvoeding geeft, zijn zoogcompressen onmisbaar. Gelukkig bestaan er tegenwoordig fijne, wasbare zoogcompressen. Kies het liefst een natuurlijk materiaal zoals wol, wol-zijde, zijde, bamboe of katoen. Dit voelt niet alleen fijner aan op de huid dan wegwerpcompressen, het vermindert ook de kans op infecties. Over borstvoeding heb ik een apart artikel geschreven: tips voor het geven van borstvoeding.
- Hetzelfde geldt voor maandverband. Wanneer de ergste bloeding een paar dagen na de bevalling voorbij is, werkt menstruatie-ondergoed of wasbaar kraamverband heel goed. Dit spaart je niet alleen een hoop afval, maar verkleint ook de kans op infecties. Wil je toch liever wegwerp maandverband? Kies dan voor maandverband dat gemaakt is van natuurlijk materiaal zoals katoen. Meer tips voor een zero waste menstruatie vind je hier.
Tweedehands autostoeltje en kinderwagen veilig kopen
Natuurlijk wil je ook wel eens het huis uit met je baby. Daarom heb je een aantal spullen nodig om je baby op een makkelijke en veilige manier mee te nemen. Autostoeltjes zijn tweedehands volop verkrijgbaar. Maak je je zorgen over de veiligheid? Volgens de ANWB kun je een autostoeltje best tweedehands kopen als je op de volgende punten let:
- Controleer het stoeltje goed op beschadigingen. Koop het stoeltje het liefst van iemand die je kent, zodat je zeker weet dat diegene er geen ongeluk mee gehad heeft.
- Autostoeltjes hebben helaas niet het eeuwige leven. Het kunststof wordt namelijk zwakker door blootstelling aan UV-licht. Check daarom bij de fabrikant wanneer het stoeltje aan vervanging toe is. Bij normaal gebruik in de auto, gaan de stoeltjes zo’n zeven tot tien jaar mee.
- Koop een stoeltje dat goed uit de veiligheidstests komt. Dit geldt natuurlijk ook voor nieuwe stoeltjes.
- Zorg ervoor dat er een (online) handleiding beschikbaar is, zodat je het stoeltje op de juiste manier gebruikt.
Een kinderwagen is een grote uitgave, maar gelukkig zijn er tweedehands een heleboel verkrijgbaar. Hetzelfde geldt voor een draagzak of doek. Omdat er zoveel verschillende soorten dragers zijn, is het verstandig om eerst te lenen of huren of in een winkel te neuzen, zodat je weet wat je fijn vindt.
Duurzame babyuitzet: huren is het nieuwe kopen
Volgers tipten ook massaal om een duurzame babyuitzet te huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Tiny Library of BabyLoop. Van wiegje tot draagzak en van badje tot autostoeltje. Bij deze aanbieders kun je vrijwel alles wat je voor een duurzame babyuitzet nodig hebt huren. En als je het niet meer nodig hebt, stuur je het gewoon weer terug. Dit spaart plaats, geld en je hoeft geen moeite te doen om alles weer te verkopen.
Duurzame babyuitzet: je hebt veel minder nodig dan je denkt
Koop of huur vooral niet te veel. Je hebt echt veel minder nodig dan de reclame je doet geloven. Bovendien krijg je meestal nog een heleboel cadeau. Zoek je nog tips voor een duurzaam cadeaulijstje voor de kraamtijd? Check dan dit artikel met de leukste duurzame kraamcadeaus. Ook de babyboxen van Etos, Kruidvat of de Blije Doos zijn volgens de meeste volgers van thegreenlist.nl overbodig. Wat wel handig is: een duurzaam kraampakket. Dit wordt bij de sommige verzekeraars zelfs vergoed.
Twijfel je of je iets gaat gebruiken of echt nodig hebt? Vraag het aan vriendinnen die al kinderen hebben. Bovendien kun je de meeste dingen als de baby er is ook nog makkelijk (tweedehands) kopen, lenen of huren.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: een duurzame zwangerschap: hoe pak je dat aan?
- Bekijk ook: wat is de milieu-impact van knuffels en hoe vind je duurzame knuffels?
Bronnen: Milieu Centraal, WHO, ANWB. Photo credits: antoni-shkraba (Pexels), Tatiana Syrikova (Pexels), анастасия войтко (Pexels), Yan Krukov (Pexels).