Het creëren van een kledingkast met duurzame kinderkleding vind ik terugkijkend één van de leukste projecten geweest. Het is namelijk best eenvoudig om hier snel duurzame stappen te zetten en de meeste duurzame keuzes leveren meteen een mooie besparing op. Hoe duurzaam is de garderobe van jouw kid(s)? Ik deel mijn tips om aan de slag te gaan met een duurzame kledingstijl voor je kind.
‘Heb je tips voor duurzame kinderkleding?’
Op Instagram krijg ik vaak vragen over de kledingstijl van mijn zoontje, Frank. Hoe pak ik zijn kledingaankopen duurzaam aan, wat zijn mijn favoriete duurzame kinderkledingmerken en hoe vind ik toch die kleurrijke tweedehands parels? Deze vragen krijg ik zo vaak, dat ik heb besloten om mijn gouden aanpak te delen. Ik ben geen stylist en ook geen duurzame kinderkleding expert. Dit zijn tips van een moeder die door ervaring steeds een beetje wijzer probeert te worden. Ik hoop dat je mijn tips handig vindt en dat het je op ideeën brengt!
Leg de basis door kinderkleding tweedehands te kopen
Kinderspullen, zoals speelgoed en kinderkleding, kun je ontzettend eenvoudig tweedehands vinden. Op sokken en ondergoed na, is zeker tachtig tot negentig procent van de kledingkast van mijn zoon (7) gevuld met tweedehands items. De meeste kledingstukken vind ik op Marktplaats. Mijn volgers op Instagram noemen deze app ook als de meest gebruikte app voor het vinden van tweedehands kinderkleding, naast Vinted.

Dubbel duurzaam: duurzame kinderkleding merken tweedehands scoren
Via Marktplaats probeer ik dus mijn favoriete duurzame kinderkledingmerken tweedehands te scoren. Er is één duurzaam kinderkledingmerk waarin ik bijzonder geïnteresseerd ben. Dat merk heet Mini Rodini. Hiervoor heb ik standaard een zoekopdracht ingesteld staan. Dat is dus meteen mijn eerste tip: stel een zoekopdracht in op Marktplaats: je favoriete (duurzame) kinderkleding merk + maat. Op die manier ben je elke dag als eerste op de hoogte van het aanbod. Verder laat ik mij verrassen door wat ik in de kringloopwinkel en op rommelmarkten aantref. Hiermee vul ik zijn garderobe verder aan. Meer weten over het instellen van zoekopdrachten? Bekijk dan mijn artikel voor het vinden van Martkplaats parels.


Frank in zijn favoriete tweedehands berenpak en in zijn rode trui, beide van Marktplaats en beide van het duurzame kinderkledingmerk Mini Rodini.
Maak een groeiplank of doos
Heb je al van de groeiplank gehoord? In ons geval is het een kartonnen doos, maar het idee is hetzelfde. Kinderkleding tweedehands shoppen vraagt nou eenmaal meer tijd, je kunt het minder goed plannen. Om die reden zoek ik ook altijd standaard naar grotere maten en als ik wat leuks zie, dan koop ik dat en leg ik het in onze groeidoos. Deze hack is wellicht het best bewaarde geheim onder kringloopmoeders (en -vaders). Ik deelde ooit Frank’s groeidoos op Instagram en mijn Inbox ontplofte met berichten van duurzame moeders die dat ook zo hadden ingericht én moeders die het een geweldige tip vonden.


Let op kleur, materiaal en koop niet te veel
Steeds bewuster ben ik gaan letten op kleur. Het viel mij op dat mijn zoontje bepaalde kleuren graag draagt (rood, blauw, groen en geel), maar door altijd een kleurenpalet voor ogen te houden, kun je veel makkelijker combineren en heb je minder kledingstukken nodig. Maar wat is minder? Dat is natuurlijk een subjectief begrip. Samenvattend heeft mijn zoontje vijf tot zeven goede truien en t-shirts en circa vier goede broeken (vier lang en vier kort). En alles is goed bij elkaar te combineren. Ik denk dat iets minder ook goed haalbaar zou zijn. Verder probeer ik op materialen te letten: zoveel mogelijk (biologisch) katoen en zo min mogelijk synthetische materialen zoals polyester en polyamide.
Kinderkleding repareren
Het allerbelangrijkste is: wees zuinig op wat je hebt. Als jij een minimalistische kledingkast hebt gecreëerd met een kleine collectie fast-fashion items die je kind helemaal afdraagt, dan vind ik dat je al aardig goed bezig bent. Laat kleding zo vaak mogelijk repareren. Misschien kun je dit zelf, maar anders is de kleermaker een uitstekend idee (ik doe dat zelf ook). Dat is niet alleen duurzaam, het geeft mij ook een heel fijn gevoel dat we zo lang mogelijk met kinderkleding proberen te doen én ik steun er onze lokale kleermaker mee. Tweedehands broeken van mijn zoontje laat ik soms wel drie keer maken voor ze helemaal afgedragen zijn.
Kinderkleding doorgeven
Alles wat nog van mooie kwaliteit is, maar niet meer gedragen wordt, geven we door. Zelfs sokken, onderbroeken en pyjama’s krijgen een tweede leven via vrienden of goede doelen. Echt mooie items verkoop ik nog weleens om een leuk zakcentje aan te verdienen, maar bruikbare kleding weggooien doen we nooit.


Duurzame kinderkleding nieuw kopen
Het probleem met fast-fashion is dat je niet weet onder welke omstandigheden de kleding is gemaakt. Kinderarbeid, arbeidsuitbuiting en slechte werkomstandigheden komen nog steeds voor. Steeds meer fast-fashionmerken promoten hun duurzame labels. Vaak is het zo dat de materialen dan wel duurzaam zijn, zoals gecertificeerd bio-katoen, maar dat het duurzame truitje of broekje nog steeds onder oneerlijke omstandigheden zijn gemaakt. Het allerbeste is dus, als je voor nieuw gaat, om te kiezen voor duurzame en eerlijke kinderkledingmerken die aan alle onderdelen hebben gedacht. Maar daarvoor betaal je wel vaak wat meer. Want eerlijk geproduceerde kleding, waarvoor iedereen een eerlijke vergoeding heeft gekregen, én waarbij het milieu wordt beschermd, heeft een prijs.
Duurzame shoptip
Bij kinderkleding kun je ook op keurmerken letten. Zo betekent GOTS dat er biologische materialen zijn gebruikt, Oekotex is het keurmerk wat aangeeft dat het gifstofvrij is en keurmerken zoals Fair Wear en Fair Trade zijn een goede leidraad voor eerlijke arbeidsomstandigheden in de keten.

Lijstje duurzame kinderkledingmerken
- adam + de kleine wolf
- Ammehoela
- Ba*Ba Kidswear
- Bobbi & Kate
- Bobo Choses
- Be Kind
- CarlijnQ
- Daily Brat
- Dilling
- Donsje
- Ginger Monkeys
- Gray Label
- Kidscase
- maed for mini
- MarMar
- MINGO
- Mini Rodini
- Nixnut
- IBi Kidzz
- Lily-Balou
- Little Hedonist
- Little indians
- Little Man Happy
- One Day Parade
- Organic Zoo
- Phil and Phae
- Repose AMS
- Rocq Mobilly
- See-me kids
- Shop Duns Sweden
- Sproet & Sprout
- Soft Gallery
- Studio Happy Days (upcycled kinderkleding)
- VILLAVA
- Wildfire VIÈN
Ben je meer een tweedehands shopper? Bekijk dan vooral alle reacties onder mijn oproep op Instagram. Mijn volgers gaven massaal gehoor aan mijn vraag om hun favoriete tweedehands (web)shops te delen. Er kwamen tips uit het hele land binnen!
Duurzame kinderschoenen
Schoenen zijn een aparte categorie die het vermelden waard zijn. Ik weet dat veel gezondheidsexperts en ook ouders kritisch zijn op het dragen van tweedehands schoenen. Nu begrijp ik deze zorg, maar je kunt in het tweedehands circuit ook heel goed kinderschoenen vinden die nauwelijks gedragen zijn, bijvoorbeeld omdat het kindje het niet pastte of niet leuk vond. Je moet goed naar de neuzen en de zolen kijken (koop je online: vraag extra foto’s!). Zo vond ik op Facebook een paar kanariegele Vans. Het kind van de verkoper had een maat overgeslagen en paste het dus niet. Deze schoenen waren echt hartstikke nieuw en wij hebben er veel plezier aan beleefd.
Toch liever schoenen nieuw kopen? Ik koop bij voorkeur geen leren kinderschoenen en ook heb je veel leuke kinderschoenen van duurzame merken. Zo heeft Frank barefoot-schoenen van Wildling Shoes. Deze zijn niet alleen goed voor je houding, ze zijn ook helemaal duurzaam geproduceerd in Portugal van mooie natuurlijke materialen.
Kleding ruilen, Krijg de kleertjes en andere initiatieven
Ik vroeg op Instagram aan andere duurzame ouders hoe zij het doen. Veel van mijn volgers zijn fan van kinderkleding ruilen met vrienden, de buurt en via ruilinitiatieven zoals Krijg de Kleertjes. Verder werd de snuffeldoos nog genoemd: er zijn ouders die oude kleding in een doos leggen voor als er bezoek met kinderen komt. Ouders en kinderen kunnen dan uit deze snuffeldoos kledingstukken pakken. Tot slot tipte een volger dat het een duurzame keuze is om bewust te kiezen voor unisex kleding zodat je dit beter kunt doorgeven en doorverkopen. Houd je van tweedehands en vintage kinderkleding shoppen? Check dan beslist ook even de reacties onder mijn Instagram-post. Volgers delen massaal hun favoriete (web)shops voor tweedehands kinderkleding.
Duurzame kinderkleding: inspiratie genoeg!
Ik hoop dat mijn tips je op weg helpen en tevens duidelijk hebben gemaakt dat een duurzame kindergarderobe creëren veel meer is dan tweedehands kinderkleding kopen. Mocht je nog een leuke tip hebben, of dit nu een leuk duurzaam kinderkledingmerk is of een handige hack, laat het dan vooral weten. Je kunt contact met me opnemen via de contact- en volgbuttons.
Meer duurzame shoptips van thegreenlist.nl?
- Bekijk ook: duurzame budgettips voor schoolgaande kinderen.
- Bekijk ook: Tweedehands shoptips van een tweelingmama.
- Bekijk ook: Tips om om spullen online te verkopen via Marktplaats.
- Bekijk ook: Zo vindt Sinterklaas de mooiste tweedehands cadeaus.
- Bekijk ook: kledingmaterialen: welke stoffen zijn duurzaam en welke niet?