Search
Duurzame menstruatie

Duurzaam menstrueren: hoe is dat?

Als vrouw gooi je in je leven gemiddeld tienduizend tampons en/of maandverbanden weg. Door te kiezen voor wasbaar maandverband, een menstruatieslip of menstruatiecups bespaar je veel afval en dus ben je ook tijdens je menstruatie (vaak niet je beste week) duurzaam bezig. Maar hoe fijn zijn deze zero waste alternatieven? Lezer Jelske testte speciaal voor thegreenlist.nl drie zero waste en dus duurzame menstruatie oplossingen. En, beviel het?

Milieubewust ongesteld zijn: we testen verschillende producten

Ongesteld zijn is toch een onderwerp waar we het niet snel en graag over hebben. De meeste vrouwen vinden het toch een beetje vies en ongepast of zelfs een raar onderwerp om over te praten. Maar zo raar is het niet, want vrouwen krijgen bijna een half leven er elke maand mee te maken. Als je als vrouw onderzoekt hoe je duurzamer kunt leven, dan kun je een groot verschil maken door duurzame menstruatie opties te onderzoeken zoals wasbaar maandverband, een menstruatiecup en menstruatie-ondergoed. Als je kiest voor deze zero waste oplossingen, bespaar je enorm veel afval en het scheelt je ook flink in de portemonnee.

Volgens Milieu Centraal gooit en vrouw in haar leven gemiddeld tienduizend tampons en/of maandverbanden weg. Dat staat gelijk aan je lichaamsgewicht aan afval. Speciaal voor lezers van thegreenlist.nl test ik daarom drie duurzame menstruatie opties, zodat ik jou kan vertellen hoe dat is.

Mijn ervaring met wasbaar maandverband: heerlijk zacht én geurloos

Ik begin de test met wasbaar maandverband en al snel ontdek ik dat het aanbod groot is. Ik besluit om wasbaar maandverband van het duurzame merk ImseVimse te proberen. Deze is gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen en een dunne watervaste film om doorlekken te voorkomen. Dat klinkt goed! Ik vind het een enorme stap om afscheid te nemen van vertrouwd wegwerpmaandverband, maar al snel ontdek ik dat dit helemaal nergens voor nodig is. Wasbaar maandverband werkt eigenlijk hetzelfde als ‘gewoon’ maandverband. Alleen plak je het maandverband niet vast in je onderbroek, maar druk je het vast met drukknoopjes. En dat wassen? Kom ik zo op. Valt mee.

Terwijl ik het draag, merk ik al snel meer voordelen. Ik vind het veel fijner en zachter dan de wegwerpvarianten van plastic die toch de boel vaak vaak wat broeierig en jeukerig maken. Verder ruikt het niet en word ik instant blij van de vrolijke gekleurde stofjes van mijn ImseVimse maandverband.

En dan komt het wassen. Iets waar ik het meeste tegenop zie, maar ik lees me goed in en heb de handigheid al gauw te pakken. Na gebruik is het belangrijk om het maandverband meteen met koud water af te spoelen (geen warm water) en daarna kan het gewoon bij de reguliere was (40°C is het advies). Geen water in de buurt bij het verschonen? Geen paniek! Dan kan het maandverband tijdelijk worden bewaard in een wetbag, een water- en geurdicht tasje, ideaal voor onderweg.

Handig weetje: na het wassen kan er weleens een vlek achterblijven in het schone maandverband. Geen nood, want de zon is het ideale bleekmiddel. Even het verband in de zon leggen et voila! Vlek weg! Wil je meer weten over bloedvlekken en andere vlekken verwijderen? Bekijk dan dit artikel bomvol tips! Volgens Milieu Centraal kan wasbaar maandverband vijf tot tien jaar meegaan. Ik zeg: lekker duurzaam. ImseVimse wordt per drie stuks verkocht.

Duurzaam menstrueren met wasbaar maandverband. Hoe is dat?

Menstruatiecups: fluitend de menstruatie door

Nieuwe maand, nieuw product. Tijd om menstruactiecups te testen. Net als wasbaar maandverband heb je menstruatiecups in alle vormen, kleuren en maten en van verschillende merken. Ze werken allemaal hetzelfde, de siliconencup heeft het meeste weg van een tampon. Je brengt het in en de cup vangt het bloed op. Voor mij was de cup echt een ontdekking. Ik was gewend om tampons te gebruiken, maar door het absorberen voelde mijn vagina hierdoor niet altijd prettig. Met een cup heb ik hier geen last van. Ik merk soms niet eens dat ik ongesteld ben. Geweldig! En wat ook superfijn is: een cup kan ongeveer evenveel opnemen als drie tampons!

Voor deze review testte ik een duurzame cup van AllMatters (OrganiCup). Wel was het even wennen om de cup soepel in te brengen en eruit te halen, maar oefening baart kunst. Door de cup dubbel te vouwen, past hij in de vagina. Eenmaal binnen vouwt de cup zich vanzelf uit. Een cup lekt eigenlijk niet, maar bij hevig vloeien kan het handig zijn om er een wasbaar inlegkruisje (bestaat ook) of dun wasbaar maandverband bij te dragen. Voor de zekerheid. Je weet maar nooit. Wil je de cup eruit halen? Dan helpt het om een beetje druk te zetten, de cup met je vingers in te vouwen en er langzaam uit te halen. Afhankelijk van de hevigheid van het vloeien, haal je de cup er binnen een paar uur uit of pas na een hele nacht. Je gooit de cup leeg in de wc of in de douche, je spoelt het af en brengt het weer in. Voor en na je cyclus reinig je de cup door het drie minuten uit te koken.

Menstruatiecups zijn te koop in verschillende maten: afhankelijk van hoeveel je vloeit, of je vaginaal bent bevallen en je leeftijd. Bij normaal gebruik zou een cup ook vijf tot tien jaar mee moeten kunnen gaan. Fijn!

Waarschuwing: wees wel voorzichtig met een menstructiecup als je een spiraal gebruikt. Het touwtje van de spiraal kan vast komen te zitten tussen de cup en vaginawand. Zo kun je onbedoeld de spiraal meetrekken bij het eruit halen van de cup. Door de cup eerst in te vouwen en daarna pas eruit te trekken, voorkom je dit. AllMatters adviseert om eventueel het uiteinde van de spiraal af te laten knippen bij de huisarts.

Ongesteld zijn met een menstruatiecup: hoe werkt dat?

Menstruatieslip: ideaal voor onder je huispak

Voor de derde menstruatie test ik een menstruatieslip. Op Instagram zijn influencers er lovend over. Dit moet ik ook proberen! Het ziet eruit als een gewone onderbroek die menstruatiebloed opneemt. Klinkt bijna onmogelijk toch? Er is maar één manier om daar achter te komen… Voor de review testte ik ondergoed van Snuggs en Lotties.

Ik vond deze review best spannend, want de onderbroekjes zijn zo dun, dat het voelt alsof je niets gebruikt, terwijl je wel aan het menstrueren bent. Ik vloei vrij veel, dus het zou me benieuwen. En toch lekte ik niet door met Snuggs. Na een aantal uur dragen, voelt het nog steeds droog aan en het ruikt niet. Hier kom ik zo nog even op! Wat verder heel fijn is aan de menstruatieslip: tijdens het fietsen heb je geen last van verschuivend maandverband en ook niet van de drukknoopjes van wasbaar maandverband. Een nadeel ontdek ik ook, moet ik toegeven. Hier had ik vooraf niet over nagedacht, maar als ik buiten de deur mijn slip wil omwisselen, dan moet ik dus mijn broek helemaal uitdoen. Om die reden vind ik een menstruatieslip vooral lekekr om thuis te dragen.

Afhankelijk van de hoeveelheid bloed kan een menstruatieslip van zowel Snuggs als Lotties acht tot tien uur mee zonder te verschonen. Het absorbeert bijzonder goed door een snel absorberende bovenlaag en een langzaam absorberende tussenlaag. De lagen zijn antibacterieel, waardoor geurtjes worden opgenomen. Menstruatie-ondergoed was je op dezelfde wijze als wasbaar maandverband. Even omspoelen met koud water en gewoon mee met de normale was. Voor onderweg is een wetbag handig. 

Snuggs is gemaakt van nylon, tencel en gecertificeerd bio-katoen. Lotties is gemaakt van bamboetextiel, gecertificeerd organisch katoen en spandex. De werking van Snuggs en Lotties is hetzelfde. Het neemt voldoende menstruatiebloed op, terwijl het geen dikke onderbroeken zijn.

Wil je meer weten over de verschillende materialen van menstruatieslips, check dan even dit artikel.

Menstruatie-ondergoed van Snuggs (nude kleur), menstruatieslip van Lotties (zwart).

Menstrueer jij al duurzamer?

Mogelijk kende je één of meerdere van deze alternatieven al of wellicht ben je je opties nog aan het verkennen. Ik hoop dat ik je met mijn ervaring op weg heb kunnen helpen bij je keuze, wat deze ook gaat zijn. Ongesteld zijn is al niet fijn, dus des te belangrijker om te kiezen waar jij je fijn bij voelt. Ook als je besluit te blijven bij normale tampons en wegwerpmaandverband, dan kun je kleine duurzame stapjes zetten door het altijd bij het restafval (en nooit door het riool) te gooien.

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Jelske heeft (op het wasbare maandverband na) alle producten gekregen van de merken om te reviewen. Photo credits hoofdbeeld: ImseVimse, wasbaarmaandverband: ImseVimse, vrouw in jeans: Imani Bahati (Unsplash), vrouw met menstruatiecup en badkamer: AllMatters, vrouw in nude ondergoed: Snuggs, foto met donkere slip: Lotties.

Share

Gastbijdrage

Gastbijdrage

Gastartikelen met groene inspiratie en tips van vrienden van thegreenlist.nl.
Gastbijdrage

Gastbijdrage

Gastartikelen met groene inspiratie en tips van vrienden van thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: