Search
Duurzame zwangerschap tip

Een duurzame zwangerschap: hoe pak je dat aan?

Als je in verwachting bent, wil je graag goed voor jezelf en de baby in je buik zorgen. En je mag jezelf ook best een beetje verwennen. Alleen hoe doe je dit op een duurzame manier? We duiken in de wereld van duurzame zwangerschap. Welke dingen heb je echt nodig en kun je deze ook duurzamer aanschaffen?

Duurzame zwangerschap: lijstje met dingen die je écht nodig hebt

Gefeliciteerd! Je bent zwanger! Een bijzondere tijd breekt aan. Periodes van genieten, maar ook twijfels en vragen wisselen elkaar af. Je lijf verandert, jij verandert. Dat is allemaal niet niks. En dan wil je het ook allemaal zo goed, gezond en duurzaam mogelijk doen. Veel vrouwen willen tijdens hun zwangerschap bewustere keuzes maken. De nieuwe kleine aardbewoner die op komst is, maakt ons er vaak bewust van dat we best wat beter voor onszelf en voor de aarde mogen zorgen.

Ook als je besluit je zwangerschap duurzamer aan te pakken: je zal in die negen maanden er niet onderuit komen om spullen aan te schaffen. Je lievelingsspijkerbroek zal je hoogstwaarschijnlijk niet negen maanden kunnen dragen… Een duurzame zwangerschap lijkt niet makkelijk, maar met een beetje extra speurwerk kun je toch heel ver komen. Spoiler: voor die negen maanden hoef je echt niet alles nieuw te kopen. In dit artikel help ik je op weg!

Duurzame positiekleding

Eén van de dingen die je tijdens je zwangerschap nodig hebt: nieuwe kleding. Vooral broeken en bh’s passen op een gegeven moment echt niet meer. Om meteen een nieuwe garderobe aan te schaffen is zonde, want je hebt deze kleding waarschijnlijk maar een paar maanden aan. Gelukkig zijn er een aantal duurzamere en goedkopere alternatieven. Hier een paar suggesties:

De kledingindustrie is ontzettend vervuilend voor de planeet. Je kunt een grote duurzame stap zetten tijdens je zwangerschap door geen nieuwe positiekleding te kopen. Probeer kleding te lenen van vriendinnen of the huren. Ook tweedehands is er heel veel te vinden.

  • Een broek die bij je buik te strak zit, is niet fijn als je zwanger bent. De goedkoopste en meest duurzame hack: doe een elastiekje om je knoop, haal het elastiekje door je knoopsgat heen en doe hem vervolgens weer om de knoop. Een lang shirt of trui erover en je ziet er niks meer van. Er zijn ook broekverbreders te koop, zoals deze broekverbreder van biologisch katoen. Op deze manier kun je je favoriete broek ook tijdens je zwangerschap aan.
  • Hetzelfde geldt voor bh’s. Waarschijnlijk groeien je borsten een paar maten tijdens de zwangerschap, maar het is zonde om elke keer een nieuwe bh te kopen die je maar kort aan hebt. Vaak helpt een bh-vergroter, voor de achterkant van je bh, ook al. Wanneer je aan het einde van je zwangerschap een nieuwe bh nodig hebt, en je van plan bent om borstvoeding te geven, kun je alvast een borstvoedings bh kopen. Koop deze liever iets te groot dan te klein, want het zou kunnen dat je borsten nog wat groter worden als na de geboorte de melk inschiet.
  • Behalve broeken en bh’s kun je veel kleding, zoals wijde shirts en jurken, gewoon nog aan tijdens je zwangerschap. Als je toch nieuwe items nodig hebt, is er tweedehands genoeg aanbod. Op Marktplaats, Vinted of in de kringloop is er veel mooie positiekleding te vinden die maar weinig gedragen is.
  • Een andere duurzame en voordelige optie is om zwangerschapskleding te huren. Dit kan bijvoorbeeld bij circos.
  • Wil je toch graag nieuwe positiekleding kopen? Er is steeds meer mooie en duurzame zwangerschapskleding te vinden. Een aantal suggesties vind je in de brand guide voor duurzame zwangerschapskleding van When Sara Smiles

Eerste hulp als je winterjas niet meer past

Mocht je ‘s winters hoogzwanger zijn, dan zou het kunnen dat je een nieuwe winterjas nodig hebt. Ik paste in ieder geval niet meer in mijn winterjassen. Omdat ik het zonde vond om voor een paar maanden een nieuwe jas te kopen, heb ik een tweedehands jas gekocht. Ik koos voor een jas die je, door middel van een afritsbaar tussenstuk, ook kunt gebruiken om je kindje warm te houden in de draagzak. Ik vond voor twintig euro een jas die zo goed als nieuw was, waar ik zowel tijdens mijn zwangerschap als ook daarna veel plezier van had.

Winterjas tip

Gezonde en duurzame voeding tijdens je zwangerschap

Lokaal en seizoensgebonden groente en fruit

Als je zwanger bent, is het extra belangrijk dat je gezond eet. Je hoeft niet gelijk twee keer zoveel te eten, maar je zal misschien wel wat meer trek hebben. Wanneer je tijdens deze extra maaltijden voornamelijk groente en fruit eet, dan doe je niet alleen wat goeds voor jou en je baby, maar ook voor de planeet. Plantaardig eten is over het algemeen duurzamer. (Laat je wel goed adviseren als je tijdens je zwangerschap een strikt vegan dieet wilt volgen.)

Maar er is nog meer. Kies voor lokaal groente en fruit dat op dit moment seizoen heeft. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Wanneer je fruit of groente lokaal koopt, is de transportweg minder lang en zijn de vruchten of groenten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingstoffen verloren. Seizoensgebonden groente en fruit bevat ook meer voedingsstoffen omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Beter voor jezelf en beter voor het milieu. Ten slotte kun je nog kiezen voor biologisch geteelde groente en fruit, omdat deze ook minder chemische bestrijdingsmiddelen bevatten.

Natuurlijke voedingssupplementen tijdens zwangerschap

Voor de meeste vrouwen is het verstandig om tijdens de zwangerschap één of meerdere supplementen te slikken. Wanneer je ervoor kiest om supplementen te nemen, kun je er op letten dat deze zo natuurlijk mogelijk en vegan zijn. Ik vond zelf de plantaardige voedingssupplementen van Vitaminfit heel fijn.

Slapen tijdens de zwangerschap

Naarmate de zwangerschap vordert, kan het slapen lastiger worden. Hoe groter je buik wordt, hoe lastiger het is om een fijne slaaphouding te vinden. Een voedingskussen kan je buik ondersteunen tijdens het liggen. Voedingskussens zijn meestal gevuld met kleine bolletjes, waardoor ze zich makkelijk aan je lichaam aanpassen. Helaas zijn deze bolletjes vaak gemaakt van kunststof zoals polyester, maar er zijn gelukkig steeds meer duurzame alternatieven. Bijvoorbeeld dit voedingskussen van Lotties met een hoes van gecertificeerd biologisch katoen en een vulling van maisvlies. Als je straks borstvoeding wilt geven, is een voedingskussen ook heel handig.

Duurzame en natuurlijke verzorging voor zwangeren

Als je zwanger bent, is je lichaam al hard genoeg aan het werk. Je mag het daarom best wat extra aandacht geven. Je buik regelmatig insmeren met een lekkere olie is niet alleen een ontspannen moment voor jezelf, maar kan ook helpen om zwangerschapsstriemen te voorkomen. Kies het liefst een pure olie van goede kwaliteit, zoals de amandelolie van Primavera. Het voordeel van amandelolie is, dat je het straks ook voor je baby kunt gebruiken: amandelolie is ideaal bij een droge huid, voor in bad en ook om vieze baby billetjes mee schoon te maken. Lekker duurzaam dus.

Ben je gek op verzorgingsproducten en heb je meer nodig dan alleen een olie voor je buik? Dan zijn de verzorgingsproducten van Naïf een aanrader. Naïf heeft een breed assortiment aan heerlijke natuurlijke en duurzame producten.

Jezelf verwennen tijdens de zwangerschap

Tijdens deze bijzondere levensfase mag je jezelf best verwennen. Dit kan ook op een duurzame manier. Ga in plaats van een dag shoppen, liever een dagje naar de spa. Of investeer je geld in een interessante zwangerschapscursus, een ontspannende cursus zwangerschapsyoga of een cursus borstvoeding. Zo kun je je op een ontspannen manier voorbereiden op de komst van je kleintje en leer je ook alvast andere moeders kennen. Geniet vooral nog van je rust en doe zoveel mogelijk leuke uitstapjes. Als je meer van ontspannen houdt, kun je natuurlijk ook met een lekker kopje thee op de bank een goed boek lezen, bijvoorbeeld dit boek over groen ouderschap van Kari van der Heide of het mooie Mama’en boek van Nina Pierson.

Van duurzame zwangerschap naar een duurzame kraamtijd

Zoals je kon lezen, hoeft een duurzame zwangerschap helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Je hebt veel minder spullen nodig dan je denkt en je bent in veel gevallen zelfs een stuk goedkoper uit. Maar als de baby er straks is, zijn er wel een aantal dingen die heel handig zijn om in huis te hebben. Denk maar aan luiers, kleertjes of een plek om te slapen. Als je de kraamtijd ook zo duurzaam mogelijk wil doorkomen, is het verstandig om je tijdens je zwangerschap alvast goed voor te bereiden. Zo heb je ruim de tijd om bijvoorbeeld dat ene mooie babybedje of die fijne kinderwagen tweedehands te scoren. Bekijk hier meer tips voor een duurzame babyuitzet.

Meer duurzame zwangerschaps- en kraamtijd tips

Bronnen: Milieu Centraal, Voedingscentrum seizoensgroenten, wir-essen-gesund.de, utopia.de, Voedingscentrum biologisch keurmerk, Voedingscentrum multivitamines. Photo credits: Josh Willink (Pexels), Markus Distelrath (Pixabay) Ivan Samkov (Pexels), Pavel Danilyuk (Pexels), Matilda Wormwood (Pexels), Cottonbro (Pexels), Olia Danilevich (Pexels).

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: