Zoek
Duurzame cadeaus voor een eerste verjaardag

De leukste duurzame verjaardagscadeaus voor een eerste verjaardag

De eerste verjaardag is een echte mijlpaal, die vraagt om cadeaus. Maar pas op, voor je het weet zitten jij en je eenjarige tot aan de oksels in het speelgoed. En dan is dit nog maar verjaardag nummer één… Je kan dus beter maar goed van start gaan. Wat zijn nou de leukste duurzame verjaardagscadeaus voor een eerste verjaardag? Gelukkig krijgen we hulp van volgers van thegreenlist.nl die massaal hun cadeautips delen. Met hun tips stelden we een lijst op met duurzame cadeaus die leuk zijn voor de jarige dreumes, ouders én de planeet.

Duurzame verjaardagscadeaus voor het eerste jaar

Een dreumes vindt alles mooi. Een tip die gegeven werd, is dat het daarom geen kwaad kan om de verjaardagsvisite vooraf te laten weten wat je liever wel en niet krijgt. Met name opa’s en oma’s moeten soms wat gemanaged worden, zij hebben er een handje van om met plastic spul en levensgrote knuffels aan te komen op een kinderverjaardag en dat is natuurlijk alles behalve duurzaam. Wat mij betreft is dit een eerste gouden tip voor we de leukste duurzame verjaardagscadeaus voor een eerste verjaardag induiken!

Loopfiets, zandspeeltjes van gerecycled plastic en waskrijtjes: ze komen hierna voorbij als cadeautip voor een eerste verjaardag.

Geef mooi houten speelgoed

Heel veel genoemd als duurzame cadeautip voor een dreumes: houten dieren. En terecht, dieren zijn altijd leuk en goed voor jarenlang speelplezier. De handgemaakte houten dieren van Holtziger en Ostheimer zijn lekker dik en daardoor makkelijk vast te houden voor kleintjes. De verf is op waterbasis en kindvriendelijk, dus geen probleem als er nog eens een olifant in de mond verdwijnt. Je koopt de diertjes los, waardoor je de boerderij, ark of jungle naar hartenlust uitbreidt (lees: zet ze alvast op de verlanglijst voor volgend jaar).

Ook mooi van hout

Geef verantwoord en mooi plastic speelgoed

Speelgoed van plastic kan wel, als het maar verantwoord is, van gerecycled materiaal bijvoorbeeld. Green Toys heeft een enorme collectie speelgoed dat van 100% gerecyclede melkflessen is gemaakt. Van theeservies tot duikboot tot vormenstoof, voor binnen, buiten en in bad; je kunt er werkelijk alle kanten mee op. Het speelgoed van Zsilt is afkomstig van huishoudelijk plasticafval uit Nederland. Dit plastic is voedselveilig en dus uitermate geschikt voor speelgoed. Zsilt maakt speelgoed voor op het strand of in de zandbak. Met hun emmers en schepjes heb je dus alleen verantwoord plastic op het strand. Als je het mij vraagt, is dit een superleuke duurzame cadeautip voor een eenjarige! 

Balanceren, klimmen en klauteren

Een dreumes gaat de wereld ontdekken en stil op schoot of in de box liggen of zitten is er niet meer bij. Een stevig speeltoestel voor binnen is daarom een mooie investering. Een Wobbel werd vaak getipt. Dit balansbord nodigt uit tot ontdekken en gaat jarenlang mee. Voor eenjarigen kun je het beste de Original kiezen (is er zonder en met vilt).

Voor de klimmers en klauteraars zijn de naturel houten binnenklimrekken van Ette Tette echt fantastisch (zie foto hieronder). Ze zien er mooi uit, maar zijn ook heel goed voor de motoriek en het leren en verleggen van grenzen. De vorm van het klimrek kun je veranderen en er is ook nog een glijbaan (apart verkrijgbaar) aan te passen. En tot slot de misschien overbodige tip: blijf er altijd bij als je kindje met Wobbels of klimtoestellen speelt.

Geef een loopwagen of loopfiets cadeau aan een dreumes

Zet een dreumes eenmaal de eerste stapjes, dan is er geen houden meer aan. Een stevige loopwagen of duurzame loopfiets is dan echt een mooi cadeau. Het werd ook vaak getipt. Er zijn ontzettend veel soorten, maten, kleuren en materialen. Hieronder een paar mooie en duurzame opties.

  • Loopwagens zijn handig om te leren lopen, maar vol met vogels of met blokken zijn ze ook ideaal om mee te spelen.
  • Een lieveheersbeestje, een muis of een tijger, Wheelybug loopwagens gaan lang mee en heb je in allerlei varianten.
  • Houten loopfietsen kun je direct met twee wielen kopen, maar je hebt ook varianten die je gemakkelijk van een driewieler in een tweewieler verandert wanneer een kind eraan toe is. Ideaal! Mooie degelijke merken zijn Kinderfeets, Bandits & Angels en Wishbonebike.

Geef een abonnement op KIDDOS Toys Club cadeau

Wel speelgoed, maar geen vol huis. Dat klinkt ideaal, toch? KIDDOS Toys Club is de eerste circulaire speelgoedclub van Nederland. Iedere twee maanden ontvang je een tas met vier stuks speelgoed, allemaal duurzaam en aangepast aan de leeftijd van je kind. Welke speeltjes erin zitten wordt vooraf met je besproken, je kunt dus altijd iets wijzigen. Na twee maanden wordt het speelgoed omgewisseld voor – professioneel gereinigd – nieuw speelgoed. Er is al een abonnement vanaf 22,95 euro per maand. Het lijkt mij enorm handig; je kind iedere twee maanden blij met nieuw speelgoed, geen extra spullen in huis en een mooie kans om dingen (zoals de Wobbel) uit te proberen. Naast duurzaam vind ik dit cadeau-idee vooral ook heel origineel!

Geef een abonnement op OERRR cadeau

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. En daar kun je eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Met OERRR ontdekken kinderen de natuur in alle vormen; van spelen in het bos tot het helpen van de natuur en de dieren. Een lidmaatschap is er vanaf twee per maand en OERRR biedt programma’s voor alle leeftijden. Misschien is de dreumes nog iets te klein om actief mee te doen, toch is dit een mooie kennismaking met de Nederlandse natuur en de natuurspeeltuinen. Ook leuk voor een gezin met meer kinderen: geef een gezinslidmaatschap (vanaf 7,50 euro per maand).

Geef een les cadeau

Wat is er niet met een dreumes te doen? Google eens wat er in de buurt te doen is en geef een les of strippenkaart cadeau. Dit vind ik echt een ontzettend leuk idee, even wat quality time doorbrengen met je kind.

Setje wasbare luiers en een wobbel met (Grimm) regenboog.

Meer duurzame verjaardagcadeaus voor eenjarigen

  • Een wasbare zwemluier in een leuk kleurtje of een set wasbare luiers in een mooie print.
  • Leuke voel- en flapjesboeken of een mooi voorleesboek, altijd goed!
  • In heel veel plaatsen zit een speelotheek. Met een lidmaatschap kun je een jaar lang speelgoed lenen. Ideaal om van alles te ontdekken.
  • Op bezoek bij een jarige dreumes: geef een zelfgemaakte tegoedbon voor een middag oppassen en naar de kinderboerderij of een keer zwemmen.
  • Voor de eerste kunstwerken: waskrijtjes van Playon Crayon. Mooie kleurtjes en door de bolvorm gemakkelijk vast te houden.
  • Tweedehands speelgoed is natuurlijk ook een duurzaam verjaardagscadeau voor een eerste verjaardag. De kringloopwinkels en Marktplaats puilen uit van het babyspeelgoed. Leuk om naar te speuren: Duplo, houten blokken of dieren, loopwagentje, keukentje, driewieler, kassa, poppenhuis, Grimm’s regenboog, wheelybug of klimtoestel.

Meer inspiratie voor een duurzame kinderverjaardag

Natuurlijk wil je de eerste verjaardag ook zo mooi én duurzaam mogelijk aankleden. Bekijk daarom vooral ook: duurzame verjaardag: zo maak je er een groen feestje van. In dit artikel lees je alles over stoffen slingers van gerecycled materiaal, zero waste inpakpapier en confetti. Dat wordt een spetterend feest!

Meer kidstips van thegreenlist.nl?

Photo credits: Pixabay, Bandits & Angels, Zsilt, Playon Crayon, PNW Production (Pexels), Nappys, Wobbel, Ette Tette.

Share

Picture of Jannika van Wijk

Jannika van Wijk

Jannika is nog niet supergroen, maar wel heel nieuwsgierig naar dit onderwerp. Ze leest en schrijft daarom graag over de kleine stappen die je kunt zetten voor een duurzamere leefstijl. Ze is freelance tekstschrijver en woont met haar gezin in 't Gooi, omringd door bos en hei.
Picture of Jannika van Wijk

Jannika van Wijk

Jannika is nog niet supergroen, maar wel heel nieuwsgierig naar dit onderwerp. Ze leest en schrijft daarom graag over de kleine stappen die je kunt zetten voor een duurzamere leefstijl. Ze is freelance tekstschrijver en woont met haar gezin in 't Gooi, omringd door bos en hei.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: