Zoek
Duurzame verjaardag vieren: tip!

Duurzame verjaardag: zo maak je er een groen feestje van

Lang zal-ie leven. Lang zal-ie leven… Als je jarig bent, mag je natuurlijk best wel even flink uitpakken, maar ook een feestje kun je duurzamer vieren. Minstens even gezellig en zeg nou zelf: met een veel beter gevoel toch? Ken jij deze tips al voor een duurzame verjaardag?

Zo maak je van een verjaardag een duurzaam feestje

Je bent bijna jarig en besluit het goed te gaan vieren. Tijdens de voorbereidingen, maar ook op de dag zelf – hallo cadeaus, komen er heel wat spullen het huis in. Kan dat minder? Of in ieder geval anders? Het antwoord is ja! Je kunt, ook als je een paar zaken iets anders aanpakt, nog steeds een knalfuif geven. Van slingers tot cadeaus en van inpakpapier tot borrelplank: we nemen het allemaal even met je door. Een duurzame verjaardag vieren, doe je zo!

Het duurzame verlanglijstje

Je bent jarig en je geeft een feestje, dat betekent cadeaus! Laten we hier maar even mee beginnen, want al die spullen die je op een verjaardag krijgt, hebben de grootste invloed. Als iedereen op deze planeet zou leven als een gemiddelde Nederlander, dan hebben we bijna vier aardes per jaar nodig. Vier aardes! Dat is natuurlijk veel te veel, want we hebben er maar één. Nederlanders consumeren dus te veel, op alle vlakken (wonen, eten, reizen, etc.). Maar het zijn de spullen die op nummer één staan als grootste boosdoener. Dus voor je duurzame feestje is het allerbelangrijkste dat je zorgvuldig dat verlanglijstje opstelt en je gasten daar kennis van geeft. Een goede eerste stap is om een tweedehands cadeau te vragen (of om op de uitnodiging te zetten: ‘cadeauwens tweedehands’), om een duurzame cadeaukaart te vragen (zoals een Sustainable Fashion Gift Card, een kaart van ohmygood of een kringloopbon) of om iets te doen cadeau te vragen. Spullen hebben we wel genoeg, maar ervaringen kun je nooit te veel krijgen…

Niet doen in aanloop naar je duurzame verjaardagsfuif…

Wat een slecht idee is: zeggen dat je geen wensen hebt. Niemand wil met lege handen komen, dus dan gaan je gasten zelf iets verzinnen. Voor je het weet, zit je met allemaal cadeaus die je helemaal niet gaat gebruiken of je krijgt een feestelijke bos bloemen. En als iets een grote negatieve invloed heeft op het milieu dan zijn het wel bloemen. Bloemen kun je duurzamer kiezen (vraag viltbloemen, kunstbloemen of droogbloemen), maar dat zal je je gasten wel even moeten influisteren. Bekijk meer over de milieu-impact van bloemen en hoe je bloemen duurzamer kunt kiezen.

Foto 1: een tweedehands cadeau: een vintage peper & zout setje van Marktplaats. Foto 2: een cadeau dat is ingepakt in een zero waste inpakdoek met confetti van een blaadje.

Zero waste versiering voor je duurzame feestje

Hoe ga je de ruimte versieren? Koop je wegwerpslingers die hooguit een paar feestjes meegaan of kies je voor een zero waste slinger gemaakt van reststoffen die een leven lang meegaat? Ga voor het laatste: investeer één keer in stoffen slingers en je bent klaar voor de rest van je leven. Stoffen slingers – ook van reststoffen – kun je kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken. Onze DIY-expert Melanie doet het aan je voor. Zelf kopen? Juffrouw Duurzaam maakt ze op bestelling van oude wollen dekens, maar deze vlaggetjes van Return to Sender zijn ook tof!

Geen ballonnen en glitters op een duurzame verjaardag

Helaas, voor balonnen en glitters is geen goed duurzaam alternatief (nog). Glitters, ook biologisch afbreekbare glitters, zijn van het ergste soort. Dit zijn microplastics die in de natuur belanden en niet afbreken, maar juist via de dieren in onze voedselketen terechtkomen. Het tv-programma Keuringsdienst van waarde heeft hier een aflevering aan gewijd. Ballonnen zou je nog kunnen proberen losjes te knopen, zodat je ze kunt hergebruiken. Maar dat was bij mij geen succes. Een folieballon kun je wel makkelijker hergebruiken.

Tip: confetti kun je wel duurzamer kiezen door het zelf te maken van bladeren van planten. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een perforator en heel veel geduld.

Duurzame verjaardagsborrel

Wat wordt er gegeten op je duurzame verjaardagsfeest? Dit is na die cadeautjes vermoedelijk de grootste knop waaraan je kunt draaien. Kies dit bewuster (lees: vegetarisch, veganistisch, lokale producten, weinig verspillen) en je maakt een groot verschil! Wordt het een vegan taart? Deze citroen-maanzaadcake doet echt niet onder hoor! Organiseer je een borrel? Wat voor happen serveer je dan, want een vegetarische borrelplank is minstens net zo gezellig. Inspiratie vind je bij de vegan Italiaanse borrelplank van Nina, maar een plateau met vegetarische dips (hummus & platbrood & wortelsalade) en vegetarische bitterballen doet het ook vaak goed. En schenk je wijn? Welke wijn schenk je dan? Want ook over de productie van wijnen valt heel veel te vertellen. Daarentegen is wijn uit Nederland wel weer een duurzame keuze. Kies voor een wijntje uit Nederland en je hebt meteen een interessant gespreksonderwerp te pakken. Hulp nodig? Dit zijn mijn favoriete Nederlandse wijnen die ik tot nu toe heb ontdekt.

Bonustip voor als je een groot feest organiseert. Koop geen wegwerpservies, ook minder gezellig. Probeer het te lenen of ga desnoods naar de kringloopwinkel voor een goedkope set (die je erna weer inlevert).

Een feestelijke vegetarische borrelplank op een duurzame verjaardag, een mousserende wijn uit Friesland en een DIY-inpakidee van een oude spijkerbroek.

Zero waste inpakken

Inpaktips zijn natuurlijk niet bedoeld voor degene die het duurzame feestje organiseert, maar voor de gasten die met hun cadeau naar het groene feestvarken toekomen. En toch pak ik het even mee. Inpakpapier is een wegwerpproduct en de kwaliteit verschilt enorm. Dus een eerste stap is om dit van beter papier te kopen (met FSC-keurmerk!) en voorzichtig te gebruiken, zodat je het papier vaker kunt gebruiken. Nog een stap verder zijn zero waste inpakdoeken. Dit zijn doeken gemaakt van reststoffen die je keer op keer op keer kunt gebruiken. Ideaal voor kleine feestjes binnen de eigen kring, maar zo’n inpakdoek is natuurlijk ook heel geinig om cadeau te geven bij het cadeautje. Bij Atelier Revive kun je toffe exemplaren vinden die worden gemaakt door vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de code GREENLIST10 krijg je 10% korting.

Photo credits: hoofdbeeld: Ron Lach, overig: thegreenlist.nl, Melanie de Oliveira (DIY-tip).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: