Tips voor een duurzame verjaardag.

Duurzame verjaardag: Zo maak je er een groen feestje van

Als je jarig bent mag je natuurlijk flink uitpakken, maar ook dat kun je duurzamer doen zonder op feestvreugde in te boeten. In het kader van mijn 38ste verjaardag deel ik daarom feestzaken die ik nu duurzamer aanpak sinds ik mijn lifestyle probeer te vergroenen. Ken jij deze tips al voor een duurzame verjaardag?

Zo maak je van een verjaardag een duurzaam feestje

Ga voor zero waste slingers op je duurzame verjaardag

Papieren en plastic slingers zijn wegwerpproducten. Met een beetje pech gaan ze maar enkele feestjes mee. Toen al mijn slingers aan het einde van hun levensduur waren, heb ik ze vervangen voor katoenen slingers, deze gaan een levens lang mee. Extra duurzaam is het als deze zero waste slingers gemaakt zijn van reststoffen, zoals oude wollen dekens of oud beddengoed.

Nog minder afval dankzij zero waste inpakpapier

Zero-waste inpakpapier, een prachtige tip om een duurzame verjaardag te vieren.
Op een duurzame verjaardag probeer je afval te verminderen, een idee hierbij zijn inpakdoeken.

Al dat cadeaupapier wat er op een verjaardag doorheen gaat, dat is vaak niet mis. Als je cadeautjes geeft, dan is de eerste duurzame stap om kwalitatief FSC® gecertificeerd inpakpapier te gebruiken. Als je dan ook nog eens washi tape gebruikt om het in te pakken, dan kan het feestvarken het cadeautje makkelijker uitpakken en het cadeaupapier hergebruiken voor een volgend feestje. Dit is een stuk lastiger met dat goedkope dunne papier of als je ‘gewoon’ plakband gebruikt. Next level is investeren in inpakdoeken, ook deze kun je online vinden (of zelf maken) van oude stoffen.

Ik heb volgers die deze doeken ook buitenshuis gebruiken en weer terugvragen nadat het cadeau is uitgepakt. Ik doe dat (nog) niet. Maar het is al een hele grote afvalbesparing dat wij binnenshuis deze doeken gebruiken voor cadeautjes aan elkaar. In Japan hebben ze zelfs een naam voor deze inpakkunst: Furoshiki.

Onze doeken zijn van reststoffen en handgemaakt door Atelier Revive. Met de code GREENLIST10 krijg je 10% korting in de webshop.

Stop met ballonnen, confetti en glitters (je zal het écht niet missen)

Een ballon is ook zo’n niet duurzaam wegwerp-item. Ik heb een tijdje geprobeerd om ballonnen losjes te knopen zodat ik er vaker mee kon doen, maar dat blijkt helaas geen succes. Uiteindelijk heb ik besloten om gewoon helemaal geen ballonnen meer te kopen en ik mis het totaal niet. Helemaal niet nu ik die leuke zero waste slingers heb. Hoewel ik normaal gesproken altijd zeg ‘weggooien is zonde, maak iets eerst maar op ook al is het niet helemaal duurzaam’, denk ik over confetti en glitters anders. Dit maakt zo’n troep in de natuur! Ook als je het alleen binnen gebruikt komen die kleine stukjes geheid in de natuur terecht. Mijn advies: weggooien die zakken!

Wil je per se confetti? Van bladeren en bloemblaadjes kun je ook confetti maken. Het enige wat je nodig hebt, is een stoffen zak om tijdens een wandeling blaadjes in te verzamelen en een perforator. Dit is niet alleen duurzame confetti, ook nog eens heel gezellig om te zien!

Milieuvriendelijke confetti van bloemen en bladeren.
Zelf confetti maken op een duurzame verjaardag doe je zo.

Op een duurzame verjaardag gebruik je servies

Bestek en bordjes van wegwerp plastic zijn verboden, maar ze zijn nog wel in omloop van ander wegwerp materiaal zoals van papier, palmblad en suikerriet. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft wegwerpspul. Gebruik gewoon je eigen servies. Heb je te weinig? Vraag of buren of gasten het mee willen nemen of ga even naar de kringloop. Aan het einde van de dag zet je alles in de vaatwasser of was je het met de hand af (wel een teiltje gebruiken en niet het warme water rijkelijk laten stromen).

De echte impactmaker van een verjaardag: het verlanglijstje en de cadeaus

We weten inmiddels dat als iedereen zou leven als een gemiddelde Nederlander, we vier aardes per jaar nodig hebben aan grondstoffen. Dus met je verlanglijstje kun je enorme impact maken. Vraag daarom alleen dingen die je écht nodig hebt en ga voor kwaliteit, vraag om tweedehands cadeaus, duurzame en eerlijk geproduceerde spullen of juist niet om spullen maar om ervaringen (uitjes, etentjes, nachtjes weg).  Want later weet je echt niet meer wat je toen aanhad, wel nog waar je was.

Kun je echt niets bedenken voor je verjaardag, dan is het wellicht een leuk idee om een goed doel te kiezen als cadeau.

Vintage cadeau gevonden op Marktplaats.
Vintage cadeau van Marktplaats.
Duurzaam cadeau-idee: een vintage accessoire.
Deze vintage West Germany vaas heb ik mezelf cadeau gedaan voor mijn 37ste verjaardag.
Een Sustainable Fashion Gift Card is een leuk duurzaam cadeau-idee.
Voor mijn 38ste verjaardag kreeg ik een Sustainable Fashion Gift Card. Een perfect duurzaam cadeau. Hiervan heb ik dit prachtige wol-zijde roze shirt gekocht.
Duurzaam cadeau-idee: een uitje.
Het allergelukkigste word ik van dingen doen! Nederland ontdekken zoals deze wijngaard op nog geen 3 kilometer van ons huis.

Het spijt me, maar op een duurzame verjaardag hoort geen bloemetje

Een bosje bloemen is een graag geziene gast op een verjaardagsfeestje. Het ziet er ook zo gezellig uit en met bloemen haal je toch een beetje de natuur in huis. Nou niet helemaal, want achter zo’n ruikertje blijkt een enorme voetafdruk te zitten.

De teelt en transport van bloemen veroorzaakt nogal wat CO2-uitstoot. Vaak worden bloemen geteeld in verwarmde gassen en de gebruikte potgrond is ook een enorme milieubelasting. In potgrond zit vaak veen en het afgraven van veengronden gaat gepaard met veel CO2-uitstoot. Daarnaast zijn snijbloemen maar beperkt houdbaar waardoor ze vaak met het vliegtuig worden ingevlogen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over al dat water en al die bestrijdingsmiddelen die nodig zijn om die bloemen te laten bloeien. Wil je iemand graag bloemen cadeau doen, ga dan voor biologische bloemen die in Nederland in de volle grond bloeien. Deze zijn maar enkele maanden per jaar beschikbaar. In de andere maanden zijn zijden bloemen of droogbloemen een mooie groenere keuze op een verjaardag. Bekijk meer weten over de impact van bloemen?

Milieu Centraal heeft ook een handig overzicht gemaakt welke bloemen de meeste en minste impact maken.

Duurzame verjaardag met een duurzame bos bloemen.
Bron: Milieu Centraal.

Klimaatvriendelijke verjaardagsborrel en -taart

Klimaatvriendelijk eten is in de eerste plaats meer vegetarisch en plantaardig eten, maar ook door te kiezen voor  seizoensgebonden streekproducten op je borrelplank of tijdens je verjaardagsdiner kun je de impact van het feestje iets verkleinen. Extra leuk aan een klimaatvriendelijke borrel organiseren, is dat je meteen een zaadje plant bij je gasten en een leuk gespreksonderwerp hebt. Een lekker wijntje uit Nederland serveren, doet het altijd goed. Ik kan uit eigen ervaring spreken.

Bak een vegan taart

Zelf ben ik niet zo’n grote taartenliefhebber, maar ik ben in de minderheid en dus wil ik je deze tip niet onthouden. Ga je aan de slag me een verjaardagstaart, dan zijn er tal van opties om dit vegan (zonder zuivel) én daarmee klimaatvriendelijker aan te pakken.

Wat dacht je van een chocolade kwarktaart zonder zuivel, een rabarber- bietentaart of een kokos-citroentaart. Zoek je inspiratie? Check dan vooral deze receptentips van De hippe vegetariër en Zonder Zooi.

Duurzame verjaardag met vegetarische borrelplank.
Vegetarische borrelpak met zelfgemaakte broodjes en spreads en geredde wortels van Too Good To Go.

Photo credit vegan taart: Daria Shevtsova via Pexels.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: