De lekkerste Nederlandse wijn

De lekkerste Nederlandse wijn: mijn favorieten!

Al een tijd probeer ik ook wijn duurzaam te kiezen. Al eerder schreef ik een uitgebreid artikel over wat er mis is met wijn en hoe je wijn duurzamer kunt kiezen. Om die reden ben ik Nederlandse wijn gaan ontdekken, want dat is een uitstekende duurzame keuze. Maar wat zijn de lekkerste wijnen uit Nederland? Ik deel mijn ontdekkingen!

Wijn uit Nederland: een uitstekende duurzame keuze!

Veel wijndrinkers denken dat ze met een Europees biologisch of biodynamisch wijntje de duurzaamste keus maken, maar dat is vaak (helemaal) niet het geval. Juist bij biologisch en biodynamische wijnproductie in traditionele wijnlanden zoals Italië en Frankrijk wordt veel koper gebruikt om insecten te weren. En dat is een groot probleem, want die koper zit in de grond en tast de biodiversiteit aan. Nederlandse wijngaarden zijn jonge wijngaarden en hebben dus geen koper in de grond. Daarnaast heeft een wijn uit eigen land een korte afstand afgelegd. Eén van mijn conclusies is dat wijnen uit Nederland juist meest duurzame koop is. Wil je hier meer over weten, bekijk dan ook mijn artikel: wat is er mis met wijn en hoe kun je wijn duurzamer kiezen.

Op de foto: terrasjesdag bij wijngaard de Amsteltuin.

De lekkerste Nederlandse wijn

Als ik vertel over mijn hobby om zo veel mogelijk wijnen uit Nederland te proberen, dan krijg ik steevast twee type reacties. Mensen kunnen zich er niets bij voorstellen en geloven niet dat een wijn uit Nederland even lekker kan zijn als en Zuid-Europees wijntje. Of mensen zijn heel nieuwsgierig en willen dolgraag weten welke Nederlandse wijnen het proberen waard zijn. Hoewel ik nog lang niet alles heb geproefd, kan ik al wel een aardig lijstje favoriete wijngaarden met je delen. Bijna voor elke provincie van het land heb ik wel een tip, zo kun je het helemaal superlokaal maken.

Wijnhoeve De Kleine Schorre uit Schouwen D(r)uiveland (Zeeland)

Als je weleens business class hebt gevlogen met KLM, dan kan het zomaar zo zijn dat je deze top wijn uit Zeeland al eens hebt geproefd. Wijnen van dit wijnhuis heb ik getipt gekregen van onze lokale wijnwinkel. Voor de wijnkenner van ons dorp is dit de lekkerste Nederlandse wijn. ‘Je proeft de zilte Zeeuwse schelpjes licht terug in de wijn’, zei ze verlekkerd. Ik kan haar geen ongelijk geven: dit is inderdaad echt een fantastische wijn, maar de prijs is er ook naar. Deze wijn drinken wij daarom alleen als we écht iets te vieren hebben. Dit wijnhuis heeft vier witte Nederlandse wijnen en een mousserende wijn. Een fles witte wijn kost gemiddeld tussen 17 en 20 euro. Zelf heb ik Auxerrois geprobeerd. Meer weten? Bekijk meer over De Kleine Schorre.

Biologische wijnhoeve de Colonjes uit Groesbeek (Gelderland)

Wijnhoeve de Colonjes uit Groesbeek is naar eigen zeggen de grootste biologische wijngaard van Nederland. Ze hebben een gevarieerd aanbod: een witte wijn, vier rode wijnen en een mousserende rosé. Ik heb de witte wijn vorige zomer helemaal ontdekt, toen deze maanden lang voor vijf euro werd verkocht in onze lokale Jumbo (de normale prijs van deze wijn ligt rond 13-15 euro). De wijngaarden zijn gelegen op een rijke lössbodem, dit geeft de wijnen een volle en mineraalrijke smaak. Ik vond de witte wijn ‘Knapse Witte’ echt fantastisch en meende iets van een bubbeltje te proeven. Kortom, echt een aanrader! Bekijk meer over Colonjes.

De Apostelhoeve uit Maastricht (Limburg)

Ik durf wel te stellen dat deze Limburgse wijngaard de bekendste wijngaard van het land is. Het is ook de eerste Nederlandse wijn die ik ooit geproefd heb. Dit was in het circulaire restaurant Circl in Amsterdam waar waarna ik heen hele doos Müller Thurgau, een heerlijke frisse witte wijn heb gekocht. Ik ben niet de enige fan van dit wijnhuis, ook koningin Máxima zou deze wijnen erg waarderen. De wijngaard produceert zes verschillende soorten witte wijnen en twee mousserende wijnen, zo’n 110.000 flessen per jaar. De heuvelachtige Limburgse bodem waarop de wijngaard is gebouwd, bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss. Hierdoor is het uitermate geschikt is voor het verbouwen van druiven. Wist je dat het door klimaatverandering in Limburg nu net zo warm is als begin jaren 80 in De Bourgogne? Hierdoor sluit het wijnhuis niet uit om in de toekomst te gaan experimenteren met andere druivensoorten die voorheen geen kans zouden hebben in Nederland. De goedkoopste fles, Müller Thurgau, kost circa 13 euro. Meer weten? Bekijk meer over De Apostelhoeve.

Wijngaard Hof van Twente (Overijssel)

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn man een proeverijtje met zes Nederlandse wijnen. De rode twentewijn Sueterie Rood was echt fantastisch, deze mag zeker niet ontbreken aan mijn favorieten lijstje. Toen ik het proeverijtje deelde op Instagram, deelden een aantal volgers enthousiast dat ook de witte wijn en rosé waanzinnig lekker zijn van dit wijnhuis. Wijngaard Hof van Twente heeft meerdere witte en rode wijnen en dus ook rosé. De prijs verschilt, maar voor 13 euro heb je al een wijntje van dit wijnhuis. Bekijk meer over Hof van Twente.

Wijngaard HOOG BEEK & ROYEN uit Zeist (Utrecht)

Maak kennis met de eerste wijngaard op de Utrechtse heuvelrug. Deze heb ik ontdekt dankzij mijn schoonouders. Voor mijn verjaardag kreeg ik een doosje witte wijn van dit wijnhuis uit hun stad: Wijngaard HOOG BEEK & ROYEN uit Zeist. Deze witte wijn is één van mijn favorieten, extra bijzonder is de lichte spark. Een fles kost circa 15 euro, maar deze wijn wordt slechts in kleine oplage gemaakt. Ik meen dat ik letterlijk de laatste doos van het seizoen heb gekregen die bij toeval nog werd gevonden in de wijnkelder. De wijngaard wordt gerund door 65 vrijwilligers die bijna elk jaar wel een prijs winnen voor deze wijn. Mijn voornemen is om dit jaar er zelf eerder bij te zijn om meerdere doosjes in te slaan. Bekijk meer over HOOG BEEK & ROYEN.

Biodynamische wijngaard Dassemus uit Chaam (Brabant)

Via de online wijnwinkel Vino Pura kreeg ik twee wijnen van deze Brabantse wijngaard opgestuurd. Eén wijn was wel héél spectaculair en was oranje van kleur. Mijn volgers op Instagram wisten niet wat ze zagen toen ik een knaloranje wijn inschonk en bleek dat deze ook nog gewoon uit ‘ons Brabant’ komt. Ook de Wilde Witte was lekker. Dit wijnhuis heeft elk jaar meerdere wijnen: wit, rood, rosé, maar ook natuurwijnen en appelcider. Dit wijnhuis is biologisch gecertificeerd (SKAL) en sinds 2021 ook biodynamisch gecertificeerd (Demeter), er word niet gespoten met pesticiden. Een wijntje van dit wijnhuis heb je vanaf een euro of 10. Bekijk meer over Dassemus.

Oranje wijn uit Nederland

Verenigde Achterhoekse wijnbouwers (Gelderland/Overijssel)

In mijn verjaardagspakket zat ook een fantastische rode wijn uit De Achterhoek die zeker het proberen waard is: Achterhoekse oorsprong. Door deze wijn heb ik geleerd dat ik nog lang niet klaar ben met mijn ’tasting’ van Nederlandse wijnen. Wist jij dat in De Achterhoek de grootste wijnregio is van Nederland is? In 2004 is een groep Achterhoekse boeren gestart met wijnbouw. Zij hebben zich verenigd in een coöperatie. Het lijkt mij enig om in het voorjaar de wijnroute in De Achterhoek te rijden en alle zes de wijnhuizen te bezoeken en te proeven.

Wijngaard De Frysling uit Twijzel (Friesland)

Op Terschelling heb ik deze prijswinnende Friese wijn ontdekt tijdens een avondje culinair en lokaal genieten in de kookstudio van Flang in de Pan (een tip als je ooit op Terschelling bent). Chefkok Flang heeft duurzaam koken met lokale en seizoensgebonden producten tot kunst verheven. Tapenades van zeewier, wilde oesters van het Wad, een visje van de Noordzee: voor Flang is duurzaam eten dat je niet meer dan twee procent per jaar van de natuur neemt. Wat betekent dat je veelal vegetarisch en plantaardig eet en met mate een lokale vis of stukje vlees nuttigt. Als je bij hem gaat eten, staat (hoe kan het ook anders) een Friese wijn op de menukaart en zo heb ik de wijnen van Fryling ontdekt, wat een samentrekking is van Riesling en Fryslân. Ook de prijswinnende Brûswyn met bubbels is een aanrader. Bekijk meer over Frysling.

Op de foto: een avondje culinair genieten bij Flang in de pan met friese (brûs)wyn.

Wijngaard De Amsteltuin uit Amstelveen (Noord-Holland)

Kom je uit Amsterdam en omstreken? Dan moet je beslist een keer naar een terrasjesdag van wijngaard De Amsteltuin (mei – oktober). Op een zonnige dag waan je je in Zuid-Frankrijk: met een picknickmand onder je arm zoek je een idyllisch plekje om tussen de wijnranken te genieten van een proeverijtje en hapjes. Maar de wijnen van deze wijngaard zijn natuurlijk ook gewoon te koop. Ze hebben meerdere soorten wijn: wit, rood en een mousserende rosé. Een fles kost gemiddeld tussen 13 en 20 euro. Het succes van de wijngaard is ook te danken aan de vrijwilligers en de mensen in dagbesteding die ook in het bedrijf en bij de oogst meehelpen. Bekijk meer over De Amsteltuin.

Wijngaard de Amsteltuin

Meer lekkere Nederlandse wijnen

Tot slot meer fijne Nederlandse wijntjes die ik (later) heb ontdekt en die zeker in het favorieten lijstje thuishoren:

Lekkere Nederlandse wijn gemist?

Heb je nog een lekkere Nederlandse wijn die ik volgens jou moét proberen? Stuur me dan gerust een berichtje? Heb je een mooie wijngaard en waarover heel Nederland moet weten? Je mag me altijd een flesje toesturen. Wie weet voeg ik je dan nog toe aan mijn favorietenlijstje ;).

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: