Biologische bloemen van Bloomon

Wat is de beste keuze in duurzame bloemen?

Een bosje bloemen in huis fleurt niet alleen je interieur, maar ook je humeur meteen op. We schrokken dan ook enorm toen we leerden over de enorme impact van dat bosje bloemen. Achter zo’n ruikertje in je woonkamer blijkt een enorme voetafdruk te zitten. Daarom duiken we in de wereld van duurzame bloemen. Hoe zit dat nu eigenlijk met de impact van bloemen? En wat is de beste keuze in duurzame bloemen?

CO2-impact van bloemen

De impact van een bosje bloemen is groter dan je denkt. De teelt en transport van bloemen veroorzaakt nogal wat CO2-uitstoot. Die uitstoot verschilt van bloem tot bloem. En een bos bestaat vaak uit heel veel verschillende soorten. Daarom is het lastig uit te rekenen, wat precies de impact is van een specifieke bos. Maar waar zit die impact nou in? Ten eerste worden de meeste bloemen geteeld in verwarmde kassen. Dat vraagt een heleboel energie. Daarnaast veroorzaakt de potgrond waar bloemen in geteeld worden uitstoot, omdat hier vaak veen in zit. Deze veen wordt helaas veelal gewonnen in eeuwenoude natuurgebieden en zorgt voor uitstoot van broeikasgassen uit de afgegraven veengronden. Als laatste zorgt de import van onze snijbloemen voor veel CO2-uitstoot. Vanwege de korte houdbaarheid van bloemen worden deze import-bloemen vervoert met het vliegtuig. Oef, daar gaat je onschuldige bosje bloemen!

Nog meer mis met bloemen?

Helaas heeft je mooie bos bloemen niet alleen een hoge CO2-uitstoot. Daarnaast gebruikt het telen van bloemen veel water. En we zouden het niet zeggen in ons kikkerlandje: maar watertekort is een groot probleem wereldwijd. Zuinig zijn met water is een milieubewuste keuze. Daarnaast worden met de teelt van sierbloemen veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Want we willen natuurlijk wel een insectenvrij en perfecte bos. Maar helaas is dat voor de biodiversiteit niet goed. En of het nog niet erg genoeg is zijn de arbeidsomstandigheden op buitenlandse tuinderijen vaak niet zo best.

Pfoe, met al die ellende zou je bijna geen bos bloemen meer durven kopen. Maar stop niet met lezen: ik help je om betere keuzes te maken, zodat je zonder schuldgevoel van je mooie bos kunt genieten!

Wat is de beste keuze in duurzame bloemen?

Neem verse duurzame bloemen van Hollandse akkers

Hoe weet je als consument wat de duurzaamste bloem is? Natuurlijk kun je de bloemist vragen waar je bloemen vandaan komen. Snijbloemen van de Hollandse akker zijn de beste keuze. En gelukkig voor ons heeft vraagbaak Milieucentraal een heel handig overzicht gemaakt van welke bloemen in welke maand van Nederlandse grond komen.

Duurzame bloemen volgens Milieu Centraal.

Kies voor bloemen van een duurzame bloemist

Gelukkig zitten bloemisten ook niet stil. Zij kiezen steeds meer voor duurzame biologische en fairtrade bloemen. Als consument kun je de lokale duurzame bloemist opzoeken op de site van Barometer Duurzame Bloemist en je herkent ze aan de sticker op de winkel. Zo weet je dat jouw bloemist het milieu ook een warm hart toedraagt en meewerkt aan een groenere wereld. Daarnaast kun je kiezen voor een bos van de bloemisten van Slowflowers.nl, die kiezen voor biologisch (dynamische) bloemen uit het seizoen.

Pluk je eigen duurzame bloemen

Wat is er leuker dan een zelf geplukte bos bloemen in je woonkamer? Plant mooie bloemen in je tuin, zodat je er ook een paar op je bureau of in je woonkamer kunt zetten, zoals pioenrozen, lupines of dahlia’s. Of pluk een mooi bosje veldbloemen langs de weg. En nog een tof alternatief: neem de fiets naar een lokale pluktuin. Pluktuinen geven je toegang tot lokale bloemen uit de volle grond. En veel pluktuinen werken ook nog volledig biologisch. Zeker duurzamer dan een ingevlogen bosje bloemen. Van mei tot en met oktober kun je bij pluktuinen bloemen plukken.

Koop of leen zijden duurzame bloemen

Sinds een tijdje zijn er ook alternatieven voor een mooie bos bloemen in je woonkamer of op kantoor. Zijden bloemen worden steeds mooier. En ze zijn al bijna niet meer van echte bloemen te onderscheiden. Zo’n mooie zijden bos fleurt je interieur helemaal op. Omdat je nooit meer een nieuwe hoeft te kopen, is de impact een stuk kleiner. En wil je nog een stapje duurzamer gaan; leen dan je zijden bloemen bij een bloemen-bibliotheek. Zo verhuurt Reflower zijden bloemen in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en ’t Gooi. Zo wissel je regelmatig van bos bloemen, en gaat het nooit vervelen.

Kies voor duurzame droogbloemen

Natuurlijk kennen we het eeuwige bosje droogbloemen bij je oma in de jaren ’70 nog wel. Maar de droogbloemen van tegenwoordig zijn zeker niet meer vergelijkbaar. Eigentijdse en hippe droogbloemen vrolijken je interieur op en blijven maanden staan. Zo heb je plezier van je bos en maak je een duurzame keuze!

Maak of koop vilten bloemen

Wil je een bos bloemen naar je eigen smaak, die lang mooi blijft, dan zijn vilten bloemen een supermooi alternatief. Je kunt ze zelf maken of tijdens een workshop. Ben je niet zo handig? Kies je favoriete bloemen en laat Daphne van VILTBLOEMIST de perfecte bos voor je maken.

Ook van oude jeans kun je zelf bloemen maken. In dit artikel legt DIY-expert Melanie je stap voor stap uit hoe je zelf bloemen kunt maken van reststoffen.

Bouw je eigen LEGO duurzame bloemen

Wil je nog langer met een bos doen? Bouw dan je eigen bos bloemen van LEGO blokjes. Zo heb je eindeloos plezier van de kleurenpracht. En verveel je je; dan kun je ze nog uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Misschien wil je kind je ook wel helpen.

LEGO bloemen, droogbloemen en Elynne, oprichter van Reflower (kunstbloemen bibliotheek).

De beste keuze in duurzame bloemen

Wat de beste keuze is in duurzame bloemen ligt natuurlijk helemaal aan je smaak. Alternatieven zoals droogbloemen, zijden of zelfs LEGO bloemen kunnen je groene lifestyle compleet maken. Maar als je liever je levende bloemen niet opgeeft, zijn er gelukkig genoeg duurzame keuzes te maken. Bewust kiezen voor biologische bloemen van een bloemist met een keurmerk of zelf bloemen plukken in de pluktuin passen helemaal bij een duurzame lifestyle.

Meer duurzame inspiratie van thegreenlist.nl

Foto credits LEGO Mascha, droogbloemen Inga (Pexels), Reflower Eva Plevier.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: