Search
Biologische bloemen van Bloomon

Wat is de beste keuze in duurzame bloemen?

Een bosje bloemen in huis fleurt niet alleen je interieur, maar ook je humeur meteen op. We schrokken dan ook enorm toen we leerden over de enorme negatieve impact van dat bosje bloemen. Achter zo’n ruikertje in je woonkamer blijkt een enorme voetafdruk te zitten. Daarom duiken we in de wereld van duurzame bloemen. Hoe zit dat nu eigenlijk met de impact van bloemen? En wat is de beste keuze in duurzame bloemen?

CO2-impact van bloemen

De impact van een bosje bloemen is groter dan je denkt. De teelt en transport van bloemen veroorzaakt nogal wat CO2-uitstoot. Die uitstoot verschilt van bloem tot bloem. En een bos bestaat vaak uit heel veel verschillende soorten. Daarom is het lastig uit te rekenen wat precies de impact is van een specifieke bos. Maar waar zit die negatieve impact nou in? Ten eerste worden de meeste bloemen geteeld in verwarmde kassen. Dat vraagt een heleboel energie, want de meeste kassen in Nederland worden warm gehouden met aardgas. Daarnaast veroorzaakt de potgrond waar bloemen in geteeld worden ook voor uitstoot, omdat hier vaak turf in zit. Bij het afgraven van veen komt héél veel CO2-uitstoot vrij. Daarnaast is het afvragen van veengebieden in Nederland verboden, dus aan dat potgrond kleven ook heel wat transportkilometers. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit artikel!

Als laatste zorgt de import van onze snijbloemen ook voor veel CO2-uitstoot. Vanwege de korte houdbaarheid van bloemen worden deze import-bloemen vaak vervoerd met het vliegtuig. Oef, daar gaat je onschuldige bosje bloemen!

Nog meer mis met bloemen?

Helaas heeft je mooie bos bloemen niet alleen een hoge CO2-uitstoot. Het zal je vast niet verbazen dat het telen van bloemen ook veel water kost. En we zouden het niet zeggen in ons kikkerlandje: maar watertekort is een groot probleem wereldwijd. Daarnaast worden met de teelt van sierbloemen veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, want we willen natuurlijk wel een insectenvrij en perfecte bos. Maar al die bestrijdingsmiddelen doen de biodiversiteit geen goed. Iets wat insecten op bloemen doodt, doodt natuurlijk veel meer beestjes. En we moeten de slechte arbeidsomstandigheden op buitenlandse tuinderijen niet uitvlakken. Ook dat is vaak niet zo fraai.

Pfew, met al die ellende zou je bijna geen bos bloemen meer durven kopen. Maar stop niet met lezen: ik help je om betere keuzes te maken, zodat je zonder schuldgevoel nog steeds van je mooie bos kunt genieten!

Wat is de beste keuze in duurzame bloemen?

Neem verse duurzame bloemen van Hollandse akkers

Hoe weet je als consument wat de duurzaamste bloem is? Vraag je bloemist waar bloemen vandaan komen en kies Nederlandse bloemen die hier op de akkers groeien. Een handig hulpmiddeltje is de Hollandse bloemenkalender van Milieu Centraal. Zoals je ziet, is er voor elke maand wel een bloem te vinden die hier groeit. Tip: vraag het wel altijd even! Want in het tulpenseizoen heb je bijvoorbeeld ook tulpen uit andere landen. Je kunt er niet altijd vanuit gaan dat een seizoensbloem ook daadwerkelijk hier vandaan komt. Ingewikkeld, ja vinden wij ook.

Duurzame bloemen volgens Milieu Centraal.

Kies voor bloemen van een duurzame bloemist

Gelukkig zitten bloemisten ook niet stil. Zij kiezen steeds meer voor duurzame biologische en fair trade bloemen. Als consument kun je de lokale duurzame bloemist opzoeken op de site van Barometer Duurzame Bloemist en je herkent ze aan de sticker op de winkel. Zo weet je dat jouw bloemist het milieu ook een warm hart toedraagt en meewerkt aan een groenere wereld. Daarnaast kun je kiezen voor een bos van de bloemisten van slowflowers.nl, die kiezen voor biologisch (dynamische) bloemen uit het seizoen.

Pluk je eigen duurzame bloemen

Wat is er leuker dan een zelf geplukte bos bloemen in je woonkamer? Plant mooie bloemen in je tuin, zodat je er ook een paar op je bureau of in je woonkamer kunt zetten zoals pioenrozen, lupines of dahlia’s. Of pluk een mooi bosje veldbloemen langs de weg. En nog een tof alternatief: neem de fiets naar een lokale pluktuin. Pluktuinen geven je toegang tot lokale bloemen uit de volle grond. En veel pluktuinen werken ook nog volledig biologisch. Zeker duurzamer dan een ingevlogen bosje bloemen. Het jammere is dat dit niet het hele jaar door kan: van mei tot en met oktober kun je bij pluktuinen bloemen plukken en dat is ook de periode dat je in je omgeving mooie bloemen zal treffen.

Kunstbloemen

Kunstbloemen zijn geweldig. Tegenwoordig zie je bijna niet meer het verschil met een echte bos. Een mooie bos kunstbloemen fleurt je huis helemaal op. Vind je het jammer dat je dan altijd naar dezelfde bos moet kijken? Ook daarvoor is een oplossing: bij bloemenbieb Reflower neem je een abonnement op kunstbloemen. Je kunt de bos en de vaas zo vaak wisselen als je wilt.

Kunstbloemen van Reflower, zie jij het verschil?

Kies voor duurzame droogbloemen

Natuurlijk kennen we het eeuwige bosje droogbloemen bij je oma in de jaren zeventig nog wel. Maar de droogbloemen van tegenwoordig zijn echt van een ander kaliber. Droogbloemen zijn hip, vrolijken je interieur op en het blijft maanden, wat zeg ik, jaren staan. Zo heb je nog steeds plezier van je bos en maak je een duurzame keuze!

Maak of koop vilten bloemen

Een andere duurzame optie die zeker niet aan het lijstje mag ontbreken, zijn bloemen van vilt. Je kunt ze zelf maken of een workshop volgen, zodat je leert hoe je zo’n mooie bos bloemen zelf kunt maken. Heb je daar geen zin in, dan kun je bij viltbloemist Daphne de perfecte bos uitzoeken, ze maakt met liefde iets speciaals voor jou.

Ook van andere stoffen, zoals een oude jeans, kun je zelf bloemen maken. In dit artikel legt DIY-expert Melanie je stap voor stap uit hoe je zelf bloemen kunt maken van reststoffen.

Bouw je eigen LEGO duurzame bloemen

Deze optie vinden we zelf erg grappig: bouw een bos bloemen van LEGO blokjes. Hier zijn speciale bouwpakketten voor. Dit vinden we trouwens ook een erg leuke cadeautip. Want met lege handen op een feestje komen, wil je natuurlijk niet. En dan zijn bloemen al snel eerste keuze.

LEGO bloemen en droogbloemen zijn beide mooie duurzame keuzes.

De beste keuze in duurzame bloemen

Wat de beste keuze is in duurzame bloemen, ligt natuurlijk helemaal aan je smaak. Alternatieven zoals droogbloemen, zijden of zelfs LEGO bloemen zijn allemaal duurzamere keuzes. Maar als je liever je levende bloemen niet opgeeft, zijn er gelukkig genoeg duurzame keuzes te maken. Bewust kiezen voor bloemen van de Nederlandse akkers, biologische bloemen van een bloemist met een keurmerk of zelf bloemen plukken in de pluktuin zijn allemaal mooiere keuzes.

Meer duurzame inspiratie van thegreenlist.nl

Photo credits: Mascha Bongenaar, Eva Plevier (Reflower), Inga (Pexels), Esther Höfling (Pexels), thegreenlist.nl.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: