Search
DIY op moederdag: zero waste bloemen voor mam.

DIY op Moederdag: zero waste bloemen voor mam

Voor iedereen met (jonge) kinderen is Moederdag een speciale dag, maar bedrijven maken er ook handig gebruik van om hun leuke, handige, bijzondere en mooie producten te slijten aan al die lieve moeders die het verdienen om in het zonnetje te staan. Kan dat ook anders? Absoluut! Onze DIY-expert Melanie heeft een idee: maak een bosje bloemen van reststoffen. Deze zero waste bloemen is een mooi cadeau voor mams én de planeet.

Ultiem moederdagcadeau: zero waste bloemen zonder milieuschade

Het meest gegeven cadeau op Moederdag is bloemen. En ik geef daarin niemand ongelijk. Bloemen maken je vrolijk, geven kleur aan je woonkamer en toveren een glimlach op ieders gezicht. Het is bijna niet voor te stellen dat er achter dat lekkere ruikertje een enorme milieuschade schuil gaat. Bloemen lijkt misschien een duurzaam product uit de natuur, maar zijn dat allerminst. Veel bloemen komen uit het buitenland en komen per vliegtuig of vrachtwagen hierheen. En de bloemen die van hier komen, groeien vaak weer in een verwarmde kas wat weer gepaard gaat met veel CO2-uitstoot en vaak ook pesticiden. Wil je hier meer over weten? Eerder schreven we een artikel over de impact van bloemen en hoe je dit duurzamer kunt kiezen.

DIY voor moederdag: zero waste bloemen.
Afdrukken
No ratings yet

DIY: knutsel een zero waste bosje bloemen

Ga op Moederdag voor een duurzaam en betekenisvol cadeau: maak zelf zero waste bloemen van reststoffen. Deze gaan een leven lang mee en zijn een stuk minder vervuilend dan echte bloemen. En zeg nou zelf: dit is toch ook gewoon veel origineler? Dat wordt punten scoren!
Voorbereiden10 minuten
Maken30 minuten
Totale tijd40 minuten
Trefwoord: zero waste, diy, knutselen, restmaterialen, bloemen, jeans, Moederdag

Gereedschap

 • restjes stof (Bijvoorbeeld uit de kringloop of van oud textiel of oude kleding dat je nog hebt liggen.)
 • schaar
 • lijm(pistool)
 • witte lijm (Ik gebruikte stoflijm, maar houtlijm of witte hobbylijm werkt ook prima.)
 • restje groene wol of katoen (Check de kringloop!)
 • satéprikkers (Ik had ze nog in de la liggen, je kunt natuurlijk ook gewoon takjes gebruiken of stevig ijzerdraad werkt ook heel goed.)

Instructies

 • Knip stroken van de restjes stof. Ik knipte stroken van ongeveer 30 x 5 à 8 cm. Het hoeft niet heel precies. Voor grotere bloemen gebruik je grotere repen.
 • Vouw de strook dubbel met de lange einden op elkaar en lijm vast met het lijmpistool.
 • Vouw aan één kant de korte zijde richting de lange zijde, zodat er een soort driehoekje ontstaat en lijm deze vast met het lijmpistool.
 • Leg je prikker op het driehoekje, doe wat lijm uit het lijmpistool aan de onderzijde en rol het hoekje als het ware om de saté prikker heen. Dit is het hart van je roos.
 • Vervolgens plooi en lijm je de rest van de strook om het hart heen, doe dit stukje voor stukje zodat je met je vingers de roos in vorm kan brengen (voorzichtig met je vingers en de hete lijm! Ik hield er een brandblaar aan over!)
 • Lijm aan het einde van de strook weer een driehoekje naar binnen en lijm deze vast.
 • Om de onderkant mooi af te werken, knip je een rondje uit de stof die je rondom wat knipjes geeft. Maak met de schaar een gaatje in het midden.
 • Schuif het rondje om de saté prikker. Doe een flinke dot lijm van het lijmpistool op de onderkant van de roos en plooi het rondje er tegenaan. Nu is de onderzijde mooi afgewerkt.
 • Vervolgens kun je de satéprikker nog mooi afwerken door de groene wol er omheen te draaien. Smeer hiervoor telkens een stukje in met de witte hobbylijm, en wind de wol er strak omheen.
 • Knip eventueel nog wat blaadjes uit de stof en plak deze om het steeltje door een drupje lijm op het puntje van het blaadje te doen en deze als het ware om het steeltje heen te plakken.

Notities

• Als je nog meer vorm in de roos wilt hebben, kun je in stap 4 af en toe de strook een slag draaien voor je hem weer verder plooit en vastplakt.
• Maak ook gebruik van de rafelrandjes of de zelfkant van de stof. Je strook hoef je dan niet dubbel te vouwen (je slaat stap 2 dan over).
• Ik gebruikte jeans, maar je kunt er natuurlijk ook een heel kleurrijk boeket van maken door gekleurde stofjes te gebruiken.
• Je kunt alle soorten stof gebruiken, ook rekbare stof, denk ook eens aan een restje kant of tule. Bij de kringloop kan je vaak wel stofjes vinden. Vraag ook eens na of ze daar nog textiel hebben dat ze weg doen. Kleding met scheuren of vlekken kunnen niet meer verkocht worden, maar zijn nog wel geschikt om bijvoorbeeld deze bloemen mee te maken. Ook een oproep op de lokale weggeefhoek kan je vast wel wat vrolijke restjes stof opleveren!
• Je kunt ook een mooie krans maken met de bloemen. Ik omwikkelde een kapotte borduurring met stroken jeans en lijmde de bloemen vast. Stap 7-10 vervallen. Wel knipte ik nog blaadjes die ik er tussen plakte.

Heb je de smaak te pakken? Ik maakte met behulp van het boek van Daphne van De Viltbloemist ook hele mooie zero waste bloemen van wolvilt.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Melanie de Oliveira.

Share

Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.
Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: