Search
6 DIY inpaktips voor de feestdagen

6 x DIY inpaktips voor de feestdagen

Afval bestaat niet, dat gaan we even aan je laten zien! Niet alleen de cadeaukeuze, ook het inpakken van die cadeautje kan een stuk duurzamer. En leuker. En nou komt-ie: de meeste materialen hiervoor heb je waarschijnlijk al in huis óf kun je voor een prikkie kopen in de kringloopwinkel. We’ll show you: 6 DIY inpaktips voor de feestdagen en elke andere feestelijke gelegenheid.

DIY inpaktips: inpakken met afval

Cadeautjes geven doen we het hele jaar door: Met verjaardagen, geboortes, bruiloften, als bedankje en natuurlijk met kerst en Sinterklaas. Hartstikke leuk, maar na die gezellige unboxing blijft er vaak heel wat afval over wat minder feestelijk is. En wist je dat niet al dat papier gerecycled kan worden? Soms heeft het inpakpapier een plastic laagje, waardoor het niet in de papierbak mag. En al dat plakband en die lintjes en strikjes zijn vaak ook gemaakt van plastic. Niet zo duurzaam dus. Ons punt: al dat inpakpapier is best veel. En het kan dus anders. En leuker. We brengen je graag op een paar toffe ideeën.

Wil je meer weten over inpakpapier? Dit hebben we allemaal voor je uitgezocht in dit artikel.

Hollen! Origineel cadeaupapier vind je in de kringloopwinkel!

De meeste mensen denken bij inpakpapier aan die grote rollen in plasticfolie die je in de supermarkt of in de kantoorboekhandel koopt. Daar zitten prima duurzamere keuzes tussen, maar je kunt ook in de kringloop op zoek naar papier dat als inpakpapier gebruikt kan worden. Volg je me nog? Wat dacht je van oude boekjes met muziekbladen, een strip, een oude atlas of stukken behang? Pak je cadeau hiermee in, gebruik geen plakband, maar een fraai touwtje (misschien heeft de kringloop nog wel wat liggen) et voilà: beter wordt het niet. Je hebt zojuist je eigen originele cadeaupapier op de markt gezet. Niemand in de wereld heeft een cadeau dat zo verpakt is.

Zero waste inpakpapier van een oud muziekboek en een oud sprookjesboek.

Zero waste inpakdoeken van reststoffen

Nog een idee: een cadeautje in pakken met inpakdoeken. Ja, je leest het goed: met stof in plaats van papier. De Japanners hebben er zelfs een naam voor: furoshiki. Als je die stoffen doeken vervolgens jarenlang hergebruikt of met het cadeau doorgeeft (met de boodschap dat het eindeloos hergebruikt moet worden), dan is het een fantastisch duurzaam idee. En het ziet er ook nog eens heel tof uit! Die inpakdoeken kun je kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook heel handig zelf maken van reststoffen.

Misschien heb je nog wel een vrolijk laken of een oude sjaal in de kast liggen die je hiervoor kunt gebruiken. Of neem een kijkje in de kringloop, daar vind je zoveel gaaf textiel. (Kijk dan vooral ook bij de slopen en lakens.) Een grote boerenzakdoek, theedoek, stoffen servet, een mooie sjaal of een hydrofiele luier kunnen ook goed gebruikt worden, zolang het maar een soepele stof is. Er zijn verschillende technieken en knopen te vinden om de doeken op een bijzondere manier te gebruiken. In dit filmpje zie je een duidelijk en eenvoudig voorbeeld.

Links: furoshiki oftewel inpakdoeken. Rechts: een tas met reclame tover je zo om tot een leuke cadeautas.

DIY: papieren tassen

Stevige papieren tassen, je weet wel: van dat mooie craft papier, worden graag door winkels gebruikt om cadeautjes in te doen. Wij zijn hier fan zijn, omdat je deze tasjes heel vaak kunt hergebruiken. Bijvoorbeeld als cadeauverpakking. Dus dat is meteen de volgende DIY inpaktip. Staat er een reclame op de tas waar je niet zo blij van wordt? Geen probleem! Zoek dan een mooie afbeelding uit een tijdschrift of maak een tekening en plak deze eroverheen. Daar kunnen kinderen ook goed bij helpen!

Deze DIY kun je natuurlijk ook toepassen op schoenendozen, dat zijn ook waanzinnig handige cadeauverpakkingen voor tweedehands spullen, zoals bijvoorbeeld een verzameling LEGO.

Links: met een oude spijkerbroek maak je een originele verpakking voor een wijnfles. Rechtsboven: een zero waste DIY cadeauverpakking van een schoenendoos. Rechtsonder: een wc-rol tover je zo om tot een kekke cadeauverpakking voor kleine cadeautjes.

WC-rollen hergebruiken tot cadeauverpakking 

Kleine cadeautjes kun je leuk verpakken in een toiletrolletje. Vouw hiervoor het rolletje plat, vouw weer open en duw aan de bovenkant het rolletje aan beide zijden naar binnen. Doe hetzelfde aan de onderkant. Je kunt het rolletje beplakken met een mooi papiertje uit een tijdschrift en doe er een mooi touwtje of reepje stof omheen. Dit is ook een leuke manier om geld of een zelfgemaakte waardebon voor een ervaring in te verpakken.

Zero waste wijnverpakking: een broekspijp

Een speciaal biertje of een flesje wijn zijn ook geliefde cadeautjes om te geven, maar pfiew… dat inpakken is altijd een gedoe. In plaats van een cadeautas aan te schaffen (vaak met plastic laagje), kun je eenvoudig een flesverpakking maken van een broekspijp van een spijkerbroek. Naai de afgeknipte kant dicht, flesje wijn er in, touwtje er omheen en klaar is Kees! Voor kleinere flesjes zou je ook een grote sok kunnen gebruiken.

DIY inpaktips: cadeautags

Om je cadeautjes nog meer af te maken, kun je er zelfgemaakte tags aan vast maken. Het dikkere papier uit magazines of van voedselverpakkingen zijn hier heel geschikt voor. Persoonlijke tip: het magazine Flow maakt ook gebruik van dikker papier, perfect voor kaartjes ook én heel kleurrijk.

Versier je ingepakte cadeautje verder met lintjes en knopen uit de kringloopwinkel, met geplukte bloemetjes of een takje groen uit de tuin of versier je pakje met een zelfgemaakte bloem van stof. De DIY van de bloem heb ik al eerder gemaakt en kun je hier bekijken.

DIY inpaktips: begin gewoon!

Zo zie je maar, er zijn meer dan genoeg duurzame manieren om je cadeau te verpakken. En je hoeft echt geen ervaren knutselaar te zijn om iets moois te maken. Laat het feest maar beginnen!

Bovendien moeten we ook niet vergeten dat de papierindustrie erg vervuilend is. Vaak denken we alleen aan de enorme hoeveelheid bomen die gekapt moeten worden voor ons rolletje inpakpapier. Maar voor de productie van papier zijn ook fossiele brandstoffen en chemische stoffen nodig. Wist je dat de papierindustrie zelfs meer CO2 uitstoot heeft dan de luchtvaart? (Bijna drie keer zoveel!) En voor één velletje papier (A4) zijn ook nog eens vele liters water nodig (De schattingen variëren van twee tot dertien liter).

Meer duurzame feestdagentips van thegreenlist.nl

Bron: De Correspondent. Photo credits: Melanie de Oliveira.

Share

Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.
Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: