Search
diy kerstmis Hollandse huisjes oud karton

DIY Kerstmis: Hollandse huisjes van oud karton

Knutselen met restmaterialen is niet suf, het is fantastisch! Dat laten we graag aan je zien met deze gezellige Winterse do-it-yourself: Hollandse huisjes van oud karton. Makkelijk om te maken, gratis én uniek, want nergens te koop! Deze huisjes bewijzen dat je maar heel weinig nodig hebt om je huis in kerstsfeer te brengen. Zo maak je deze DIY Kerstmis knutsel!

DIY Kerstmis: knutselen met oud karton

De winkel liggen weer vol met gezellige kerstdecoratie waarmee je je huis gezellig kunt aankleden, maar al die spullen die je slechts enkele weken per jaar gebruikt, zijn natuurlijk niet zo duurzaam. Vaak zijn ze van goedkope materialen gemaakt en bovendien kost het veel energie en grondstoffen om spullen te maken en hierheen te krijgen. Dat kan anders, zonder op kerstvreugde in te boeten. Want nog leuker én duurzamer is het als je zelf je kerstversiering maakt, zoals deze gezellige raamdecoratie van oud karton. Deze knutseltip is heel laagdrempelig en goed te doen met kinderen. En dat maakt het ook meteen een tip voor de kerstvakantie!

Tip: inspiratie nodig voor je huisjes? Zoek op Pinterest eens op ‘gingerbread houses’.

diy kerstmis Hollandse huisjes oud karton
Afdrukken
No ratings yet

Kerstknutsel: Hollandse huisjes van oud karton

Ho Ho Ho… Met deze gingerbread huisjes breng je meteen kerst in huis. En je hoeft er niet eens de deur voor uit. Sterker nog: het kost je niets als je wat karton bewaard hebt. DIY deze kerst met deze Hollandse huisjes van oud karton!
Voorbereiden10 minuten
Maken30 minuten
Trefwoord: diy, knutselen, Kerstmis, kerst, karton

Gereedschap

 • kartonnen doos
 • potlood (en gum)
 • (metalen) liniaal
 • snijmat
 • stanleymesje of hobbymesje
 • witte stift
 • optioneel schilderstape of dubbelzijdige tape

Instructies

 • Meet de breedte van de ramen op.
 • Snijd stukken karton zodat ze tussen de kozijnen passen. Tip: het hoeft niet uit 1 stuk karton, het kan gerust uit meerdere stukken.
 • Teken met behulp van het lineaal vormpjes van huizen op het karton. Houd daarbij eventueel rekening metde breedte van de kozijnen. Zo heb ik bijvoorbeeld aan de onderkant een rand van zeven centimeter leeg gehouden zodat ze konden staan op de vensterbank, en ik ze kon vastklemmen achter de gordijntjes. Tip: maak de huisjes van verschillende breedtes en hoogtes.
 • Snijd de huisjes uit. Gebruik daarbij je snijmat en je lineaal. Mocht je die niet hebben zou je het ook meteen goede schaar kunnen doen.
 • Teken vervolgens met je potlood en lineaal deurtjes en huisjes. Ook hier weer in verschillende formaten.
 • Snijd de raampjes en deuren uit.
 • Versier de randjes van de daken en ramen en deuren met de witte (posca) stift. Tip: varieer met bochtjes, stipjes, streepjes, teken dakpannen, stenen, sneeuwrandjes, hartjes, etc. Zoek op Pinterest bijvoorbeeld op “gingerbread houses” voor inspiratie.
 • Plaats de huisjes achter je ramen. Je kan ze vastzetten met wat dubbelzijdige tape of stukjes schilderstape. (Bij mij zitten ze klem tussen het kozijn en het gordijntje). Tip: gebruik een lichtsnoertje achter de huisjes voor extra sfeer!

Leuke kerst DIY tijdens de kerstvakantie

Iedereen heeft wel een kartonnen doos, lineaal, potlood en mesje in huis. En aan een witte stift is ook makkelijk te komen. Deze DIY is zo simpel dat het ook een leuke activiteit is om samen met (klein)kinderen te doen, bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie. Je zou de huisjes ook nog kunnen verfen, boomjes erbij kunnen maken, Sint & Piet, een kerstman erbij. Kortom, je kunt er een heel kerstdorp van maken.

Verzamelen, opmeten, tekenen, snijden, kleuren en klaar ben je met je kartonnen huisjes.

Meer zero waste knutseltips van thegreenlist.nl


Photo credits: Melanie de Oliveira.

Share

Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.
Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: