Zoeken

Feestdagen DIY: oude kerstballen beschilderen

Oude kerstballen die je al in huis hebt – of die je in een kringloopwinkel tegenkomt, kun je supereenvoudig oppimpen door ze te beschilderen met acrylverf. Bestaande kerstballen een nieuw leven inblazen, is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens een geweldig leuke activiteit om te doen (met kinderen). Met dit knutselproject haal je pas een unieke boom in huis! Kom, ga ook oude kerstballen beschilderen!

DIY kerstballen beschilderen

Het beschilderen van kerstballen is zo makkelijk dat je deze activiteit zelfs met kleuters kunt doen. Waar begin ik? Het enige wat je nodig hebt, zijn oude kerstballen uit eigen collectie of uit de kringloopwinkel, acrylverf in leuke kleurtjes, kwasten en een plek om de ballen te laten drogen. Tip: ik heb in de tuin een bezem horizontaal tussen twee stoelen gelegd, zodat de geverfde kerstballen konden drogen aan de bezem. Zie foto hieronder!

Aan de slag met dit knutselproject: zelf kerstballen beschilderen.

Het allermooiste resultaat geven kerstballen van glas, Maar hé, deze zijn vaak te mooi, ze zijn tweedehands schaars en ze gaan gauw kapot. Helemaal met kinderen. Beter kun je die mooie ballen laten voor wat het is en op zoek gaan naar plastic kerstballen. Deze zijn misschien minder mooi, maar wel praktisch én in overvloed voor een prikkie te koop in de kringloop. Die ballen wil je hebben voor dit project. Zo gezegd, zo gedaan. In de kringloopwinkel kocht ik voor 2,50 euro een flinke doos met zilverkleurige plastic ballen van niet al te beste kwaliteit. Ik gaf deze kerstballen eerst een nieuwe basiskleur: een mix van roze, goud en blauw. Dit heb ik een nacht laten drogen. De volgende dag ben ik met mijn zoontje (6) de kerstballen gaan versieren met een nieuwe laag verf (spikkels).

Tip: het is niet erg als de ballen niet perfect beschilderd zijn. Als ze straks in de boom hangen, zie je de details toch niet meer. Wat je wel ziet, zijn hele opvallende en kleurrijke kerstballen die je zelf geschilderd hebt. Dus gewoon doorgaan met schilderen, het wordt echt tof!

Ik heb deze acrylverf gebruikt voor het kerstballenproject.

Meer zero waste ideeën voor de feestdagen

Wist je dat een tweedehands kunst kerstboom zo’n beetje de meest duurzame keuze is. Gaan we er wel vanuit dat je ‘m tweedehands koopt en járen neerzet. Ook die kun je samen met die kerstballen in de kringloop kopen. Elk jaar is er keuze genoeg! Voor het inpakken van cadeaus en het dekken van de kersttafel hebben we ook allemaal toffe zero waste ideeën. Ook hier is de boodschap: koop niks nieuws, hergebruik wat er al is. Dat is ook zoveel leuker! De enige uitzondering zijn de lichtjes in de boom. Die kun je beter wel nieuw kopen: ledlichtjes zijn zoveel zuiniger dan oude lampjes.

Meer duurzame feestdagentips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: