Leuke activiteit voor kerst: DIY kerstballen beschilderen

Oude kerstballen die je al in huis hebt (of die je in een kringloopwinkel tegenkomt) kun je super eenvoudig pimpen door ze te beschilderen met acrylverf. Ervoor kiezen om bestaande kerstballen te hergebruiken is niet alleen een duurzame set, het is ook nog eens een geweldig leuke activiteit om te doen (ook met kinderen). Met deze DIY kerstballen haal je pas een unieke boom in huis!

Duurzame kinderactiviteit tijdens de kerstvakantie

Het beschilderen van kerstballen is zo makkelijk dat je deze activiteit zelfs met kleuters kunt doen. Het enige wat je nodig hebt, zijn oude kerstballen uit eigen collectie of uit de kringloopwinkel, acrylverf in leuke kleurtjes, kwasten en een plek om de ballen te laten drogen. Tip: ik heb in de tuin een bezem horizontaal tussen twee stoelen gelegd zodat de geverfde DIY kerstballen konden drogen aan de bezem.

DIY kerstballen drogen aan de bezemstok.
Het resultaat van het DIY kerstballen beschilderen.
DIY kerstballen beschilderen met kinderen.
DIY kerstballen beschilderen is een leuke knutseltip.

In de kringloopwinkel kocht ik voor €2,50 een flinke doos met zilverkleurige plastic ballen van niet al te beste kwaliteit. Daarom heb ik ervoor gekozen om eerst een basiskleur aan te brengen ( roze, goud en blauw) en deze basis te laten drogen. De volgende dag zijn we de DIY kerstballen gaan versieren.

Ik heb deze acrylverf gekocht voor het kerstballen-project.

DIY kerstballen of toch kopen?

DIY kerstballen beschilderen van kringloopballen.
Foto credits: Luci Sterre

Inspiratie voor dit idee heb ik opgedaan bij mijn eco-zuster op Instagram @luci_sterre. Zij deelde haar prachtig beschilderde creaties die ze ook online verkoopt via Instagram. Zoals je kunt zien zijn deze ballen écht kunst (check de verfijnde bloemetjes) en dus van een ander niveau dan mijn kidsactiviteit. In het geval je geen tijd of geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan (of gewoon deze prachige kunstballen fantastisch vindt) dan kun je handgeschilderde ballen dus ook bij haar kopen.

Luci gebruikt ballen van glas die ze in de kringloop scoort. Als verf gebruikt zij LAB ECO paint. Let op: haar ballen zijn razend populair en maar beperkt beschikbaar. Meer weten? Stuur Luci een privébericht (DM) op Instagram. De ballen kosten 15 euro per stuk (exclusief verzending).

Kerstgedachte: stem voor een betere planeet: koop tweedehands

Wie mij al langer volgt, weet dat ik fan ben van de kringloopwinkel. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik vind het daar. Ook voor kerstversiering, kunstkerstbomen, kerstlampjes, kerststallen, feestkleding, etc. kun je daar terecht. Veel kringloopwinkels openen rond oktober/november de deuren van hun kerstwinkel. Het hele jaar sparen ze deze spullen op om deze dan te verkopen. Ik probeer altijd in het openingsweekend te gaan om zo de mooiste kerstspullen te vinden voor een zacht prijsje. De jacht naar tweedehands parels vind ik niet alleen véél leuker, ik bespaar er ook veel geld mee. Als kerstgedachte wil ik daarom het volgende meegeven: hergebruik wat je hebt en koop nieuwe kerstspullen tweedehands!

Als iedereen zou leven als een gemiddelde Nederlander, dan hebben we per jaar drie tot vier aardes nodig. De consumptie van onze spullen staat bovenaan als de grootste impactmaker. Elk klein stapje telt en je zal zien dat als je eenmaal de duurzame verandering hebt ingezet, je op steeds meer vlakken andere keuzes gaat maken. Waarom niet nu beginnen met kerstballen ;)?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

In kringloopwinkel Rataplan in Diemen koop je tweedehands kerstballen.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: