Je kent het vast: vol enthousiasme sta je op oudejaarsavond zelf oliebollen te bakken en dat deeg, dat maak je natuurlijk op. Vervolgens nemen de buren een paar verse bollen mee, schuiven er vrienden aan met wat appelflappen en er staat óók nog veel ander lekkers op tafel. Het resultaat: overgebleven oliebollen. En nee, na hoogstens een keertje oppiepen zijn oliebollen echt niet meer lekker. Gelukkig wisten wij een superslim receptje van Goitskes Keuken te bemachtigen, waarin je die overgebleven oliebollen prima kunt gebruiken. Wedden dat je volgend jaar expres een paar extra oliebollen bakt?
Hoe komen we aan al die overgebleven oliebollen?
Ieder jaar worden er rondom de jaarwisseling in Nederland meer dan honderd miljoen oliebollen verkocht. Tel daar het aantal oliebollen bij op dat mensen thuis bakken en je snapt dat er op nieuwjaarsdag heel wat oliebollen over zijn. De gemiddelde Nederlander eet maar liefst acht oliebollen per jaar, maar oliebollen zijn niet alleen in Nederland populair. Ook in België, Duitsland en Oostenrijk, waar ze respectievelijk Smoutenbollen, Berliner Bollen en Krapfen worden genoemd, kennen ze varianten op onze oudhollandse oliebol.
De oorsprong van de oliebol
Wist je dat oliebollen oorspronkelijk juíst na oud en nieuw werden gegeten? Oliebollen waren niet óver, oliebollen werden speciaal gebakken om in het nieuwe jaar uit te delen aan arme mensen die langs de deuren gingen om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen in ruil voor iets te eten. Met dit recept zijn we dus eigenlijk heel oorspronkelijk bezig. Nu nog op zoek naar iemand om je omgeturnde overgebleven oliebollen mee te delen!
Aan de slag met oliebollen wentelteefjes.
Wentelteefjes van overgebleven oliebollen
Keukengerei
- schaal
- bord & mes
- koekenpan & spatel
Ingrediënten
- 2 eieren
- 250 ml melk eventueel plantaardig
- 6-10 overgebleven oliebollen in plakjes gesneden
- boter om in te bakken
- 75 gr fijne suiker
- 1 tl kaneel
Instructies
- Doe de eieren en de melk in een schaal en klop ze door elkaar.
- Week de plakjes overgebleven oliebol in het eimengsel, maar niet te lang: de plakjes mogen niet uit elkaar vallen.
- Smelt in een koekenpan de boter.
- Bak de wentelteefjes daarin tot ze aan beide zijden goudbruin zijn.
- Meng de suiker met de kaneel.
- Bestrooi de warme wentelteefjes met de kaneelsuiker.
Bakken met overgebleven oliebollen
Met het bovenstaande wentelteefjesrecept is dat voorraadje overgebleven oliebollen absoluut geen straf meer toch? Deze simpele wentelteefjes heb je echt in een mum van een tijd gemaakt. Eet ze als ontbijt, brunch of lunch óf serveer ze met een bolletje ijs als dessert. Gelukkig nieuwjaar, ook namens Goitske van @goitskeskeuken.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: (vegan) fudge van overgebleven kerstkransjes.
- Bekijk ook: hoe erg is vuurwerk en bestaat er duurzaam vuurwerk?
- Bekijk ook: houd eten langer vers door het te vacumeren in oude potten.
- Bekijk ook: wat is de duurzaamste olie om in te bakken en te braden?
Photo credits: thegreenlist.nl.