Wentelteefjes van overgebleven oliebollen

Overgebleven oliebollen? Bak oliebollen-wentelteefjes!

Je kent het vast: vol enthousiasme sta je op oudejaarsavond zelf oliebollen te bakken en dat deeg, dat maak je natuurlijk op. Vervolgens nemen de buren een paar verse bollen mee, schuiven er vrienden aan met wat appelflappen en er staat óók nog veel ander lekkers op tafel. Het resultaat: overgebleven oliebollen. En nee, na hoogstens een keertje oppiepen zijn oliebollen echt niet meer lekker. Gelukkig wisten wij een superslim receptje van Goitskes Keuken te bemachtigen, waarin je die overgebleven oliebollen prima kunt gebruiken. Wedden dat je volgend jaar expres een paar extra oliebollen bakt?

Hoe komen we aan al die overgebleven oliebollen?

Ieder jaar worden er rondom de jaarwisseling in Nederland meer dan honderd miljoen oliebollen verkocht. Tel daar het aantal oliebollen bij op dat mensen thuis bakken en je snapt dat er op nieuwjaarsdag heel wat oliebollen over zijn. De gemiddelde Nederlander eet maar liefst acht oliebollen per jaar, maar oliebollen zijn niet alleen in Nederland populair. Ook in België, Duitsland en Oostenrijk, waar ze respectievelijk Smoutenbollen, Berliner Bollen en Krapfen worden genoemd, kennen ze varianten op onze oudhollandse oliebol.  

De oorsprong van de oliebol

Wist je dat oliebollen oorspronkelijk juíst na oud en nieuw werden gegeten? Oliebollen waren niet óver, oliebollen werden speciaal gebakken om in het nieuwe jaar uit te delen aan arme mensen die langs de deuren gingen om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen in ruil voor iets te eten. Met dit recept zijn we dus eigenlijk heel oorspronkelijk bezig. Nu nog op zoek naar iemand om je omgeturnde overgebleven oliebollen mee te delen!

Aan de slag met oliebollen wentelteefjes.

Wentelteefjes van overgebleven oliebollen

Wentelteefjes van overgebleven oliebollen

Oliebollen wentelteefjes vinden wij bij thegreenlist.nl nóg lekkerder dan 'gewone' wentelteefjes van oud brood. Weet je nu wat je voortaan met je oude oliebollen kunt doen!
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang ontbijt, borrelhapje, tussendoortje, lunch
Keuken Nederlands

Keukengerei

  • schaal
  • bord & mes
  • koekenpan & spatel

Ingrediënten
  

  • 2 eieren
  • 250 ml melk eventueel plantaardig
  • 6-10 overgebleven oliebollen in plakjes gesneden
  • boter om in te bakken
  • 75 gr fijne suiker
  • 1 tl kaneel

Instructies
 

  • Doe de eieren en de melk in een schaal en klop ze door elkaar.
  • Week de plakjes overgebleven oliebol in het eimengsel, maar niet te lang: de plakjes mogen niet uit elkaar vallen.
  • Smelt in een koekenpan de boter.
  • Bak de wentelteefjes daarin tot ze aan beide zijden goudbruin zijn.
  • Meng de suiker met de kaneel.
  •  Bestrooi de warme wentelteefjes met de kaneelsuiker.
Trefwoord voedselverspilling, oliebollen, wentelteefjes

Bakken met overgebleven oliebollen

Met het bovenstaande wentelteefjesrecept is dat voorraadje overgebleven oliebollen absoluut geen straf meer toch? Deze simpele wentelteefjes heb je echt in een mum van een tijd gemaakt. Eet ze als ontbijt, brunch of lunch óf serveer ze met een bolletje ijs als dessert. Gelukkig nieuwjaar, ook namens Goitske van @goitskeskeuken.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.
Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: