Overgebleven kerstkransjes? Sommige lekkerbekken kunnen zich er niets bij voorstellen dat dit over zou blijven na de feestdagen. Maar stel dat je er toch mee zit of dat je afgeprijsd een leuk pak kunt redden in de supermarkt, dan is dit receptje dat wij getipt kregen van Goitskes Keuken een feestelijk idee. Zit je ook nog met overgebleven chocoladeletters en kruidnoten? Goed nieuws, die kunnen ook uitstekend in deze verspillingsvrije feest fudge.
Verspillingsvrije kerst fudge
We blijven het bij thegreenlist.nl best wel gek vinden dat er in de decembermaand massaal zoveel eten met een feestdagen branding verkocht wordt. Veel van die producten zijn ook een stuk duurder dan soortgelijke producten die het hele jaar door verkocht worden zonder al die leuke kerstplaatjes, maar dat even terzijde. Wat natuurlijk niet zo duurzaam is, is dat al die producten na de feestdagen ‘oud’ zijn en moeilijk verkocht kunnen worden. Ze belanden dan in de uitverkoop en in het ergste geval worden ze verspild. Weggegooid, omdat het niet meer verkocht kan worden (denkt men). Zonde, want juist die lang houdbare producten zijn superlang goed. Zelfs nog veel langer dan de ‘tenminste houdbaar tot’-datum aangeeft. Dat over die THT-datum hebben we eerder uitgebreid onderzocht. Je kunt ze dus nog prima eten. Of je maakt er een lekkere fudge van. Wij vertellen je graag hoe je dat doet, want voedselverspilling past niet in de kerstgedachte, maar verspillingsvrije receptjes natuurlijk des te meer!
Wat is een fudge precies?
Het is geen straf om van al het overgebleven lekkers van kerst en Sinterklaas een fudge te maken. Maar wat is een fudge precies? Het is een verzamelnaam voor snoepgoed dat wordt gemaakt van suiker, boter en (vegan) gecondenseerde melk. Het heeft een zachte, smeuïge textuur en komt in verschillende smaken en variaties voor. Met noten, chocolade, fruit of zoals deze fudge met overgebleven lekkers van de feestdagen. Het is een beetje vaag waar de fudge nou vandaan komt. Sommige mensen zeggen dat het uit Amerika komt, terwijl anderen zeggen dat het een Engelse oorsprong kent. De legende is dat iemand ooit een mislukte batch karamel maakte. De naam zou zijn afgeleid van het Engelse woord ‘fudge’, wat ‘knoeien’ of ‘prutsen’ betekent. Genoeg over de historie. Aan de slag!
Stappenplan fudge maken door @goitskeskeuken.
(Vegan) verspillingsvrije fudge van overgebleven kerstkransjes en -koekjes
Keukengerei
- bakvorm (ongeveer 20 x 25 cm)
- vel bakpapier
Ingrediënten
- 350 gr (vegan) chocolade, bijvoorbeeld van overgebleven chocoladeletters
- 1 blik gecondenseerde melk (vegan: gezoete gecondenseerde kokosmelk of havermelk)
- 100 gr kerstkransjes in stukjes
- 1 hand mini meringue of schuimkransjes in stukjes (marshmallows werken ook heel goed)
- sprinkels, kerstkransjes, pepernoten meringue of wat je maar in huis hebt als topping
Instructies
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Tip: als je het papier even goed kreukelt dan gaat het makkelijker in de vorm.
- Verwarm de chocolade met de gecondenseerde melk op laag vuur en roer goed.
- Breek de kerstkransjes in stukken.
- Als alles gesmolten is, meng het chocolademengsel met de biscuitjes en in dit geval ook de meringue (houd wel wat als topping achter).
- Verdeel alles goed over het bakblik en doe de versiering erop, eventueel iets aandrukken.
- Laat het ongeveer een uur afkoelen op het aanrecht en zet het daarna met folie nog even vier uurtjes in de koelkast voor het beste resultaat.
Meer verspillingsvrije tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: zo maak je verspil-me-niet pizza’s.
- Bekijk ook: oliebollenbrood van oude oliebollen.
- Bekijk ook: wentelteefjes van oude oliebollen.
Photo credits: Goitske Buurman.