Search
Fudge van overgebleven kerstkransjes.

Recept: (vegan) fudge van overgebleven kerstkransjes

Overgebleven kerstkransjes? Sommige lekkerbekken kunnen zich er niets bij voorstellen dat dit over zou blijven na de feestdagen. Maar stel dat je er toch mee zit of dat je afgeprijsd een leuk pak kunt redden in de supermarkt, dan is dit receptje dat wij getipt kregen van Goitskes Keuken een feestelijk idee. Zit je ook nog met overgebleven chocoladeletters en kruidnoten? Goed nieuws, die kunnen ook uitstekend in deze verspillingsvrije feest fudge.

Verspillingsvrije kerst fudge

We blijven het bij thegreenlist.nl best wel gek vinden dat er in de decembermaand massaal zoveel eten met een feestdagen branding verkocht wordt. Veel van die producten zijn ook een stuk duurder dan soortgelijke producten die het hele jaar door verkocht worden zonder al die leuke kerstplaatjes, maar dat even terzijde. Wat natuurlijk niet zo duurzaam is, is dat al die producten na de feestdagen ‘oud’ zijn en moeilijk verkocht kunnen worden. Ze belanden dan in de uitverkoop en in het ergste geval worden ze verspild. Weggegooid, omdat het niet meer verkocht kan worden (denkt men). Zonde, want juist die lang houdbare producten zijn superlang goed. Zelfs nog veel langer dan de ‘tenminste houdbaar tot’-datum aangeeft. Dat over die THT-datum hebben we eerder uitgebreid onderzocht. Je kunt ze dus nog prima eten. Of je maakt er een lekkere fudge van. Wij vertellen je graag hoe je dat doet, want voedselverspilling past niet in de kerstgedachte, maar verspillingsvrije receptjes natuurlijk des te meer!

Wat is een fudge precies?

Het is geen straf om van al het overgebleven lekkers van kerst en Sinterklaas een fudge te maken. Maar wat is een fudge precies? Het is een verzamelnaam voor snoepgoed dat wordt gemaakt van suiker, boter en (vegan) gecondenseerde melk. Het heeft een zachte, smeuïge textuur en komt in verschillende smaken en variaties voor. Met noten, chocolade, fruit of zoals deze fudge met overgebleven lekkers van de feestdagen. Het is een beetje vaag waar de fudge nou vandaan komt. Sommige mensen zeggen dat het uit Amerika komt, terwijl anderen zeggen dat het een Engelse oorsprong kent. De legende is dat iemand ooit een mislukte batch karamel maakte. De naam zou zijn afgeleid van het Engelse woord ‘fudge’, wat ‘knoeien’ of ‘prutsen’ betekent. Genoeg over de historie. Aan de slag!

vegan fudge overgebleven kerstkransjes
Fudge van overgebleven kerstkransjes.

Stappenplan fudge maken door @goitskeskeuken.

fudge van overgebleven kerstkransjes.

(Vegan) verspillingsvrije fudge van overgebleven kerstkransjes en -koekjes

Een verspillingsvrije fudge met een feestdagen tintje. Een fudge is een perfecte treat om al het overgebleven lekkers van de feestdagen in te smelten. Een perfect receptje om op een superlekkere en feestelijke manier van al het snoep van de decembermaand af te komen. En best duurzaam, want je maakt op wat er al in huis is.
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang tussendoortje
Keuken Amerikaans, Engels
Porties 8

Keukengerei

  • bakvorm (ongeveer 20 x 25 cm)
  • vel bakpapier

Ingrediënten
  

  • 350 gr (vegan) chocolade, bijvoorbeeld van overgebleven chocoladeletters
  • 1 blik gecondenseerde melk (vegan: gezoete gecondenseerde kokosmelk of havermelk)
  • 100 gr kerstkransjes in stukjes
  • 1 hand mini meringue of schuimkransjes in stukjes (marshmallows werken ook heel goed)
  • sprinkels, kerstkransjes, pepernoten meringue of wat je maar in huis hebt als topping

Instructies
 

  • Bekleed de bakvorm met bakpapier. Tip: als je het papier even goed kreukelt dan gaat het makkelijker in de vorm.
  • Verwarm de chocolade met de gecondenseerde melk op laag vuur en roer goed.
  • Breek de kerstkransjes in stukken.
  • Als alles gesmolten is, meng het chocolademengsel met de biscuitjes en in dit geval ook de meringue (houd wel wat als topping achter).
  • Verdeel alles goed over het bakblik en doe de versiering erop, eventueel iets aandrukken.
  • Laat het ongeveer een uur afkoelen op het aanrecht en zet het daarna met folie nog even vier uurtjes in de koelkast voor het beste resultaat.
Trefwoord vegan chocolade, feestdagen, kerst, snoepgoed, fudge, kerstkrans, chocola

Meer verspillingsvrije tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Goitske Buurman.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: