Het hoort onvermijdelijk bij nieuwjaarsdag: die schaal overgebleven oliebollen die nog tussen de leftovers van een wellicht nét iets te gezellige avond staat. Zonde? Niet getreurd: oliebollen zijn ook the day after en daarna nog lekker… bijvoorbeeld als je er dit oliebollenbrood van maakt! Met dit slimme recept dat wij getipt kregen van Goitskes Keuken zorg jij er voortaan altijd voor dat je wat oliebollen over hebt.
Oliebollen over? Bak oliebollenbrood!
Iedereen kent het volgende simpele trucje wel: overgebleven oliebollen? Stop ze vijf minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en ze zijn weer zo goed als nieuw. Geef je niet zoveel om de knapperigheid van de bollen? Dan kan even oppiepen in de magnetron ook. Maar het kán lekkerder! Oliebollen bestaan simpelweg gezegd uit melk, bloem, ei en suiker. Ingrediënten die je in vrijwel elk ander baksel ook tegenkomt. Dat betekent dus dat je, als je oliebollen over hebt, eigenlijk een perfecte basis voor een ander recept voor handen hebt. Slim combineren en je hebt een compleet nieuw gerecht!
Sinds wanneer eten we eigenlijk oliebollen?
Oliebollen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en zijn onlosmakelijk verbonden met de feestdagen en de koude wintermaanden. Maar sinds wanneer eigenlijk? Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de oliebol. Sommigen beweren dat de ronde gefrituurde snack al bestond in de oudheid, toen de Romeinen het aten als een soort deegbollen die werden gebakken in olie. Anderen zeggen dat de oliebol is ontstaan in de middeleeuwen, om eind december te vieren dat de dagen weer langer werden. Er zijn ook bronnen te vinden waarin wordt verteld dat oliebollen speciaal gebakken werden om in het nieuwe jaar uit te delen aan arme mensen die langs de deuren gingen om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Oliebollen waren dus niet óver na het nieuwe jaar, ze werden juist speciaal gebakken. Hoe dan ook, de oliebol is al eeuwen een geliefd gebak in Nederland.
Wist je dat…
- De donut afstamt van de Nederlandse olie koeck?
- Oliebollen minder calorieën bevatten dan een eierkoek?
- Jaarlijks in Nederland acht miljoen oliebollen worden verkocht?
- Nederlanders gemiddeld acht oliebollen per jaar eten?
- Mensen steeds minder zelf oliebollen gaan bakken? Bron: Quest.
Redenen genoeg om iets lekkers te maken met jouw overgebleven bollen!
Bak oliebollenbrood van overgebleven oliebollen!
Keukengerei
- cakevorm (25 cm)
- bakpapier
- mengkom
Ingrediënten
- 6 oliebollen of meer als je een groter cakeblik hebt
- 350 ml melk eventueel plantaardig
- 100 gr suiker
- 2 eieren
- 2 tl kaneelpoeder
- boter eventueel plantaardig, om in te vetten
- krenten of rozijnen optioneel
- 1 appel optioneel, in plakjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht) of 200°C (elektrisch).
- Klop suiker en eieren los.
- Schenk de melk erbij en voeg kaneelpoeder toe.
- Snijd de oliebollen in plakken en wentel ze door het eiermengsel.
- Leg een laagje oliebollenplakken in ingevette de cakevorm en druk ze aan.
- Herhaal deze stap totdat je oliebolplakken over zijn. Wil je graag appel toevoegen? Leg dan tussen de oliebolplakken steeds een laagje appel. Strooi naar smaak krenten erdoor.
- Schenk het resterende eimengsel erover.
- Zet je baksel 60 minuten in de oven en bak het oliebollenbrood goudbruin of totdat het eiermengsel volledig gestold is.
- Laat je oliebollenbrood goed afkoelen en stort daarna uit de vorm.
Nóg overgebleven oliebollen na het bakken van je oliebollenbrood?
Is je stapel oliebollen nog niet op na het maken van dit oliebollenbrood? We hebben nog een paar bonustips voor je. Overgebleven oliebollen kun je ook omtoveren tot heerlijk knapperige wentelteefjes. Dat recept, wat overigens ook van @goitskeskeuken komt, vind je hier.
Gelukkig nieuwjaar!
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: no-waste, zo bewaar je je ingrediënten langer!
- Bekijk ook: vegan fudge van overgebleven kerstkransjes.
- Bekijk ook: koken met leftovers, dit maak je ermee!
Photo credits: thegreenlist.nl.