Search
No waste: zó bewaar je je ingrediënten langer

No waste: zó bewaar je je ingrediënten langer

Hoe vaak moet jij tóch dat zielige zakje sla weggooien, baal je van die halve bruine avocado in je koelkast en is de enige oplossing voor je overrijpe bananen het bakken van een bananenbrood? Guilty… en zo zonde! Er zijn allerlei mooie manieren om duurzaam, verantwoord of eerlijker te eten, maar de allersimpelste methode is natuurlijk gewoon om zo min mogelijk te verspillen en zo veel mogelijk te genieten van wat we hebben! Hoe doe je dat? Door dat wat je in huis haalt slim en op de juiste plek te bewaren. Daardoor hoef je zo min mogelijk weg te gooien! Deze lifehacks zijn supersimpel, maar wonderlijk genoeg vaak nog vrij onbekend. No waste? Zó bewaar je je ingrediënten langer!

Hoe slimmer je je ingrediënten opbergt, hoe langer je je ingrediënten kunt bewaren

Stiekem zijn we in Nederland natuurlijk hartstikke verwend qua voeding. De keuze in de supermarkt is reuze! Hierdoor staan veel mensen er niet bij stil hoe bijzonder dat eigenlijk is. Maar al die producten moeten ook geproduceerd worden. Gegroeid op het land, opgekweekt in een kas, geproduceerd in een fabriek of ingevlogen: het produceren van eten is ontzettend belastend voor de aarde. Voordat onze voeding de supermarkt en daarna onze koelkast bereikt, heeft het al een lange weg afgelegd. Sommige producten kun je beter zo snel mogelijk gebruiken en opeten, andere producten kun je prima nog een tijdje bewaren. Hoe slimmer je je ingrediënten opbergt, hoe langer je je ingrediënten kunt bewaren.

Misschien kun je je de keuken van je oma nog herinneren? Grote kans dat daar een uienpot op de kast stond, ze de aardappelen in een mand bewaarde en regelmatig even naar de kelder liep om daar wat overige ingrediënten te pakken. De kennis over wat we het beste op welke plek kunnen bewaren, zijn we in de loop van de tijd helaas een beetje kwijtgeraakt. We hebben toch een koelkast? Die koelkast maakt het ons in veel gevallen flink wat makkelijker, maar er zijn ook nog andere slimme bewaarplekken of manieren. Lees je mee?

Zo bewaar je je ingrediënten langer: niet alles hoeft in de koelkast

Moet je vaak groenten en fruit weggooien omdat ze slap of bruin zijn? Grote kans dat je je groenten en fruit verkeerd bewaart. Hoewel wij geneigd zijn om alles in de koelkast te bewaren, is dat lang niet voor al ons voedsel nodig. Sterker nog: sommige producten gaan juist sneller achteruit als je ze in de koelkast bewaart. Maar wat leg je dan wel en wat leg je dan níét in de koelkast? De vuistregel is simpel: ligt het in de supermarkt in het koelvak? Leg het dan thuis ook in de koelkast. Voorgesneden groenten en sla blijven langer vers en knapperig als je ze wel koel bewaart. Tomaten blijven dan weer het lekkerste buiten de koelkast. Dat komt doordat ze verder rijpen op kamertemperatuur. Dat geldt overigens voor veel meer fruit! Wil je meer weten over de beste bewaarplekken van groente en fruit: in de koelkast of juist erbuiten? Hier hebben we eerder een heel handig artikel over geschreven!

Slim bewaren met opbergers van Mepal.

Slimme opbergers

Naast allerlei slimme trucjes om je ingrediënten langer vers te houden, zijn ook fijne opbergers onmisbaar in een duurzame keuken. Zo zijn wij bij thegreenlist.nl fan van de goed afsluitbare doosjes van Mepal. Die zijn stapelbaar, ze hebben een doorkijkvenster, ze kunnen in de koelkast, vriezer, magnetron én vaatwasser en sluiten perfect. Mepal is bovendien een oer-Hollands merk en BPA-vrij. Kliekjes opbergen, restjes ingrediënten langer bewaren of mealpreppen, de bakjes van Mepal zijn onmisbaar in je keuken.

Ook de Airtender is een superhandige keukengadget. Hiermee kun je in een handomdraai oude potten en flessen weer vacuüm krijgen. Of er nu vers fruit, een pastasaus, een kliekje van de vorige dag, een overgebleven wijntje of verse sinaasappelsap inzit. Alles blijft veel langer goed door het vacumeren. We schreven er eerder een artikel over.

No waste: met deze tips hoef je minder ingrediënten weg te gooien

Niet alles hoeft dus in de koelkast, sommige ingrediënten hebben juist baat bij een droge, donkere bewaarplaats en andere ingrediënten versterken elkaar juist weer. Ken je de truc om tomaten sneller te laten rijpen? Dat kan door een banaan bij je tomaten te leggen. Doordat bananen ethyleen produceren, helpen ze tomaten in hun rijpingsproces. Dat kan in je voordeel werken, maar ook in je nadeel als je je tomaten langer wilt kunnen bewaren. Hou dus ook rekening met ingrediënten die van invloed op elkaar zijn. Een paar tips:

Zo bewaar je sla

Sla is berucht! Voor je het weet, heb je een zakje met van die verdrietige, slappe slablaadjes achterin je koelkast liggen. Wil je dit voorkomen? Open je zakje sla en stop er een stukje keukenpapier bij. Het papier neemt de overtollige condens op die ervoor zorgt dat de sla papperig wordt. Sla in je moestuin? Pluk de sla dan direct voordat je het gaat bereiden. Is je sla toch zielig, maar nog niet bruin? Geef je blaadjes een oppepper door ze even in ijswater te leggen.

Champignons en paddenstoelen in een zakje

Het trucje met het papier werkt ook bij paddenstoelen en champignons. Bewaar deze beter niet in het plastic doosje waar je ze vaak in de supermarkt in koopt, maar stop ze in een papieren zakje of een krant. In het plastic bakje worden ze al snel wat slijmerig en dat wil je niet. Heb je ze te lang laten liggen en zijn ze uitgedroogd? Je kunt ze even afspoelen, dan kun je ze zo weer gebruiken.

Aardappelen bewaren

Aardappelen kun je best heel lang bewaren als je ze droog en donker weglegt. Vind je toch regelmatig een zakje uitgelopen aardappelen achterin je kast? Een appel tussen de aardappelen helpt ze langer stevig te houden en voorkomt vroegtijdig spruiten. De koelkast is trouwens de slechtste plek om aardappelen te bewaren. Door de kou maken ze suikers aan waardoor hun smaak verandert, bovendien schijnt het niet erg goed voor je gezondheid te zijn.

Aardappels met kleine uitlopers kun je nog prima eten als je ze ruim wegsnijdt. Deze uitlopers en hun ogen bevatten namelijk de stof solanine. Solanine is weliswaar alleen in grote hoeveelheden giftig, maar toch goed om voorzichtig mee te zijn.

Een trosje bananen

Worden er flink wat bananen gegeten in jouw huishouden? Dan is het een leuke no waste-tip om juist de ‘weesbananen’ te redden uit de supermarkt. Die eenlingen die niemand meeneemt worden anders weggegooid. Zonde! Gaat het bij jou thuis wat minder hard? Hou dan in je achterhoofd dat bananen aan een tros minder snel bruin en zacht worden. Laat je bananen dus zo lang mogelijk aan elkaar zitten om ze langer te kunnen bewaren. Heb je toch een keer overrijpe bananen in je fruitschaal? Hier lees je wat voor lekkers je er nog van kunt maken.

Verse seizoensgroenten en -fruit. Wil je hier meer over weten? We zetten ze elke maand voor je op een rij!

Geniet langer van je avocado’s

Niet de duurzaamste keuze, maar avocado’s zijn soms zó lekker! Koop je avocado’s, zorg dan dat je er extra van geniet. Dat lukt niet als ze loeihard zijn, maar het probleem bij avocado’s lijkt vaak dat er geen middenweg is. Ze zijn óf oneetbaar, óf direct bruin. Vaak moeten in de supermarkt gekochte avocado’s thuis nog even verder rijpen. Dat gaat het beste op kamertemperatuur. Zijn ze rijp? Leg ze dan in de koelkast om het rijpingsproces te stoppen. Eet je je avocado niet in een keer op? Laat de pit er dan inzitten en bewaar de schil van de andere helft. Door de avocado zo te bewaren – eventueel nog met een drupje citroensap erop – kun je hem zo nog een paar dagen bewaren. Ook kun je je halve avocado in een bakje met een laagje water leggen. Blijft zo een paar dagen vers! Ziet je avocado toch een beetje bruin? Ook dan hoeft hij echt nog niet direct de prullenbak in. Onder dat bruine laagje is hij vaak nog prima groen en lekker!

Zo bewaar je verse kruiden

Met een paar potjes kruiden op je balkon of in je eigen kruidentuin, maak je het jezelf makkelijk: je knipt gewoon alleen wat je nodig hebt. Heb je die luxe niet en haal je je verse kruiden in de supermarkt? Bewaar ze dan rechtop in een glas water om te voorkomen dat ze slap worden. Oprollen in een nat stukje keukenpapier of stoffen doekje werkt ook. Heb je gesneden restjes? Vries ze dan in! De volgende keer dat je kruiden gebruikt, hoef je dan alleen maar een blokje te ontdooien of bij je curry/pasta of soep te gooien. In veel supermarkten kun je ook een kruidenplantje kopen, waarom deze zo snel verpieteren? Tuinexpert Amanda legt in haar artikel over een eigen kruidentuin uit hoe dit komt én hoe je dit kunt voorkomen.

Ook selderij en worteltjes kun je trouwens goed in water bewaren om ervoor te zorgen dat ze langer knapperig blijven. Restjes kun je gesneden in een bakje water bewaren.

Zacht zomerfruit bewaren

Zijn ze weer in het seizoen? Dan kun je met mazzel vaak een flinke bak van dat heerlijke zomer- of lentefruit kopen. Meestal is snel opeten niet zo’n probleem. Lukt dat niet? Dan is het slim om je fruit vooral goed droog te bewaren. Aardbeien kun je even wassen en in een vergiet in de koelkast bewaren. Droog ze af en zorg ervoor dat je ze niet te hoog stapelt zodat ze elkaar niet pletten. Dit geldt ook voor bessen. Zat er al een beschimmeld besje in de verpakking toen je het kocht? Door de bessen te wassen met water en een minibeetje azijn, dood je de schimmels. Ook de bessen moet je hierna goed drogen.

Basistips tegen foodwaste

Wedden dat jij met bovenstaande tips al veel minder ingrediënten weg hoeft te gooien thuis? Door je aan de onderstaande basisregels tegen voedselverspilling te houden, hou je je voorraad goed bij:

Eten vacumeren met Airtender en avocado’s bewaren met foodhuggers is ook een no waste tip.

No waste: zó bewaar je je ingrediënten langer (en gooi je dus minder weg!)

Zonde toch, een koelkast vol ingrediënten waarvan je na een week de helft weg kunt gooien? Niet fijn voor je portemonnee, maar ook ontzettend zonde van alle moeite en grondstoffen waarmee deze producten gemaakt zijn. Door even extra stil te staan bij de bewaarplek van je ingrediënten, doe je er zo veel langer mee. Bovendien haal je het beste uit je boodschappen, want hoewel sommige producten niet direct zo dramatisch teruglopen dat ze niet meer eetbaar zijn, krijgen ze bijvoorbeeld wel minder smaak als je ze niet goed bewaart. Bonustip? Kijk naar de foodprofessionals. Zij houden zich standaard aan FIFO, First in First out. Zo ligt er nooit meer verlepte groente in je groentelade!

Twijfel je toch nog hoe je jouw boodschappen het beste kunt bewaren? Het Voedingscentrum heeft een handige bewaarwijzer waar je je ingrediënt of product alleen maar in hoeft te tikken voor het antwoord wat de beste bewaarplek is.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Voedingscentrum. Photo credits: hoofdbeeld: Mahlee Plekker, overig: thegreenlist.nl.

Share

Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.
Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: