Meal prepping tip: de bewaarboxen van Mepal

Meal preppen met Mepal: minder voedsel verspillen doe je zo!

Eerste Hulp Bij Voedselverspilling: leer meal preppen! Wist je dat een gemiddelde Nederlander per jaar 34 kilo aan eten weggooit? Dat kan een stuk minder zijn als je een slimme meal prepper wordt. Een goede gewoonte waarmee je ook nog eens flink wat geld kunt besparen. We laten je graag zien hoe je dit handig aanpakt.

Voedselverspilling is een groot probleem

In samenwerking met Mepal

Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dus dat er flink wat verspild wordt in onze keukens: 34 kilo eten en 45 liter drinken per persoon per jaar. Jeminee! Als je eten weggooit, gooi je letterlijk geld weg. Maar wat dacht je van alle moeite die is gedaan om het eten te produceren en hierheen te krijgen? Oei, niet zo duurzaam dus. Aan de slag gaan met voedselverspilling is dus om meerdere reden zinvol om te doen. En het leuke is: zodra je begint, wordt het een beetje verslavend. Een makkelijke eerste stap is om meer afgeprijsde artikelen te kopen en eten te redden, maar thuis slimmer je producten combineren is minstens even belangrijk. Laten we daar eens naar kijken. Kunnen we een meal prepper in jou losmaken?

EHBM: Eerste Hulp Bij Meal prepping

Een eerste stap is beter vooruit leren denken bij het maken van je boodschappenlijst. Wat heb je allemaal nog in de koelkast liggen en wat moet je bijkopen om hier simpele gerechtjes van te maken? Helemaal top is het dat je de dingen die je bijkoopt ook weer goed met elkaar kunt combineren. Wist je bijvoorbeeld dat groenten die uit dezelfde regio komen, vaak heerlijk te combineren zijn? Nu begrijp je waarom tomaten, aubergine en courgette zo’n lekkere combi zijn, maar ook waarom onze winterse groenten zo goed samen gaan.

Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijstje! Je moeder had gelijk: hiermee voorkom je dat je onzinnige of te lekkere dingen koopt. Bovendien gaat (online) boodschappen doen met een lijstje een stuk sneller dan uit de losse pols. Wij gebruiken hiervoor een handige gratis app To Do van Microsoft. Hiermee kun je lijstjes met elkaar delen en hoef je nooit boodschappenwensen uit te wisselen. Het staat allemaal op die gedeelde lijst.

Vooruit denken doet een echte meal prepper bij het doen van de boodschappen, maar ook bij het koken. Heb je het doordeweeks druk, probeer dan in het weekend al een maaltijd te maken die je vervolgens in de koelkast of vriezer bewaart. Werk je thuis, dan heb je vast wel een pauze om in de middag een ovenschaal te bouwen die je later weer in de oven kunt doen. Dit zijn allemaal vormen van meal prepping waarmee je voedselverspilling voorkomt. En wat je niet opeet, vries je gewoon in. Zo verspil je geen eten en voedingstoffen blijven ook beter behouden door het in te vriezen.

Op zoek naar de goede bewaardozen

Bij meal preppen horen ook goede opbergboxen. Een ratjetoe aan boxen is verre van ideaal. Door de verschillende formaten kun je de vriezer niet goed indelen en blijft kostbare ruimte onbenut. Die vriezer is een behoorlijke energieslurper, dus belangrijk dat je die zo efficiënt mogelijk gebruikt. Bovendien zijn veel bewaarboxen helaas niet doorzichtig, waardoor je mogelijk te lang voor de vriezer blijft draaien op zoek naar de juiste maaltijd. En oef, een vriezer die lang openstaat kost héél veel energie…. Kortom, goede bewaarboxen zijn onmisbaar in de keuken van een echte meal prepper.

Meal prepper David in actie.

Maar een goede bewaarbox is er ook eentje zonder hormoonverstorende stofjes. Inmiddels is bekend geworden dat sommige producten, waaronder dus bewaarboxen, Bisphenol A (kortweg BPA) kunnen bevatten. Dat is zeker geen fraai verhaal. Zeker als je nog oude boxen hebt en helemaal als je die boxen regelmatig in de magnetron verwarmt, is het verstandig om op zoek te gaan naar vervanging. Omdat wij een bonte verzameling opbergboxen hadden en we geen idee hadden van welk merk en materiaal ze waren, hebben we besloten om de hele collectie te vervangen.

Opbergboxen van Mepal: prep it, keep it, eat it

Via blogger en groene mama Kari van de Heide ben ik bij Mepal uitgekomen. Zij gaf dit als duurzame tip en dus heb ik toen een paar boxen aangeschat. We begonnen met een aantal opberboxen van de Cirqula lijn van Mepal. Dit beviel zo goed dat we al snel alles hebben vervangen en imiddels is thegreenlist.nl ook een trotse ambassadeur geworden van dit merk en hebben we veel meer Mepal-producten zoals drinkbekers, broodtrommels en handige ovenschaaltjes. Terug naar de bewaarboxen: deze zijn goed stapelbaar, waardoor je de koelkast en vriezer goed kunt indelen en dankzij de handige deksel met doorkijkvenster zie je snel wat je hebt bewaard. Geen gedraai meer dus voor een open vriezer.

Waarom wij fan zijn van de opbergers van Mepal

Onze keuze is dus gevallen op de rechthoekige Cirqula multikommen van Mepal en wel hierom:

  • Stapelbaar, waardoor je koelkast en vriezer efficiënt kunt indelen.
  • Met doorkijkvenster in deksel zodat je snel ziet wat erin ziet.
  • Geschikt voor koelkast, vriezer, magnetron en vaatwasser.
  • Perfecte sluiting en lekvrij.
  • Eindeloos her te gebruiken, want oersterk.
  • Oer-Hollands merk met duurzame waarden in bedrijfsvoering en productie (BPA-vrij, dus geen hormoonverstorende stoffen).

Wil je ook aan de slag gaan met meal prepping en minder voedselverspilling? Bekijk de handige Cirqula collectie Mepal. Vetrouw me, je gaat hier heel blij van worden als meal prepper.

Meer duurzame keukentips van thegreenlist.nl

Bronnen: Milieu Centraal. Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: