Wist je dat een gemiddelde Nederlander per jaar 34 kilo aan eten weggooit? Voedselverspilling is een groot probleem. Toen wij besloten om ook in de keuken aan de slag te gaan met een duurzame lifestyle, was voedselverspilling verminderen door vaker te ‘meal preppen’ het eerste waarmee we aan de slag gingen. Ik vertel je hoe wij meal preppen aanpakken en tevens geld besparen.
Voedselverspilling is een groot probleem
In samenwerking met Mepal
Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt, dat een Nederlander gemiddeld 34 kilo aan eten en 45 liter aan drinken weggooit. Dat staat gelijk aan zo’n 120 euro op jaarbasis. Je gooit hiermee niet alleen geld weg, het is ook nog eens een hele onduurzame gewoonte om eten weg te gooien. Het heeft immers veel energie gekost om het eten te produceren en te vervoeren naar de consument. Toen wij als gezin besloten om aan de slag te gaan met een duurzamer leven, ontdekten we dat we met ons voedingspatroon en boodschappenstijl een enorm groot verschil kunnen maken. Nu wordt er veel geschreven over vegetarisch en plantaardig eten en kiezen voor lokale seizoensproducten, maar minder voedsel verspillen, is minstens net zo belangrijk en effectief als je klimaatvriendelijker wil leven. En het leuke eraan is, met een goed systeem is deze levensstijlverandering best makkelijk. En je bespaart er ook nog eens geld mee!
Meal prepping met hulp van Mepal
Om voedselverspilling te verminderen, is het belangrijk om vooruit te denken in halve of hele weekplanningen. Wij maken vaak op zondag al een grote maaltijd die we per portie invriezen voor een later moment. Dit noem je ‘meal prepping’. Op deze manier verwerken we meteen de groenten die we hebben gered via Too Good To Go nog voordat het kan verkleuren of bederven. Door te werken met porties en deze in te vriezen, verspil je bijna geen voedsel en voedingsstoffen worden beter behouden als je eten invriest.

Oude opbergdozen kunnen ongezond zijn
Niet meteen toen we begonnen met ‘meal preppen’ hadden we de juiste opbergboxen in huis. We begonnen met de oude boxen die we nog hadden liggen. Een ratjetoe aan boxen was verre van ideaal. Deze hadden verschillende formaten waardoor we de vriezer niet optimaal konden indelen. En we konden door al die maten geen goede porties aanhouden met als gevolg dat we alsnog eten verspilden. Ook maakte ik me zorgen omdat ik niet wist waarvan deze dozen gemaakt waren, want inmiddels is wel bekend dat met name oudere boxen gevaarlijke stofjes kunnen bevatten. En wat ook niet ideaal was: ik kon niet in de dozen kijken waardoor ik niet goed kon zien wat ik nou ingevroren had. Het was tijd dus om te investeren in nieuwe duurzame en gezonde opbergboxen!
Opbergboxen van Mepal: prep it, keep it, eat it
Via blogger en groene mama Kari van de Heide ben ik bij Mepal uitgekomen. We begonnen met een aantal opberboxen van de Cirqula lijn van Mepal. En al snel hebben we alles vervangen voor opbergboxen van deze lijn, maar ook de broodtrommel en schoolbeker van Frank en opbergergdozen in onze koelkast zijn nu duurzaam vervangen door Mepal. Wij zijn echt fan geworden en in 2022 heeft Mepal mij daarom gevraagd of ik ambassadeur wil worden voor hun merk.



Waarom wij fan zijn van de opbergers van Mepal
Onze keuze is gevallen op de rechthoekige Cirqula multikommen van Mepal en wel hierom:
- Stapelbaar, waardoor je koelkast en vriezer efficiënt kunt indelen
- Met doorkijkvenster in deksel zodat je snel ziet wat erin ziet
- Geschikt voor koelkast, vriezer, magnetron en vaatwasser
- Perfecte sluiting en lekvrij
- Eindeloos her te gebruiken, want oersterk
- Oer-Hollands merk met duurzame waarden in bedrijfsvoering en productie (BPA-vrij!)
Minder voedsel verspillen begint al in de supermarkt
Maar alleen met ‘meal preppen’ ben je er nog niet. Het proces om minder voedsel te verspillen, begint al eerder in de supermarkt. Ook hiervoor heb ik een aantal handige tips. Maak thuis een planning en goede boodschappenlijstjes. Koop niet te veel en red eten in de supermarkt door juist afgeprijsde artikelen te kopen of eten te redden via de app Too Good To Go als je toch zeker weet dat je het eten snel gaat nuttigen. Voor het maken van lijstjes, hebben wij thuis een handige app: Microsoft To Do. Hiermee kun je lijstjes op je telefoon delen met elkaar, zo houden mijn man en ik samen één boodschappenlijst bij. En over het redden van eten via Too Good To Go heb ik eerder een artikel geschreven. Er zijn manieren om je kansen te vergroten bij de populaire groente- en fruitboxen die supermarkten aanbieden.
Wil je ook aan de slag gaan met ‘meal prepping’ en minder voedselverspilling? Bekijk de handige Cirqula collectie Mepal.
Meer duurzame foodtips van thegreenlist.nl?
