Om voedselverspilling tegen te gaan en om geld te besparen, redden wij regelmatig boodschappen via Too Good To Go. Ik ben niet de enige die de groente- en fruitboxen van Lidl en Ekoplaza heeft ontdekt. Sommige pakketten zijn al binnen twee minuten uitverkocht. Ik zocht uit hoe je je kansen kunt vergroten. Dankzij deze tactiek scoor ik vaker groente en fruit met de TGTG-app.
Too Good To Go: veel meer dan een app tegen voedselverspilling
In Nederland wordt naar schatting een kwart van al het voedsel verspild. Dat gebeurt in de hele keten: bij produceten, tijdens transport, in supermarkten, horeca en bij mensen thuis. Too Good To Go is een verspillingsapp die je gratis kunt downloaden waarmee je voedsel kunt redden wat supermarkten, restaurants en cateraars dagelijks aanbieden met flinke korting. Vaak gaat dit in de vorm van boxen met daarin boodschappen of maaltijden. Als consument koop je in de app een maaltijd of box naar keuze, die je een dag later kunt ophalen. Wat je krijgt, is altijd een verrassing.


Dit is een broodpakket dat we voor 2,99 euro hebben gescoord bij Albert Heijn.
Duurzaam boodschappen doen met de app van Too Good To Go
Door boodschappen te doen via Too Good To Go voorkom je dat voedsel in de afvalbak belandt en vaak is het ook nog eens een goed voor je portemonnee. Zo koop ik regelmatig een goed gevulde biologische groente- en fruitbox bij Ekoplaza. Voor 2,99 euro krijg ik een doos vol waar wij als gezin zeker een week van kunnen eten. Kijk zelf maar! Een doos vol biologische groente en fruit met onder andere twee kroppen sla, een prei, twee paprika’s, drie tomaten, appels, een peer, avocado, flink wat pastinaak, lente ui en een romanessco.


Zo vergroot je jouw kansen op de mooiste maaltijden en boodschappen van Too Good To Go
Waar je ook woont: er zijn altijd bepaalde boodschappen en maaltijden die gierend snel zijn uitverkocht. In mijn buurt zijn het vooral de groente- & fruitboxen en broodboxen van de grote supermarkten die erg gewild zijn. Soms zijn deze zelfs binnen twee minuten (na publicatie) uitverkocht. Hoe lukt het mensen om hier tussen te komen? Dat was in het begin een groot mysterie voor mij. Is het geluk? Deels is mijn conclusie. Want er is ook een redelijk eenvoudige strategie om je kansen te vergroten om deze gewilde boodschappen en maaltijden te redden. En die strategie deel ik nu met je.


Too Good To Go app: zet de wekker
Heb je een specifieke boodschappen op het oog, maar ben je steeds te laat? Kijk tot hoe laat de gemiste boodschap opgehaald kan worden (dit kun je zien in de app). De meeste advertenties komt namelijk vijftien minuten nadat de afhaaltijd is afgelopen online. Eten dat tot 19.00 uur opgehaald kan worden, komt dus meestal een kwartier later, om 19.15 uur, online. Je kunt hier dus een wekker voor zetten en hopelijk heb je daarmee meer geluk.
Nog steeds geen geluk? In dat geval heb ik nog een andere tip! Kijk hoe laat de boodschap was uitverkocht. Dit toont de app ook. Zo ontdekte ik dat de groente- en fruitboxen van Lidl doordeweeks steeds om 19.17 uur waren uitverkocht. Door mijn wekker om 19.00 uur te zetten (en te blijven refreshen), kwam ik erachter dat deze boxen doordeweeks elke dag om 19.15 uur worden angeboden. Dankzij deze truc, lukt het me nu vaker om de rijkelijk gevulde groente & fruitbox van Lidl te redden.

Zo red je voortaan jouw favoriete boodschappen en maaltijden
In het begin kan het best overweldigend zijn om te de juiste boodschappen te kiezen tussen al het aanbod. Ik woon in de buurt van Amsterdam, dus er is veel keuze. Maar de supermarkten om de hoek doen weer net niet mee (jammer). Hoe kies je dan? Wij hebben voor onze boodschappen challenge wat vooronderzoek gedaan. We hebben toen een aantal boxen geprobeerd en ontdekten toen dat een Magic Box heel leuk -maar niet ideaal- is voor ons. Er zaten veel luxe producten in zoals kant-en-klaar maaltijden, terwijl we meer op zoek zijn naar dagelijkse boodschappen zoals groente, fruit en brood. Om die reden kopen we alleen de groente- en fruitboxen via supermarkten. Twijfel je, dan is mijn tip om even rond te vragen. Er is vast wel een ervaren Too Good To gebruiker die exact weet waar je in jouw buurt moet zijn voor de mooiste en lekkerste dingen.
Kan ik het wel maken om eten te redden?
Als ik mijn reddingsacties op Instagram deel, dan krijg ik regelmatig de vraag of het niet oneerlijk is dat ik deze boxen red aangezien er mensen zijn die het wellicht harder nodig hebben dan ik. Goeie vraag! Ik heb me dat ook afgevraagd toen ik ermee aan de slag ging. En dus heb ik zelf contact gezocht met Too Good To Go. Zij geven aan dat er zoveel voedselverspilling is in Nederland, zelfs zoveel dat de voedselbanken het niet aankunnen. Veel supermarkten doneren al aan Voedselbanken en lokale goede doelen zoals buurthuizen en houden zelfs dan nog eten over wat ze aanbieden via Too Good To Go of met afgeprijsde stickers. Wil je het echt zeker weten, dan kun je het dus navragen bij de supermarkt waar het om gaat. Uiteindelijk bepalen de supermarkten zelf wat ze aanbieden en niet Too Good To Go. Verder adviseert Too Good To Go om voorzichtig te zijn met boodschappen doen via de app als je weinig te besteden hebt. Je weet op voorhand natuurlijk niet wat het aanbod is, hoe groot het aanbod is en hoe lang het houdbaar is.
Omarm de kunst van het redden van voedsel
Verder is het proberen en geluk hebben. Valt een box een keer tegen? Sluit deze ondernemer dan niet voorgoed uit, het aanbod wisselt dagelijks. Uiteindelijk draait het om het redden van eten en een bijdragen leveren aan minder verspilling. Wellicht had de supermarkt of restauranthouder een keer weinig eten over. Jammer voor jou misschien, maar beter voor hem/haar en de wereld toch? Wellicht heb je de volgende keer meer geluk! Sinds we de groenteboxen scoren, zijn we veel creatiever in de keuken. We ontdekken allemaal nieuwe recepten met als doel de groente te redden uit de kliko en onze spaarrekening te spekken.
Meer food- en boodschappentips van thegreenlist.nl
- Nog meer budget boodschappentips en eten redden: mijn ervaring met Foodello.
- Bekijk in dat kader ook: 9 tips om minder voedsel te verspillen en je boodschappen uitgaven te halveren.
- Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Ik heb een lijstje met gratis tests die je kunt doen om je impact te berekenen.
- Minder verspillen? Welke groente en fruit bewaar je in de koelkast en welke niet?