Search
Duurzame test om vakantie- en consumptiegedrag te meten en te compenseren.

3 x duurzame tests voor een groenere lifestyle

Hoe duurzaam ben jij? Met deze gratis duurzame tests kom je snel meer te weten over de negatieve invloed van jouw gedrag. Meten = weten! Ken jij deze handige tests al?

Duurzame tests om je voetafdruk in kaart te brengen

Hoe erg zijn die leuke uitjes en vakanties? En je dieet? Hoe goed – of hoe slecht – breng je het er vanaf? En in die kledingkast van jou komt misschien ook relematig iets nieuws… Nederlanders zijn grootverbruikers van de aarde. We kopen en consumeren te veel. En daarmee we per persoon bovengemiddeld veel bij aan de opwarming en vervuiling van de aarde en de schaarste aan grondstoffen. En terwijl we dit doen, blijkt uit onderzoek van Babette Porcelijn (De verborgen impact) dat we opvallend slecht zijn in het inschatten van ons eigen gedrag. We denken bijvoorbeeld dat we het er beter vanaf brengen dan we daadwerkelijk doen. En ook kunnen we slecht inschatten wat nou de echte boosdoeners zijn. We kunnen ons druk maken om een plastic folie om een komkommer, maar gaan wel met de auto boodschappen doen. Om een beter beeld te krijgen van je gedrag, zijn er een aantal gratis tests die je online kunt doen. Interessant! Want meten = weten nietwaar?

Test #1: Hoeveel aardes verbruik jij?

Hoeveel aardes zijn er nodig als iedereen jouw levensstijl zou hebben? Grote kans dat het antwoord drie tot vier aardes per jaar is, want dat is wat een gemiddelde Nederlander per jaar verbruikt. Zoveel? En we hebben er maar één. Deze uitkomst zegt dus dat een gemiddelde Nederlander driekwart van zijn (luxe) levensstijl moet inleveren om weer binnen de draagkracht van de planeet te komen. De grootste boosdoener zijn meestal onze spullenaankopen. We kopen veel te veel. Hoe is dat voor jou? Dat kun je dus ontdekken als je de gratis test doet: Mijn verborgen impact.

Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst wordt er een profiel gevormd van jouw gedrag en zo kom je te weten hoeveel aardes jij verbruikt en waardoor dit allemaal komt. Wat veel mensen niet doorhebben, is dat een groot deel van die negatieve invloed onzichtbaar is. Hierdoor hebben veel mensen een scheef beeld van hun gedrag. Zo kun je denken dat je lekker duurzaam bezig bent omdat je weinig energie verbruikt en afval scheidt, maar als je ondertussen wel nog veel spullen koopt of veel vlees eet, dan breng je het onder de streep er helemaal niet zo goed vanaf. Terwijl je wel heel erg je best doet. Meer inzicht in je eigen gedrag helpt om de volgende stap te zetten. Handig: je krijgt een uitslag te zien per categorie, zodat je ook snel ziet waar en hoe je verbeterstappen kunt maken!

Test #2: hoe klimaatvriendelijk is jouw dieet?

Het Voedingscentrum heeft een hele fijne test ontwikkeld om je voedselafdruk in kaart te brengen. Na het beantwoorden van vijftien snelle vragen, weet je waar jouw ‘kiloknallers’ zitten en hoe je jezelf een duurzamer en kilmaatvriendelijker dieet kunt aanmeten. Spoiler: klimaatvriendelijker = diervriendelijker. Hoe klimaatvriendelijk is jouw dieet? Doe nu de test!

Test #3: CO2-uitstoot in kaart brengen en compenseren

Het ligt voor de hand om vliegreisjes te compenseren, maar waarom zou je niet meer compenseren zoals alle gereden kilometers, je energieverbruik en de spullen die je gekocht hebt? Via de site van Trees for All kun je berekenen hoeveel CO2 je hebt uitgestoten met een bepaalde actie. Vervolgens kun je op de site je CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten. Compenseer jij (ook een deel van) je CO2-uitstoot aan het einde van het jaar als goede nieuwe gewoonte? Bereken je CO2-uitstoot en plant bomen!

Twee uitkomsten van de tests. Links Mijn verborgen impact, rechts: Mijn voedselafdruk van het Voedingscentrum.

Meer duurzame tests?

Met deze tests ga je een aardige indruk krijgen van je gedrag. Ook leuk is het om het elk jaar in december samen met familie, vrienden of collega’s te doen en elkaar tips te geven hoe je dingen kunt verbeteren. Zie het als een afronding van het jaar, een duurzame checkup en een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Ben je nog een leuke gratis test tegengekomen? Laat het dan vooral weten! Je kunt onderaan deze pagina de e-mailknop vinden en het aan ons doorgeven. We zijn benieuwd!

Meer handige duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Kampus Production (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: