Duurzame test om vakantie- en consumptiegedrag te meten en te compenseren.

3 x duurzame tests voor een groenere lifestyle

Hoe duurzaam ben jij? Het einde van het jaar nadert en dus is het een mooi moment om de balans op te maken. Hoe groen ben je nou écht bezig en met welke groene voornemens kun jij een klimaatklapper maken? Ik deel drie superhandige duurzame tests waarmee je snel je impact kunt meten (en kunt compenseren). Ken jij deze handige tests al?

Duurzame tests om je voetafdruk in kaart te brengen

Met behulp van deze duurzame tests kun je snel je impact meten en duurzame doelen stellen. Zo kun jij ook iets doen tegen klimaatverandering. Echt heel handig, ik doe ze zelfs regelmatig om te zien hoe ik ervoor sta. Wist je dat een gemiddelde Nederlander gemiddeld 9000 kilo CO2 uitstoot?* Die uitstoot moet zo snel mogelijk flink omlaag willen we opwarming van de aarde stoppen en daarmee milieurampen, hongersnoden en verlies van biodiversiteit voorkomen. Dus minder vlees eten, minder vliegen, minder autotijden en minder nieuwe spullen kopen en meer op zoek naar duurzame alternatieven en andere vormen van zingeving is wat ons te doen staat. Maar wat is nou daadwerkelijk de impact van al die keuzes die je op een dag maakt?

Hoeveel aardes heb jij dit jaar verbruikt?

Mijn uitkomst van de duurzame test De Verborgen Impact waarmee ik inzicht krijg in de impact van mijn consumptiegedrag.

Hoeveel aardes zijn er nodig als iedereen jouw levensstijl zou hebben? Grote kans dat het antwoord drie tot vier aardes per jaar is, want dat is wat een gemiddelde Nederlander per jaar verbruikt. De grootste boosdoener zijn de consumptie van onze spullen. Shocking he? Het inzicht dat ik (als gemiddelde Nederlander) bijna vier keer zoveel verbruikte als de aarde mij kon geven, gaf de doorslag om eind 2019 te beginnen aan mijn groene zoektocht. Deze kennis heb ik opgedaan in het boek De Verborgen Impact wat als je mij vraagt verplichte kost zou moeten zijn op elke middelbare school.

Zoveel aarde gebruik ik in een jaar

Net als in het boek wordt ook de verborgen impact meegenomen in de uitkomsten, de impact die aan de andere kant van de wereld wordt gemaakt om spullen voor jou te maken en hierheen te krijgen. En dat maakt dit zo’n interessante test! Toen ik een tijdje terug mijn uitkomsten (1,9 aarde) deelde in een Instagram Story, enthousiasmeerde ik meteen een groep volgers om ook deze duurzame test te doen en hun uitkomsten te delen in een story. Deze groene test is dus aanstekelijk en daarom ook leuk om samen met huisgenoten en vrienden te doen of anders om hen te tippen!

Mijn Verborgen Impact is één van mijn favoriete duurzame tests.

Dus hoeveel aardes verbruik jij per jaar als je de verborgen impact meeneemt in je berekening? Doe nu de duurzame test!

Hoe klimaatvriendelijk is jouw dieet?

Mijn voedselafdruk volgens het Voedingscentrum.

Hoewel het Voedingscentrum onder vuur ligt met de schijf van vijf, hebben ze wel een harstikke fijne duurzame test ontwikkeld om je Voedselafdruk in kaart te brengen. Na het beantwoorden van vijftien snelle vragen weet je hoe je klimaatvriendelijke stapjes je kunt zetten in de keuken.

Zo klimaatvriendelijk is mijn dieet

Een screenshot van de uitslag van mijn test laat zien dat ik ondanks dat ik, ondanks dat ik nog wel kaas eet, het er niet slecht vanaf breng.

Hoe klimaatvriendelijk is jouw dieet? Doe nu de test!

Compenseer jij je CO2-uitstoot al?

Het ligt voor de hand om vliegreisjes te compenseren, maar waarom zou je niet meer compenseren zoals alle gereden kilometers, energieverbruik en de spullen die je gekocht hebt? Via de site van Trees for All kun je berekenen hoeveel CO2 je hebt uitgestoten. Vervolgens kun je op de site je CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten.

Zo compenseer ik mijn CO2-uitstoot

Wij maakten dit jaar een roadtrip door Nederland. Ik heb alle gereden kilometers bij elkaar opgeteld en de CO2-uitstoot die daaruit kwam verdubbeld (omdat ik meer dan alleen het vervoer van onze vakantie wilde compenseren). Vervolgens heb ik die uitstoot gecompenseerd door bomen te planten bij Trees for All.

Je kunt in plaats van bomen planten ook emissierechten opkopen bij carbonkiller.org. Volgens experts zou dit nog krachtiger zijn dan bomen planten en sinds kort zijn er weer nieuwe certificaten te koop voor particulieren, deze waren een tijd uitverkocht namelijk. Het idee hierachter is dat door het grootschalig opkopen en vernietigen van emissierechten de prijs ervan wordt opgedreven. CO2-uitstoten wordt voor bedrijven zo duurder. En dat moet bedrijven dus stimuleren om te verduurzamen zodat ze hun kosten laaghouden. Door een stukje van de taart te kopen kun je helpen om de prijs ervan op te drijven. In 2020 heb ik hier ook over geschreven toen ik wilde onderzoeken of ik een vliegreis kon compenseren.

Het certificaat van Trees for All dat ik kreeg nadat ik mijn energieverbruik in een jaar had gecompenseerd.
Certificaat van Carbonkiller. Ik heb emissierechten opgekocht om een vliegreis te compenseren.

Compenseer jij ook een deel van je CO2-uitstoot aan het einde van het jaar als goede nieuwe gewoonte? Naast onze zomervakantie in Nederland heb ik ons energieverbruik van 2021 gecompenseerd via Trees for All.

Bereken je CO2-uitstoot en plant bomen!

Nu is het moment om af te rekenen met onduurzame gewoontes!

Ondanks het sombere klimaatnieuws is het nog niet te laat. Juist door nu actie te ondernemen kunnen we de opwarming van de aarde afremmen en onder de gevreesde 2 graden opwarming blijven. Nu kun je vinden dat het toch allemaal geen zin heeft. Maar dat is niet waar, aldus het Hoofd Gedragseconomie van de Universiteit van Amsterdam in Trouw. Hij stelde juist dat je met kleine stapjes zowel je omgeving als jezelf stimuleert. Als je eenmaal begint met duurzaam leven, wil je namelijk zelf steeds meer duurzamer aanpakken. En ook al vinden je vrienden in de kroeg je een groen gekkie, grote kans dat er bij hen toch iets is blijven hangen. En ik kan dat beamen, want ik heb dat zelf ook zo ervaren ;)!

Meer groene tips van thegreenlist.nl?

*Bron: Milieu Centraal

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: