Zoek
Een duurzame zorgverzekering kiezen

Een duurzame zorgverzekering kiezen

Het einde van het jaar nadert en dus is het ook weer tijd om na te denken over je zorgverzekering. Goed om te weten: ook met de keuze voor een zorgverzekeraar kun je bijdragen aan een betere wereld! Wij zochten voor je uit waarop je kunt letten bij het overstappen naar een groene zorgverzekering. Ook vertellen we je wat de meest duurzame zorgverzekering voor 2024 is.

Wat is een duurzame zorgverzekering?

Belangrijk bij het kiezen van een zorgverzekering is natuurlijk de dekking van medische kosten en de hoogte van de premie. Maar ook wat betreft duurzaamheid is er verschil tussen de verschillende aanbieders. Zorgverzekeraars beleggen namelijk een deel van de ontvangen premies in verschillende bedrijven en sectoren en hebben daarmee invloed op de planeet. Die invloed kan negatief zijn, als het geld wordt belegd in vervuilende sectoren zoals de wapenhandel of de fossiele industrie.

Het klinkt misschien een beetje vaag en abstract, maar de keuze van je zorgverzekering maakt dus uit. Als je kiest voor een zorgverzekeraar die jouw premiegeld duurzaam en beter belegt, kun je zo dus positieve invloed uitoefenen. Zo zijn er zorgverzekeraars die jouw premies investeren in duurzamere sectoren en organisaties die iets goeds voor de wereld doen. Denk aan innovaties op het gebied van groene energie, maar ook aan het terugdringen van CO2-uitstoot en het verbeteren van de gezondheidszorg. Zo draag jij indirect met jouw keuze voor een duurzame zorgverzekering bij aan een groenere wereld.

De duurzaamheid van een zorgverzekering beoordelen

Maar hoe weet je nou welke zorgverzekering duurzaam is en welke niet? Daarvoor kun je terecht bij twee instanties die uitpluizen hoe duurzaam zorgverzekeraars de premies investeren: de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en de Eerlijke Geldwijzer. Zij doen beide onafhankelijk onderzoek naar de groenste zorgverzekering. De zorgverzekeraar die de meest duurzame beleggingen doet, prijkt bovenaan de ranglijst.

De Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer – een samenwerkingsverband van Amnesty International, Milieudefensie, OxfamNovib, World Animal Protection en Pax – onderzoekt tweejaarlijks de duurzaamheid van zorgverzekeraars. De organisatie kijkt vooral naar de bedrijven waarin de verzekeraar belegt, maar ook hoe de verzekeraar zelf met duurzaamheid omgaat. De duurzaamheidsscore is gebaseerd op veertien thema’s en sectoren zoals klimaatverandering, mijnbouw, mensenrechten en dierenwelzijn. De Eerlijke Verzekeringswijzer kijkt daarbij zowel naar het beleid (dus: wat zéggen de bedrijven dat ze doen?) als naar de praktijk (wat doen ze in werkelijkheid?). Per verzekeraar kun je, naast de totaalscore, de score per thema zien. Zo kun je dus bepalen welke de meest duurzame zorgverzekering is met betrekking tot de pijlers die jij het meest belangrijk vindt.

Kritiek

Geweldig, zo’n tool die meer inzicht geeft. De website is superduidelijk en toegankelijk. Het enige lastige is dat er vanuit financiële instellingen ook kritiek is op de gekozen onderzoeksmethodiek van de Eerlijke Geldwijzer, de organisatie achter de Eerlijke Verzekeringswijzer. Wat moet je daar nou mee als simpele consument? Onze conclusie is dat het nog steeds een goed platform is om meer inzicht te krijgen in wat financiële instellingen, zoals zorgverzekeringen, precies doen en hoe ze zich onderscheiden ten opzichte van elkaar, zelfs al zouden de resultaten iets minder zwart-wit zijn dan de website stelt.

Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO)

De VBDO deelt, net als de Eerlijke Verzekeringswijzer, duurzaamheidsscores uit, op een schaal van 0 tot 5. Ook bij hen kun je dus terecht als je zoekt naar de meest duurzame zorgverzekering. De VBDO beoordeelt elke twee jaar de grootste zorgverzekeraars op een aantal onderwerpen: bestuur, duurzaam investeringsbeleid, implementatie en transparantie (over het beleid en de implementatie). Ook de VBDO vergelijkt dus het beleid met de praktijk.

De meest duurzame zorgverzekering volgens VBDO

Uit het VBDO-onderzoek in 2023 komt a.s.r. als meest duurzame zorgverzekeraar uit de bus. Overigens kijkt de VBDO naar verzekeraars in het algemeen, ook de verzekeraars die geen zorgverzekeringen aanbieden. Voor dit artikel heb ik logischerwijs alleen naar de duurzame verzekeraars gekeken die dat wél doen. A.s.r. scoort als nummer één maar liefst 4.2 van de 5 punten.  Deze duurzame verzekeraar scoort op alle onderzochte thema’s meer dan 4 punten, met een uitschieter van 4.8 punten voor de transparantie over haar duurzame beleid. Een goed idee dus om daar je zorgverzekering af te sluiten als je duurzaamheid belangrijk vindt! Achmea staat vlak achter a.s.r. op plek twee, met eveneens een duurzaamheidsscore van 4.2. Ook Achmea scoort goed op transparantie, maar iets minder op het ‘beleid op papier’ – daarvoor krijgen ze namelijk 3.6 punten. Dit is bij alle verzekeraars – behalve dus bij a.s.r. – ook het geval. Onder verzekeraar Achmea vallen de zorgverzekeringen van Zilveren Kruis, ZieZo, FBTO, Interpolis, De christelijke zorgverzekeraar en De Friesland. Tot slot staat NN Group op de derde plaats in de ranglijst van duurzame verzekeraars. Deze verzekeraar biedt als Nationale-Nederlanden ook een zorgverzekering aan. Zij scoren in het VBDO-onderzoek 4.1 punten en gooien vooral op het thema transparantie hoge ogen.

De meest duurzame zorgverzekering volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer heeft de verzekeraars voor het laatst op duurzaamheid beoordeeld in 2022. Ook daar staat a.s.r. op de eerste plaats. Op relatief grote afstand volgen Achmea en VGZ. Onder die laatste verzekeraar vallen, naast de verzekeringen VGZ en VGZbewuzt, de zorgverzekeringen van UnitedConsumers, Univé, ZEKUR, UMC Zorgverzekering, IZA, IZZ en Zorgzaam.  A.s.r., Achmea en VGZ scoren alle drie relatief goed op de natuur- en gezondheidsthema’s in het onderzoek, maar er is ook nog veel werk aan de winkel. Bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten. In november 2024 komt de Eerlijke Verzekeringswijzer weer met een update van de lijst en kunnen we zien of deze verzekeraars in de tussentijd duurzamer zijn geworden.

Overstappen naar een duurzame zorgverzekering

Nu je weet wat de meest duurzame zorgverzekeringen van 2024 zijn, is het natuurlijk belangrijk te kijken welke basisverzekering en eventueel aanvullende verzekeringen het best bij jou passen. Wellicht kost het wat tijd om dat uit te zoeken, maar het is de moeite waard! Met jouw keuze voor een duurzame zorgverzekering maak je de wereld indirect een stukje mooier en groener. Je hebt van half november t/m 31 december de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld en foto medicijnen: Ron Lach (Pexels), laptop: Andrea Davis (Pexels), hand met plantje: Akil Mazumder (Pexels).

Share

Picture of Léonie Sanders

Léonie Sanders

Léonie is veel bezig duurzaamheid met veganisme, kringloop, plasticgebruik verminderen en meer. Ze is tekstschrijver bij een communicatiebureau en theaterrecensent. Ze deelt haar ontdekkingen en tips met jou.
Picture of Léonie Sanders

Léonie Sanders

Léonie is veel bezig duurzaamheid met veganisme, kringloop, plasticgebruik verminderen en meer. Ze is tekstschrijver bij een communicatiebureau en theaterrecensent. Ze deelt haar ontdekkingen en tips met jou.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: