Vriezer milieuvriendelijk schoonmaken tips

Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de vriezer schoon!

Wie zou er nog zonder vriezer kunnen leven? Een vriezer, al is het een klein vakje in je koelkast, is verrekte handig om voedsel in te bewaren. Zo verspil je minder en je hebt altijd een buffer in huis. Maar ook dit apparaat moet je goed onderhouden natuurlijk. Zo gaat-ie langer mee en bespaar je energie. Mascha is expert op het gebied van milieuvriendelijk schoonmaken en deelt haar beste schoonmaakhacks met ons. Dit keer deelt ze hoe zij goed voor haar vriezer zorgt en hoe ze deze energieslurper zuiniger gebruikt. Guess what? Ook hier heb je minder heftig schoonmaakspul nodig dan je denkt.

De voordelen en het gemak van een vriezer

Een vriezer staat als behoorlijke energieslurper nou niet bepaald bekend als een energiezuinig apparaat en toch is dit apparaat een belangrijk hulpje bij een duurzamer leven. Het produceren en vervoeren van ons voedsel is ontzettend belastend voor het milieu. Je kunt je dus wel voorstellen dat voedsel verspillen daarom het allerergste is wat je kunt doen. Er is zoveel moeite gedaan om het eten te produceren en hierheen te krijgen en dan gooien we voedsel best wel vaak weg. Gemiddeld wordt een derde van al het eten verspild, dat is 33 kilo eten en 45 liter aan drank per persoon per jaar.

Die fijne vriezer die weliswaar 24/7 staat te loeien, is een belangrijk hulpmiddel in strijd tegen voedselverspilling. Voedsel is veel langer houdbaar als je het invriest en je kunt veel meer invriezen dan je denkt. Zo zijn veel producten wel tot drie maanden langer houdbaar in de vriezer. Verloopt de THT-datum? Vries het in en het blijft nog tijden goed. Over die THT-datum hebben we eerder een uitgebreid artikel geschreven, mocht je daar meer over willen weten. Maar ook groente, fruit, kruiden, pizzadeeg, kaas en nog veel meer kun je langer bewaren door het in te vriezen. Dit is nog veel effectiever dan bewaren in de koelkast waar het na een aantal weken toch wel weer bederft en verpietert. Ook kun je seizoensproducten invriezen wanneer ze overvloedig beschikbaar en goedkoop zijn, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. Kortom: de vriezer is zelfs een duurzame budgettip!

Wat is er duurzaam aan je vriezer schoonmaken?

Een vriezer staat in de meeste huishoudens 365 dagen per jaar, 24 uur per dag aan. Door je apparaat correct te gebruiken, goed schoon te houden en te onderhouden, maak je zo efficiënt mogelijk gebruik van je vrieskist, vriesvak of vriezer. Zo zorg je dat je apparaat langer meegaat, je niet voor dure reparaties komt te staan en je minder snel een nieuwe hoeft te kopen. Bovendien zorgt correct schoonmaken en onderhoud ervoor dat je vriezer niet te veel elektriciteit gebruikt. Een laagje ijs van 2 mm schijnt zelfs al voor 10% meer energieverbruik te zorgen. En zeker als het ijs een goede sluiting van de deur in de weg zit, kan dat energieverlies behoorlijk oplopen. Je vriezer regelmatig ontdooien en schoonmaken is daarom goed voor je budget en goed voor het milieu.

De voetafdruk van een diepvries

Helaas levert de productie van een apparaat als een vriezer ook een nadelen op voor het milieu. Dat komt door de grondstoffen en energie voor productie en transport die allemaal nodig zijn voordat het apparaat in jouw huis staat. Maar daar stopt het niet. Zo’n driekwart van de milieu-voetafdruk van je vriezer zit in het energieverbruik. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt zo’n 2.480 kWh elektriciteit per jaar en daarvan is 400 kWh door de koelkasten en vriezers. Het kan dus ook veel geld schelen om daar zuinig mee om te gaan! Heb je een oude onzuinige vriezer, dan is het milieuvriendelijker om het oude apparaat in te ruilen voor een apparaat met een zo hoog mogelijk energielabel (A++ of A+++). De energiebesparing weegt ruimschoots op tegen de negatieve impact van de productie van een nieuw apparaat en het verwerken van je oude vriezer.

Links: een klein laagje ijs in de vriezer kan al voor een aanzienlijk hoger energieverbruik zorgen. Rechts: met een sopje van groene zeep krijg je de vriezer weer blinkend schoon.

Zo maak je de vriezer milieuvriendelijk schoon

Het lijkt wel of er tegenwoordig voor elk schoonmaakklusje, apparaat of oppervlak wel een ander schoonmaakmiddel bestaat. Voor je het weet, puilt je schoonmaakkastje uit en loop je financieel helemaal leeg. Want zeker die speciale middeltjes kunnen best prijzig zijn. En daarom heb ik goed nieuws: voor heel veel schoonmaakklusjes heb je helemaal niet zoveel schoonmaakkracht nodig en kun je af met simpele schoonmaakmiddelen. Dat geldt ook voor het schoonmaken van de vriezer. Zet in je gootsteenkastje natuurazijn, baking soda, citroenzuur en groene zeep en je voorkomt de aanschaf van tientallen plastic flessen.

Voor het milieuvriendelijk schoonmaken van de vriezer gebruik ik een sopje van groene zeep. Deze fijne zeep uit grootmoederstijd is nog steeds een perfecte keuze om dingen blinkend en hygiënisch schoon te krijgen. Het is budgetvriendelijk en ook nog een milieuvriendelijke keuze. Daar houden we van bij thegreenlist.nl!

Vriezer milieuvriendelijk schoonmaken tips
Afdrukken
No ratings yet

Milieuvriendelijk schoonmaken van je vriezer

Het kost best wat tijd om je vriezer te ontdooien. Daarom stelde ik dit klusje vaak uit tot ik de lades niet meer open kreeg. En dat is een heel slecht idee, want zo gebruikt de vriezer meer energie dan nodig is. Om dit te voorkomen heb ik elke zes maanden een notitie in mijn digitale agenda staan, zodat ik eraan wordt herinnerd om onze vriezer ijsvrij te maken. Met dit stappenplan zorg je ervoor dat je vriezer schoonmaken geen grote schoonmaakklus wordt waar je weken tegenop kijkt en je houdt het apparaat energiezuiniger.
Totale tijd1 uur
Trefwoord: huishouden, schoonmaken, groene zeep, vriezer, ijs, diepvries

Gereedschap

  • grote doos, koeltassen of boodschappenkrat voor het bevroren eten
  • deken
  • grote pan of schaal
  • waterkoker
  • (bad)handdoeken of oude lappen
  • beetje groene zeep
  • emmer of teil
  • zachte borstel
  • zachte doek
  • theedoek
  • stofzuiger
  • optie: oude tandenborstel

Instructies

  • Zet je vriezer uit met de knop of door de stekker uit het stopcontact te trekken. Verwijder al het bevroren eten uit je vrieskast. Zorg ervoor dat het eten goed bewaard blijft, zodat het niet ontdooit. Als het buiten kouder is dan 10°C, dan bewaar je je ingevroren eten het makkelijkste buiten. Zet alles in een krat, doos of koeltassen op je balkon of in je tuin. Leg er een deken over om te voorkomen dat het voedsel erg opwarmt. Is het warmer buiten? Laat je eten dan op een koele plek in huis staan en leg koelelementen bij je eten in de doos of krat, zodat het niet te veel opwarmt.
  • Verwijder de lades uit je vriezer en zet ze apart om ze schoon te maken.
  • Vul je waterkoker en kook een volle kan water. Doe het water in een grote pan. Zet deze pan zonder deksel in je vriezer en doe de deur dicht. Leg een of meerdere (bad)handdoeken of oude lappen onder en voor de deur van je vriezer om eventueel smeltwater op te vangen. Je zult zien dat het ijs in je vriezer door het kokend hete water heel vlot smelt. Zie je na 30 minuten nog veel ijs, maak dan een nieuwe pan kokend water en herhaal de stappen tot je vrieskast volledig ijsvrij is.
  • Maak een sopje met groene zeep in een emmer (of een schep baking soda en wat citroensap). Minder warm water gebruiken en goed je schoonmaakmiddel doseren is het duurzaamste! Gebruik circa 1 eetlepel groene zeep per liter water of circa 2 eetlepels baking soda per liter water.
  • Reinig alle lades met je sopje met een zachte borstel of doek. Laat deze spullen uitdruipen en droog ze goed af met een theedoek.
  • Neem een schone, zachte doek en maak de rubbers van je vrieskastdeuren goed schoon met hetzelfde sopje. Check of je rubbers je deur goed laten sluiten. Als dat niet zo is, kun je nieuwe rubbers kopen. Dat is een duurzame keuze, omdat een goed sluitende deur ervoor zorgt dat de diepvries minder energie verbruikt.
  • Maak de binnenkant van de deur goed schoon met je doek en controleer ook het afvoergootje van je vriezer. Als er vuil zit in het gootje, kan het condens niet goed weg. Maak het gootje schoon met het puntje van je doek of een oude tandenborstel.
  • Kun je de diepvries verplaatsen? Trek deze dan voorzichtig van de muur en stofzuig met de borstel van je stofzuiger de roosters aan de achterzijde. Maak deze daarna schoon met je doek. Een schoon rooster kan zijn warmte beter kwijt en zorgt ervoor dat je vrieskast niet te veel energie verbruikt. Zet de vrieskast weer terug, maar plaats deze niet te dicht bij de muur om de koeling zo efficiënt mogelijk te laten werken.
  • Zet de lades weer terug in de vriezer en plaats al het eten weer terug in het apparaat.
  • Zet de diepvries weer aan en sluit de deur goed. Controleer een paar uur later of de temperatuur weer op peil is. De ideale temperatuur is -18°C. Kouder is niet nodig en zorgt alleen voor onnodig energieverbruik.

Heb je vieze vingers op de buitenkant van je diepvries die er niet af gaan? Gebruik een zelfgemaakt schuurmiddel dat we eerder al deelden. Simpel en goedkoop! 

Extra duurzame diepvries tips

  • Plan het ontdooien van je vriezer elke zes maanden door een notitie in je agenda. Zo vergeet je het niet!
  • Eet zo veel mogelijk de voorraad in de vriezer op voordat je je vriezer laat ontdooien. Zo hoef je niet te veel spullen koel te houden tijdens het schoonmaken en voorkom je bederf.
  • Check bij het inruimen van je vriezer of er geen eten terug gaat dat de houdbaarheidsdatum nadert. Is er eten wat vlot op moet? Neem het mee in je komende weekmenu.

Vriezer schoonmaken

Door dit stappenplan regelmatig te volgen, blijft je vriezer goed werken en gebruik je niet te veel energie. Bovendien zorgt goed onderhoud voor een langere levensduur van je apparaat. Dat zijn goede keuzes voor het milieu en je portemonnee. En vergeet niet je oude apparaat te vervangen door een energiezuinig exemplaar, omdat je daarmee de grootste duurzame klapper maakt. Deze apparaten zijn de afgelopen jaren véél zuiniger geworden. Bovendien kunnen oudjes goed gereycled worden als je ze goed afdankt. Een nieuwe vriezer kopen loont dus. Heb jij nog een leuke schoonmaaktip voor de vriezer? Laat het weten. Je kunt via de volg- en contact buttons onderaan de pagina met thegreenlist.nl in contact komen.

Meer groene schoonmaaktips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Kirsten Schoner, overige foto’s: Mascha Bongenaar.

Share

Picture of Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Picture of Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: