Zoek
Huishoudtips met baking soda

Milieuvriendelijk schoonmaken met baking soda: een wondermiddel!

Met baking soda kun je koekjes bakken, maar je kunt er ook veel schoonmaakklussen mee klaren. Het maakt aangekoekte pannen weer schoon, verwijdert kalkaanslag van kranen en wasbakken, je kunt er stickers mee verwijderen die je met geen mogelijkheid van oppervlakken krijgt, het haalt zelfs vieze geurtjes uit kleding, ontstopt een verstopte gootsteen en maakt witte gympen weer écht wit. Kortom, het is een echte alleskunner bij het schoonmaken én het is milieuvriendelijk. Tijd dus om een ode te brengen aan dit fantastische middeltje en de beste schoonmaaktips te delen.

Ode aan baking soda

Tegenwoordig vind je ook voor elk schoonmaakklusje, elke apparaat of oppervlak wel een speciaal ‘handig’ middeltje dat belooft de klus nog beter, sneller en blinkender te klaren. Door al die verschillende goedjes dreigen je schoonmaakkastjes uit te puilen, ze zijn alles behalve milieuvriendelijk en je hebt ze vaak ook helemaal niet nodig. Mijn conclusie: de beste middeltjes gebruikten onze grootouders al, denk aan groene zeep, citroenzuur, natuurazijn en dus baking soda. Deze ware alleskunners in het huishouden zijn milieuvriendelijk, doeltreffend en spotgoedkoop. Dat kun je over weinig andere middelen zeggen.

In dit artikel neem ik baking soda onder de loep en vertel ik je waarom ik zo enthousiast ben over dit schoonmaakmiddel. Sinds ik dit heb ontdekt, kan ik bijna elke schoonmaakklus in huis wel aan. Ik ben elke keer weer verrast hoe vaak dit zuiveringszout, zoals het ook weleens wordt genoemd, wel niet de oplossing is voor een hardnekkige schoonmaakklus. Ik kan niet meer zonder deze goedkope potten in mijn keukenkastje. Wat is toch het geheim?

Wat is baking soda?

Baking soda (officieel natrium-bicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het wordt ook wel natrium-waterstofcarbonaat, maagzout, zuiveringszout of E500 genoemd. Baking soda is multifunctioneel voor gebruik in en om het huis. Je kunt er mee bakken, het gebruiken bij je persoonlijke verzorging (zoals het maken van DIY beautyproducten) en je kunt er goed mee schoonmaken. Het ontkalkt en ontgeurt ook heel goed, ideaal dus als er ergens een luchtje aanzit.

Het werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het laten rijzen van deeg en beslag en in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor de persoonlijke verzorging! Deze geweldige schoonmaaktips heb ik uit het boek Leven zonder afval van de zero waste expert Emily-Jane Townley. Wil je meer tips voor een zero waste huishouden, dan is dit boek een absolute aanrader!

Oppassen!

Er is alleen één klein nadeel. Je moet alleen heel voorzichting ermee zijn in combinatie met aluminium, hout, marmer of andere poreuze gesteenten. Met die oppervlakken gaat het echt niet samen, het beschadigt dan het oppervlak zelfs. Hier kan ik over meepraten omdat ik een keer een paar druppels water met baking soda op mijn houten vloer heb geknoeid (de oplossing was minder simpel: ontweringswater – gemeen spul).

Baking soda versus washing soda

Baking soda is dus is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda of washing soda (natrium carbonaat) dat absoluut niet gebuikt kan worden om te bakken en ook niet voor persoonlijke verzorging Schoonmaaksoda is veel krachtiger en ziet er meestal ook anders uit. Het zijn kristallen in plaats van poeder.

Milieuvriendelijk schoonmaken met baking soda: schoonmaaktips

Met baking soda als schoonmaakmiddel kun je ontzettend veel kanten op. Het is wel goed om te weten dat je geen enkel schoonmaakmiddel in de natuur terecht mag komen, ook baking soda niet. Ben je klaar met de schoonmaakklus? Zorg er dan voor dat je de emmer in de gootsteen of in de wc leegspoelt. Je moet er altijd vanuit gaan dat als iets schimmels en bacteriën in huis doodt, het ook micro-organismen in de natuur zal doden. Dat geldt voor elk schoonmaakmiddel, ook voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zoals deze.

 • Badkamer: baking soda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje baking soda op een natte spons of doekje te strooien. Even boenen en dan goed naspoelen met water en droogwrijven. Last van schimmel tussen de voegen? Maak een papje van baking soda en een scheut water en smeer de pasta met een spons of doekje op de voegen. Laat tien minuten intrekken en maak de voegen schoon met een oude tandenborstel.
 • WC bruizend schoonmaken: normaal gesproken moet je natuurazijn (zuur) en baking soda (base) niet mengen, tenzij je de boel een beetje wil laten bruizen, bijvoorbeeld als een wc hardnekkig vies is. Strooi dan één (klein) glas baking soda in de wc en giet daaroverheen één (klein) glas natuurazijn. Laat het tien minuten bruisen en maak de wc daarna met een borstel schoon.
 • Kranen en wasbakken met kalkaanslag: snijd een citroen doormidden, doop deze in de baking soda en maak de kraan en wasbak er glanzend mee schoon. Afnemen met wat water en drogen met een doek. Klaar ben je.
 • De was: witte én bonte was wordt nog schoner en frisser met een paar flinke eetlepels (afhankelijk van hoe vol de trommel of hoe vies de was is) baking soda bij het wasgoed in de trommel. Baking soda werkt ook perfect als voorwasmiddel bij vieze wasbare luiers. Bekijk ook het artikel waarom wasbare luiers duurzamer zijn.
 • Douchegordijn: strooi baking soda op een spons en maak het gordijn schoon, afspoelen met water en klaar ben je weer.
 • Aangekoekte pannen : breng een koekenpan met een deel water en een deel natuurazijn aan de kook en laat het vijf tot tien minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur, spoel ‘m schoon en schrob daarna voorzichtig de pan schoon met een zacht sponsje en baking soda. Zelfs de pannen met het meest hardnekkige vuil hebben wij hiermee schoon gekregen. Deze schoonmaaktruc werkt ook voor vieze potten en bakvormen.
 • Prullenbak: strooi het op de bodem van je prullenbak en vieze luchtjes verdwijnen. Een oude krant op de bodem van je prullenbak kan hierbij trouwens ook heel goed helpen.
 • Vloer: los een half kopje baking soda op in een emmertje warm water en dweil hiermee de vloer. Hierna met schoon water naspoelen met een doek. Niet geschikt voor houten vloer in de was!
 • Magnetron en oven: strooi baking soda op een warme, natte spons of doek en maak schoon. Met een natte doek goed schoon vegen.
 • Koffie- en theeaanslag: bruine vlekken in de kopjes? Die verwijder je makkelijk met wat baking soda op een natte spons of doek.
 • Zilverpoets: maak een pasta van drie eetlepels baking soda en één eetlepel water en gebruik deze pasta met een schone doek om zilver op te poetsen. Goed afspoelen met water.
 • Vloerbedekking/ vloerkleed/ matras/ autostoelen/ sneakers / knuffels van de kinderen: strooi wat baking soda over vloerbedekking of vloerkleed of matras met vieze vlekken of muffe luchtjes en laat het een nacht intrekken. Zuig de volgende ochtend de soda op met de stofzuiger. De complete instructie voor je matras schoonmaken vind je hier.
 • Afvoerputje: voorkom of verhelp verstopping in je afvoer door een half kopje baking soda in het afvoerputje te doen en er dan kokend water overheen te gieten. Het gaat bruisen en het putje zal weer beter doorlopen. Eventueel herhalen, maar meestal is één keer voldoende.
 • Tandenborstels schoonmaken: meng een vierde kopje water met eenzelfde hoeveelheid baking soda. Zet de borstels erin en laat een nacht staan, hierna afspoelen.
 • Huisdieren: borstel de vacht van een hond of kat met baking soda om vieze luchtjes te verwijderen.
 • Kattenbak: bedek de bodem van de kattenbak met baking soda voordat je het kattengrit erin strooit. Dit neutraliseert de vieze luchtjes.
 • Koelkast: plaats een geopend bakje baking soda (of strooi wat in een kommetje) achter in de koelkast om luchtjes van bijvoorbeeld sterke kaas te neutraliseren. Af en toe even doorroeren. Vervang het pakje elke maand door een nieuwe bakje en gebruik het oude om de wc mee schoon te maken.
 • Kledingkast: plaats een geopend pakje baking soda (of giet wat in een bakje zonder deksel) in je kledingkast voor een frisse geur. Of meng baking soda met badzout. Doe het in kleine luchtdoorlatende stoffen zakjes en plaats deze overal in het huis.
 • Vieze snijplank: haal geurtjes uit een snijplank door er wat baking soda op te strooien. Even goed schrobben en afspoelen.
 • Stinkende prullenbak: strooi baking soda op de bodem van je prullenbak en vieze geurtjes verdwijnen. Vervang het na twee weken voor een vers laagje.
 • Bloedvlekken: maak verse bloedvlekken direct schoon met koud water, strooi baking soda op de vlek en laat het intrekken. Laat een opgedroogde bloedvlek een paar uur weken in een bak koud water met baking soda. Daarna wassen in de wasmachine met eventueel vlekkenzout erbij. Meer tips om vlekken te verwijderen vind je hier.
 • Stickerverwijderaar: meng water met baking soda tot een pasta en wrijf op lijmresten. Laat het even intrekken en neem af met een warme vochtige doek.
 • Gympen weer wit krijgen: meng een beetje baking soda met water in een bakje tot er een pasta ontstaat. Breng deze pasta aan op witte sneakers. Schrob de schoenen goed schoon met een schuursponsje en verwijder daarna de pasta met een vochtige doek. Blijf het herhalen tot de schoenen helemaal wit zijn.

Baking soda voor je persoonlijke verzorging

Je kunt het in een voetenbadje doen (bijvoorbeeld als je een ontsteking hebt), maar ook als ingrediënt voor je eigen shampoo of deodorant is het een fijn bestandsdeel, je kunt het als gezichtscrub, tandpasta of mondspoelmiddel gebruiken, het helpt tegen jeuk en geeft verlichting van de huid nadat deze is verbrand door de zon. Het is een ware alleskunner, niet alleen in het huishouden ook bij je persoonlijke verzorging. Zit je met een huidkwaal? Grote kans dat baking soda ook dan weer het wondermiddel is dat je zoekt.

Het is een wonder!

Als je deze opsomming zo leest, dan zal het je niet verbazen dat ik zo enthousiast ben over baking soda in mijn huishouden. Het is goedkoop, lang houdbaar, veilig in de omgeving van kinderen en huisdieren, het is natuurlijk en milieuvriendelijk, niet giftig (zelfs eetbaar) en vegan. Kortom, het is een veelzijdig product. Heb jij nog een leuke schoonmaaktip? Laat het vooral weten! Via de volg- en contactbuttons onderaan deze pagina kun je in contact komen met de redactie.

Meer duurzame schoonmaaktips van thegreenlist.nl

Photo credits: Charlotte May (Pexels) (hoofdbeeld). Overige beelden: Pexels.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: