Search
Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de vaatwasser blinkend schoon.

Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de vaatwasser blinkend schoon!

De vaatwasser is voor veel mensen een onmisbaar hulpje in de keuken. Bij thegreenlist.nl zijn we ook gek op dit apparaat, ondanks dat het best een energieslurper is. Gelukkig kun je de vaatwasser iets duurzamer gebruiken, dat scheelt toch weer iets. Een belangrijk onderdeel is het onderhoud. Als je je vaatwasser regelmatig goed schoonhoudt, kun je er langer plezier van hebben. Mascha is onze expert op het gebied van milieuvriendelijke schoonmaken en deelt speciaal voor lezers van thegreenlist.nl haar beste milieuvriendelijke schoonmaakhacks. Dit keer deelt zij hoe zij goed voor haar vaatwasmachine zorgt. Guess what? Je hebt minder heftig schoonmaakspul nodig dan je denkt.

-> Voor meer duurzame tips volg je @thegreenlist.nl natuurlijk op Instagram!

Zo maak je de vaatwasser milieuvriendelijk schoon

De vaatwasser wordt bij ons dagelijks gebruikt voor de vieze vaat. Het liefst draai ik de vaatwasmachine op een lage temperatuur of eco-stand, want dat bespaart water en energie. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik elke maand de vaatwasser goed schoonmaak. Want misschien denk je dat zo’n vaatwasser zichzelf van binnen ook schoon wast samen met de afwas, maar niets is minder waar! Wat dacht je van etensresten, zeepresten en bacteriën die voor vieze luchtjes zorgen? Om ervoor te zorgen dat je niet voor dure reparaties komt te staan, of nog erger een kapotte machine, is goed onderhoud heel belangrijk. En langer doen met je apparaten is natuurlijk een heel duurzame keuze.

Vaatwasser eerder stuk door slecht onderhoud?

Dat kan zeker! Rubbers verweren doordat er vuil en zeepresten op blijven zitten. Verstopte filters kunnen ook zorgen voor het niet werken van je vaatwasser. Als het water niet goed wordt afgevoerd of de rubbers niet goed werken, kun je hierdoor lekkages krijgen. Kortom, je vaatwasser kan gebruiksschade oplopen door etensresten, zeepresten, vet en kalkaanslag. Hierdoor loop je het risico dat je onderdelen eerder moet vervangen of dat je met een kapotte vaatwasmachine komt te zitten.

Baking soda: een wondermiddel voor het schoonmaken

Met een aantal basisproducten kun je alle klussen in huis klaren. Ik gebruik graag natuurazijn, baking soda, citroenzuur en groene zeep. Zo heb je geen overvol keukenkastje, je gebruikt minder plastic flessen en het is ook goed voor je budget. Voor het schoonmaken van de vaatwasser gebruik ik baking soda. Baking soda is tegenwoordig in de meeste supermarkten verkrijgbaar, maar je vindt het zeker online in duurzame (zero waste) webshops. Zoek het niet in het schap van de schoonmaakmiddelen; het staat vaak bij de bakproducten, omdat het ook eetbaar is!

Meer lezen: Milieuvriendelijk schoonmaken met baking soda

Duurzaam schoonmaken

Je spullen goed onderhouden, zorgt ervoor dat ze minder snel kapot gaan en dat je er langer mee kunt doen. Zo koop je minder nieuwe apparaten en andere spullen en verlaag je je milieu-impact. En ook het schoonmaken kun je met aandacht voor het milieu doen. Kiezen voor schoonmaakmiddelen zoals natuurazijn, baking soda, citroenzuur en groene zeep heeft een minimale impact op het milieu. Door niet te veel warm water te gebruiken en zuinig te zijn met het doseren van je schoonmaakmiddel, maak je een duurzame keuze. Door duurzaam schoon te maken verklein je de impact van schoonmaken op het milieu.

Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de vaatwasser blinkend schoon.

Duurzaam schoonmaken van je vaatwasser

Je vaatwasser bestaat uit heel veel verschillende onderdelen die flink vies kunnen zijn. Dat lijkt een hele klus, maar met mijn stappenplan heb je in een oogwenk weer een blinkende en schone machine. Gebruik een zachte doek en een teiltje met warm water. Met een teiltje gebruik je veel minder warm water dan bij een lopende kraan. Ik maak elke maand de vaatwasser schoon. Om het niet te vergeten, zet ik vaak een taak in mijn online agenda om mezelf eraan te herinneren.
3.40 van 5 stemmen

Keukengerei

  • teil met warm water
  • zachte doek
  • paar eetlepels baking soda
  • optioneel: scheut natuurazijn

Instructies
 

  • Zorg dat je afwasmachine leeg is en haal de rekken uit je machine. De meeste rekken kun je door optillen verwijderen. Soms heb je een palletje of knopje nodig; check de handleiding van je machine om dit te controleren! Ik ben slecht in het bewaren van alle handleidingen, maar heb ontdekt dat ik ze altijd op Ecosia (duurzaam alternatief voor Google) terug vind door het intypen van het serienummer en merk. Je vindt het serienummer vaak terug op een sticker op je machine. Bewaar daarna de digitale handleidingen in een ‘handleidingen’ mapje op je telefoon of ander device, en geef ze een makkelijk vindbare naam om ze snel terug te vinden.
  • Bekijk de sproeiarmen van je vaatwasser op verstoppingen. Bij de meeste machines kun je de sproeiarmen verwijderen door een schroef of klem los te maken. Hier geldt: doe het voorzichtig en zoek de handleiding als je het niet zeker weet. Zie je veel kalkaanslag op de sproeiarmen; laat ze dan even weken in een teiltje met warm water en een flink scheut (natuur)azijn. Ik gebruik ook wel een tandenstoker om de gaatjes van de armen schoon te prikken. Was de sproeiarmen af met een afwasborstel in een teiltje met warm water met een eetlepel baking soda. Plaats ze daarna terug.
  • Verwijder ook de filters van de vaatwasser. Vaak kun je ze helemaal uit elkaar halen, zodat je alle onderdelen goed schoon kunt maken. Was de onderdelen af met een afwasborstel in je teiltje water met baking soda. Spoel de onderdelen dan af met (koud) water en plaats ze terug.
  • Daarna is de rubberen afdichting van de deur aan de beurt. Daar kunnen vuil- of voedselresten op achterblijven. Om aantasting van je rubbers en lekkages te voorkomen, moeten deze goed schoon blijven. Gebruik een zachte doek en warm water om de rubbers goed schoon te maken.
  • Om de vaatwasser van binnen schoon te maken, draaien we het heetste programma van de machine met een theelepel baking soda (niet meer!) in het zeepbakje. Het laat alle vetaanslag en eventuele vieze geurtjes verdwijnen. En hierna blinkt je machine weer als nieuw. Plaats de rekken weer terug in je vaatwasser, zodat ze ook schoon worden. Heb je een schoonmaakprogramma op jouw vaatwasser, dan is dat de beste optie om de machine te reinigen.
  • Ik gebruik de schoonmaakronde van de vaatwasser meteen om te controleren of er nog genoeg vaatwaszout en glansspoelmiddel in de machine zit. Als het nodig is, vul ik deze aan. Als spoelmiddel gebruik ik al jaren natuurazijn. Dat werkt net zo goed, en bespaart me geld én weer een extra plastic fles in mijn gootsteenkastje.
  • Terwijl de machine draait, maak je de buitenkant schoon met een zachte doek. Zitten er veel vieze vingers op je deur, dan kun je een beetje baking soda op je doekje strooien om de buitenkant gemakkelijk weer blinkend schoon te maken.

Notities

Bonustip: een half vaatwasblokje is vaak al voldoende om je vaat schoon te krijgen. Of gebruik niet meer dan een eetlepel vaatwaspoeder. Zo bespaar je niet alleen geld, maar halveer je ook de impact van de productie van het vaatwasmiddel én voorkom je een extra verpakking.
Trefwoord huishouden, schoonmaken, baking soda, vaatwasser, afwasmachine

Vaatwasser schoonmaken

Door dit stappenplan regelmatig te volgen, blijft je vaatwasser fris en schoon. En nog belangrijker: je vaatwasser blijft goed werken. Zo heb je het langste plezier van je vaatwasser en dat is de aller duurzaamste keuze!

Meer duurzame schoonmaaktips van thegreenlist.nl

Photo credits: Mascha Bongenaar.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: