Zoek
Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de droger goed schoon.

Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de droger goed schoon

Wat zouden we zijn zonder wasdroger? Maar denk je er ook aan om dit fijne apparaat regelmatig schoon te maken. Dit houdt je was écht fris en dit kostbare apparaat langer goed. Mascha is expert op het gebied van milieuvriendelijk schoonmaken en deelt haar beste schoonmaakhacks met ons. Dit keer deelt ze hoe zij goed voor haar droger zorgt en hoe ze deze een stukje energiezuiniger gebruikt. Guess what? Ook hier heb je minder heftig schoonmaakspul nodig dan je denkt.

Zo maak je de droger milieuvriendelijk schoon

Een droger blijft voor veel huishoudens een veelgebruikt apparaat die we volgens Milieu Centraal gemiddeld 2,3 keer per week gebruiken. Het apparaat zorgt zo voor veel gemak; je stopt de natte was er in en een tijdje later haal je de droge was eruit. Het maakt niet uit of het buiten met bakken uit de hemel komt, je kunt altijd rekenen op een droge en schone was. Ideaal, helemaal in de drukke levens die we tegenwoordig leiden. Maar een droger is natuurlijk niet een duurzaam apparaat en dat komt omdat-ie veel energie verbruikt. Door je droger regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat het apparaat langer meegaat en in gebruik energiezuiniger is. Win-Win!

Verschil tussen condensdroger en de nieuwe drogers

Als het gaat over duurzaamheid lijkt het gebruik van een wasdroger wel een doodzonde. Maar eerlijk is eerlijk, in een druk leven gebruiken veel mensen dit apparaat toch wel regelmatig. Door te kiezen voor het juiste apparaat, maak je al een groot verschil voor de planeet. De meest duurzame optie is de keuze voor een warmtepompdroger. Deze machines verbruiken aanzienlijk minder energie dan conventionele condensdrogers. Daarnaast kun je letten op energielabels. Als je kiest voor een model met een hoog energie-efficiëntieklasse, zoals A+++ of A++, maak je de milieuvriendelijkste keuze.

Heb jij nog een oude onzuinige droger in huis? Meestal geldt dat zo lang mogelijk met je apparaat doen het meest duurzame is. Maar dat gaat bij drogers niet op. Omdat drogers zoveel energie verbruiken en deze apparaten de afgelopen jaren zoveel energiezuiniger zijn geworden, is het beter om een nieuwe te kopen en het oudje naar de milieustraat te brengen voor recycling. Wie had dat ooit gedacht: nieuw kopen is soms dus wél beter voor de aarde!

Milieuvriendelijk schoonmaken van je wasdroger

Schoonmaken voor een duurzamer leven? Nou daar lijkt het wel op. Want door je wasdroger regelmatig te onderhouden, werkt-ie beter en kun je er langer plezier van hebben. Zorg er daarom voor dat je minstens elke maand een schoonmaakbeurt houdt. En vergeet niet de filters te reinigen na elk gebruik! Het pluisvrij houden van de filters, verbetert de luchtcirculatie. Hierdoor werkt je droger optimaal: hij droogt beter en gebruikt minder energie. Het regelmatig onderhouden van je wasdroger voorkomt bovendien slijtage en storingen. Kortom, nog meer redenen om dit apparaat goed te onderhouden. En ik leg je graag uit hoe je dit zo milieuvriendelijk mogelijk doet.

Azijn is fijn, ook voor het milieuvriendelijk schoonmaken van je droger

Voor het schoonmaken van je droger hoef je geen sterk spul in huis te halen. Welnee, ook dat kun je prima op een milieuvriendelijke manier doen. Ik gebruik natuurazijn om milieuvriendelijk de droger schoon te maken. Bovendien bespaart je dat ook geld. Top! Natuurazijn is echt een superfijn en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel om in huis te hebben. Bij thegreenlist.nl klaren we met een aantal basis schoonmaakmiddelen zoals natuurazijn, baking soda, citroenzuur en groene zeep zowat alle klussen in huis. Daar heb je heus geen overvol gootsteenkastje voor nodig. Niet alleen bespaart je dat geld, het scheelt je ook nogal wat verpakkingsmateriaal.

Voor het schoonmaken van de droger gebruik ik ook natuurazijn. Natuurazijn vind je in de supermarkt in het schap met (zonnebloem)olie. Dit wonderspul ontvet en reinigt super en kost je geen knoop. Bovendien is het een milieuvriendelijke keuze. That’s the way we like it! Wil je meer weten over natuurazijn? We deelden al eerder een artikel met de beste schoonmaaktips voor natuurazijn. Wij zijn fan!

Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de droger goed schoon.
Afdrukken
No ratings yet

Milieuvriendelijk schoonmaken van je wasdroger

Oké, die fijne droger is verdomd handig, maar geen milieuvriendelijk apparaat. De duurzame tip is: investeer in een nieuw energiezuinig apparaat, doe de oude droger goed weg bij de milieustraat en houd je nieuwe zuinige A++ warmtepompdroger goed schoon. Daarmee voorkom je dat het apparaat kuren krijgt en een schoon apparaat verbruikt minder energie. Met dit stappenplan krijg je eenvoudig en milieuvriendelijk je wasdroger schoon.
Trefwoord: huishouden, schoonmaken, droger, natuurazijn, wasdroger, azijn

Gereedschap

 • scheutje natuurazijn
 • zachte doek
 • stofzuiger

Instructies

 • Check van tevoren welk type droger je hebt: condensdroger, warmtepompdroger of luchtafvoerdroger. Er zijn verschillen in het schoonmaken.
 • Het belangrijkste vuil in een wasdroger is stof. Door de droogcyclus komen grote hoeveelheden pluis in het filter terecht. Daarom is het belangrijk om na elke droogbeurt het filter te reinigen. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder met de hand de grootste pluizen. (Het pluis hoort bij het restafval!) Daarna kun je met je stofzuiger de andere pluizen verwijderen. Als het filter erg vuil is, kun je het met de douchekop afspoelen of in een teiltje met een zachte borstel. Zorg ervoor dat het pluizenfilter wel helemaal droog is voordat je het terug plaatst, anders duurt het langer voordat je was droog is.
 • Heb je een condensdroger? Verwijder dan de condensor om schoon te maken. Raadpleeg de handleiding waar de condensor zit en hoe je de condensor eruit haalt van jouw wasdroger. Spoel de condensor af, bijvoorbeeld met een douchekop. Reinig ook de lade-opening en afdichtrubbers van de condensor met een zachte doek. Zet de condensor weer terug in de machine.
 • Bij een warmtepompdroger maak je het sokkelfilter schoon onder stromend water. Het sokkelfilter vind je meestal linksvoor op je droger achter een klepje. Lees in de handleiding van je machine waar het sokkefilter van jouw machine zit en hoe je deze het beste kunt schoonmaken. De koelribben (die zitten achter het sokkelfilter) kun je voorzichtig schoonmaken met het borsteltje van je stofzuiger. Raak ze niet aan met je handen, want ze zijn erg scherp en je kunt je snijden. Lees altijd zorgvuldig de handleiding voordat je dit klusje uitvoert, want beschadiging van de koelribben kan ervoor zorgen dat je wasdroger niet meer goed werkt. Plaats het schone filter weer terug in je wasdroger.
 • Bij een afvoerdroger reinig je de afvoerslang voor de warme lucht en uitblaasroosters of dakdoorvoer. Daarvoor maak je de slang los en reinig alles met de slang van je stofzuiger. Hierdoor voorkom je verstopping en zo kan de droger altijd goed zijn warme lucht kwijt, waardoor deze beter werkt.
 • Hierna reinig je de trommel van de droger met een vochtige doek met daarop een scheutje azijn. Hierdoor verwijder je stof en vettigheid van de trommel. Check in de handleiding waar de sensor van je wasdroger zit, zodat je deze zeker niet overslaat. De sensor registreert hoe droog je was is. Als deze niet goed schoon is, kan je meer energie gebruiken dan nodig is, omdat je droger niet goed meet dat je was droog genoeg is.
 • Als laatste maak je de buitenkant van de wasdroger schoon met een vochtige, zachte doek met wederom een scheutje azijn, zodat je droger weer vetvrij en schoon is.

Extra duurzame wasdroger tips

 • Om eneregie te besparen en je kleding mooier te houden, gebruik je je wasdroger liever niet te vaak.
 • Wist je dat de was sneller droog wordt als je een droge handdoek in de trommel doet voordat je het programma start. Dat scheelt tijd en energie!
 • Heb je geen afvoerslang voor het condenswater van je droger? Dan kun je het condenswaterreservoir elke keer na het droger legen. Dit water kun je hergebruiken voor een schoonmaakklus of het doorspoelen van je wc. Let op, dit water is niet drinkbaar! Gooi het condenswater ook niet bij je planten, omdat het geen mineralen meer bevat en er zeepresten in kunnen zitten!
 • Centrifugeer je wasgoed in de wasmachine op een zo hoog mogelijk toerental. Zo hoeft de droger minder hard te drogen en bespaar je veel energie!
 • Doe geen (polyester)fleece in de droger! Daarbij komen onnodig veel microplastics vrij. Eerder schreven we een uitgebreid artikel over de fleecetrui en microplastics.

Wasdroger milieuvriendelijk schoonmaken

Door dit stappenplan regelmatig te volgen, blijft je droger schoon en efficiënt werken. Zo gaat je machine langer mee en verbruikt minder energie. En vergeet niet je oude apparaat te vervangen door een energiezuinig exemplaar, omdat je daarmee de grootste duurzame stap maakt. Heb jij nog een leuke milieuvriendelijke schoonmaaktip voor de droger? Laat het weten. Je kunt via de volg- en contact buttons onderaan de pagina met ons in contact komen.

Meer duurzame schoonmaaktips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Erika Wittlieb (Pixabay), oude wasmachine en droger: Bububácsi (Pixabay), binnenkant droger: Thomas Wolter (Pixabay), foto’s schoonmaken droger: Mascha Bongenaar.

Share

Picture of Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Picture of Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: