Een gemiddelde volwassene brengt gemiddeld een derde van de tijd slapend door. Dat zijn dus nogal wat uren die je – ook zwetend – doorbrengt op je matras. Zowel voor de hygiëne als het onderhoud is het belangrijk om je matras regelmatig schoon te maken. Mascha is expert op het gebied van milieuvriendelijk schoonmaken en deelt haar beste schoonmaakhacks met ons. Dit keer gaat ze aan de slag met haar matras. Dit doet ze twee keer per jaar en daardoor slaapt ze als een roosje.
Zo maak je je matras milieuvriendelijk schoon
Ik ben verknocht aan mijn matras. Altijd als ik ergens anders slaap, moet ik wennen. Hoe mooi een hotel ook is, het kan vaak niet tippen aan mijn eigen vertrouwde bedje. Je bed – en dan vooral je kussen en matras – zorgen ervoor dat je lekker kunt slapen en energie opdoet voor een nieuwe dag. Lekker slapen doe je natuurlijk het beste op een schoon en fris matras. Toch kan het op veel manieren vies worden: door zweet, stof in je huis, huidschilfers, morsen van eten en huisdieren. Het is belangrijk om je matras regelmatig schoon te maken en te onderhouden om de ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen. Dat kan vieze geurtjes geven en ervoor zorgen dat je matras minder lang meegaat. En dat zou pas echt zonde zijn, want een matras is een aardig groot ‘ding’ en dus behoorlijk belastend om te maken. Het meest duurzame matras is er dus eentje waar je zo lang mogelijk mee doet. Kortom, aan de bak! Niet alleen ik, ook de Consumentenbond zegt dit.
Wondermiddel baking soda
Voor het schoonmaken van het matras gebruik ik baking soda. Ook al houdt de marketingafdeling van de grootgrutter vol dat je een keukenkastje boordevol flessen schoonmaakmiddel nodig hebt voor elk klusje. Niets is minder waar! Met de basis schoonmaakmiddelen zoals natuurazijn, baking soda, citroenzuur en groene zeep kun je heel ver komen. Zo bespaar je op plastic verpakkingen en transport wat natuurlijk beter is voor de planeet. En het scheelt je geld. Voor het milieuvriendelijk schoonmaken van je matras is baking soda heel geschikt. Baking soda vind je meestal bij de bakproducten in de supermarkt of in de drogist.
Milieuvriendelijk schoonmaken van je matras
Gereedschap
- scheutje natuurazijn
- zachte doek
- ongeveer 100-200 gr baking soda voor een tweepersoonsmatras
- optioneel: essentiële olie (bijvoorbeeld eucalyptus)
- zachte borstel
- stofzuiger
Instructies
- Verwijder als eerste het beddengoed en eventueel je matrastopper van het bed. Het beddengoed doe je meteen in de wasmachine. Check van welk materiaal je dekbed is gemaakt. Synthetische dekbedden en kussens kun je wassen in je wasmachine. Controleer op het waslabel op welke temperatuur je het dekbed het beste kunt wassen. Als je dekbed te groot is voor je eigen wasmachine, dan kun je die naar een professionele reiniger of wasserette in de buurt brengen. Of je wast het dekbed met de hand uit in je bad of een grote teil. Dit geldt ook voor je kussens. Kun of wil je het dekbed, kussen en topper niet wassen? Schud je dekbed uit en laat deze luchten door ze (als het niet regent!) uit je open raam te hangen, over je balkonrand, je tuinset of op je wasmolen. Hang je dekbed liever niet in de zon. Vooral donzen dekbedden kunnen niet goed tegen temperaturen hoger dan lichaamstemperatuur!
- Nu je matras leeg is, kun je allereerst controleren of er geen vlekken in zitten. Vlekken in je matras kun je verwijderen met een scheut azijn op een zachte doek.
- Daarna ga je de baking soda op het matras doen. Voor een frisse geur en als extra middel tegen huisstofmijt kun je essentiële olie, zoals eucalyptus, pepermunt of lavendelolie, toevoegen aan de baking soda. Meng daarvoor zo’n 20 druppels met een vol pakje baking soda (dat is ongeveer 200 gram). Daarna strooi je de baking soda met de hand of in een zeef op het hele matras.
- Wrijf de baking soda met een zachte borstel of met je hand goed uit over het hele matras en in de vezels van de stof. De baking soda doodt schimmels, bacteriën en huisstofmijt in de stofvezels van het matras. Laat het daarom minimaal 2 uur liggen om het goed te laten inwerken.
- Na het inwerken, zuig je met de stofzuiger de baking soda weg. Neem je stofzuiger en gebruik een klein opzet mondje om het hele matras goed te kunnen stofzuigen en alle baking soda op te zuigen. Hiermee zuig je meteen alle dode bacteriën, stof en huisstofmijt weg.
- Als laatste maak je de ombouw van je bed schoon met een vochtige, zachte doek en verwijdert ook daar al het baking soda dat is weggevlogen.
- Leg je frisse matrastopper terug. En maak je bed opnieuw op met het schoon gewassen beddengoed.
Matras schoonmaken
Door dit stappenplan te volgen en minimaal twee keer per jaar je matras te reinigen, blijft het fris, hygiënisch en gaat langer mee. Dat slaapt lekker! Mocht je nog een goede milieuvriendelijke schoonmaaktip hebben waar de wereld van zou moeten weten, stuur ons dan gerust een berichtje. Je kunt met thegreenlist.nl in contact komen via de volg- en contactbuttons onderaan deze pagina.
Meer groene schoonmaaktips van thegreenlist.nl
- Met baking soda kun je nog veel meer milieuvriendelijk schoonmaken: lees hier alles over dit wondermiddel.
- Ook natuurazijn is een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel voor van alles en nog wat.
- Wil je langer plezier hebben van je vaatwasser en er zo duurzaam mogelijk gebruik van maken? Zo krijg je de vaatwasser weer blinkend schoon!
- Benieuwd hoe je een milieuvriendelijke wc creëert? In dit artikel lees je er alles over.
- Kun je nieuw beddengoed gebruiken en wil je een duurzame keuze maken? Bij Circular Dreams vind je duurzaam en betaalbaar beddengoed, bij Koala Hug vind je duurzaam en hypoallergeen beddengoed en bij Tuur® vind je niet alleen duurzaam beddengoed, maar ook bedden, matrassen, kussens en accessoires.
Photo credits: Mascha Bongenaar.