Search
Milieuvriendelijk schoonmaken: een schone en frisse koelkast in enkele stappen.

Milieuvriendelijk schoonmaken: een schone en frisse koelkast in enkele stappen

Wat zouden we zijn zonder de koelkast die ons de mogelijkheid geeft om voedsel te bewaren en langer vers te houden?! Hulde aan de bedenker van dit topapparaat in huis. Geef wat extra liefde aan je koelkast door deze regelmatig te poetsen. Mascha is expert op het gebied van milieuvriendelijk schoonmaken en deelt speciaal voor de thegreenlist.nl de beste hacks voor schoonmaken. Deze keer geeft ze tips voor het schoonmaken van je koelkast. En dat schoonmaken kan heel gemakkelijk met de good old groene zeep.

Zo maak je je koelkast milieuvriendelijk schoon

De koelkast staat dag en nacht aan. Het apparaat houdt ons voedsel vers en lekker en helpt ons minder voedsel te verspillen. Maar omdat we het apparaat zelden uitzetten, is het belangrijk om de koelkast wel regelmatig schoon te houden. Zo voorkom je dat vuil en stof de luchtcirculatie in je koelkast blokkeren, wat kan leiden tot meer energieverbruik – een oude of slechtwerkende koelkast kan echt een energieslurper zijn – en defecten aan onderdelen van het apparaat. Over energieslurpers hebben we eerder een interessant artikel geschreven.

Gaat je koelkast stuk als je hem niet schoonmaakt?!

Jep, helaas gaan vieze apparaten inderdaad sneller kapot. In een vieze koelkast zorgen stof en vuil ervoor dat de lucht niet goed kan circuleren. Daardoor worden sommige delen van de koelkast te warm en andere delen te koud. Dat kan de werking het apparaat negatief beïnvloeden en leiden tot een hoger energieverbruik. En nog erger: het kan zorgen voor slijtage aan onderdelen en uiteindelijk aan defecten. Regelmatig schoonmaken voorkomt dit! Dus hop aan de slag!

Grootmoeders groene zeep blijft favoriet

Vergeet keukenkasten vol met schoonmaakmiddelen! Met wat basis schoonmaakmiddelen heb je alles nodig om je hele huis spic en span te houden. Je keukenkastje hoeft niet boordevol met flessen en potjes te staan om je huis en apparaten schoon te houden. Ik houd het liever bij milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen zoals natuurazijn, baking soda, citroenzuur en groene zeep. Daarmee bespaar ik op mijn budget en het scheelt weer extra plastic flessen in de PMD-zak. Voor het schoonmaken van de koelkast gebruik ik graag groene zeep of baking soda met een een citroentje. Groene zeep en baking soda vind je gewoon in het schoonmaakschap van je supermarkt of drogist; meestal onderin bij de goedkopere producten!

Voorkom voedselverspilling

Je koelkast is een belangrijk apparaat. Het helpt ons om duurzamer en goedkoper te leven, want olé dankzij dit apparaat verspillen we veel minder. Een koelkast verlaagt de temperatuur van het voedsel waardoor bacteriën en schimmels minder kans krijgen, en ons eten en drinken langer goed blijft. Hierdoor kunnen we bederfelijke producten zoals vlees, vis, zuivel en groenten langer bewaren en voedselverspilling voorkomen. Over de beste bewaarplek van groente en fruit hebben we eerder een artikel geschreven.

Verder zouden we zonder koelkast een ramp zijn met plannen. Het is toch heerlijk dat we maar één keer in de week boodschappen hoeven te doen, waarna we alles goed georganiseerd gekoeld kunnen bewaren. Hierdoor hebben we altijd heerlijke, voedzame maaltijden binnen handbereik.

Maar ja, om al dat eten zo lekker vers te houden, moet onze koelkast natuurlijk wel een beetje schoon en fris blijven en op de juiste temperatuur zijn ingesteld.

Milieuvriendelijk schoonmaken: een schone en frisse koelkast in enkele stappen.
Afdrukken
No ratings yet

Milieuvriendelijk schoonmaken van je koelkast

Je koelkast schoonmaken is belangrijk om héél veel redenen. Minder energie verbruiken, minder voedselverspillen, minder kans op bactievorming (jakkes). En wist je dat voedselresten storingen kunnen veroorzaken. En daar zit je natuurlijk echt niet op te wachten. Dus kom en maak je koelkast regelmatig schoon! En dat doe je zo op een milieuvriendelijke manier!
Trefwoord: koelkast, schoonmaken, baking soda, groene zeep

Gereedschap

  • emmer
  • groene zeep (of baking soda met een uitgeknepen citroentje)
  • krat of doos (voor de spullen in je koelkast)
  • koelelementen en badhanddoek (bij warm weer)
  • zachte schoonmaakborstel of afwasborstel (ook handig: oude tandenborstel voor lastige groeven)
  • schoonmaakdoek
  • wattenstaafje of klein theelepeltje
  • stofborstel (bij losstaande koelkast)

Instructies

  • Start met het uitzetten van je koelkast. Dit doe je door de knop bij het lampje op 0 te draaien, of door de stekker uit de koelkast te trekken.
  • Maak een sopje in een emmer met groene zeep (of een schep baking soda en wat citroensap). Minder warm water gebruiken en goed je schoonmaakmiddel doseren, is het duurzaamste. Gebruik circa 1 eetlepel groene zeep per liter water of circa 2 eetlepels baking soda per liter water.
  • Haal al het eten uit je koelkast. Zet het eten tijdelijk in een boodschappenkrat of doos. Is het buiten kouder dan 10°C, dan kun je de krat of doos prima buiten zetten, zodat je voedsel koud blijft. Is het warmer buiten? Dan is het verstandig om koelelementen bij je eten te leggen, zodat het niet te veel opwarmt. Leg op je krat met etenswaren een deken of badhanddoek om je voedsel koeler te houden.
  • Trek alle lades, plankjes en rekjes uit de koelkast en maak ze schoon in je emmertje sop met een zachte borstel of doek. Laat deze spullen uitdruipen en droog ze goed af met een theedoek.
  • Neem een schone doek en maak de rubbers van je deuren goed schoon. Controleer meteen of de rubbers je deur nog goed laten sluiten. Is dat niet het geval, overweeg dan nieuwe rubbers aan te schaffen. Een goed sluitende deur zorgt ervoor dat de koelkast minder energie verbruikt.
  • Neem de binnenkant en deur van je koelkast goed af met je doek. Maak vooral het condens afvoergootje van je koelkast goed schoon. Hier kan vuil achterblijven, waardoor het condens niet goed meer weg kan. Is het afvoergaatje verstopt? Maak het schoon met een wattenstaafje of doekje over de achterkant van een theelepeltje (een oude tandenborstel werkt ook vaak goed). Laat de koelkast drogen aan de lucht of gebruik een theedoek om deze te drogen. Zo voorkom je dat er veel vocht in je koelkast blijft, wat meer energie kost om te koelen.
  • Heb je een losstaande koelkast, trek deze dan van de muur. Stofzuig voorzichtig met een borstel het stof van het rooster af en maak daarna schoon met je doek. Een stoffig rooster zorgt ervoor dat je koelkast zijn warmte niet goed kwijt kan en verhoogt het energieverbruik van je apparaat. Zet je koelkast weer terug, maar zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de muur en je koelkast is om de koeling optimaal te laten werken.
  • Berg je lades, plankjes en rekjes terug in je koelkast en zet je voedsel weer terug in het apparaat. Extra tip: check meteen de houdbaarheidsdatum van je voedsel. Zijn producten bijna aan hun datum? Zet ze dan vooraan om meteen op te maken. Is het bedorven? Doe het weg!
  • Zet je koelkast weer aan en sluit de deur.
  • Bonus tip: controleer na een paar uur de temperatuur van je koelkast. Ideaal is de temperatuur in je koelkast rond de 4°C. Zo blijven etenswaren het langste goed.

Meer weten over de beste koelkastindeling? Ook dat hebben we voor je uitgezocht!

Je koelkast schoonmaken is milieu- en budgetvriendelijk

Als je regelmatig je koelkast schoonhoudt, zorg je dat het energieverbruik laag blijft en voorkom je defecten aan je apparaat. En bovendien zorgt je er ook nog voor dat je eten niet te snel bederft. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar natuurlijk ook de meest budgetvriendelijke keuze! Heb je een andere fijne schoonmaaktip voor je koelkast? Je kunt via de volg- en contactbuttons onderaan de pagina met thegreenlist.nl in contact komen. We horen graag van je!

Meer milieuvriendelijke schoonmaaktips van thegreenlist.nl

Wil je andere apparaten in je huishouden ook goed onderhouden? We hebben meer schoonmaaktips voor je:

Photo credits: hoofbeeld: Mascha Bongenaar, baking soda: Kaboompics-com (Pexels), buitenkant fridge: Cottonbro Studio (Pexels), overige foto’s: Mascha Bongenaar.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: