Search
Een duurzame verspil-me-niet pizza van zelfgemaakt deeg en restgroenten

Recept: verspil-me-niet pizza met zelfgemaakt pizzadeeg

Verspil-me-niet pizza bedekt met restgroenten die je nog in de koelkast hebt liggen: met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste pizzabodems. Vries het pizzadeeg in en haal het weer tevoorschijn als je groenten en producten in de koelkast hebt die snel op moeten. Zo maak je de lekkerste pizza’s en verspil je niks. Pizza’s als wapen tegen voedselverspilling!

Zelf pizzadeeg maken, waarschijnlijk heb je alles al in huis

Superleuk: dit recept is wereldberoemd geworden en opgenomen in een receptenboek van de stichting Samen tegen Voedselverspilling. Waarom is-ie zo leuk? Nou dat vertel ik je nu!

Ook pizza’s kun je duurzamer maken. Een vegetarische of veganistische pizza denk je nu vast. Dat is zeker een goed idee. Maar voor dit pizzarecept gooi ik het over een andere boeg: verspil-me-niet pizza. Deze pizza’s beleg je met restjes die je nog in de koelkast hebt liggen of met producten die je kunt redden in de supermarkt. En het deeg? Dat maak je ook zelf. Maak lekker veel en vries het in. Zo heb je altijd pizzadeeg bij de hand en hoef je nooit iets te verspillen! Je ontdooit alleen wat je nodig hebt.

Kidstip: laat de kinderen zelf pizzadeeg maken!

Zelf pizzadeeg maken, is niet alleen supermakkelijk om te doen. Ik vind mijn eigen pizzabodem ook veel lekkerder. Als wij thuis pizza eten dan vraagt mijn zoontje altijd: ‘gaan we jouw pizza eten of een andere?’ Hij slaakt een kreet van bijdschap als het de eerste optie is. Met je eigen deeg kun je de bodem natuurlijk helemaal naar eigen smaak perfectioneren. Ik kies voor een dunne bodem, zodat de pizza niet zo zwaar valt. Je eigen pizzadeeg maken vind ik ook een gezellige weekendactiviteit. Vaak vinden kids het ontzettend leuk om mee te helpen. Het is heel makkelijk, dus ze kunnen veel zelf doen.

Budgettip: zelf pizza’s maken is goed voor je portemonnee

Behalve dat zelf pizza’s maken duurzamer en gezelliger is, is het ook nog een stuk voordeliger. Helemaal als je het vergelijkt met pizza’s van een pizzeria of met luxe pizza’s uit de supermarkt. Ook een leuke (en duurzame) budgettip is het om voor de topping groente te redden via Too Good To Go.

Bekijk: tips om de populaire groente- en fruitboxen via Too Good To Go te bemachtigen.

Verspil-me-niet pizza met eigen deeg en restjes. De aubergine en courgette zaten in een geredde groentebox via Too Good To Go.

Een duurzame verspil-me-niet pizza van zelfgemaakt deeg en restgroenten

Recept: verspil-me-niet-pizza van eigen pizzadeeg

Mixen, kneden, kneden, wachten, draaien, rollen en klaar. Zelf pizzadeeg maken is niet moeilijk. Maak een grote hoeveelheid pizzadeeg en vries het als kleine bolletjes in. Zo heb je alijd genoeg bij de hand als de koelkast vol ligt met groente en boodschappen die op moeten. Want daarmee maak je de lekkerste verspil-me-niet-pizza's. Dit recept haalde zelfs een kookboek!
4 van 3 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Wachttijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6

Keukengerei

  • 1 grote kom
  • 1 maatbeker
  • 1 weegschaal
  • 1 eetlepel
  • 1 theelepel
  • 1 deegroller
  • 1 theedoek

Ingrediënten
  

  • 250 gr bloem
  • ½ zakje instant gist
  • ½ tl suiker
  • ½ tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 150 ml lauw water
  • diverse (rest)groenten zoals aubergine, courgette, tomaat en alles wat je tegenkomt in de groentelade, supermarkt of Too Good To Go box (Een 'blonde' pizza zonder tomatensaus kan ook heel lekker zijn.)
  • mozzarella en strooikaas (of plantaardige rasp) (Plantaardige rasp van Vemondo (Lidl) is een lekkere vegan keuze.)

Instructies
 

Zelf pizzadeeg maken

  • Doe de bloem, gist, zout, suiker en olie in een ruime kom. Giet hier langzaam het lauwe water bij.
  • Kneed alles tot een stevig deeg dat niet te plakkerig is. Blijft het plakkerig? Voeg dan een beetje bloem toe net zolang totdat het lekker kneedt.
  • Pak een schone theedoek en maak deze vochtig. Laat het deeg minimaal 40 minuten rijzen in de kom onder de vochtige theedoek.
  • Maak ondertussen de keuken schoon en zet na 30 minuten eventueel de oven aan op 230°C.
  • Na 40 minuten rijzen kun je aan de slag met de pizza’s. Ben je nog niet toe aan eten? Plaats het deeg dan in de koelkast (met vochtige doek) voor later die dag. Of vries het deeg in zodat je op een andere dag pizza’s kunt maken. Mijn advies is om voor het invriezen alvast bolletjes te maken, zodat je niet te veel in één keer ontdooit, dat zou zonde zijn.

Pizza beleggen

  • Als je besluit om aan de slag te gaan, dan is het recept weer heel eenvoudig. Maak je aanrecht goed schoon met een schoon sponsje en wat water en eco-schoonmaakmiddel. Strooi wat bloem over het aanrecht zodat het deeg niet blijft plakken. Vervolgens verdeel je het deeg in kleine bolletjes en van die bolletjes kneed en rol je platte pizzabodems.
  • De bodems leg ik voorzichtig op de bakplaat voor ik begin met beleggen Je kunt (eco) ovenpapier gebruiken of een siliconen bakmat.
  • Beleg de pizza's met alle restjes.
  • Bak de pizza's in de oven: meestal in 8-10 minuten op 230°C. Wil je een hardere korst, dan kun je de oven wat hoger zetten.
Trefwoord kindvriendelijk, vegetarisch, pizza, pizzadeeg, vegan, bakken, duurzaam, budgetkoken, voedselverspilling

Meer kindvriendelijke recepten van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: