Verspil me niet pizza van restgroenten

Recept: verspil-me-niet pizza met zelfgemaakt pizzadeeg

Verspil-me-niet pizza’s bedekt met restgroenten die je nog in de koelkast hebt liggen: met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste pizzabodems die je kunt invriezen (zo verspil je niks). Dit is een uitstekende basis voor een vegetarische of vegan pizza die je maakt van wat je nog als ‘leftover’ in je groentelade hebt liggen.

Zelf pizzadeeg maken met 6 ingrediënten die je (waarschijnlijk) al in huis hebt

Ook pizza’s kun je natuurlijk klimaatvriendelijker aanpakken. Om te beginnen kun je vaker een vegetarische of zelfs veganistische pizzatopping maken. In het eerste geval schrap je vlees en vis als topping, in het tweede geval vervang je alle dierlijke ingrediënten zoals de (strooi)kaas en mozzarella. Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien en een klimaatvriendelijke pizza maken door deze te beleggen met leftovers: restjes die nog in je koelkast liggen of producten die bijna over de datum zijn die je tegenkomt in de supermarkt. Daarom deel ik nu mijn succesnummer: verspil-me-niet-pizza.

Kidstip: laat de kinderen zelf pizzadeeg maken!

Zelf pizzadeeg maken, is niet alleen supermakkelijk om te doen. Ik vind mijn eigen gemaakte pizza’s vaak ook veel lekkerder (en mijn man en zoontje ook). Zo is de perfecte bodem voor ons lekker dun zodat een pizza niet zo zwaar op de maag valt.

Met je eigen deeg kun je de bodem natuurlijk helemaal naar eigen smaak perfectioneren. Daarnaast vind ik het ook een ontzettend gezellige weekendactiviteit: met het gezin of met visite borrelend aan de eettafel terwijl ik ondertussen in de keuken verschillende pizza’s op tafel tover met het deeg dat ik die middag in een handomdraai heb gemaakt. Vaak vinden de kids het ontzettend leuk om mee te helpen.

Budgettip: zelf pizza’s maken is goed voor je portemonnee

Behalve dat zelf pizza’s maken gezelliger is, is het ook nog een stuk voordeliger en duurzamer. Helemaal als je het vergelijkt met pizza’s van een pizzeria of met luxe pizza’s uit de supermarkt. En als je deeg (en beleg) over hebt, dan kun je dat rustig invriezen. Zo hoef je ook nooit pizzadeeg te verspillen! Ook bij het kiezen van de toppings kun je dus duurzame keuzes maken en aan (minder) voedselverspilling denken: wij redden regelmatig groente- en fruitboxen via Too Good To Go. Deze boxen zijn altijd rijkelijk gevuld met groenten die perfect op een pizza passen. Zo maak je snel en goedkoop een pizza van geredde groenten!

Bekijk ook mijn tips om de populaire groente- en fruitboxen van Too Good To Go te bemachtigen.

Zelf pizzadeeg maken
Zelf pizzadeeg maken.

RECEPT: VERSPIL-ME-NIET-PIZZA

Verspil-me-niet pizza's bedekt met leftovers die je nog in de koelkast hebt liggen of redt uit de supermarkt. Met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste pizzabodems die je kunt invriezen (zo verspil je niks). Dit is een uitstekende basis voor vegetarische of vegan pizza's die je maakt van wat je nog als leftover hebt liggen. Dit pizzarecept is duurzaam, goedkoop, gezellig om (samen) te doen én heel erg lekker! Onderstaand recept is voor circa 6 kleine, dunne pizza's bedoeld voor twee tot drie personen.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6
calorieën 330 kcal

Keukengerei

  • 1 grote kom
  • 1 maatbeker
  • 1 weegschaal
  • 1 eetlepel
  • 1 theelepel
  • 1 deegroller
  • 1 theedoek

Ingrediënten
  

  • 250 gram bloem
  • ½ zakje instant gist
  • ½ theelepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 ml lauw water
  • diverse (rest)groenten zoals aubergine, courgette, tomaat en alles wat je tegenkomt in de groentelade, supermarkt of Too Good To Go box (tomatensaus is lekker, maar een 'blonde' pizza zonder tomatensaus kan ook heel lekker zijn)
  • mozzarella en strooikaas (of plantaardige rasp (plantaardige rasp van Vemondo (Lidl) is een lekkere)

Instructies
 

PIZZADEEG

  • Doe de bloem, gist, zout, suiker en olie in een ruime kom. Giet hier langzaam het lauwe water bij
  • Kneed alles tot een stevig deeg dat niet te plakkerig is. Blijft het plakkerig? Voeg dan een beetje bloem toe net zolang totdat het lekker kneedt
  • Pak een schone theedoek en maak deze vochtig. Laat de deeg minimaal 40 minuten rijzen in de kom onder de vochtige theedoek
  • Maak ondertussen de keuken schoon (dat is bij mij vaak wel nodig) en zet na 30 minuten eventueel de oven aan op 230 graden
  • Na 40 minuten rijzen kun je aan de slag met de pizza’s. Ben je nog niet toe aan eten? Plaats het deeg dan in de koelkast (met vochtige doek) voor later die dag of vries het deeg in zodat je op een andere dag pizza’s kunt maken. Mijn advies is om voor het invriezen alvast bolletjes te maken (ten grootte van 1 pizza) zodat je niet teveel in één keer ontdooit, dat zou zonde zijn

PIZZA(TOPPINGS)

  • Als je besluit om aan de slag te gaan, dan is het recept weer heel eenvoudig. Maak je aanrecht goed schoon met eco-schoonmaakmiddel. Strooi wat bloem over het aanrecht zodat het deeg niet blijft plakken. Vervolgens maak je kleine bolletjes en van die bolletjes kneed en rol je platte pizzabodems die in mijn geval vaak niet helemaal rond zijn 😉
  • De bodems leg ik voorzichtig op bakplaat van de oven voor ik begin met beleggen. TEGENWOORDIG GEBRUIK IK ZERO WASTE BAKMAT VAN LURCH, DEZE IS VAN SILLICONEN (BEWUST NIET TEFLON) EN MAAK IK MAKKELIJK SCHOON. Deze bakmat was een fantastische tip van een volger op Instagram!
  • Er zijn verschillende manieren om het beleggen klimaatvriendelijker aan te pakken, bijvoorbeeld vegetarisch of zelfs plantaardig zonder kaas of met kaasvervangers. Je kunt ervoor kiezen om pizza’s te maken van lokale, biologische seizoensgebonden producten zoals groente uit de volle Nederlandse grond of eventueel lokaal (niet industrieel) vlees. Helemaal bewust en goedkoop zijn pizza's met een topping van geredde groenten uit je groentelade, de supermarkt of via Too Good To Go. Bekijk mijn tips om de populaire groente- en fruitboxen van Too Good To Go te bemachtigen. En wil je graag vegan kaas gebruiken, kies dan bij voorkeur kaas van noten. DIT IS BETER BEVAT MINDER VERZADIGDE VETTEN
  • Ik bak de pizza’s meestal in 9-10 minuten op 230 graden. Wil je een hardere korst, dan kun je de oven wat hoger zetten

Voedingswaarde

Calories: 330kcal
Trefwoord kindvriendelijk, vegetarisch, pizza, pizzadeeg, vegan, bakken, duurzaam, budget koken, voedselverspilling

Meer foodtips van thegreenlist.nl?

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: