Pannenkoeken bakken lijkt onmogelijk wanneer je geen eieren wilt gebruiken, maar met dit recept laten we zien dat dit vooroordeel niet klopt. Met dit recept bak je een hele stapel vegan pannenkoeken en maak je iedereen blij.
Nooit meer pannenkoeken eten als veganist? Welnee, maak vegan pannenkoeken!
‘Nu kan ik nooit meer pannenkoeken eten.’ Deze gedachte schoot door mij heen toen ik besloot voortaan plantaardig te koken en bakken. Gelukkig ontdekte ik al snel dat er aardig wat ei-vervangers bestaan. Zo kun je zachte tofu of zijden tofu gebruiken als vervanger in gebak. Rijpe banaan is een goede ei-vervanger in zoet en vochtig gebak zoals cake. Houd je niet zo van de smaak van banaan, dan kun je ook appelmoes of sojayoghurt gebruiken. Eén eetlepel lijnzaad gemengd met twee à drie eetlepels water (even laten staan) vervangt één ei, maar ook één eetlepel chiazaad gemengd met drie eetlepels water (iets langer laten staan) staat voor het verbindingsvermogen van één ei. En laat dat chiazaad nou een perfecte eivervanger zijn voor pannenkoeken…. Je hoort het, er zijn tal van vegan ei opties die we trouwens al eerder voor je op een rij hebben gezet (check dit hier).
De makkelijkste vegan pannenkoeken maak je zo
Een pannenkoekbeslag maken kan het snelst door een pannenkoekenmix te gebruiken uit de supermarkt. De melk en eieren die je zelf moet toevoegen, vervang je voor een plantaardige variant en klaar! Voor een goed beslag met het chiazaad-ei gebruik ik altijd een meergranen pannenkoekmix. Een pan met een veilige anti-aanbaklaag en plantaardige roomboter is nodig, zodat je makkelijke vegan pannenkoek niet vast blijft plakken. Voor het warm houden van pannenkoeken tijdens het bakken gebruik ik een grote deksel van een pan. Zo is je stapel vegan pannenkoeken nog lekker warm na het bakken. Benieuwd wat wij bedoelen met een ‘veilige’ anti-aanbaklaag? Check dan dit artikel even.
Ideeën voor hartige vegan pannenkoek
Vroeger at ik kaaspannenkoeken of spekpannenkoeken met stroop. Dat doe ik nu niet meer, maar oi oi oi wat ben ik dol op hartige pannenkoeken. En dus ben ik op zoek gegaan naar nieuwe receptjes. Nu beleg ik mijn hartige pannenkoek met vegan pesto, ijsbergsla, halve snoeptomaatjes, vegan strooikaas en sambal Oelek. Klinkt gek? Probeer maar eens! Zálig! Wil je toch kaas- of spekpannenkoeken bakken? Ook spek en kaas is tegenwoordig in vele plantaardige varianten te krijgen. Ik gooi wel eens plantaardige kaasrasp door het laatste beetje beslag om nog een paar vegan kaaspannenkoeken te bakken. Heerlijk!
Recept: de makkelijkste vegan pannenkoeken
Keukengerei
- goede bakpan met PFAS-vrije anti-aanbaklaag
- grote opscheplepel
- beslagkom
Ingrediënten
- 1 pak meergranen pannenkoekmix
- plantaardige melk
- 1 el chiazaad
- water
- beleg
Instructies
- Maak een chiazaadmengsel van 1 el chiazaad + 3 el water per benodigd ei voor de pannenkoekmix. Meng goed en laat even staan tot het een gelei vormt.
- Maak het beslag in een beslagkom. Volg de instructies op het pannenkoekmix-pak. Vervang melk en ei voor de plantaardige varianten.
- Verwarm de pan goed.
- Laat een stukje plantaardige boter smelten in de warme pan.
- Giet een grote lepel beslag in de pan.
- Wacht tot het beslag droogt aan de bovenkant en draai de pannenkoek om.
- Bak aan beide kanten bruin.
- Herhaal de stappen tot het beslag op is.
- Versier de pannenkoek naar wens.
Nog meer vegan inspiratie voor het weekend van thegreenlist.nl
- Recept: vegan patatje Kapsalon met jackfruit
- Recept: zelfgemaakte vegan cheeseburgers van bonen
- Recept: vegan jackfruit saté
Photo credits: Anne van Twillert.