Search
Recept: de makkelijkste vegan pannenkoeken

Recept: de makkelijkste vegan pannenkoeken

Pannenkoeken bakken lijkt onmogelijk wanneer je geen eieren wilt gebruiken, maar met dit recept laten we zien dat dit vooroordeel niet klopt. Met dit recept bak je een hele stapel vegan pannenkoeken en maak je iedereen blij.

Nooit meer pannenkoeken eten als veganist? Welnee, maak vegan pannenkoeken!

‘Nu kan ik nooit meer pannenkoeken eten.’ Deze gedachte schoot door mij heen toen ik besloot voortaan plantaardig te koken en bakken. Gelukkig ontdekte ik al snel dat er aardig wat ei-vervangers bestaan. Zo kun je zachte tofu of zijden tofu gebruiken als vervanger in gebak. Rijpe banaan is een goede ei-vervanger in zoet en vochtig gebak zoals cake. Houd je niet zo van de smaak van banaan, dan kun je ook appelmoes of sojayoghurt gebruiken. Eén eetlepel lijnzaad gemengd met twee à drie eetlepels water (even laten staan) vervangt één ei, maar ook één eetlepel chiazaad gemengd met drie eetlepels water (iets langer laten staan) staat voor het verbindingsvermogen van één ei. En laat dat chiazaad nou een perfecte eivervanger zijn voor pannenkoeken…. Je hoort het, er zijn tal van vegan ei opties die we trouwens al eerder voor je op een rij hebben gezet (check dit hier).

De makkelijkste vegan pannenkoeken maak je zo

Een pannenkoekbeslag maken kan het snelst door een pannenkoekenmix te gebruiken uit de supermarkt. De melk en eieren die je zelf moet toevoegen, vervang je voor een plantaardige variant en klaar! Voor een goed beslag met het chiazaad-ei gebruik ik altijd een meergranen pannenkoekmix. Een pan met een veilige anti-aanbaklaag en plantaardige roomboter is nodig, zodat je makkelijke vegan pannenkoek niet vast blijft plakken. Voor het warm houden van pannenkoeken tijdens het bakken gebruik ik een grote deksel van een pan. Zo is je stapel vegan pannenkoeken nog lekker warm na het bakken. Benieuwd wat wij bedoelen met een ‘veilige’ anti-aanbaklaag? Check dan dit artikel even.

Ideeën voor hartige vegan pannenkoek

Vroeger at ik kaaspannenkoeken of spekpannenkoeken met stroop. Dat doe ik nu niet meer, maar oi oi oi wat ben ik dol op hartige pannenkoeken. En dus ben ik op zoek gegaan naar nieuwe receptjes. Nu beleg ik mijn hartige pannenkoek met vegan pesto, ijsbergsla, halve snoeptomaatjes, vegan strooikaas en sambal Oelek. Klinkt gek? Probeer maar eens! Zálig! Wil je toch kaas- of spekpannenkoeken bakken? Ook spek en kaas is tegenwoordig in vele plantaardige varianten te krijgen. Ik gooi wel eens plantaardige kaasrasp door het laatste beetje beslag om nog een paar vegan kaaspannenkoeken te bakken. Heerlijk!

Recept: de makkelijkste vegan pannenkoeken

Recept: de makkelijkste vegan pannenkoeken

Als je al tijden op zoek bent naar hét recept voor vegan pannenkoeken, stop dan met zoeken. Probeer dit gerecht eens. De makkelijkste vegan pannenkoeken maak je met chiazaad en dat doe je zo!
No ratings yet
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 20 minuten
Gang avondeten
Keuken Hollands
Porties 10

Keukengerei

  • goede bakpan met PFAS-vrije anti-aanbaklaag
  • grote opscheplepel
  • beslagkom

Ingrediënten
  

  • 1 pak meergranen pannenkoekmix
  • plantaardige melk
  • 1 el chiazaad
  • water
  • beleg

Instructies
 

  • Maak een chiazaadmengsel van 1 el chiazaad + 3 el water per benodigd ei voor de pannenkoekmix. Meng goed en laat even staan tot het een gelei vormt.
  • Maak het beslag in een beslagkom. Volg de instructies op het pannenkoekmix-pak. Vervang melk en ei voor de plantaardige varianten.
  • Verwarm de pan goed.
  • Laat een stukje plantaardige boter smelten in de warme pan.
  • Giet een grote lepel beslag in de pan.
  • Wacht tot het beslag droogt aan de bovenkant en draai de pannenkoek om.
  • Bak aan beide kanten bruin.
  • Herhaal de stappen tot het beslag op is.
  • Versier de pannenkoek naar wens.
Trefwoord vegan recept, pannenkoeken, pannenkoek, vegan pannenkoek, vegan pannenkoeken, Hollands, snel recept

Nog meer vegan inspiratie voor het weekend van thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: