Zelf vegan cheeseburgers draaien: het is niet alleen lekkerder, maar ook veel gezonder. Greenlist-chef Anne deelt haar favoriete recept voor vegan hamburgers. Deze maakt ze van Cannellini bonen en spinazie. Bomvol vitaminen dus. En met plantaardige kaasrasp maak je er in een handomdraai vegan cheeseburgers van.
Zelfgemaakte vegan cheeseburgers van Cannellini bonen
Vleesvervangers zijn de laatste tijd vaak in het nieuws. Ze zouden te zout zijn en te veel verzadigd vet bevatten. Alles met mate geldt ook voor vegan burgers, maar wist je dat je plantaardige burgers ook prima zelf kunt maken? Het is helemaal niet moeilijk en wel zo gezond. Ik maak mijn burgers van bonen en doe er ook groente in. En wat ook heel handig is: je kunt de voorbereidingen al eerder doen waardoor je de burgers op een drukke doordeweekse avond zo op tafel tovert.
Vegan cheeseburger van Cannellini bonen
Van bonen kun je erg gemakkelijk vegan hamburgers en dus cheeseburgers maken. Voor deze vegan cheeseburgers gebruik ik Cannellini bonen, dit zijn witte bonen barstensvol vezels en vitaminen. Vezels zijn nodig voor gezonde darmen. Ze bevatten fosfor, calcium, zink en ijzer. Deze bonen werken cholesterolverlagend. Een gezonde peulvrucht om te eten dus. De Cannellini boon is familie van de kidneyboon, wat de vorm al doet vermoeden. Je vindt de Cannellini bonen in de meeste supermarkten bij de blikgroenten en het is ook helemaal geen dure keuze.


Bladgroenten voor extra eiwitten
Omdat ik vegan hamburgers maak van bonen en groene bladgroenten, bevat het automatisch ook veel eiwitten en krijg je ook meteen meer groenten binnen. Ideaal ook voor kinderen die niet zo happig zijn op groente, met deze vegan hamburger gaan die groentjes en vezels er zeker in. Ik versier mijn broodje burger graag nog met andere gezonde heerlijkheden, zoals avocado, veldsla rucola, kleine tomaatjes en kiemen. Ook vegan mayonaise en ketchup zijn een heerlijke (iets minder gezonde) toevoeging. Trouwens, een avocado is helaals ook aardig belastend voor de planeet. En toch kun je ook hier duurzamere keuzes maken en nog steeds genieten van je avocadootje. Koop ‘m biologisch en uit Europa is de tip!

Zelfgemaakte vegan cheeseburgers van bonen
Keukengerei
- grote hapjespan
- goede anti aanbak pan
Ingrediënten
- 2 el kerriepoeder
- 1 el gemalen komijnzaad
- 1 rode ui in kleine stukjes
- 2 tenen knoflook in kleine stukjes
- 2 el tomatenpuree
- 400 g Cannellini bonen blik, afgegoten en afgespoeld
- 200 g verse spinazie gewassen en gesneden
- 6 zoetzure augurkjes in kleine stukjes
- zwarte peper en zout
- 2 el Garam Masala
- 100 g vegan kaasrasp
- 100 g cashewnoten
- 5 Medjool dadels
- 100 g havermout
- 100 g maismeel
- tortilla chips
- vegan (cheddar) kaasplakken
- ketchup
- vegan mayo
- vegan burgerbroodjes
- veldsla
Instructies
- Warm de kerrie en het gemalen komijnzaad in de hapjespan tot het geurt. Bak hierin de gesneden rode ui in een beetje olijfolie of een scheutje water tot het kleurt.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Doe de gesneden knoflook erbij en fruit even aan. Voeg de gesneden spinazie, Cannellini bonen en stukjes augurk toe en roer om tot de spinazie slinkt.
- Haal de pan van de warmtebron en voeg de vegan kaasrasp en Garam Masala toe. Laat het mengsel afkoelen.
- Mix ondertussen de cashewnoten, dadels en havermout in een keukenmachine en voeg dit toe aan het iets fijngestampte (met een stamper) afgekoelde bonenmengsel.
- Doe het maismeel erbij en kneed met iets vochtige handen zes gelijke dikke burgers van het mengsel. Haal de burgers door havermout of gestampte tortillachips.
- Bak de burgers in een goede pan (met milieuvriendelijke antiaanbaklaag). Bak aan beide kanten goed bruin en leg op het laatst een vierkant vegan kaasplakje op de burger. Draai dit nogmaals heel even om en draai snel weer terug voor een goede gesmolten vegan kaas.
- Ik belegde dit broodje met veldsla, homemade vegan cheeseburger en ketchup + vegan mayonaise. De vegan mayonaise ‘Remia Mayolijn’ is een tip.



Meer foodtips van thegreenlist.nl:
- Op zoek naar een pan met milieuvriendelijke antiaanbaklaag? Lees hier waarom PFAS-vrije pannen beter zijn voor het milieu en je gezondheid.
- Er zijn genoeg vegan alternatieven voor ei. In dit artikel vind je slimme vervangers voor ei.
- Heb je dit makkelijke en heerlijke bijgerecht al eens geprobeerd: Chapati (Indiaas platbrood).
- Of wat dacht je van deze heerlijke vegan jackfruit saté?
Photo credits: Anne van Twillert.