Zelf appelmoes maken

Zelf appelmoes maken

De allerlekkerste appelmoes? Die maak je in tien minuten zelf! Nog lekkerder is huisgemaakte appelmoes die nog warm is. Of warme appelcompote met kleine stukjes appel erin. Met dit basisrecept maak jij voor dagen de lekkerste appelmoes waar iedereen extreem blij van wordt. Dat wordt smullen!

Appelmoes maken van Hollandse appels

Vanaf september is het weer feest, want dan vallen de appels in Nederland van de bomen. Misschien heb je wel een mooi appelboompje in de tuin staan of ga je jaarlijks appels plukken bij een boomgaard bij jou in de buurt. Voor je het weet, kom je om in de appels. En dan? Nou, dan ga je er lekker appelmoes van maken! Er gaat niets boven huisgemaakte appelmoes van Nederlandse appeltjes. En wist je dat appelmoes ook een hele handige vervanger is voor ei voor met name zoete gerechten? Kortom, je kunt nooit te veel appelmoes maken.

Bewaarfruit

Wis je dat appels bewaarfruit zijn? Dat betekent dat ze in september en oktober geoogst worden en daarna nog wéken en zelfs maanden verkocht worden, als ze goed bewaard worden. Nu weet je waarom je soms nog ver na de oogstperiode in oktober Nederlandse appels in het schap aantreft. Wil je hier meer over weten, check dan ons artikel over verse groente en fruit. Wel goed opletten hoor, want je vindt ook regelmatig appels uit verre landen in het schap, zoals Chili. Deze appels hebben een lange weg afgelegd en zijn hierdoor een stuk minder duurzaam dan dat Nederlandse appeltje.

In principe kun je van elke appel moes maken, maar er zijn wel verschillen. Niet elke appel is even geschikt. De lekkerste appelmoes maak je met friszure appels die niet te hard zijn zoals Jonagold, Elstar of Goudreinet.

Bewaartip voor appels

Heb je na de oogst heel veel appels thuisliggen, dan is de bewaartip om ze koel en droog op een handdoek te leggen los van elkaar. Zorg dat de appels elkaar niet kunnen aanraken. Zo kun je thuis de appels heel wat weken bewaren zonder dat je meteen voor een weeshuis appelmoes moet maken.

In drie stappen appelmoes maken. Een bewaartip is vacumeren. Zo blijft eten véél langer goed. We schreven een review over Airtender, de keukengadget waarmee ik dit heb gedaan.

Zelf appelmoes maken

Appelmoes recept

De lekkerste appelmoes koop je niet kant-en-klaar, maar die maak je zelf! In nog geen tien minuten kun je een flinke hoeveelheid appelmoes maken waar je vervolgens nog dagen – of weken als je het invriest – van kunt eten. En dit is het recept!
No ratings yet
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang bijgerecht, nagerecht, tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 2

Keukengerei

  • pan met deksel
  • appelboor
  • schilmesje
  • mes
  • conservepot met deksel of opbergbox

Ingrediënten
  

  • 4-5 appels
  • 100 ml water
  • kaneel
  • optioneel: 1 tot 3 eetlepels suiker

Instructies
 

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes.
  • Doe de stukje appel en het water in een pan.
  • Breng de appels met een deksel op de pan aan de kook. Kook de appels in 5-10 minuten zacht.
  • Neem de pan van het vuur en laat het een beetje afkoelen.
  • Wil je grove appelmoes, pureer de appel dan met een vork, er zullen nog wat kleine stukjes appel te proeven zijn. Wil je een gladde appelmoes, gebruik dan een staafmixer.
  • Bewaar de appelmoes in een afgesloten conservepot of bewaarbox in de koelkast (circa 4 tot 5 dagen) of in de vriezer (tot 3 maanden).
  • Lekker om warm te eten!
Trefwoord appels, appelmoes

Meer zoete tips van thegreenlist.nl

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: