De allerlekkerste appelmoes? Die maak je in tien minuten zelf! Nog lekkerder is huisgemaakte appelmoes die nog warm is. Of warme appelcompote met kleine stukjes appel erin. Met dit basisrecept maak jij voor dagen de lekkerste appelmoes waar iedereen extreem blij van wordt. Dat wordt smullen!
Appelmoes maken van Hollandse appels
Vanaf september is het weer feest, want dan vallen de appels in Nederland van de bomen. Misschien heb je wel een mooi appelboompje in de tuin staan of ga je jaarlijks appels plukken bij een boomgaard bij jou in de buurt. Voor je het weet, kom je om in de appels. En dan? Nou, dan ga je er lekker appelmoes van maken! Er gaat niets boven huisgemaakte appelmoes van Nederlandse appeltjes. En wist je dat appelmoes ook een hele handige vervanger is voor ei voor met name zoete gerechten? Kortom, je kunt nooit te veel appelmoes maken.
Bewaarfruit
Wis je dat appels bewaarfruit zijn? Dat betekent dat ze in september en oktober geoogst worden en daarna nog wéken en zelfs maanden verkocht worden, als ze goed bewaard worden. Nu weet je waarom je soms nog ver na de oogstperiode in oktober Nederlandse appels in het schap aantreft. Wil je hier meer over weten, check dan ons artikel over verse groente en fruit. Wel goed opletten hoor, want je vindt ook regelmatig appels uit verre landen in het schap, zoals Chili. Deze appels hebben een lange weg afgelegd en zijn hierdoor een stuk minder duurzaam dan dat Nederlandse appeltje.
In principe kun je van elke appel moes maken, maar er zijn wel verschillen. Niet elke appel is even geschikt. De lekkerste appelmoes maak je met friszure appels die niet te hard zijn zoals Jonagold, Elstar of Goudreinet.
Bewaartip voor appels
Heb je na de oogst heel veel appels thuisliggen, dan is de bewaartip om ze koel en droog op een handdoek te leggen los van elkaar. Zorg dat de appels elkaar niet kunnen aanraken. Zo kun je thuis de appels heel wat weken bewaren zonder dat je meteen voor een weeshuis appelmoes moet maken.
In drie stappen appelmoes maken. Een bewaartip is vacumeren. Zo blijft eten véél langer goed. We schreven een review over Airtender, de keukengadget waarmee ik dit heb gedaan.
Appelmoes recept
Keukengerei
- pan met deksel
- appelboor
- schilmesje
- mes
- conservepot met deksel of opbergbox
Ingrediënten
- 4-5 appels
- 100 ml water
- kaneel
- optioneel: 1 tot 3 eetlepels suiker
Instructies
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes.
- Doe de stukje appel en het water in een pan.
- Breng de appels met een deksel op de pan aan de kook. Kook de appels in 5-10 minuten zacht.
- Neem de pan van het vuur en laat het een beetje afkoelen.
- Wil je grove appelmoes, pureer de appel dan met een vork, er zullen nog wat kleine stukjes appel te proeven zijn. Wil je een gladde appelmoes, gebruik dan een staafmixer.
- Bewaar de appelmoes in een afgesloten conservepot of bewaarbox in de koelkast (circa 4 tot 5 dagen) of in de vriezer (tot 3 maanden).
- Lekker om warm te eten!
Meer zoete tips van thegreenlist.nl
- Eén van de lekkerste toetjes en nog vegan ook: sticky rice mango!
- Ook een lekker tussendoortje zijn deze dadels!
- Wil je meer leren over de seizoensgroenten? We hebben we hier voor je op een rij gezet!