Eten en drinken vacumeren in oude glazen potten en flessen zodat het langer vers blijft? Ik dacht dat ik wel zo’n beetje alles deed om voedselverspilling te verminderen. Totdat ik dus Airtender Food & Wine vacuüm ontdekte. Dit is een handige keukengadget waarmee je in een handomdraai oude potten en flessen weer vacuüm kunt krijgen. Of er nu vers fruit, een pastasaus, een kliekje van de vorige dag, een overgebleven wijntje of verse sinaasappelsap inzit. Alles blijft veel langer goed door het vacumeren en het is zo makkelijk om te doen!
Waarom zou je voedsel vacuüm verpakken?
In samenwerking met Airtender
‘Meer smaak, minder verspilling.’ Dat is wat Airtender belooft. Maar hoe zit het precies? Ik ben zeer bedreven in het goed opbergen en invriezen van eten om zo voedselverspilling te voorkomen. En met oude potten weet ik ook wel raad. Maar vacumeren is voor mij nog aardig onbekend. Best gek eigenlijk, want in professionele keukens wordt het luchtdicht verpakken van voedsel al veel langer toegepast. Door te vacumeren haal je de zuurstof eruit waardoor het eten langer vers blijft. Schimmels en bacteriën hebben zuurstof nodig om te kunnen groeien. Met vacumeren haal je de lucht weg, waardoor het eten langer vers blijft. En dat is belangrijk, want voedselverspilling is een groot probleem.
Met Airtender voedselverspilling thuis verminderen
Food waste gebeurt in de hele keten: bij de productie, tijdens het transport, in supermarkten, in horeca, maar vooral ook bij mensen thuis. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat een gemiddeld persoon 34 kilo aan eten en 45 liter aan dranken per jaar weggooit. Dat is natuurlijk harstikke zonde! Goede voeding is in sommige delen van de wereld helemaal nog steeds niet vanzelfsprekend, het produceren (en vervoeren) van eten is ontzettend impactvol voor de planeet en het kost je geld. Boodschappen zijn immers flink duurder geworden en de verwachting is dat deze prijsstijging nog wel even aanhoudt. Genoeg redenen om thuis er alles aan te doen om voedselverspilling te verminderen. En de handige keukengadget van Airtender kan hierbij helpen!
Zo vacumeer ik mijn glazen potten met hulp van Airtender
Met de Airtender Food & Wine vacuüm set kun je dus van willekeurige conservenpotten en -flessen die je al in huis hebt zelf handige vacuüm bewaarcontainers maken. En het werkt heel simpel, zolang je maar genoeg handige potten en flessen bewaart. Ook een geopende wijnfles kun je eenvoudig opnieuw vacumeren waardoor de wijn langer goed blijft en je deze daarna weer liggend kunt bewaren. De set bestaat uit een aantal onderdelen die je allemaal om de beurt nodig hebt.


Allereerst heb je de lid punch hiermee maak je het gaatje in de deksel. Vervolgens heb je de nanostopper die precies in het gaatje past. En tot slot heb je de vacuümpomp die je op de stopper zet om de boel vacuüm te pompen. Hoor je een plop, dan weet je dat het is gelukt! Deze handeling duurt in totaal nog geen drie minuten en het eten blijft wel tot vijf keer langer vers . Wil je de instructie op bewegend beeld zien? Bij Koffietijd heb ik het laten zien. Bekijk het item terug!
Oude potten worden gevacumeerde bewaarcontainers
Zo’n beetje alles wat in een glazen pot of fles past, kan gevacumeerd worden, heb ik ontdekt. Ik gebruik de Airtender bijna dagelijks voor allerlei handige dingen in de keuken. En zo houd ik eten langer vers en voorkom ik dat het in de prullenbak belandt:
- Een geopende conservenpot, wijnfles of fles appelsap (met inhoud die niet helemaal op is gegaan) opnieuw vacumeren. De stoppers passen ook precies op een wijnfles!
- Oude pot vullen met verse maaltijd en/of kliekje en deze vacumeren.
- Oude pot vullen met voedsel dat in een onhandige verpakking zat, zoals de koffiebonen en koekjes die bij ons altijd in een niet hersluitbare zak zitten (en smaak kunnen verliezen als ze niet gevacumeerd worden).
- Oude potjes vullen met vers fruit (dat ik zelf in stukjes snijd). Dit is niet alleen handig en gezond. Hiermee kun je ook veel geld en (plastic) afval uitsparen als je voorheen vaak voorgesneden fruit kocht.
- Pot vacumeren om sneller te marineren.
- Pot vacumeren om daarin je zelfgemaakte marinades en sauzen te bewaren.
Airtender is een blijvertje in de keuken
Eten vacumeren met hulp van Airtender is absoluut een blijvertje in onze duurzame keuken. Het eten blijft langer vers, onze oude potten krijgen een nuttige nieuwe rol in de keuken en het werkt heel makkelijk. Het vacumeren is zo gepiept. Iedereen kan het! Wat daarnaast leuk is om te weten is dat Airtender een Nederlandse uitvinding is én dat het ook wordt geproduceerd in Nederland. De fabriek staat in Friesland en voor het verpakken wordt samengewerkt met een sociale werkplaats waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Airtender-producten zijn gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen en de onderdelen zijn BPA en BPS vrij. Op alle fronten is aan duurzaamheid gedacht dus!
Airtender heb je in verschillende boxen. Ik heb zelf de meest complete ‘Food & Wine Box’ met zes stoppers en een handige bewaarring voor de stoppers. Deze box kost 34,99 euro. Bekijk meer over Airtender.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: welke groente en fruit bewaar je in de koelkast (en welke niet)?
- Bekijk ook: handige keukengadgets in de duurzame keuken.
- Bekijk ook: mijn ervaring met Foodello!