Search
Duurzame trends voor 2023

Duurzame trends voor 2023: 6 voorspellingen voor het nieuwe jaar!

Wat gaat er komend jaar nog meer gebeuren, naast flink energie besparen om de kosten te drukken? Traditiegetrouw doen we bij thegreenlist.nl een aantal voorspellingen voor het nieuwe jaar. Wat staat ons allemaal te wachten op duurzaam vlak?

De duurzame trends voor 2023

Het is een beetje een traditie geworden: het lijstje met duurzame trends dat ik elk jaar aan het einde van het jaar opstel. Ook voor 2023 voorspel ik een aantal nieuwe ontwikkelingen. De inflatie is de aanleiding voor de meeste ontwikkelingen. Niemand is blij met die hoge energieprijzen en duurdere boodschappen, er dreigen zelfs meer mensen in de financiële problemen te komen. Mensen die voorheen wel prima konden rondkomen, komen ondanks hun vaste inkomen niet meer uit. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Het enige positieve aan deze situatie is wel, dat het massale bezuinigen weleens positief zou kunnen uitpakken voor onze aarde. En dat zou kunnen komen door de deze ontwikkelingen. Zijn dit ook de duurzame trends die jij voor 2023 verwacht?

1. Meer koopschaamte

Een grotere groep Nederlanders gaat zijn eigen koopgedrag zat zijn. Dat is mijn voorspelling. Ingegeven door de inflatie kijkt men kritischer naar de uitgaven. ‘Heb ik dingen écht nodig?’ Daarbovenop komt meer bewustwording voor de klimaatramp die nu al gaande is. Steeds meer klimaatactivisten uit kwetsbare landen laten van zich horen, zij worden nu al direct geraakt door de klimaatramp. Ook steeds meer hulporganisaties trekken aan de bel en steeds meer nieuwsmedia zijn in staat om uit te leggen dat alle natuurrampen waarover zij berichten onlosmakelijk te maken hebben met ons koop- en consumptiegedrag. Dat samen gaat mensen raken. Ik voorspel daarom dat komend jaar een grotere groep Nederlanders gaat inzien dat het zo niet langer kan.

2. Meer impact shaming

Dit is een trend waarvan ik hoop dat deze niet gaat uitkomen en toch vrees ik ervoor: meer polarisatie. Impact shaming is een verzamelnaam van opmerkingen en gedachtes over het feit dat het nooit goed en duurzaam genoeg is wat je doet. Vooral mensen die publiekelijk hun betrokkenheid bij een onderwerp laten zien, hebben er last van. Ik voorspel dat dit (jammer genoeg) gaat toenemen volgend jaar, vooral op social media. Impact shaming is ook heel makkelijk om te doen, want perfect duurzaam gedrag is niet mogelijk. Daar kun je dus heel makkelijk iemand op pakken, helemaal op social media is een redelijk anonieme opmerking zo gemaakt. Teun van de Keuken verwoordde het sterk in zijn column in de Volkskrant: ‘Mensen die betrokken zijn bij een onderwerp, moeten 100% goed zijn. Anders val je van je voetstuk en ben je niet meer geloofwaardig. Terwijl juist in die imperfecte zoektocht doe je nieuwe inzichten op. Dat zou je niet moeten bestraffen, maar moeten ondersteunen.’ Laten we hopen dat dit tegengeluid ook meer hoorbaar wordt in het nieuwe jaar 2023.

3. Je digitale zooi opruimen

Dat vliegen niet duurzaam is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. De kledingindustrie, en alle milieu-impact en leed hierachter, zijn ook al een aantal jaar veel in het nieuws. Ik voorspel dat het niet lang zal duren voordat er een grote campagne komt om bewustwording te creëren voor een andere grote negatieve impactmaker die nog helemaal niet zo bekend is bij het brede publiek: je internetverbruik. Al die data die je verbruikt en bezit zijn ontzettend belastend voor onze planeet. Elke keer als je een serie streamt, een website bezoekt, een onschuldig appje verstuurt of een foto opslaat in de cloud, gebruik je data. En het verwerken en opslaan van data kost veel energie. En water, want om datacenters te koelen is weer heel veel water nodig. Geen schone zaak dus. En ik vermoed dat het niet lang zal duren voordat hier meer aandacht voor komt. Zit er een digitale Marie Kondo in jou? Tijd om daar in 2023 achter te komen!

duurzame trends voor 2023: meer aandacht voor klimaatimpact internet.

4. Meer lokaal en seizoensgebonden eten een duurzame trend voor 2023?

Het wordt komend jaar nog logischer om groente en fruit van de Nederlandse akkers te eten. Lokaal en seizoensgebonden voedsel dat uit de volle Nederlandse grond komt, is natuurlijk altijd al de meest duurzame keuze geweest. Maar door de inflatie kan het zomaar ook ineens de goedkoopste keuze worden. En dat komt omdat alternatieven nog duurder worden. Ga maar na… Voor het kweken van groente en fruit in verwarmde kassen is veel gas nodig, de hoge gasprijzen zullen moeten worden doorberekend in de prijs. Voor groente en fruit dat gekoeld wordt, is het niet anders. Het opslaan van groente en fruit in koel- en vrieshuizen kost ook veel stroom. Conserveren dan? Dat is op dit moment ook geen goedkope optie, want om blikken en glazen potten te maken, is ook weer veel energie nodig. Omdat verse groente en fruit van ons lang relatief minder energie en grondstoffen kosten, zou het dus zomaar kunnen dat deze mooie duurzame keuze in 2023 ineens ook de goedkoopste wordt. Wil je 2023 goed beginnen en meer seizoensgebonden eten? In dit artikel vind je de seizoensgroenten en het seizoensfruit van januari.

5. Meer vegetarisch op het menu in 2023

Boodschappen zijn de afgelopen tijd flink duurder geworden, gemiddeld zo’n 16%. En het einde van de stijging lijkt vooralsnog ook niet in zicht. Er zijn zelfs voorspellingen dat ons eten en drinken in de supermarkt volgend jaar nog eens 10% duurder wordt. Veel mensen gaan op zoek naar goedkopere alternatieven en dan kom je al snel bij maaltijden uit zonder vlees. Vlees is namelijk relatief duur omdat er veel grondstoffen voor nodig zijn en juist die duurdere grondstoffen maken de boodschappen momenteel zo kostbaar. Het is dus goedkoper om op zoek te gaan naar gerechten met vleesvervangers of peulvruchten (zoals linzen, bonen, kikkererwten) en eieren als vervanging voor vlees. Net als bij het energieverbruik zal prijs een motivatie zijn voor (meer) mensen om vaker vegetarisch te koken. En dat vinden de dieren en onze planeet natuurlijk helemaal niet erg.

Duurzaam boodschappen doen 2023

6. De hoge energieprijzen zorgen voor meer duurzaam gedrag

Het energieplafond gaat de meeste mensen met een variabel energiecontract wel iets van financiële ademruimte geven gelukkig, maar de tarieven blijven ook in 2023 hoger dan je vroeger gewend was. En bovendien, als je boven het vastgestelde verbruik komt, dan ga je weer de volle mep, namelijk de marktprijs betalen. En dus is er alles aangelegen om het energieverbruik ook volgend jaar binnen de perken te houden. Kortom, minder opwekken en wat je opwekt niet verspillen. Dus de bedrijven in zonnepanelen, isolering, warmtepompen en fabrikanten van tochtrollen, infraroodpanelen en warmtedekens kunnen wederom een druk jaar verwachten….

Meer duurzame trends voor 2023

Ben je ook veel bezig met duurzaamheid en meen je ook een duurzame trend voor 2023 te spotten? Laat het dan vooral weten! Via de contactbuttons onderaan de pagina kun je contact opnemen met de redactie.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Kevin Malik (Pexels), Tara Clark (Pexels), Roman Odintsov (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: