Duurzame trends 2025.

Duurzame trends voor 2025: de lifestyle trends!

Twee verschrikkelijke oorlogen, een Europa dat flink naar rechts schuift, de herverkiezing van Trump en een groeiende onzekerheid over bestaanszekerheid. Er speelt veel in de wereld, waardoor duurzaamheid niet altijd hoog op de nieuwsradar staat. Maar juist in tijden van uitdagingen bloeit creativiteit op en ontstaan inspirerende initiatieven. Zoals ieder jaar blikt thegreenlist.nl vooruit. Welke duurzame trends verwachten wij in 2025? Je leest het hier!

De duurzame trends voor 2025

Met een nieuwe rechtse regering lijkt het klimaatbeleid nog verder naar de achtergrond te verdwijnen. Het was al onzeker of Nederland de klimaatdoelen voor 2030 zou halen. En met dit kabinet, waarbij duurzaamheid niet bovenaan de agenda staat, wordt dat vooruitzicht nog somberder. Hoewel de economie goed draait en de koopkracht stijgt, blijven we ons zorgen maken over onze financiële situatie door de onvoorspelbare toekomst. Dat zet een rem op het maken van duurzamere keuzes. Goedkope webshops, zoals SHEIN, TEMU, AliExpress en de nieuwe binnenkomer Amazon Haul, winnen steeds meer terrein. Het gevolg: we kopen massaal goedkope spullen van matige kwaliteit, gebruiken ze kort en gooien ze vervolgens weg. Ook kringloopwinkels zijn hier niet blij mee. Ze raken overspoeld met spullen die zo slecht zijn dat ze nauwelijks meer verkoopbaar zijn.

Toch is er ook goed nieuws, gelukkig maar. Juist in deze uitdagende tijd ontstaan er creatieve manieren om duurzaam te leven met minder geld. Een tegengeluid dat laat zien dat je de SHEINS en TEMUS van deze wereld helemaal niet nodig hebt om koopjes te scoren. Bovendien groeit de aandacht weer voor kwaliteitsspullen. Je oma had gelijk: kies voor producten van goede materialen, degelijk gemaakt, die langer meegaan en écht de moeite waard zijn. Dat vraagt wel om een scherp oog, zodat je niet in de valkuil van de ultra fast shopping hauls trapt. Onze trends voor 2025 sluiten daar perfect op aan.

Gratis kleding: nieuwe initiatieven

De eerste trend die we spotten, is grátis kleding. Het is een stille revolutie, met initiatieven die bewijzen dat je geen goedkope fast fashion nodig hebt om er leuk uit te zien. Eén van de meest succesvolle voorbeelden is The Clothing Loop, dat razend populair is geworden. Momenteel zijn er bijna vijftienhonderd loops actief, met maar liefst tachtigduizend deelnemers verspreid over 21 landen. And counting. Bij deze grootste kledingkettingruil van Nederland ontvang je regelmatig een tas met kleding via een deelnemende buurtgenoot. Je haalt eruit wat je leuk vindt, vult de tas weer aan met items die je niet meer draagt en geeft hem door aan de volgende deelnemer.

Naast de lokale The Clothing Loop, die zich achter de voordeuren afspeelt, zijn we ook blij met een groeiende trend van openbare kledingruilfeestjes. Deze schieten als paddenstoelen uit de grond en trekken steeds meer bezoekers die liever kleding ruilen dan kopen. Bekijk de complete agenda van ruilfeestjes hier. Nice!

Ook spotten we een leuke nieuwkomer in 2024: de FREE FASHION pop-up shops in onder andere Tilburg en Amstelveen. Hier konden mensen gratis tweedehands kleding shoppen, om te laten zien dat er al zoveel kleding in omloop is. We hopen dat deze duurzame trend in 2025 doorzet en dat er in nog meer steden FREE FASHION pop-ups komen als tegenhanger van pop-up stores met SHEIN-kleding.

Eén van de duurzame trends voor 2025: initiatieven om gratis kleding te scoren.

Herwaardering van duurzame materialen en kwaliteit

De tweede duurzame trend die we zien, is een herwaardering van duurzame materialen en kwaliteit. In een tijd waarin de markt overspoeld wordt met spullen van matige kwaliteit – hallo, SHEIN en TEMU, daar is-ie weer – groeit de vraag naar producten die langer meegaan. Maar niet alleen fast fashion krijgt kritiek. Zelfs ‘de betere merken’ kiezen steeds vaker voor goedkopere materialen of besteden hun productie uit aan landen met lage arbeidskosten om de stijgende prijzen voor grondstoffen en arbeid te compenseren.

Neem bijvoorbeeld een goede wintertrui: waar deze vroeger vaker van zuivere wol was, zie je nu steeds vaker dat warme truien en vesten deels of zelfs volledig uit polyester bestaan. Een écht wollen trui is tegenwoordig lastig te vinden en als je ‘m al vindt, is deze vaak peperduur. De matige kwaliteit van veel spullen maakt consumenten kritischer. Ze willen het niet kopen en als ze wel iets meer geld uitgeven aan een mooi kwaliteitsstuk, dan willen ze zeker weten dat het écht beter is. Helaas biedt een gevestigd merk en een flink prijskaartje geen 100% garantie meer.

Vragen zoals: ‘Waarom is dit meubel in China gemaakt?’ of ‘Wat staat er eigenlijk op het label van dit vest?’ worden steeds vaker gesteld. Dat is een goede ontwikkeling, want het laat zien dat mensen bewuster kiezen en meer waarde hechten aan kwaliteit en dus duurzaamheid.

Minder vegan restaurants, meer vegan opties buiten de deur

De derde trend die we zien: minder gespecialiseerde vegan restaurants, maar meer reguliere restaurants met vegan opties op het menu. Waar we eerst een golf zagen van vegan hotspots die vooral in grote steden openden, moeten helaas veel van deze zaken alweer de deuren sluiten. Maar hoe kan dat, terwijl minder vlees eten juist steeds populairder wordt? Wij denken dat het komt omdat mensen thuis al vaker kiezen voor een vegetarische of vegan maaltijd en in een restaurant – als uitzondering op de regel – zichzelf willen trakteren op een goed stukje kwaliteitsvlees. Daarnaast speelt mee dat je zelden alleen uit eten gaat: binnen een gezelschap wordt het makkelijker om te kiezen voor een restaurant dat voor iedereen wat wils biedt – vegan én niet-vegan.

Ook is er steeds meer aandacht voor andere duurzame aspecten van voeding, zoals lokaal en seizoensgebonden eten, minder voedselverspilling en het vermijden van industriële producten. Het draait niet meer alleen om veganisme als hét duurzame ideaal, maar om het maken van bewustere keuzes die bij je passen.

Kortere keten en meer aandacht voor verspilling

Een trend die steeds zichtbaarder wordt, is de focus op kortere ketens en minder voedselverspilling. Dit betekent dat producten direct van boer naar bord gaan, zonder onnodige tussenstappen, en dat onverkoopbare of vergeten groenten een tweede kans krijgen. Een mooi initiatief is de No Waste Army, die campagne voert voor Nederlandse boeren met producten die niet voldoen aan de standaard van supermarkten. Denk aan kromme wortels, scheve uien of te kleine pompoenen. Dankzij deze campagnes krijgen deze producten meer aandacht. Het raakt een snaar bij veel mensen, want voedselverspilling voelt niet alleen vreselijk zonde, maar deze lokale en niet perfecte groenten blijken vaak ook een budgetvriendelijke keuze te zijn.

Kortere ketens en aandacht voor niet-perfecte groenten en fruit voorspellen wij als trend voor 2025.

AI: onmisbaar, maar energievretend

We kunnen er niet omheen in dit trendsbericht: kunstmatige intelligentie (AI). Tools zoals ChatGPT, DALL-E, Canva’s AI-designfunctie en Grammarly maken ons werk zoveel efficiënter, creatiever en soms zelfs leuker. Of je nu teksten schrijft, ontwerpt of je grammatica controleert, AI is een ongelooflijk handig hulpmiddel. Maar oef, al die rekenkracht kost enorm veel energie. Feitje: een simpele zoekopdracht via Google verbruikt ongeveer 0,3 wattuur aan elektriciteit, maar een AI-verzoek, zoals een tekst gegenereerd door ChatGPT, verbruikt tot wel 25 keer meer energie. Voeg daar ons digitale gedrag aan toe – zoals streamen, appjes sturen, overvolle inboxen en bestanden opslaan in de cloud – en de impact op het milieu wordt pijnlijk duidelijk.

Wij voorspellen voorlopig geen AI-dieet – daarvoor is de technologie te handig en onmisbaar (nu al). Maar wij verwachten wél een groeiende bewustwording van de energieverspilling die met digitaal gedrag gepaard gaat. Dit gaat in 2025 hopelijk leiden tot nieuwe gewoontes: vaker je cloudopslag opruimen, mailboxen legen en onnodige videobellen vermijden – soms is een oldskool telefoongesprek tenslotte ook genoeg.

Ook bedrijven zoals Google, Amazon en Microsoft zoeken naar oplossingen voor hun enorme energiebehoefte. Zo overwegen ze (eigen!) kernenergie in te zetten om de groeiende vraag van AI-systemen en datacenters te ondersteunen. Kernenenergie heeft ook veel tegenstanders, maar het is wel een CO2-arme energiebron die een belangrijke rol kan gaan spelen in het verduurzamen van de (digitale) wereld.

Meer hybride auto’s, een e-auto voor iedereen blijkt stap te ver

Elektrisch rijden leek even dé toekomst voor iedereen, maar toch zien we dat autofabrikanten weer meer hybride modellen op de markt brengen. Want helemaal elektrisch rijden blijkt voor veel mensen nog net een stap te ver. Het grootste probleem is de prijs. Zelfs met subsidies blijven elektrische auto’s voor veel mensen (te) duur. Daarnaast is er de bekende oplaadstress. De angst om met een lege accu te zitten is nog te groot. En dan is er nog de actieradius: veel elektrische auto’s moeten al na een paar honderd kilometer aan de stekker, wat lange ritten soms minder aantrekkelijk maakt.

Autofabrikanten hebben het er niet makkelijk mee. Neem Volkswagen, dat grote investeringen deed in elektrische modellen, maar nu worstelt met tegenvallende verkoopcijfers. De overstap naar volledig elektrisch blijkt voor veel merken duur en lastig, en consumenten haken af door de hoge prijzen en praktische bezwaren. En dus komt de hybride auto weer in beeld. Het is een handige tussenoplossing: je kunt een deel elektrisch rijden, maar als dat niet lukt, heb je altijd een brandstoftank als back-up. Voor veel mensen is dit voorlopig de meest haalbare manier om toch wat groener onderweg te zijn.

Noodgedwongen trend: bewuster energieverbruik

Ons energienet zit vol. Het uitbreiden ervan is een gigantisch project dat nog jaren zal duren. Hierdoor ontstaat een nieuwe, noodgedwongen trend: slimmer omgaan met onze stroom. Denk aan het opladen van grote apparaten, zoals je e-auto of e-scooter, maar ook aan het draaien van je wasmachine of vaatwasser op momenten dat er een overschot aan groene energie is. Dit gebeurt vooral overdag, wanneer de zon schijnt of de wind waait. Wij voorspellen dat ons energiegedrag komend jaar dus nog meer gaat veranderen. Zonnige dag? Wasdag!

Meer duurzame trends voor 2025

In 2025 zien we hoe mensen ondanks alle uitdagingen toch blijven zoeken naar manieren om bewuster te leven. Dit varieert van kledingruil tot hybride auto’s en van minder verspilling tot slimmer digitaal gedrag. Kleine stappen maken samen een groot verschil. Heb jij een toffe duurzame trend  voor 2025 gespot? Laat het ons weten! We zijn benieuwd naar jouw ideeën voor een groener 2025.

Bronnen: Parool, NRC, itdaily.be, nu.nl, kijkmagazine.nl, Volkskrant, vtr.be, nos.nl, techxplore.com.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: