Search
Duurzame keukengadgets

Handige keukengadgets in de duurzame keuken

Wat gebruik je allemaal in die duurzame keuken van je? Sinds we bij thegreenlist.nl meer bezig zijn met vegetarische koken, minder voedsel verspillen en de vergeten groenten herontdekken, maken we ook andere maaltijden. En daar koen weer andere keukengadgets bij kijken. Welke? Dat gaat kook- en gadgetgekkie David laten zien.

10 handige keukenspullen voor de vegetarische thuiskok

Die leuke vegetarische receptjes en die vergeten groentjes vragen soms wel andere bereidingswijzen waarvoor ik andere instrumenten nodig heb. Welke keukengadgets voor mij onsmibaar zijn geworden, ga ik je nu vertellen. Sommige dingen kun je ook prima tweedehands vinden, nóg beter voor de planeet en je portemonnee.

Snel kruiden malen met koffiebonenmaler

Komijnzaad, korianderzaad en kardemom: ik ben groot fan van werken met hele kruiden in de keuken. Hiermee til ik een gerecht meteen naar een hoger niveau. Heb je hier nog weinig ervaring mee, dan is mijn eerste tip: ga met hele kruiden experimenteren! Het is zo lekker en leuk. Een handig hulpmiddel bij het malen van kruiden is – jawel – een koffiemolen. Huh? Ik hoor je denken… Maar dit apparaatje werkt hetzelfde als een vijzel, alleen dan kost het je minder moeite. Want elektrisch. Een koffiebonenmaler is lekker klein waardoor je precies de goede – kleine – hoeveelheid kruiden kunt malen. Dit maakt deze machine een duurzame keukengadget, want je verspilt minder kruiden. Ik heb mijn machine voor een prikkie gevonden op Marktplaats. Hiermee maak ik in een handomdraai de lekkerste boemboes van mijn kruiden. Ook bevroren kruiden kunnen rechtstreeks in deze maler. Meer weten over kruiden en waarom ik het invries? Bekijk dan dit artikel over kruiden inclusief boodschappenlijstje.

Nooit meer dubbele kruiden met dit handige kruidenrek

Werk zoveel mogelijk met hele kruiden is mijn tip, maar ik kan ook echt niet zonder mijn vertrouwde kruiden in poedervorm. Deze heb je toch ook vaak nodig en doordeweeks is dit wel zo makkelijk nietwaar? Ik gebruik het dus beide. Ook hiervoor heb ik een fijne tip: investeer in een goed kruidenrek. Hiermee voorkom je dubbele aankopen en voedselverspilling. En het werkt gewoon heel lekker om al je kruiden zo op alfabet te hebben. Misschien herken je het wel, maar voordat we dit rekje hadden, was ons kruidenrek een rommeltje. We hadden potjes van verschillende merken en dus verschillende formaten staan. Hierdoor we waren het overzicht helemaal kwijt waardoor we dingen soms dubbel of zelfs driedubbel hadden. En zo kwamen die drie potjes dille nooit op… En dus investeerden we in dit rek.

Elke keer als Saskia dit kruidenrek deelt op Instagram, dan ontploft haar inbox. En daarom deel ik ‘m ook even hier.

Ta-da: het kruidenrek en de koffiebonenmaler.

Houd je oven langer schoon met een braadslede

Koken is mijn hobby, maar de keuken schoonmaken is minder mijn ding. Vooral de oven schoonmaken vind ik altijd een vervelende klus. Herkenbaar? Dan heb ik iets voor je: een braadslede is ideaal om eten in te verwarmen. Alle vet en viezigheid wordt opgevangen in de braadslede waardoor je de oven langer schoonhoudt. Dit had ik echt eerder willen weten, zo handig! Ik heb gekozen voor deze RVS braadslede met rooster. Deze is is ook van een heel handig formaat, net iets kleiner dan een ovenschaal.

Nooit meer mokken met deze roestvrijstalen wok Macao van WMF

Ik kan niet meer zonder deze fijne wokpan: Een grote RVS wok van Macao van het degelijke merk WMF. Echt een joekel. Het was een fantastisch cadeau van Sinterklaas. Wat kent hij me toch goed. Ik wok hier de lekkerste vegetarische en veganistische Aziatische maaltijden mee en gebruik het ook om dimsumhapjes in te stomen. De pan is niet goedkoop (circa 107 euro).

Over onze pannenzoektocht heeft Saskia een artikel geschreven. De korte versie: we hadden pannen met PFAS (geen prettige constatering). Daar wilden we vanaf. En dus gingen we op zoek naar een nieuwe set.

DIY pannenopberger (zie hier instructie), de wok en de handige braadslede.

Van vriezen tot verwarmen: met deze Pyrex ronde ovenschaal

Mijn schoonvader – ook gadget en kookgekkie – kwam met een handig cadeau aanzetten waar ik niet snel aan gedacht zou hebben: een Pyrex ovenschaal (wit, rond, met deksel). Dit ovenschaaltje bestaat uit twee delen: een witte keramieken schaal en een glazen deksel van borosilicaatglas (kun jij dit uitspreken?) waardoor de ovenschaal goed tegen temperatuurschommelingen kan tussen minimaal -20 en maximaal 250°C. Hierdoor kun je alle kanten uit: uit de vriezer in de oven en andersom. Het schaaltje heeft hij gekocht bij Kookwinkel Oldenhof, maar is ook te koop (geweest) bij Blokker. Het gaat om dit type schaaltje.

Verminder ovenpapier met een zero waste bakmat

Deze keukengadget is meer van mijn vrouw, want ik moet bekennen dat ik ‘m weleens vergeet: de siliconen bakmat. Na gebruik even afspoelen en het kan zo de oven weer in. Als ik wat beter mijn best zou doen, dan zouden we in principe dus nooit meer ovenpapier hoeven kopen (en weggooien). Er zijn verschillende soorten bakmatten te koop. Zorg wel dat je altijd eentje kiest die gemaakt is van 100% siliconen, zoals onze bakmat van Lurch.

Dit handige keukenmes gaat overal doorheen

Ik zocht een betaalbaar mes waarmee ik diepgevroren groente en kruiden kan hakken, want ik bewaar dus veel kruiden in de vriezer. Ooit heb ik een keer een duur Diamant Sabatier koksmes kapot gemaakt door iets te hakken wat te hard was. Dus ik moest iets anders hebben. En het moest niet te duur zijn. Ik ben uitgekomen bij een betaalbaal stalen hakmes van het merk Kiwi. Ik gebruik dit mes nu al een paar jaar dagelijks. Onverwoestbaar.

Minder voedsel verspillen dankzij fijn opbergers van Mepal

Mealpreppen, eten redden, kliekjes bewaren doen we met handige opbergers van het oer-Hollandse merk Mepal. De Cirqula opbergers van Mepal zijn heel fijn, kun je efficiënt stapelen in de vriezer, lekt niet en via het doorkijkvenster zie je snel wat er in zit. Zelf gebruik ik de kleine bakjes ook graag voor de voorbereiding van mijn maaltijden. Al het snijwerk bewaar ik in de bakjs. Bekijk ook de review over deze opbergers.

Weckpotten: een bewaar én interieurtip

Mijn favoriete keuken is toch wel de Aziatische keuken en dan vooral de Thaise, Indonesische en Indiase currygerechten. Hierdoor zijn gedroogde peulvruchten ook een grotere rol gaan spelen in mijn maaltijden. Peulvruchten, rijst, pasta, parelgort, mais en (rijst)meel bewaren wij daarom in handige weckpotten met een beugelsluiting. Superhandig en het staat ook nog eens heel kleurrijk in de keuken!

Apothekersflessen voor kruiden

Ken je van die donkerbruine glazen apothekersflessen? Je weet wel: van die potten met een glazen dop? Die wilde ik al heel lang hebben om kruiden in te bewaren. Voor mij heeft het nog een extra betekenis omdat mijn vader vroeger apotheker was en ik daar mijn bijbaantje had. Hoewel je zou verwachten dat je deze klassiekers makkelijk moet kunnen vinden, was het toch even goed zoeken. Uiteindelijk heb ik de potten online gevonden. Ik zou zeker niet adviseren om deze potten tweedehands te kopen, omdat je niet weet wat erin heeft gezeten. Net als onze weckpotten zijn deze apothekerspotten ontzettend handig om kruiden droog in te bewaren en het staat ook nog eens gezellig in de keuken. Onlangs heb ik een labelmaker gekocht bij Hema. Deze gebruik ik om de weckpotten en apothekerspotten te labelen zodat je weet wat erin zit.

Meer leuke keukengadgets?

Meen je na het lezen van dit lijstje keukengadgets te missen? Laat het dan vooral weten. Ik probeer met veel plezier nieuw en fijn keukengerei uit. Je kunt met thegreenlist.nl in contact komen via de contact- en volgbuttons onderaan. Ik hoor graag van je! Veel plezier in de keuken!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: