Met jackfruit maak je je patatje kapsalon binnen een handomdraai vegan. Culi-redacteur Anne probeerde het uit bij haar tieners. Ja hoor! ‘Meer variatie in smaak, dan de ordinaire kapsalon met shoarma’, zei haar oudste. Met dit duurzame patatje kapsalon maak je vrienden aan tafel zonder dieren te hoeven eten.
Papatje kapsalon
Wat is een patatje kapsalon eigenlijk? Ik moet eerlijk met je zijn: dit gerecht komt niet voor in de schijf van vijf. Hoewel de vegan variant wel heel erg in de buurt komt. Maar ja af en toe heb je gewoon zin in zo’n lekkere hap. Bovendien kun je met deze cheat meal goed scoren bij de kids. Maar wat is het eigenlijk ‘een patatje kapsalon’?
Dit gerecht bestaat uit een portie versgebakken patat met daarop shoarmavlees, gesmolten kaas, sla, knoflooksaus en sambal. Deze ‘snackbarklassieker’ is al lang favoriet onder de vele opties in snackland. Dit fastfood gerecht ontstond in 2003 in Rotterdam toen de eigenaar van een lokale kapperszaak in de El Viva snackbar een schotel liet maken met alle ingrediënten die hij lekker vond. Inmiddels zijn er al vele varianten van patatje kapsalon op de markt en wordt het veel verkocht bij de snackbar om de hoek.
Vegan kapsalon zelf maken
Je kunt een vegan patatje kapsalon heel goed thuis zelf maken. Ik kies er bewust voor om de shoarma te vervangen voor een vegan variant. In dit geval koos ik voor jackfruit, maar je kunt het gerecht in principe ook prima maken met de vleesvervanger plantaardige shoarma of ook heel lekker: van oesterzammen die je kruidt met shoarmakruiden! Een vegan variant van dit gerecht is stukken beter voor de planeet, je gezondheid en de dieren. En last but not least: ik vind het minstens even lekker. Dus why not?
Frietje duurzamer
Ook de friet, horend bij je vegan kapsalon, kun je iets duurzamer kiezen. Je hebt prachtige aardappelsoorten uit de verse Hollandse grond waarmee je zelf friet kunt maken. Zelfs zoete aardappel groeit tegenwoordig op onze akkers. Kies je toch liever voor gemak? Ga dan voor een zak diepvriesfriet. Dan kun je makkelijk porties afmeten en de rest weer invriezen. Zo verspil je minder.
Jackfruit als vleesvervanger in je vegan patatje kapsalon
Dan nog even over de ster van dit gerecht: jackfruit! Dit is een vrucht uit India. In Nederland worden ze ingeblikt aangeboden in de supermarkt. Ik gebruik meestal de ‘Young jackfruit in stukjes’ van Fairtrade Original. Je kunt jackfruit kruiden zoals jij wilt, zodat het bij ieder gerecht past. Het heeft een vlezige structuur en neemt gemakkelijk alle smaken op die jij toevoegt. Laat jackfruit na het marineren even een paar uur staan. Zo wordt je vegan patatje kapsalon met jackfruit nog lekkerder. Ik doe dit meestal in de ochtend, zodat de smaak intenser is wanneer ik het gerecht klaarmaak.
Nog meer recepten met deze veelzijdige jackfruit vind je hier:
Lees hier meer over jackfruit en hoe duurzaam het is.
Vegan knoflooksaus op je vegan patatje kapsalon met jackfruit
Sauzen zijn natuurlijk ook niet weg te denken bij je patatje kapsalon. En dan vooral knoflooksaus. Helaas is deze saus niet overal makkelijk vegan te krijgen. Maar gelukkig kun je het wel heel makkelijk zelf maken (zie ingrediënten in het recept). Met enkel een paar ingrediënten maak je een heerlijke verse frisse knoflooksaus als topping op je vegan patatje kapsalon met jackfruit. Gezond eten vind ik heel belangrijk, maar voor een patatje met verse sla en heerlijk zelfgemaakte knoflooksaus zwicht ik. Met af en toe een vegan fastfood variant op tafel doe ik ook mijn kinderen een groot plezier. Het vegan patatje kapsalon met jackfruit is goedgekeurd door alle vier en mag hier dus vaker op tafel staan.
Vegan patatje kapsalon
Keukengerei
- airfryer/ oven
- kom
- bakpan
Ingrediënten
Marineren van jackfruit
- 2 blikken jackfruit 280 g
- 4 tenen knoflook fijngesneden
- 2 tl paprikapoeder gerookt
- 2 tl komijn
- 2 el sesamolie
- beetje cayennepeper
- 2 tl kurkuma
- 2 tl kaneel
- 2 tl uienpoeder
Knoflooksaus
- 4 el vegan mayonaise (Remia)
- 2 el plantaardige yoghurt (Alpro)
- 2 el sap van een limoen
- 2 teen knoflook geperst
- zout & peper
Overige ingrediënten:
- 2 x 600 gr snelle airfryer ovenfriet
- 2 rode uien in ringen
- 2 puntpaprika’s in reepjes
- ketjap
- ketchup
- agavesiroop
- sambal oelek
- zout/ peper
- vegan kaasrasp
- 200-300 gr gemengde sla
- halve komkommer in stukjes
Instructies
- Giet de blikken jackfruit af en laat goed uitlekken. Knijp het jackfruit goed uit en trek vaste stukken zo veel mogelijk uit elkaar. Snijd de eventuele harde stukken klein.
- Doe de jackfruit in een kom en marineer met de stukjes knoflook, kruiden en specerijen. Laat dit een paar uur staan. Hoe langer, hoe beter de smaken erin trekken.
- Maak de patat klaar in de airfryer of oven volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Maak ondertussen de knoflooksaus door de ingrediënten te mengen in een schaaltje. Breng op smaak met zout en peper. Zet even weg.
- Bak de ui 2 minuten in olie en voeg de reepjes paprika en gemarineerde jackfruit toe. Bak zo’n 5 minuten mee en breng op smaak met 2 el ketjap, een beetje sambal, een scheut ketchup, agavesiroop, zout en peper.
- Doe de gebakken patat in een grote ovenschaal en strooi er vegan kaasrasp over. Zet nog even in de oven tot het iets gesmolten is. Haal uit de oven en garneer met sla, dan de gebakken jackfruit, de stukjes komkommer en top af met de zelfgemaakte knoflooksaus. Eet direct op.
Meer vegan recepten van thegreenlist.nl
- Zelf vegan cheeseburgers draaien: het is niet alleen lekkerder, maar ook veel gezonder.
- Simpel en lekker: vegan gnocchi met groenten in tomatensaus.
- Crispy no waste vegan Katsu sando: heb jij deze heerlijke Japanse sandwich al geprobeerd?
- Smaakt jong en oud: de makkelijkste vegan pannenkoeken.
Bronnen: indebuurt.nl. Photo credits: Anne van Twillert.