Sando is het populairste broodje uit Japan aan het worden. Crispy, fris, vet en zoet biedt deze Japanse sandwich die je geheel naar eigen wens kunt beleggen. De combinaties zijn eindeloos, maar het gepaneerde stukje vervanging voor vlees mag niet ontbreken. Dit heerlijke Japans fastfood tussendoortje met varkensvlees turnde culi-redacteur Anne om in een verantwoorde vegan no waste variant. Deze Crispy no waste vegan Katsu sando werd bij haar thuis met alle liefde verorberd.
No waste vegan Katsu sando
‘Tonkatsu’ is een gepaneerd stukje gebakken varkensvlees gebaseerd op de Oostenrijkse Schnitzel. ‘Sando’ is Japans voor sandwich. Bij de Tonkatsu serveert men de gelijknamige saus, die weer gebaseerd is op de Engelse Worchestershire. Wanneer je Katsu sando maakt, eet je dus een sandwich met gepaneerd vlees. Maar geen Oostenrijkse Schnitzel voor mij. Voor deze Sando wilde ik de vegan schnitzel van de Albert Heijn eens uitproberen. Mocht je iets gezonder willen, dan zou je ook aan de slag kunnen gaan met het paneren van tofu. Ik koos dit keer voor de easy way.
Klassieke Japanse sandwich
Normaal gebruik je voor deze Japanse sandwich wit brood. Ik nam maïsbrood mee, omdat wit brood meestal niet vegan is. Gebruikelijk bij het maken van Katsu sando is dat je dit zachte brood belegt en de korsten verwijderd, maar ik hou zo van toast, dus roosterde ik mijn sneetjes brood met korst en al. Lekker extra crispy en geen verspilling. Tada! Twee vliegen in één klap. Mocht je toch voor het zachte gesneden brood gaan, dan zou je van de korsten croutons kunnen maken.
Een goed gevulde vegan Katsu sando
Mijn sandwich vulde ik met vegan mayonaise, een mix van knapperige ijsbergsla, biologische kiemgroenten, avocado, kimchi en homemade tonkatsusaus. Ik zocht de ingrediënten op van deze Japanse barbecuesaus en ging aan de slag. Het is erg eenvoudig te maken. Alle ingrediënten zijn te koop in de supermarkt en deze saus zal ook superlekker smaken naast je vegan avocado tosti. Duurzame avocado’s, bestaan die? Hier vind je informatie en tips hoe de avocado te gebruiken. Je zou er bijvoorbeeld op kunnen letten dat je een bio variant koopt uit Europa. De plakjes avocado kun je ook vervangen voor plakjes komkommer, ik maak af en toe een uitzondering omdat mijn zoon avocado zo lekker vindt. Ik ook!
Kimchi?
Kimchi is eigenlijk een Koreaanse zuurkool. Het zijn gefermenteerde groenten en kruiden. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren. Kimchi bevat bacteriën die de gezondheid van je darmen bevorderen, de kool in Kimchi helpt het lichaam bij ontgifting en bevordert de stoelgang. Kimchi is heel gezond en een friszure toevoeging tussen je Japanse sandwich.
Katsu sando als streetfood in Nederland
Katsu sando is een mobiele lunch en is in Japan op straat dan ook zeer veel te krijgen. In Nederland kun je inmiddels ook terecht voor je afhaal Katsu sando. Twee broers bezorgen de beste Japanse sandwiches en zitten aan de Albert Cuypstraat 260h. Rachi Amsterdam werd onlangs door hen geopend. Ze bedachten de Sando bekend te maken in Nederland. Rachi Amsterdam biedt naast alle vlees-sandwiches ook de Plant based chicken katsu aan. Mocht je in (de buurt) van Amsterdam wonen dan kun je dus nog sneller aan je vegan Katsu sando komen.
Recept: Crispy no waste vegan Katsu Sando (Japanse sandwich)
Keukengerei
- tosti ijzer/ broodrooster
- bakpan
Ingrediënten
- 4 sneetjes maisbrood
- vegan mayonaise
- 2 vegan schnitzels
- 1 avocado
- mix van knapperige (ijsberg)sla
- biologische kiemgroenten
- kimchi
Homemade tonkatsusaus
- 6 el ketchup
- 2 el worcestersaus
- 1 el sojasaus
- 1 el zoete rijstazijn
- 1 el agavesiroop
- 1 tl mosterd
- 1 tl knoflookpoeder
Instructies
- Meng de ingrediënten voor de tonkatsusaus.
- Rooster eventueel het maisbrood of verwijder de korsten van het ongeroosterde brood.
- Snijd ondertussen de avocado in plakken en bak de vegan schnitzels in de pan aan beide kanten bruin volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Smeer twee (geroosterde) sneetjes maisbrood in met vegan mayonaise en de andere twee met homemade tonkatsusaus.
- Leg de gebakken vegan schnitzel op het broodje mayonaise.
- Beleg met de kimchi, plakjes avocado, sla en kiemgroenten en druk het broodje met tonkatsusaus er bovenop. Snij door de helft en eet de sandwiches met de overige tonkastusaus. Eet smakelijk!
Op zoek naar meer Aziatisch lekkers? Kijk hier eens:
- Lekker happie: vegan Gyoza.
- Oelala: bao buns met jackfruit.
- Voor wie van spicy houdt: Chinese aubergine in szechuansaus.
Photo credits: Anne van Twillert.