Chinese aubergine in Szechuansaus

Recept: Chinese aubergine in Szechuansaus

Houd je van pittig, gezond en veganistisch eten? Dan heb ik een receptentip voor je: Chinese aubergine in Szechuansaus. Dit recept maak je bij voorkeur ook met een Chinese aubergine (die dus wezenlijk anders is dan onze westerse aubergine). Maar mocht je deze niet kunnen vinden in de toko, geen nood! Je kunt de Chinese aubergine in dit recept prima vervangen door een gewone aubergine. Een Chinese aubergine is een langer en dunner en heeft een zachte zoete schil en kan daarom ongeschild gegeten worden.

Vegan recept uit China: Aubergine in Szechuansaus

Als we het over de Chinese keuken hebben, dan bedoelen we hier meestal de Cantonese keuken mee. Maar China is natuurlijk groot! In het midden van het land bevindt zich Szechuan (Sichuan), dit is een regio met een geheel eigen keuken en smakenpalet. Deze regio kenmerkt zich door pittiger eten. Chinese aubergine in Szechuansaus is een bijgerecht dat een waanzinnige smaakexplosie geeft: je proeft zoet, zuur, zout en de vijfde basissmaak: umami, wat Japans is voor ‘heerlijkheid’. Het recept is eenvoudig klaar te maken, dus een perfect hapje om je vegan vrienden mee te verrassen.

Chinese aubergine?

De Chinese aubergine zie er anders uit, maar heeft ook een iets andere, namelijk zachte en zoete schil. Hierdoor kan deze lange, dunne aubergine ook ongeschild gegeten worden. Mocht je deze Chinese aubergine niet kunnen vinden, dan is het ook prima mogelijk dit gerecht met aubergines uit de supermarkt te maken. Hieronder deel ik een kiekje van de Chinese aubergines die ik in de Aziatische supermarkt heb gekocht:

Ingredienten voor Chinese Aubergine met Szechuan saus

Makkelijk vegan bijgerecht

Dit heerlijke Chinese bijgerecht is een wokgerecht. Je kunt het jezelf makkelijker maken en de voorbereidingen eerder treffen, zodat je het gerecht op het moment zelf in een kwartiertje kunt afwokken. Voor al mijn Aziatische wokgerechten gebruik ik de Macao wok van het merk WMF. Deze RVS-pan is echt een aanwinst in de keuken en ik kan niet meer zonder.

Chinese aubergine in Schezuan saus

CHINESE AUBERGINE IN SZECHUANSAUS

Chinese aubergine in Szechuansaus is één van mijn favoriete (vegan) Chinese gerechten. Mocht je nou geen Chinese aubergines kunnen vinden, dan kun je het ook prima vervangen door 'gewone' aubergines uit de supermarkt. Snijd in dat geval de zaadlijst uit de kern en schil de aubergines met een dunschiller.
5 van 1 stem
Voorbereiding 30 min
Bereiding 15 min
Gang Bijgerecht
Keuken Chinese
Porties 4 personen
calorieën 250 kcal

Keukengerei

  • 1 snijplank
  • goed hakmes
  • bakje (om saus te mengen)
  • stoommand of stoomoven of vergiet (te gebruiken i.c.m. wok)
  • blender of staafmixer
  • wok

Ingrediënten
  

  • 3 Chinese aubergines Ook te vervangen door 3 'gewone' aubergines
  • 60 gram shi-take paddestoelen
  • 4 puntpaprika's
  • 4 tenen knoflook
  • 1 'duim' gember
  • 2 ~ 6 gedroogde pepers Chili pepers altijd naar eigen smaak toevoegen. Ik kies voor 6 Szechuan gedroogde pepers
  • 3 bosuitjes

Szechuan saus

  • 2 eetlepel lichte soya sauce (light soy)
  • 1 eetlepel donkere soya sauce (dark soy)
  • 2 eetlepels (vegan) oestersaus Vegan oestersaus is op basis van shi-take paddestoelen en vaak te koop als 'mushroom stir fry sauce' of iets dergelijks
  • 2 eetlepels azijn Chinese rijstazijn, of witte natuurazijn
  • 3 eetlepels suiker Riet, bruin of witte suiker
  • 0,5 eetlepel Chinese bonensaus Te koop als 'Taotje', 'gele bonensaus' of 'Bean sauce'
  • 2 theelepel maïzena
  • 2 theelepel sesamolie
  • 4 eetlepels water

Instructies
 

Stoom de aubergine

  • Snijd de groene bovenkant van de aubergines
  • Snijd de aubergines in 5 of 6 gelijke delen
  • Snijd de partjes langs de lengte en breedte doormidden, zodat je eindigt met kwartjes
  • Leg de partjes in een stoommand, in een stoomoven of hang een vergiet in een wok met een deksel erop en stoom de aubergines in 10 ~ 20 minuten gaar*
  • Laat de aubergines uitlekken in een vergiet en zet deze apart

Snijd de groente

  • Terwijl de aubergines gaar koken, kun je alvast de overige groenten snijden
  • Snijd de paddestoelen in blokjes en zet apart in een bakje
  • Snijd de puntpaprika's in kleine stukjes en voeg toe bij de paddestoelen
  • Was de gember en stop deze ongeschild met de knoflook en gedroogde peper in een blender/staafmixer
  • Pureer tot een pasta

Bereid de saus

  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een bakje en blijf roeren totdat de suiker en maïzena mooi zijn opgelost

Wokken

  • Verhit olie in een wok tot een hoge temperatuur
  • Voeg de knoflook-, gember en peperpasta toe en blijf roeren totdat je de aromaten ruikt (max 45 seconden)
  • Voeg de paddestoelen en een beetje puntpaprika toe, roer constant (max. 30 seconden)
  • Voeg de rest van de puntpaprika's toe, roer constant (max. 60 seconden)
  • Voeg nu de saus toe en wacht totdat deze kookt
  • Voeg nu de aubergines toe en roerbak alles nog max. 90 seconden
  • Voeg de sesamolie toe en serveer het gerecht

Notities

*De duur hangt af van gekozen methode. De aubergines zijn gaar zodra je er als een sponsje in kunt knijpen. Als de aubergines papperig beginnen te worden, zijn ze te lang gestoomd.

Voedingswaarde

Calories: 250kcal
Trefwoord chinese aubergine, szechuan, wok, vegan recept, pittig eten

Boodschappen doen in de toko

Deze aubergines heb ik ontdekt in de Aziatische supermarkt waar ik heel graag kom. Ik krijg vaak te horen van mensen dat ze een toko of Aziatische supermartk lastig shoppen vinden omdat ze niet de juiste boodschappen kunnen vinden. Het is niet per se logisch georganiseerd, je vindt er allemaal producten die je niet kent en ook het Chinees op de etiketten helpt niet mee om te ontcijferen wat er te koop is. Speciaal voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken in de toko, heb ik een aantal (vegetarische) boodschappentips:

Ik ben heel benieuwd wat jij graag koopt in de toko. Mocht je nog een leuke kruidentip of boodschappentip hebben om het lijstje mee aan te vullen, neem dan gerust contact op met mijn vrouw Saskia via de contact- en volgbuttons onderaan de pagina. Ik breid de artikelebn met plezier verder uit!

Meer foodtips van David van thegreenlist.nl

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij mee.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij mee.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: