Houd je van pittig, gezond en veganistisch eten? Dan heeft greenlist-culi David een receptentip voor je: Chinese aubergine in Szechuansaus. Dit recept maak je bij voorkeur ook met een Chinese aubergine (die dus wezenlijk anders is dan onze westerse aubergine). Maar mocht je deze niet kunnen vinden in de toko, geen nood! Je kunt de Chinese aubergine in dit recept prima vervangen door een gewone aubergine. Een Chinese aubergine is een langer en dunner en heeft een zachte zoete schil en kan daarom ongeschild gegeten worden.
Vegan recept uit China: Aubergine in Szechuansaus
Als we het over de Chinese keuken hebben, dan bedoelen we hier meestal de Cantonese keuken mee. Maar China is natuurlijk groot! In het midden van het land bevindt zich Szechuan (Sichuan), dit is een regio met een geheel eigen keuken en smakenpalet. Deze regio kenmerkt zich door pittiger eten. Chinese aubergine in Szechuansaus is een bijgerecht dat een waanzinnige smaakexplosie geeft: je proeft zoet, zuur, zout en de vijfde basissmaak: umami, wat Japans is voor ‘heerlijkheid’. Het recept is eenvoudig klaar te maken, dus een perfect hapje om je vegan vrienden mee te verrassen.
Chinese aubergine?
De Chinese aubergine zie er anders uit, maar heeft ook een iets andere, namelijk zachte en zoete schil. Hierdoor kan deze lange, dunne aubergine ook ongeschild gegeten worden. Mocht je deze Chinese aubergine niet kunnen vinden, dan is het ook prima mogelijk dit gerecht met aubergines uit de supermarkt te maken. Hieronder deel ik een kiekje van de Chinese aubergines die ik in de Aziatische supermarkt heb gekocht:

Makkelijk vegan bijgerecht
Dit heerlijke Chinese bijgerecht is een wokgerecht. Je kunt het jezelf makkelijker maken en de voorbereidingen eerder treffen, zodat je het gerecht op het moment zelf in een kwartiertje kunt afwokken. Voor al mijn Aziatische wokgerechten gebruik ik de Macao wok van het merk WMF. Deze RVS-pan is echt een aanwinst in de keuken en ik kan niet meer zonder.

CHINESE AUBERGINE IN SZECHUANSAUS
Keukengerei
- 1 snijplank
- goed hakmes
- bakje (om saus te mengen)
- stoommand of stoomoven of vergiet (te gebruiken i.c.m. wok)
- blender of staafmixer
- wok
Ingrediënten
- 3 Chinese aubergines Ook te vervangen door 3 'gewone' aubergines
- 60 gram shi-take paddestoelen
- 4 puntpaprika's
- 4 tenen knoflook
- 1 'duim' gember
- 2 ~ 6 gedroogde pepers Chili pepers altijd naar eigen smaak toevoegen. Ik kies voor 6 Szechuan gedroogde pepers
- 3 bosuitjes
Szechuan saus
- 2 eetlepel lichte soya sauce (light soy)
- 1 eetlepel donkere soya sauce (dark soy)
- 2 eetlepels (vegan) oestersaus Vegan oestersaus is op basis van shi-take paddestoelen en vaak te koop als 'mushroom stir fry sauce' of iets dergelijks
- 2 eetlepels azijn Chinese rijstazijn, of witte natuurazijn
- 3 eetlepels suiker Riet, bruin of witte suiker
- 0,5 eetlepel Chinese bonensaus Te koop als 'Taotje', 'gele bonensaus' of 'Bean sauce'
- 2 theelepel maïzena
- 2 theelepel sesamolie
- 4 eetlepels water
Instructies
Stoom de aubergine
- Snijd de groene bovenkant van de aubergines
- Snijd de aubergines in 5 of 6 gelijke delen
- Snijd de partjes langs de lengte en breedte doormidden, zodat je eindigt met kwartjes
- Leg de partjes in een stoommand, in een stoomoven of hang een vergiet in een wok met een deksel erop en stoom de aubergines in 10 ~ 20 minuten gaar*
- Laat de aubergines uitlekken in een vergiet en zet deze apart
Snijd de groente
- Terwijl de aubergines gaar koken, kun je alvast de overige groenten snijden
- Snijd de paddestoelen in blokjes en zet apart in een bakje
- Snijd de puntpaprika's in kleine stukjes en voeg toe bij de paddestoelen
- Was de gember en stop deze ongeschild met de knoflook en gedroogde peper in een blender/staafmixer
- Pureer tot een pasta
Bereid de saus
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een bakje en blijf roeren totdat de suiker en maïzena mooi zijn opgelost
Wokken
- Verhit olie in een wok tot een hoge temperatuur
- Voeg de knoflook-, gember en peperpasta toe en blijf roeren totdat je de aromaten ruikt (max 45 seconden)
- Voeg de paddestoelen en een beetje puntpaprika toe, roer constant (max. 30 seconden)
- Voeg de rest van de puntpaprika's toe, roer constant (max. 60 seconden)
- Voeg nu de saus toe en wacht totdat deze kookt
- Voeg nu de aubergines toe en roerbak alles nog max. 90 seconden
- Voeg de sesamolie toe en serveer het gerecht
Notities
Voedingswaarde
Boodschappen doen in de toko
Deze aubergines heb ik ontdekt in de Aziatische supermarkt waar ik heel graag kom. Ik krijg vaak te horen van mensen dat ze een toko of Aziatische supermartk lastig shoppen vinden omdat ze niet de juiste boodschappen kunnen vinden. Het is niet per se logisch georganiseerd, je vindt er allemaal producten die je niet kent en ook het Chinees op de etiketten helpt niet mee om te ontcijferen wat er te koop is. Speciaal voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken in de toko, heb ik een aantal (vegetarische) boodschappentips:
- Musthave kruiden: deze kruiden horen thuis in elke keuken (inclusief boodschappenlijstje).
- Vegetarische boodschappentips uit de toko (inclusief boodschappenlijstje).
Ik ben heel benieuwd wat jij graag koopt in de toko. Mocht je nog een leuke kruidentip of boodschappentip hebben om het lijstje mee aan te vullen, neem dan gerust contact op met mijn vrouw Saskia via de contact- en volgbuttons onderaan de pagina. Ik breid de artikelebn met plezier verder uit!
Meer foodtips van David van thegreenlist.nl
- Volgens mijn vrouw maak ik de lekkerste Vegan rendang met jackfruit.
- Zelf ben ik ook erg fan van deze pittige spinazie curry uit India.
- Makkelijk en heel lekker is dit recept voor pittige tofu.
- Op zoek naar een lekker bijpassend toetje? Sticky rice mango is verrukkelijk én vegan!